03.06.05, 19:20
czy jak to sie nazywa...PZM podaje, ze od stycznia br posiadanie tej nalepki
jest obowiazkowe dla cudzoziemcow i ze mozna ja kupic na pocztach :-)) i
stacjach PETROM. Czy tylko?A na przejsciach granicznych? Z tego co PZM podaje
wynika, ze trzeba to po prostu miec, niezaleznie od rodzaju drog po jakich
sie jezdzi. Czy ktos cos wie na ten temat?
Pozdrawiam!
:-))
Obserwuj wątek
    • juliam1 Re: rovinieta 05.06.05, 18:31
      z tego co ja wiem to potrzebne jest tylko zeby jezdzic po autostradach i mozna
      kupic na CPN chyba kazdym... ja bylam kika dni temu i kupilam na PETROM... nie
      jest drogie. Drozsze jest na Wegrzech ... w Rumunii za jeden dzien zaplacilam
      ok 1.20 zl ...
      • szpulkaa Re: rovinieta 06.06.05, 10:43
        winiety obowiazuje wszystkich i narodowosc samochodu nie ma znaczenia;-) trzeba
        je miec poruszajac sie po wszystkich drogach poza miastami. mozna kupic takie na
        tydzien, miesiac, 3 miesiace, 6 i rok... wiem, ze mozna je kupic na stacjach
        benzynowych, ale jakich marek to nie wiem. Petrom jest jedna z popularniejszych
        i lepszych. na przejsciu granicznym raczej sie tego nie kupi ani nie otrzyma
        zadnej informacji, bo przeciez celnicy sa nie od tego;-)))
        • juliam1 Re: rovinieta 06.06.05, 10:47
          ale jak my jezdzilismy i 2 razy nas policja zatrzymala to wogole nic nam nie
          mowili o rovinietach. Poszlo gladko. Nawet w Bukarszecie nas zatrzymali ale
          tylko sprawdzili dokumenty i zapytali ile bedziemy w miescie... :-) Wedlug mnie
          sa potrzebne tylko na autostradach tak jak w innych krajach (Wegry, Slowacja...)
          • szpulkaa Re: rovinieta 06.06.05, 10:56
            mieliscie szczescie do policji... nas nigdy nie zatrzymali i mam nadzieje, ze
            sie to nie zmieni;-)
            na Wegrzech winiety sa faktycznie potrzebne tylko na autostradach, podobnie w
            Austri... tyle, ze w przypadku obu krajow trudno przez nie przejechac omijajac
            autostrady... w Rumunii jest jedna autostrada, wiec moze pojecie zostalo
            rozszerzone na inne drogi;-) ale jeszcze dzis sparwdze, jak to jest... moze sie
            okaze, ze nie potrzebujemy winiety;-)
            • juliam1 Re: rovinieta 06.06.05, 11:18
              wlasnie zapytalam kolezanki i powiedziala ze trzeba na wszystkie drogi, ze to
              jest taki podatek :-)
              • szpulkaa Re: rovinieta 06.06.05, 12:33
                moj znajomy tez to potwierdzil - winety obowiazuja na wszystkich drogach
                narodowych...
                • zaffaran Re: rovinieta 07.06.05, 00:02
                  Dzieki za info, czyli placimy cos w rodzaju "kopytkowego"za poruszanie sie po
                  drogach? Pieknie pieknie, no tak ale u nas jest podatek drogowy w benzynie, a
                  pomysl z winieta zawsze pogodnie usmiechnietego ministra M.P.?To tez mialo byc
                  za jezdzenie po drogach, no tak po prostu...
                  :-))
                  • piziol Re: rovinieta i jak ominac autostrady na Slowacji 10.06.05, 22:13
                    Witam,
                    Mnie o zakup winietki poproszono od razu na granicy (przejscie Djerdap z
                    Serbia).Zaraz przy szlabanie stala pani z identyfikatorem przyczepionym do
                    plaszcza i informowala ze trzeba zaplacic. Spytalem celnika czy to prawda, czy
                    naciaga mnie, ale jednak prawda. Za przejazd tranzytem placilem 2 euro, podobno
                    za wjazd pobytowy (nie wiem, na ile dni) to kosztowalo 3 euro. Naklejki sa
                    smiertelnie powazne, a do tego mozna dostac rachunek formatu A4 wydany przez
                    Ministerstwo Transportu. Podobno ten rachunek jest wazny przy wyjezdzie.
                    Winietka obowiazuje na wszystkie drogi bez wzgledu na kategorie.
                    A co do przejazdu przez Slowacje, obydwa fragmenty platne w srodkowej i
                    wschodniej Slowacji mozna ominac. Pierwszy - w Banskiej Bystrzycy skrecic na
                    Sliac i dojechac 21 km do Zvolenia (autostrada jest o kilometr mniej), a miedzy
                    Preszovem i Koszycami tez zjezdza sie na lokalna droge, od strony polnocnej
                    jest dobrze oznaczony zjazd na Koszyce. Tutaj roznica w kilometrach jest
                    rowniez znikoma.

• zaffaran Re: rovinieta i jak ominac autostrady na Slowacji 11.06.05, 23:22
                      Witam,
                      i dziekuje za bardzo pomocne info, wazne jest to, ze mozna te nalepki kupic na
                      granicy, "fajnie" by bylo, gdyby nie mozna, a kilometr za granica, prosze
                      bardzo- patrol i mandat :-))
                      Pozdrowienia z Gdyni(na termometrze +9)
                      • szpulkaa Re: rovinieta i jak ominac autostrady na Slowacji 13.06.05, 16:41
                        kilka dni temu udalo mi sie zakupic winiete. jesli sie zdarzy, ze na granicy nie
                        bedzie nikogo, kto sprzedaje winiety to mozna je kupic na stacjach benzynowych
                        oznakowanych specjalna naklejka informujaca, ze tu mozna je nabyc. ten
                        wspomniany rachunek nalezy zachowac, bo to on wlasnie zaswiadcza, ze mamy te
                        winiete i jest nasza:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka