Gość: klier IP: *.home.aster.pl 12.07.10, 20:13 Witam mam pytanie odnosnie wziecia auta w leasing bedac na karcie podatkowej.Czy jest takie cos mozliwe ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
porciait Re: leasing auta 16.10.10, 17:53 Na pewno otrzymałeś na swoje nurtujące pytanie odpowiedź. Nie wiem czy karta podatkowa a książka to to samo tylko potoczne wyrażenia,ale mnie również interesuje wzięcie samochodu w leasing . Może tym razem znajdzie się ktoś kto prostym językiem ,,wprowadzi"w zawiłości leasingu. Odpowiedz Link Zgłoś
onelupa Re: leasing auta 16.10.10, 21:17 karta podatkowa i ryczalt- te dwie formy niestety nie moga zawrzec umowy leasingowej. Odpowiedz Link Zgłoś
wosto Re: leasing auta 18.10.10, 12:08 leasing możesz pewnie wziąć - zależy to od leasingodawcy i jego polityki. zdaje się, że nawet osoby fizyczne nie prowadzące działalności mogą korzystać z leasingu konsumenckiego. Jeśli rozliczasz się z podatków ryczałtem lub kartą podatkowa to leasing (i chyba większość innych wydatków) nie stanowi kosztu uzyskania przychodu : ze względu na konstrukcję tego sposobu opodatkowania. prowadząc książkę przychodów i rozchodów lub księgi handlowe możesz zaliczyć w koszty wydatki w leasingu operacyjnym. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
porciait Re: leasing auta 20.10.10, 13:36 Czyli leasing jest prawie dla wszystkich ,którzy mają pieniądze i dochody przez okres spłacania czynszy . teraz trzeba przekalkulować czy to będzie samochód używany czy też nowy.;) Odpowiedz Link Zgłoś
onelupa Re: leasing auta 20.10.10, 20:34 aha, czyli sie mylilam, a wiec dobrze, ze ktos sprostowal:) Odpowiedz Link Zgłoś
svelto Re: leasing auta 20.10.10, 22:10 To musisz sobie sam przekalkulowac, zalezy do czego bedzie mial sluzyc samochod. Mi wystarczy uzywany. Czasami mozna wynegocjowac z leasingodawca, ze to on oplaca ubezpieczenie albo placi za naprawy (ale raczej chodzi o nowe auta, bo takie sa zazwyczaj serwisowane). Odpowiedz Link Zgłoś
porciait Re: leasing auta 22.10.10, 14:02 Nowy samochód jest drogi i w gruncie rzeczy raty są wysokie,ale samochód używany niesie wiele nieoczykiwanych niespodzianek(np naprawy). A czy ważne jest również branie pod uwagę w jakiej firmie się bierze leasing?Czy brać pod uwagę tą co zaoferuje najniższe raty? Odpowiedz Link Zgłoś
beauty.armonia Re: leasing auta 23.10.10, 16:17 Na pewno dużo zależy od firmy w jakiej bierze się leasing.Nawet jeżeli rata jest wyższa to w ostatecznym rozrachunku wychodzi taniej jak się bierze samochód np nowy. Znajomy ma samochód dostawczy w efl,płaci raty na bieżąco i nie narzeka. To ,że prawie każdy może wziąć samochód w leasing nie znaczy ,że każdego póxniej stać na płacenie czynszy. Odpowiedz Link Zgłoś
onelupa Re: leasing auta 23.10.10, 17:56 biorac auto w leasing tez zdecydowalabym sie na nowe. kwestia napraw pozniej troche komplikuje sprawe;) Odpowiedz Link Zgłoś
efl_doradca_online Re: leasing auta 27.10.10, 18:29 porciait napisała: > A czy ważne jest również branie pod uwagę w jakiej firmie się bierze leasing?C > zy brać pod uwagę tą co zaoferuje najniższe raty? Witam, zdecydowanie obie kwestie są istotne. Ważne jest zarówno parametry umowy, takie jak, czas leasingu, wysokość czynszu, opłaty wstępne, wartość wykupu. Ale znaczenie ma także wybór odpowiedniej firmy, myślę tu o jej pozycji na rynku, udziale w rynku, wsparciu instytucji krajowych i międzynarodowych - które są np gwarantem bezpieczeństwa i stabilności firmy, co jak wiemy po ostatnim "kryzysie" ma ogromne znaczenie na rynkach finansowych. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
efl_doradca_online Re: leasing auta 27.10.10, 18:33 svelto napisał: > To musisz sobie sam przekalkulowac, zalezy do czego bedzie mial sluzyc samochod > . Mi wystarczy uzywany. Czasami mozna wynegocjowac z leasingodawca, ze to on op > laca ubezpieczenie albo placi za naprawy (ale raczej chodzi o nowe auta, bo tak > ie sa zazwyczaj serwisowane). Witam, w przypadku, gdy rozpatrujemy jako przedmiot leasingu samochód nowy lub używany znaczenia oprócz ceny pojazdu ma także Amortyzacja - czyli Zmniejszenie się wartości księgowej środków trwałych na skutek ich zużycia w czasie normalnej eksploatacji i na skutek upływu czasu. Amortyzacji dokonuje się poprzez odpisy amortyzacyjne, które stanowią koszt uzyskania przychodu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wosto Re: leasing auta - odpisy amortyzacyjne 27.10.10, 21:10 oczywiście, że stanowią koszt uzyskania przychodu, choć zdaje się, że niekoniecznie leasingobiorcy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
efl_doradca_online odpisy amortyzacyjne w leasingu finansowym, tylko! 30.10.10, 00:21 wosto napisał: > oczywiście, że stanowią koszt uzyskania przychodu, choć zdaje się, że niekoniec > znie leasingobiorcy. > > pozdrawiam Witam, Amortyzacja stanowi koszty uzyskania przychodu w przypadku leasingu finansowego pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
wosto Re: odpisy amortyzacyjne w leasingu finansowym, t 30.10.10, 18:36 tak dla precyzji - odpisy amortyzacyjne stanowią kup - tyle, że w leasingu operacyjnym u leasingodawcy. Nie ma o co kruszyć kopii, warto jednak zachowac precyzję. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
efl_doradca_online Re: odpisy amortyzacyjne w leasingu finansowym, t 06.11.10, 11:03 Witam, dokładnie. To może podsumowując, w przypadku leasingu operacyjnego amortyzacja znajduje się po stronie leasingodawcy, a w przypadku leasingu finansowego leasingobiorca zalicza w koszty uzyskania przychodu amortyzację. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin P. Re: leasing auta IP: *.play-internet.pl 18.11.16, 23:24 Jeśli chodzi o mnie to kupowałem auto w leasingu i nie narzekam. Polecam firmę: Leason, fachowcy. Dopasują coś do twoich możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
wirus2006 Re: leasing auta 26.08.18, 15:35 Witam, spróbuj na www.ringbankowy.pl Poz. Odpowiedz Link Zgłoś
stomed01 Re: leasing auta 21.09.18, 15:41 ja polecam leasing samochodu osobowego od Toyoty (konkretnie SMARTPLAN), to w ogóle fantastyczna opcja! niskie raty, świetne auto, zreszta poczytajcie sami: auta-firmowe.pl/leasing-smartplan/ Odpowiedz Link Zgłoś
10niepokorny Re: leasing auta 26.09.18, 14:34 nie widzę problemu, wybór formy opodatkowania nie ma znaczenia, potrzebujesz więcej informacji zapraszam www.biznesoweinformacje.pl Odpowiedz Link Zgłoś
olgam Re: leasing auta 17.07.20, 10:32 Wydaje mi się, że tak. Wtedy w grę wchodzi leasing finansowy, wtedy nie wliczasz kosztów uzyskania przychodu. www.superauto.pl/artykuly/leasing-operacyjny-czy-finansowy-ktory-wybrac Odpowiedz Link Zgłoś