Dodaj do ulubionych

handmade a podatek

26.03.11, 19:45
Witam,
do tej pory wyroby typu handmade sprzedawałam jedynie wśród znajomych i nie interesowała mnie kwestia prawna
natomiast teraz jestem zainteresowana sprzedażą swoich wyrobów do sklepików, które mam w okolicy
pytanie moje brzmi: jak mam się za to zabrac, żeby nie złamac prawa i aby kupujacy ode mnie mógł to spokojnie i bez problemów sprzedac dalej przez kasę fiskalna?
proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • kasik_85 Re: handmade a podatek 04.04.11, 23:47
      Przede wszystkim założyć działalność. Wtedy przy sprzedaży wystawiasz dokument sprzedaży tj fakturę VAT lub rachunek i kupujący ma potwierdzenie skąd ma towar i za ile. O pieniądze na rozpoczęcie działalności możesz się starać z Urzędu Pracy jeżeli jesteś zarejestrowana jako osoba bezrobotna.
      Niestety założenie własnej działalności wiąże się z prowadzeniem księgowości, płaceniem składek ZUS, podatków itd. Dobrze by było skalkulować sobie czy przychody ze sprzedaży Twoich wyrobów pokryją chociaż składki. Najlepiej iść do biura rachunkowego i dokładnie opisać sytuację. Jeżeli trafisz do dobrego biura na pewno Ci pomogą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka