tea.coffee
04.07.12, 22:01
Czy ktoś może mi polecić dobrego logopedę w Polsce dla dziecka? Dla dziecka,które jest w sumie 2języczne, zaś w polskim ma spore naleciałości gwarowe. To ze względu na dziadków, którzy mówią gwarą a synek od małego spędzał z nimi najwięcej czasu. Teraz już mniej, bo poszedł do szkoły.
Na co dzień mieszkam w Stanach, ale będę w sierpniu w Polsce i b. zależy mi na kontakcie z polskim logopedą. Szukałam w sieci namiarów, ale trudno samej podjąć decyzję. Do kilku logopedów dzowniłam i wysyłałam maile. Miałam konkretne pytania odnośnie ich warszatu pracy, ale ich odpowiedzi były lakoniczne. Wysyłałam też mail do PZL z prośbą o pomoc, ale odpowiedź z PZL była jeszcze mniej zadowalająca niż te od prywatnych logopedów.
Mam jeszcze jedno pytanie i bardzo proszę nie zlinczujcie mnie za nie. Czy w Polsce sposób pracy logopedy i metody diagnostyczne i terapeutyczne jakimi sie logopeda posługuje, są tajemnicą? Przepraszam, nie chcę nikogo urazić, ale pytałam w PZL o konkretne testy na jakich logopedzi pracują i zostałam delikatnie mówiąc spławiona. Już sama nie wiem co mam mysleć. Logopedzi, których wyszukałam mają na stronach napisane, że bazuja na standaryzowanych testach diagnostycznych, ale kiedy pytam o nazwę testu to odpwiedź jest typu "metody są dobrane indywidualnie do potrzeb dziecka". Pytam o konkret, a dostaję frazes w odpowiedzi. Czy nazwa testu logopedycznego i nazwisko autora, to zawodowa tajemnica? Trudno mi w to uwierzyć, że tak może być.
Z góry dziękuję za pomoc.