Dodaj do ulubionych

Rumunia pociągiem

13.06.07, 13:33
Witam,

Planuję w sierpniu zrobić sobie wycieczkę pociągiem po Bałkanach, w związku z
czym zahaczyłbym również o Rumunię. Chciałem się zapytać jak jest z
bezpieczeństwem w nocnych pociągach, stanem sanitariatów na dworcach i w
pociągach oraz czy znacie jakieś dworce kolejowe, na których można bezpiecznie
przespać noc.
Obserwuj wątek
    • avroml Re: Rumunia pociągiem 13.06.07, 14:57
      Chcialoby sie napisac jak najlepiej, ale nie bardzo jest co... Rumunia jest raczej bezpiecznym krajem, ale dworcow to raczej nie dotyczy: jak wszedzie sa one magnesem dla cwaniakow, zlodziei i innego podejrzanego elementu. Dlatego odradzam spanie na dworcach - juz lepiej w parkach. Co prawda, kilka lat temu zdarzylo mi sie spac na dworcu polnocnym w Suczawie, ale to bylo w wiekszej grupie.
      Co sie tyczy stanu sanitariatow, to jest bardzo roznie, czysciej, lub brudniej, z tendencja do "brudno" i "syfiaście";) Na Bucuresti Nord jest znosnie, ale za to w takim Klużu-Napoce to trzeba sie na wydechu zalatwiac. Podobnie jest w pociagach: w osobowych - zapomnij, w przyspieszonych (accelerat) i pospiesznych (rapid) - tak samo jak w PKP - syf pod koniec biegu pociagu, natomiast w nowiutkich IC i autobusach szynowych jest calkiem ok (chyba, zeby ktos przed toba nie wiedzial, jak sie uzywa przybytku).

Jeszcze z innej beczki - bardzo oplaca sie jezdzic na Balkan Flexipass - dopłaty do IC sa naprawde niewielkie, a sam bilet ma calkiem fajna cene. Natomiast pojedyncze bilety na CFR sa cholernie drogie, nie wiem, czy w tej chwili nie drozsze od PKP.

Rozklad z kalkulatorem cen masz na www.cfr.ro
      • sieczu Re: Rumunia pociągiem 14.06.07, 10:44
        Dzięki za info. Właśnie chcę sobie zrobić wycieczkę na Balkan Flexipass po
        wszystkich krajach, na które bilet jest ważny. Problem jest z noclegami. W
        Rumunii są dosyć drogie.
        • avroml Re: Rumunia pociągiem 14.06.07, 12:01
          Zatem w Rumunii podróżuj nocą, najlepiej sypialnymi: dopłata jest stosunkowo niewielka. Albo w miejscowościach turystycznych kożystaj z usług "naganiaczy" - możesz negocjować cenę, a jesli warunki beda nie takie, to i tak dlugo nocować nie będziesz...
          • leon1406 Re: Rumunia pociągiem 16.06.07, 21:55
            Avromi ! Gdzie kupujesz w Polsce Balkan Flexi Pass ?
            • avroml Re: Rumunia pociągiem 17.06.07, 12:24
              Skoro Balkan Flexipass nie obowiązuje na PKP, to możliwe, że kasy PKP nie prowadzą jego sprzedaży... Ja kupowałem go własnie w Rumunii, w agencji CFR.
              • bziubzia Re: Rumunia pociągiem 17.06.07, 13:12
                BalkanFlexipass mozna kupic tylko w panstwach, w ktorych jest wazny. Pamietajcie
                o szczegole, ze jak wyjezdzacie po 19h to wpisujecie na pierwsza strone date
                nastepnego dnia, co pozwala troszke zaoszczedzic na tych 5, 10 lub 15 dniach. Co
                do miejscowek, to wyjezdzajac z Rumunii pociagiem miedzynarodowym musicie miec
                miejscowke, ok.12 lei.
                • leon1406 Re: Rumunia pociągiem 17.06.07, 13:35
                  Dziekuje bardzo ! Aha czy obowiazuje termin wczesniejszego zakupu tak jak
                  np.City Star 3 dni przed wyjazdem ?
                  • bziubzia Re: Rumunia pociągiem 17.06.07, 14:03
                    Z tego co wiem to nie, poniewaz ty sam wybierasz dni jazdy. Zreszta z CityStar
                    tez nie mialam tego problemu, jak kupowalam na Slowacji...
                    • leon1406 Re: Rumunia pociągiem 17.06.07, 14:46
                      Jeszcze raz wielkie dzieki !
                • sieczu Re: Rumunia pociągiem 18.06.07, 12:27
                  No to będzie problem. Pytałem w Czechach i na Słowacji ale też nie sprzedają. W
                  sumie jeśli chciałbym ten bilet kupić wcześniej, to podróż za biletem wyjdzie
                  strasznie drogo.
                  • bziubzia Re: Rumunia pociągiem 18.06.07, 13:57
                    Chyba nie rozumiem Twojej logiki. Tak czy siak jakos musisz dotrzec do
                    pierwszego kraju, w ktorym bilet jest wazny, czyli Rumunii lub Serbii. W
                    Czechach i na Slowacji go nie sprzedaja, bo to nie Balkany i bilet nie jest tam
                    wazny. A bilet mozesz spokojnie kupic po przyjezdzie do jednego z krajow
                    (Serbia, Czarnogora, Bulgaria, Macedonia, Grecja, Turcja, Rumunia) i jechac tego
                    samego, lub kolejnego dnia. Na bilecie BalkanFlexipass masz tylko okres waznosci
                    biletu, daty wyjazdow i trasy wpisujesz sam, jedyne z czym moze sie pojawic
                    problem to miejscowka.
                    • sieczu Re: Rumunia pociągiem 18.06.07, 17:02
                      Problem jest taki, że w pierwszy dzień chciałem dojechać do Rumunii pociągiem
                      EuroNight z Budapesztu. Miałbym wtedy bilet międzynarodowy z Budapesztu do
                      Curtici tam i z powrotem a Balkan Flexipass posłużyłby mi na reszcie trasy. O
                      ile wiem na tej stacji nie da się kupić tego biletu a konduktor raczej też nie
                      sprzeda.
                      • bziubzia Re: Rumunia pociągiem 18.06.07, 17:30
                        Taki niestety urok "specjalnych biletow" :( W Curtici nie kupisz go na pewno, i
                        w ogole lepiej zaplanuj kupno biletu w jakims wiekszym miescie. Co do tego
                        pociagu z Budapesztu, to moze zastosuj metode do granicy i od granicy? Nie
                        bedziesz musial placic za miedzynarodowy. Bilet Curtici-Timisoara kosztuje 22,2
                        lei + oplata za wypisanie. Nie wiem tylko, czy jest potrzebna "przejsciowka",
                        bilet miedzy stacjami granicznymi...A jak miedzynarodowy, to CityStar tam i
                        spowrotem, wychodzi najtaniej :)
                        • mare24k Re: Rumunia pociągiem 19.06.07, 20:52

Czyli wybierając wariant pięciodniowwy moge podrózować przez 5 wybranych dni
                          zaczyjąc kazdy z tych dni pięć godzin przed godziną zero. A czy musze skończyć
                          punkt 24 ? jak wygląda sprawa dopłat na miejscówki na acceleraty rapidy i EC i
                          IC

Czy nie ma w Rumunii takich sieciówek jak u nas 160 zł i jeździmy cały tydzień.

Czy którąś z poniższych ofert mógłbys polecić na kilkudniowa włóczege po Rumunii
                          www.e-transport.ro/pp81.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka