Dodaj do ulubionych

Ksiazki z Polski

02.02.06, 23:57
Mam do Was prosbe: skontaktowala sie ze mna osoba z warszawskiej filii mojej
firmy, ktora za kilka dni przylatuje do Sydney i zaofiarowala, ze moze mi z
Polski przywiezc troche rzeczy. Czy moglibyscie polecic jakies dobre POLSKIE
ksiazki (nie tlumaczenia), nowe, albo wznowienia, zebym mogla je u niej
zamowic? Bylabym wdzieczna...

Pozdrawiam
Luiza-w-Ogrodzie

><crying(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
Obserwuj wątek
    • gaja_1 Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 00:30
      Luizo, mapisz jaką tematyką jestes zainteresowana,
      będzie łatwiej coś doradzić smile
      • luiza-w-ogrodzie Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 00:48
        Dobre powiesci wspolczesne (NIE Gretkowska albo Maslowska).
        Moze jakies dobre babskie felietony (Kofta? Passent?).
        Co ostatnio czytaliscie i sie Wam podobalo?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
        Luiza-w-Ogrodzie

• no_no Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 01:46
          Polecam - "Święte przymierze" - Eric Frattini
          Przyznam się, że zakupiłem tę książkę, ale jeszcze nie znalazłem czasu,
          by spokojnie oddać się lekturze i poznać niektóre tajne dokonania namiestników
          pana B., podjęte w obronie wiary i Maryji zawsze dziewicy.

Recenzja tej książki brzmi zachęcającosmile
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/437064
          Cena w księgarni - 44,80zł

Nie wiem, jak Ty, Luizo, ale ja bardzo lubię wątki szpiegowskie w ogóle, a już
          takie z panem bogiem w tle - sczególniesmile

no_no - szpieg z krainy prawej i sprawiedliwejwink
          • luiza-w-ogrodzie Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 02:04
            Dziekuje, no_no, ze sobie zadales trudu. Czy ta ksiazka jest tlumaczeniem?
            Chodzilo mi o POLSKIE ksiazki, a nie ksiazki po polsku.

Tematyka zataczajaca sie dookola "Da Vinci Code" mnie nie interesuje, jak i
            afery szpiegowskie, i spiski dziejowe, bo te sie zawsze sprowadzaja do
            pieniedzy i opisow technologicznych plus schematyczny watek milosny. Tak wiec
            mowie "nie" takiemu rodzajowi ksaizek, jak i pamietnikom Bridget Jones i tym
            podobnym.

Dam przyklad kilku moich ulubionych ksiazek" "Pachnidlo" Susskinda, fellietony
            Boya-Zelenskiego, caly Cortazar, wiekszosc Lema i Tolkiena, i caly Sapkowski
            (tak, basnie tez lubie).

Pozdrawiam
            Luiza-w-Ogrodzie

• no_no Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 19:10
              luiza-w-ogrodzie napisała:

> Dziekuje, no_no, ze sobie zadales trudu. Czy ta ksiazka jest tlumaczeniem?
              > Chodzilo mi o POLSKIE ksiazki, a nie ksiazki po polsku.
              ~~~~
              Ouuupss, przepraszam Luizo, że moja propozycja lektury rozminęła się tak bardzo
              z Twoimi oczekiwaniami. No, ale tak to jest, gdy czyta się tylko tytuły wątków,
              dodatkowo nie wnikając zbyt głęboko w kobiecą duszę i ograniczając się zaledwie
              do omiatania wzrokiem jej fizycznych kształtówsmile...Ech!

no_no - to ja już może lepiej zamilknę w temacie czytelnictwasmile
    • luiza-w-ogrodzie Moze Krajewski? 03.02.06, 02:08
      Moze Krajewski - ten co napisal serie kryminalow dziejacych sie we Wroclawiu
      (Breslau) przed wojna?
      Albo jakas stara Chmielewska byla wznowiona?

Luiza-w-Ogrodzie

• jan.kran Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 02:33
      Nie wiem czy Cie interesuje ale pojawila sie nowa Musierowicz.
      Na trzeci tom Sapkowskiego czekam niecierpliwie... tylo troche juz zapomnialam
      co bylo w dwoch pierwszych.
      Kran
    • kanoka Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 08:49
      "Narrenturm" i "Boży bojownicy" Sapkowskiego, bo to pewnie miał na mysli Kran -
      o ile oczywiście jeszcze nie masz.
      A coś współczesnego? Może tutaj?
      www.swiatksiazki.pl/cgi-bin/KlubSwiatKsiazki.storefront/43e309eb0107be222740d44b604905f4/Catalog/27
      Ja osobiście polecam Rylskiego i Pilcha.
      • omeri Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 09:01
        A może cos z biografii
        www.swiatksiazki.pl/cgi-bin/KlubSwiatKsiazki.storefront/43e309eb0107be222740d44b604905f4/Catalog/24
        • omeri Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 09:07
          Lubię tez serię
          www.wd.wroc.pl/index.php?id=16
          I w ogóle oferta tego wydawnictwa jest ciekawa.
          • mammaja Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 10:52
            Jezeli nie czytalas Olgi Tokarczuk to polecam, zwlaszcza "Dom nocny, dom
            dzienny", doskonala lektura. Inne jej ksiazki tez warte przeczytania.
            • mantra1 Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 11:38
              POlecam "Miasto utrapienia" Jerzego Pilcha - swietna, wielowatkowa, zabawna
              ksiazka, nominowana do nagrody Nike za 2005 rok.
              I przyjemne, chociaz troche naiwne czytadelko - "Angielka" Jerzego Seippa
              "Opowieść, w której przeplatają się motywy współczesne i historyczne sięgające
              korzeniami XIX-wiecznej legendy o skarbie powierzonym przez wolnomularzy
              przodkom bohaterki. Klątwa, a może tylko okrutny przypadek, prześladujące
              tytułową bohaterkę i jej rodzinę, zemsta, samotność, walka dobra ze złem - te
              intrygujące wątki układają się w książce jak w kalejdoskopie, tworząc obraz
              świata, wktórym okrucieństwo i miłość istnieją zadziwiająco blisko siebie."
              No i oczywiscie "Z glowy" - zbior kapitalnych felietonow Janusza Glowackiego o
              "wielkich" i nieco mniejszych, lecz niemniej barwnych postaciach naszych czasow
              (o ile jeszcze nie czytalas)wink
              • onkwe Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 16:38
                Oprocz klasycznych juz Hlaskow, Grudzinskich, Tuwimow, Kapuscinskich,
                Stachurow, Rozewiczow, Glaczynskich etc...

zamieszczam pare nowszych propozycji, z onkwowej polki, podpierajac sie
                krotkimi gotowcami zamieszczonymi w www.merlin.com

Moze cos Ci wpadnie w oko:

1.Jadąc do Babadag - Andrzej Stasiuk

... to książka o podróży przez zapomnianą Europę. Nie ma w niej stolic, nie ma
                metropolii - jest europejska prowincja od Beskidu Niskiego aż po Albanię.
                Bardzo możliwe, że jest to wyprawa w "głąb świadomości mieszkańca tej części
                Europy, która zawsze była uważana za gorszą...

2.Goldi – Ewa Kuryluk

Osiemnasta książka Ewy Kuryluk to mała historia XX wieku opowiedziana od dołu i
                od podszewki.
                "Goldi" jest być może najbardziej intymną z dotychczasowych książek Ewy
                Kuryluk. Niby-pamiętnik z dawnych lat pisany najczęściej w drugiej osobie,
                rozmowa ze zmarłym przed laty ojcem i starą matką. W tej rozmowie dotyka się
                ważnych spraw, czasem wcześniej nieuświadomionych, o których nie zdążyło się
                pomówić za ich życia. W "Goldim" wspomina się różne zabawne głupstwa z
                dzieciństwa, przecież nietypowe dla Polski lat 50. i 60

3.Uchodzcy – Henryk Grynberg
                Podobnie jak ludzie, spotykani przez autora w Łodzi, Hollywood, Paryżu czy
                Buenos Aires, także on sam jest uchodźcą: człowiekiem, "który nigdzie nie jest
                u siebie". Są wśród nich Marek Hłasko, Roman Polański, Billy Wider, a także
                właściciel polskich delikatesów w Argentynie

4.Wspomnienia Wojenne – Karolina Lancokoronska
                Wspomnienia ostatniej przedstawicielki rodu Lanckorońskich z Brzezia obejmują
                okres od zajęcia Lwowa przez wojska radzieckie do zwolnienia z obozu
                koncentracyjnego w kwietniu 1945 roku. Pokazują niezwykłą osobowość autorki,
                jej wulkaniczny temperament, zaradność, lwią odwagę, przekonanie do swoich
                racji i umiejętność działania w niejednokrotnie ekstremalnych sytuacjach. To
                doskonały portret kobiety silnej i imponującej swą bezkompromisową postawą
                wobec zła.

5."Prawiek i inne czasy" - Olga Tokarczuk
                Obsypana nagrodami powieść Olgi Tokarczuk. Za Prawiek i inne czasy wyróżniono
                autorkę Nagrodą Fundacji im. Kościelskich (1997), Nike '97 - Nagrodą
                Czytelników, Paszportem "Polityki" (1997) oraz Machinerem (1996).
                "Prawiek jest jedną z najambitniejszych powieści, jakie powstały w ciągu
                ostatnich lat. Gdyby więc zasługi mierzyć ambicjami, byłaby ta powieść wielkim
                wydarzeniem. Ale książka Tokarczuk nie potrzebuje takiej miary. Broni się
                bowiem czym innym. Pięknem współodczuwania z naturą, umiejętnością znajdywania
                dramatyzmu w każdej szczelinie istnienia, frapującą refleksją egzystencjalną".

"Mysza" i "Mysza na wakacjach" - Tomek Matkowski
                Mysza" kontynuuje tradycje bajek dla dorosłych, z których najwspanialsze okazy
                to "Kubuś Puchatek" czy "Alicja w Krainie Czarów". Jest przeznaczona
                zdecydowanie dla czytelników dojrzałych, a przynajmniej takich, którzy
                ukończyli 13-ty rok życia.

Pisz do Pilcha -
                Kilkadziesiąt ciekawych, realistycznych miniatur, pełnych humoru i trafnych
                obserwacji Książka zawiera najlepsze opowiadania, oceniane w Ogólnonarodowym
                Konkursie przez Jerzego Pilcha. Są to psychologiczno-obyczajowe portrety
                Polaków, wspomnienia, przypowieści.

Polactwo – Rafal Ziemkiewicz

Jesteśmy wolnym i autonomicznym krajem. Czy potrafimy z tego korzystać?
                W Polsce normą jest nieprzyjmowanie prawdy do wiadomości. Oczywiście tej
                niewygodnej prawdy. Lepsza ułuda, choć potem zguba?
                Jeśli my nie zadbamy o Polskę, a raczej jeśli będziemy dbać o nią tak jak
                dotąd, wyręczy nas kto inny. Pytanie tylko, kto: Bruksela czy Rosja? I na to
                wszystko pozwala naród, który od wieków na prawo i lewo mówi o wolności!
                • jan.kran Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 17:51
                  Czy ktoś wie kiedy ukaże się trzeci Sapkowki ?
                  K
                  • zielonamysz Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 20:02
                    Za kilka miesiecy, o ile wiem.
                    A z ksiazek to zdecydowanie najlepszy Rylski.Wlasnie czytalam z nim
                    wywiad.Czlowiek z cienia byl swietny,a Warunek podobno jeszcze lepszy.
                    • wedrowiec2 Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 20:06
                      Zielonamysz?
                      Wiosna nadchodzi?
                      Witam na forum A40+ smile
                      • mammaja Re: Ksiazki z Polski 03.02.06, 21:23
                        Dlaczego - pominawszy Kapuscinskiego? Luizo, jezeli nie czytalas "Podrozy z
                        Herodotem" to zamow konicznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka