Dodaj do ulubionych

firma z prawnikiem

21.02.14, 14:04
mam firmę, rozwija się szybko dosyć, potrzebuję porad prawnych. Co sądzicie o zatrudnienia prawnika? Nie mam dużego budżetu na to, wiec w grę wchodziłaby jakaś osoba po studiach świeżo.
Obserwuj wątek
    • gabierak Re: firma z prawnikiem 25.02.14, 11:35
      jak masz mały budżet to chyba bardziej opłaca się korzystać z porad kancelarii - nie musisz wtedy nikogo nowe zatrudniać, ceny porad kształtują się róznie w zależności od miasta, rodzaju zagadnienia etc. Taniej wychodzi jeśli zdecydujesz się na stałą obsługę.
    • am-radca.pl Re: firma z prawnikiem 26.02.14, 12:33
      Z własnego doświadczenia wiem, że małe firmy lepiej wychodzą na tym jak mają stałą obsługę prawną, tzn. umowę z jakimś prawnikiem (radcą prawnym), że jak jest potrzebny to do niego się dzwoni i chce skorzystać z jego usług. Można się umówić na ryczałt albo na płacenie za każdą rzecz osobno. Osoba zaraz po studiach (nic nikomu nie ujmując, ale może mieć jedynie wiedzę teoretyczną a w praktyce przydają się kruczki prawne - np. co zrobić, żeby zabezpieczyć się w umowach). Sama mam (jako kancelaria) takie umowy z klientami (małymi działalnościami) i to zarówno w Krakowie jak i zdalnie poza miastem. Poza tym wtedy w zależności od klienta - albo ja do Niego jadę albo on do mnie, ale stała kancelaria to mniejszy koszt niż własny pracownik czy kancelaria "z doskoku" - przynajmniej z mojego doświadczenia. Najlepiej zorientować się w cenniku i dyspozycyjności takiego radcy prawnego oraz przede wszystkim czy ktoś zna się na prawie gospodarczym, bo to jest najważniejsze. W razie potrzeby służę pomocą. Pozdrawiam, radca prawny Anna Mikołajewska (www.am-radca.pl)
    • rondo88 Re: firma z prawnikiem 28.02.14, 10:44
      jeśli masz mały budżet to na etat prawnika może być niewystarczający - nawet absolwenci bez doświadczenia maja wymagania. Moja żona prowadzi swoją działalność, małą, ale w zakresie umów korzysta z z porad kancelarii Fic Syryca i jest zadowolona. Niestety oni mają chyba tylko biuro w poznaniu. Nawet jeśli szukasz kogoś z innego miasta to polecam po prostu poszukanie kancelarii, która specjalizuje się w danej kwestii i można wówczas myslec o stałej współpracy. W wersji low-budget masz jakies porady prawne online - ale z tego narzędzia żona np. nie chiałaza bardzo korzystac, moze i lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka