Gość: McOv IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 16:11 Tusk + Rokita RULEZ! PiS = 50% PIT Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dyrektor ZUS Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.09.05, 16:26 I co frajerzy? Chcieliście być fair wobec ZUS? He he he Płaciliście leszcze? Buhahahaaaa... ZUS Rulezzzzz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kierski Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: 80.72.34.* 06.09.05, 16:45 A może najprościej - związać wysokość podatku ZUS z dochodami, a idąc dalej - zrobić to, co powinno się zrobić już dawno: rozwiązać ZUS, zbieranie danin przenieść tam gdzie należy, tzn. do urzędów skarbowych. Wtedy byłoby jasne - firma nie ma dochodów, nie płaci nic (bo i z czego?). A i emerytura się nie należy za ten okres, bo niewypracowana. A teraz jest paranoja w postaci "płacy minimalnej" wypłacanej samemu sobie - choćbym nic nie zarobił, to prowadząc działalność gospodarczą muszę płacić "składkę" tak jakby od płacy minimalnej. Kolejny krok to likwidacja, ew. silne obniżenie i regionalne zróżnicowanie płacy minimalnej. Im prostszy system poboru danin, tym bardziej wydajny i uczciwy. Ale kiełbasa wyborcza kosztuje - niestety nas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracus Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.pfa / *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 16:58 Bardzo słuszna opinia. Ew. przy istniejacym systemie dla przedsiebiorcow, ktorzy zarabiaja ponizej pewnej kwoty wproawdzic mozliwosc placenia stawek zus od ich realnych dochodow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bladerjano Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: 195.69.224.* 17.04.08, 18:31 tak jest w normalnych krajach europy ale niestety polska do nich nie nalezy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.netpoint.pl 01.04.09, 14:37 Każdy przedsiębiorca może płacić niższy zus: zus.pox.pl/bezskladek.htm - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lmark Re:System podatkowy jednolity i klarowny lub mętny IP: 217.153.21.* 06.09.05, 17:00 tak jak teraz mamy a korzystają z niego Łaskawcy zwracając tylko część tego co nakradną od nas by najeść się do syta. Jak najmniejsze i jasne podatki zmniejszą bezrobocie i zapewią życie godniejsze. Łaskawcom i lewakom wara od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elel Niby logiczne IP: *.chello.pl 06.09.05, 23:57 Myślenie niby logiczne - ale w zetknięciu z prawem podatkowym w Polsce - załatwiłbyś takim rozwiązaniem niejedną firmę. Pamiętaj o czymś takim jak amortyzacja kosztów. Co w praktyce oznacza, że nawet jak nie masz dochodów, albo masz straty to zgodnie z prawem dochody i tak masz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I_am_the_sword Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 00:05 Powiem jedno, to IDIOTYZM zeby stawka składki ZUS była stała i niezelezna od dochodów. Jak ktoś zaczyna dopiero działalność to skąd do diabła ma generować zyski od pierwszego dnia? Powiem więcej paranoiczne jest to że jeśli jako przedsiębiorca nie tylko nie mam zysku, ale ponoszę straty to też muszę składkę zapłącić. MAM TYLKO PYTANIE DO LUDI W RZĄDZE: SKĄD JA @#$%^&$#$^&%#% MAM WZIĄŚĆ TE PIENIĄDZE JAK INTERES NIE IDZIE BO LUDZIE SĄ BIEDNI I NIE MAM ZBYTU NA TOWAR? ktoś mądry mi to wytłumaczy ? Skłądka musi być zależna od dochodów. Jesteś łebski facet, starasz się jak możesz, masz dochód? Zarób więcej i zapłać sobie więcej na emeryturę dopóki masz z czego. Interes nie idzie? Załamanie rynku? No cóż trzeba się przebranżowić. A na to są potrzebne pieniądze. A tu ci człowieku przyłożą po głowie PITem/CITem ZUSem, składką zdrowotną, PFRONem i jeszcze nie zwrócą VAT-u zaległego sprzed roku. I jak w takim państwie prowadzić działalność. I dziwić się że jest bezrobocie. Powiem jedno. Po studiach wyemigruję tam gdzie będzie mi łątwiej zyć i państwo nie bedzie mi bezpardonowo wsadzało rury odkurzacza do kieszeni. Teraz dwa słowa do tyczh wszytskich którzy są przeciw tej uldze: To że kiedy wy zaczynaliście było ciężko, nie znaczy że nam, którzy dopiero zaczynamy działalnośc też ma być ciężko. Ten tok myślenia jest chory. Powinniście się cieszyć że teraz młodym ludziom jest łatwiej, że zmiany idą w dobrym kierunku. Pozdrawiam i życzę niskich podatków i innych obciążeń. Ponadto powiem jedno, pamiętajcie, że prawo nie działa wstecz. Pozdrawiam. Życzę Wam i sobie lepszej polski, z mniejszymi podatkami i mądrymi obywatelami, bez mądrych obywateli nie ma mądrych polityków, bo nie ma kto ich wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
coggiorno Re: Niższy ZUS kością niezgody 07.09.05, 09:09 > Teraz dwa słowa do tyczh wszytskich którzy są przeciw tej uldze: To że kiedy w > y > zaczynaliście było ciężko, nie znaczy że nam, którzy dopiero zaczynamy > działalnośc też ma być ciężko. Ten tok myślenia jest chory. Powinniście się > cieszyć że teraz młodym ludziom jest łatwiej, że zmiany idą w dobrym kierunku. > Pozdrawiam i życzę niskich podatków i innych obciążeń. > Ponadto powiem jedno, pamiętajcie, że prawo nie działa wstecz. Bardzo pięknie, ale jak ja zaczynałem przez prawie pół roku nie miałem dochodu, a przynajmniej takiego, który by pozwolił nie tylko spokojnie żyć, ale i płacić ZUS. I teraz wcale nie mam na tyle spokojnego życia, aby wzruszyć ramionami i powiedzieć: nic to, ciężko było ale teraz fajnie jest. Tak naprawdę wiele osób (chodzi mi głównie o osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą) balansuje na granicy, a wiele po prostu zwija firmy bo nie daje rady wyżyć z ZUSem i podatkami, kombinuje na czarno bo ważniejsze jest przeżycie do tej emerytury, zanim ją sobie człowiek zapewni. No i co tym ludziom powiedzieć? Dobrze wam tak? Chcieliście być kapitalistami, to se go macie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wal Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.09.05, 12:01 Zaczynaliśmy było łatwo. Czego byś nie dał klientowi, ten to kupił. Podstawą wszelkiej dzialalności jest sprzedaż!!! Teraz sprzedać cokolwiek jest bardzo trudno. Prawo w Polsce nie istnieje!!!Chyba tylko po to żeby chronić oszustów i złodziei.Urzędnik państwowy to największy debil w państwie.Wszystko podporządkowuje grze politycznej. Jest głupi, leniwy i skorumpowany.Państwem rządzą szpiedzy sowieccy. Jaka równość podmiotów gospodarczych? Supermarkety w centrum miast. Dostają wieloletnie zwolnienia z podatków. Potem zmieniają nazwę i dalej jadą bez podatku.Zus to największy złodziej w państwie. To kolejna instytucja która jest sposobem na wyprowadzanie pieniędzy z państwowej kasy. Widzicie jakie pałace zbudowali za nasze pieniądze. Ja już złudzeń nie mam. Zatrudniałem ok. 40 kobiet. Bo się kręciło. Teraz pracuję sam. A z tym debilnym pomysłem o obniżeniu zusu już sobie poradziłem. I ciekawy jestem jak wy młodzi wytrzymacie konkurencję ze mną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Longislander Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.dsl.invision.com 06.09.05, 17:08 Argumenty o spolecznej przydatnosci pomocy nowozakladam firmom jak i ten o niesprawiedliwosci zwiazanej z nierownym traktowaniem nowych i starych (czesto ledwo zipiacym i, przy zwiekszonej konkurencji ze strony nowych, skazanych na bankrutctwo i zwolnienienie pracownikow - gra a wyniku zerowym?) sa sluszne. Byloby uczciwiej gdyby te 500 PLN roznicy panstwo po prostu wysylalo nowo- zakladanym firmom bez angazowania w ten prezent ZUS-u. Nowej firmie roznicy nie robi skad ta pomoc przyjdzie, system placenia ZUS-u bylby jednakowy dla wszystkich a sparawe nazwano by tym czym jest - prezentem dla nowych firm, (moze slusznym?) od reszty podatnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewek.113 W połowie maja zarejestrowałem firmę :/ 06.09.05, 17:30 Ja mam płacić prawie 700 zł, mój konkurent ma płacić niecałe 250 zł. Czy to jest norrmalne?? Wynika z tego, że tego typu obciążenia firmy 3-osobowej równe się niemal obciążeniom mojej 1-osobowej firmy. Polska to kraj absurdów. Na koniec sierpnia rząd chciał się pochwalić malejącym bezrobociem i zaserwował nam tego bubla. Za dużo polityki jest w gospodarce, za mało zdrowego rozsądku. Obniżenie składek dla rozpoczynających działalność z całą pewnością jest krokiem we właściwym kierunku, ale w obecnej formie ustawa skazuje na pożarcie firmy założone przed 14 sierpnia br. W mojej branży (w początkowym okresie działalności) liczy się każde 450 zł. To naturalne, że brać studencka popiera stan obecny, bo ci ludzie dopiero będą zaczynać zabawę w "od 1-go do 1-go". Chcę, żeby płacili mniej, ale dlaczego kosztem innych? Grono beneficjentów tej ustawy powinno zostać poszerzone jeżeli nadal chcemy mówić o gospodarce rynkowej i uczciwej konkurencji. Nie chcę chować się w szarej strefie. Mam nadzieję, że PiS i PO po dojściu do władzy w pierwszej kolejności zajmą się tą sprawą. Żaden ze mnie pies ogrodnika. Uważam, że błędy komuchów trzeba naprawiać w trybie ekspresowym. Dlaczego nie zacząć od sprawiedliwości?... Odpowiedz Link Zgłoś
werrka Re: W połowie maja zarejestrowałem firmę :/ 06.09.05, 18:34 Obniżenie Zus-u na początku działalności powinno być wprowadzone już dawno, i nie tylko tego, ale także podatków. Tak jest w Wielkiej Brytanii (np. ichniejszy ZUS = 20 funtów dla początkujących, a nasz 40 funtów - buchachacha), tak samo jest we Francji, Niemczech, Danii, Irlandii. Rządzący wychodzą z założenia, że trzeba pomysł sprawdzić w zyciu przez 2-3 lata (różne opcje dla różnych krajów) i dopiero można się zorientować czy dany pomysł gospodarczy miał sens czy nie. Takie myślenie jest sto razy lepsze od idiotycznego fiskalizmu i jeszcze jedno... poważni ludzie biznesu w tamtych krajach nie burzą się, że nowi mają przez moment łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewek.113 Re: W połowie maja zarejestrowałem firmę :/ 06.09.05, 19:00 werrka napisała: > ... poważni ludzie biznesu w tamtych krajach nie burzą się, że nowi mają przez > moment łatwiej. Okay, ale ja również uważam się za "nowego", a 3-krotność składek przy naszej średniej krajowej zarobków jest nie tylko niedopatrzeniem, jest sabotażem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etet Re: W połowie maja zarejestrowałem firmę :/ IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.09.05, 23:34 Co znaczy buhahah. Powązni biznesmeni istnieją wyłącznie w tamtych krajach tak jak specjaliści od ekonomi. U nas są biznesmeni ciągle na starcie poniważ system gospodarczy wali ich z prawej i z lewej oraz domorosli eksperci od gospodarki państwowej do jakich i ty należysz. załóż firme zatrudnij trzech pracowników i po trzech latach pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MO A może by tak obniżyć emeryturki "weteranom" itp. IP: *.chello.pl 06.09.05, 17:38 Nie jest OK. że były UBek ma 5000 emerytury a gość po studiach 2000 za dziesięciogodzinny zapie.. Nie może być tak, że utrzymujemy bandę staruchów, którzy najpierw obijali się w państwowych zakładach, i dawali okradać przez czerwonych. Oczywiście powinni dostać jakąś kasę, żeby mogli żyć ale bez rozpieszczania, nie powinno to przekraczać średniej krajowej. Obciążenia ZUS powinny być wtedy mniejsze i problem bezrobocia wyglądał by zupełnie inaczej, moim zdaniem wysokie podatki jakimi jest obciążony koszt pracy powoduje tak wysokie bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewek.113 Z UBekami to osobna historia. POPiS to załatwi... 06.09.05, 17:45 Myślę, że obecnie rozsądnym rozwiązaniem jest: Prowadzisz firmę. Jeżeli nie osiągnąłeś w danym miesiącu dochodów, to płacisz składki (w sumie) 250 zł. Jeżeli dochód się pojawił, płacisz od niego stosowny procent (skala do uzgodnienia) plus oczywiście rzeczone 250 zł. Wydaje mi się, że to jest dość proste rozwiązanie. Zrozumieją je nawet zwolennicy Samoobrony i SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z % OD DOCHODU, z górnym limitem-to jest uzywilizowa 06.09.05, 17:56 "Jego zdaniem wprowadzenie obniżonych składek dla osób rozpoczynających działalność jest ucywilizowaniem zasad obowiązujących do tej pory." UCYWILIZOWANIEM ZASAD OPŁACANIA SKŁADEK BYŁO BY WPROWADZENIE PROCENTU OD PODSTAWY W POSTACI WYSOKOŚCI DOCHODU, A NIE JAKIEJS BZDURNIE OKREŚLONEJ NA ZASADZIE WIDZIMISIĘ PODSTAWY. TAK JAK TO PŁACĄ PRACOWNICY. MOŻNA BY WPROWADZIC GÓRNY LIMIT TAK JAK TO ZROBIONO W PRZYPADKU PRACOWNIKÓW. I WRESZCIE MOZNA BYLOBY SIĘ ZAJĄĆ PRACĄ, A NIE KOMNBINOWANIEM SKĄD TUTAJ WZIĄĆ PIENIĄDZE NA SKŁADKĘ, ALBO JAKIM SPOSOBEM JĄ ZMNIEJSZYĆ. POWSTALOBY WIĘCEJ MIEJSC PRACY I NIEBYLIBYŚMY UZALEŻNIEBNI OD TEGO CZY JAKIŚ BIZNESMEN NAS ZECHCE ZATRUDNIĆ, CZY NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: % OD DOCHODU, z górnym limitem-to jest uzywil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 09:36 Masz świętą rację ale tutaj chyba nic nie może być normalne. Do tego co napisałaś dołożyłabym jeszcze - I może wreszcie ktoś wziąłby się za rozliczanie pieniędzy które wpłaca się do ZUS na NFZ - kasy fiskalne są w toaletach a jakoś nie mogą trafić do naszej służby zdrowia i nie tylko , co powoduje niewyobrażalne nadużycia i ciągłe gadanie do znudzenia "że jest mało pieniędzy w systemie" . Jeżeli nadal będzie się w ten sposób tymi pieniędzmi zarządzać to ten system pochłonie każdą ilość pieniędzy i wiecznie będzie ich mało a składki w nieskończoność będą bezpodstawnie rosły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chomsky ZNIZKI STOP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 19:01 mi nikt nie pomagal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.05, 20:10 a co ja mam powiedzieć 15 czerwca skonczyłem 18 lat , a od 20 czerwca już prowadzę swoją działalność i muszę bulić całość ZUS to jest czyste draństwo i gdzie ta sprawiedliwość i pomoc młodym w biznesie. SYF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bollo Re: NOWI ROZWINA INTERES A STARZY POJDA Z TORBAMI IP: *.udn.pl 06.09.05, 20:12 Jak zwykle jakis przyglop wymyslil, a inni przyklasneli. Prowadze maly ineres i jestem na granicy wytrzymalosci finansowej. ZUS jak wesz zabiera wiekszosc mojego zarobku. Gdy na rynek pracy wejda tabuny uprzywilejowanych nie sprostam tej konkurencji i zasile armie bezrobotnych. Nowi pozakladaja firmy, a starzy beda je zamykac. Bledne kolo. Polska rowna i rowniejsza. Za komuny prywaciarz mial lepiej jak w III RP. Gratuluje pomyslu na wykonczenie konkurencji. Zrozpaczony i rozgoryczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu Re: NOWI ROZWINA INTERES A STARZY POJDA Z TORBAMI IP: 5.2.* / *.chello.pl 06.09.05, 23:41 Czemu się martwisz? Otwórz nową firmę, która będzie robić to samo, co stara. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peyton Re: NOWI ROZWINA INTERES A STARZY POJDA Z TORBAMI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 11:47 Ty głupi jesteś, czy czytać nie umiesz ??? Pieć lat człowiek musiałby chyba pod lisciem kapusty przesiedzieć, żeby założyc "nową" firmę i korzystać ze zniżek - pod warunkiem, że wtedy jeszcze beda :/ Na razie tylko inwestycja w sznur może byc trafna :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: germanik Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.pwr.wroc.pl / *.wcss.wroc.pl 06.09.05, 20:15 to taka sama filozofia, jak z tzw. specjalnymi strefami ekonomicznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_paulo Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 20:29 Jest z gruntu chory pomysł.Gdzie równość obywateli wobec prawa-KONSTYTUCJI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Moja żona też prowadzi działalność gospodarczą i nikt osiem lat temu jej nie pomagał.Sama musiała opłacić PEŁNĄ SKLADKĘ do tej niewydolnej i zbiurokratyzowanej instytucji jaką jest ZUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nowi niech walczą o rynek na tych samych zasadach co starzy uczestnicy kapitalizmu.TO JEST KONKURENCJA!!!!!!!!!!!!!!Będą DOBRZY to przetrwają!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mwirek Od 1 V 2006 LIKWIDACJA DZIAŁALNOŚCI INWALIDÓW 06.09.05, 20:32 O tym zupełnie się nie pisze. Decyzja sejmu, senatu i Kwaśniewskiego de fakto zabrania od 1 maja 2006r. prowadzic działalność gospodarczą inwalidom. Bowiem nakłada obowiązek opłacania pełnej składki ZUS. A zatem inwalida nie może sobie dorobić do 500zł renty, tylko jeśli już to musi pracować jak zdrowy. Skoro mógłby tak pracować, to rosty wniosek - grupa inwalidzka nie przysługuje. Jeśli nie może, a wiadomo że żyć za 500zł i kupić leki się nie da - zatem ma umierać. Okazuje się że nasi rządzący jednak wymyślili sposób na pozbycie się chorych. Oto odpowiedź jaką dostałem z biura senatu: BID/DIPE-132-25840/05 AO Pan Mirosław W. Szanowny Panie! Dział Informacji Publicznej i Edukacji Biura Informacji i Dokumentacji potwierdza niniejszym otrzymanie Pańskiego e-listu z 16 lipca br., przesłanego na stronę internetową Kancelarii Senatu. List ten natychmiast przekazaliśmy do Komisji Polityki Społecznej i Zdrowia, która między 12 a 22 lipca 2005 r. pracowała nad przyjętą przez Sejm ustawą o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Do Senatu i poszczególnych senatorów wpłynęło więcej listów o podobnej treści. Pańską korespondencję zwrócono nam w dniu wczorajszym z poleceniem udzielenia odpowiedzi. Jesteśmy zobowiązani poinformować Pana, że sprawa obciążenia składkami na ubezpieczenie emerytalne i rentowe osób pobierających rentę z tytułu niezdolności do pracy i prowadzących jednocześnie pozarolniczą działalność gospodarczą nie była przedmiotem głębszych rozważań ani na posiedzeniach komisji, ani na plenarnym posiedzeniu Senatu. Senat nie wniósł żadnych poprawek do interesującej Pana ustawy. Prezydent podpisał ją w dniu 15 sierpnia br. Krytykowany przez Pana przepis wejdzie w życie pierwszego dnia dziewiątego miesiąca następującego po miesiącu ogłoszenia (a więc prawdopodobnie dnia 1 maja 2006 r.) Projektodawcą ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych była Rada Ministrów. Ustawa została przygotowana w ramach rządowego programu uporządkowania i ograniczenia wydatków publicznych. Projektodawca trojako argumentował konieczność objęcia obowiązkowym ubezpieczeniem emerytalnym i rentowym osób pobierających rentę z tytułu niezdolności do pracy i prowadzących jednocześnie działalność gospodarczą (druk sejmowy nr 3772 z 2005 r.). Jednym z argumentów była potrzeba zrównania praw i obowiązków osób w systemie ubezpieczeń społecznych oraz pozycji rynkowej rencistów prowadzących działalność gospodarczą i rencistów zarobkujących na podstawie umowy o pracę lub umowy zlecenia. W uzasadnieniu projektu ustawy przywołano też potrzebę zapewnienia możliwości uzyskania emerytury przez rencistów prowadzących działalność gospodarczą. Obowiązek opłacania składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe ma bowiem dotyczyć osób, które nie osiągnęły powszechnie obowiązującego wieku emerytalnego. Podkreślono, że te osoby w przypadku utraty prawa do renty (na skutek poprawy stanu zdrowia) w związku z nieopłaceniem składek ubezpieczeniowych mogłyby nie spełnić warunków do otrzymania emerytury. Argumentem ściśle związanym z wdrażaniem rządowego programu uporządkowania i ograniczenia wydatków publicznych była konieczność zwiększenia wpływów Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, co pozwoliłoby na ograniczenie dotacji z budżetu państwa. Z wyrazami szacunku główny specjalista Anna Olędzka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po studiach Re: Od 1 V 2006 LIKWIDACJA DZIAŁALNOŚCI INWALIDÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 21:25 boze jaki ten kraj jest popaprany , kto podejmuje takie decyzje,ja prowadze włąsna działanosc od 18 roku zycia oprzez całe studia ukonczone wieczorowo za co zapłaciłem 20000 zł i gowno z tego mam a podobno edukacj ajest w tym kraju bezpłatna , byłem ambitny chciałem cos osiagnac , co osiagnolem - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: Od 1 V 2006 LIKWIDACJA DZIAŁALNOŚCI INWALIDÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 09:24 Odpowiedz pani Olędzkiej jest śmieszna i niepoważna w obliczu obniżenia składki dla nowo powstałych firm. Bo jak sie tu ma argument "jednym z argumentów była potrzeba zrównania praw i obowiązków osób w systemie ubezpieczeń społecznych" . Czy można go traktować poważnie. Brak słów komentaża na to co się wyprawia i nikt nie ponosi za te chore Ustawy odpowiedzialności, a ty mały sponiewierany szary skołowany podatniku spóżnij się jeden dzień to my ci pokażemy !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Narescie normalnieje w tym kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 10:11 Narescie normalnieje w tym kraju a nie niezdrowa konkurencja ja place pelen zus a taki juz 1 kazdego miesiaca jest zarobiony co interesujace idzie na rente na chorobe zawodowa a dalej w niej pracuje. jeszcze powinni sie zajac pseudo rolnikami krusowcami co maja hektar przeliczeniowy na drugim kroncu kraju ( kiedy je uprawiaja ?) , takze emerytami po 3000 zl miesiecznie i dalej robiacymi bez placenia zusu. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Niższy ZUS kością niezgody 06.09.05, 22:05 Jeśli chce sie pomóc firmom, istniejącym i dopiero zakładanym, to należy na stałe obniżyć składki z tytułu ZUS, one miedzy innymi generują wysokie bezrobocie bo zwyczajnie są cholernie kosztowne... Teraz rząd zafundował nam nierówność wobec prawa, bo inaczej nie mozna tego nazwać, jak również zafundował nam nieuczciwą konkurencję na rynku... Jak podatnicy mają ufać swemu państwu ?! Nie rozumem, że ktokolwiek może temu pomysłowi przyklasnąć... to naruszanie umowy społecznej... Nieprzemyślana, durna decyzja. To bezrobocia nie zmniejszy ani o troche, ale na pewno znów podważy zaufanie do państwa i prawa... Mam firmę, prowadzę ją 5 lat, jak mam konkurować cenowo z kimś, kto już na starcie ma premię z tytułu ZUS ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbkk Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.comtech.com.pl 12.09.05, 09:55 Moze doswiadczeniem ????????????? Przez 5 lat nie wyrobiles sobie takiej pozycji na rynku zeby nie obawiac sie jakiegos mlodego niedoswiadczonego mlokosa, ktory dopiero zaczyna probowac swoich sil ???? Zal mi Cie...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: placacy Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 23:10 Ciekawe bo skladka na ubezpieczenie zdrowotne jest ustalana jako pochodna seredniej krajowej i lipcu, sirepniu, wrzesniu wynosi 209,98 - tyle place. Sa to skladki ustalane kwartalnie 15 padziernika 2005 i nie znana jest ich wysokosc za ostatni kwartal wiec skad te dyrdymały? Odpowiedz Link Zgłoś
tygru_mrau Re: Niższy ZUS kością niezgody 07.09.05, 05:37 wypada pozazdrościć tym, co dopiero teraz zakładają działalność gospodarczą. ja założyłam pod koniec 1997 roku i na początku... kilkukrotnie musiałam pożyczać od mamy na ZUS... specyfika mojego zawodu jest taka, że przez 2-3 miesiące pracuję na jedną dużą fakturę, ale ZUS muszę płacić co miesiąć! nie daj Bóg się spóźnić ze składkami choćby i pół dnia, bo już-już jesteś wyrejestrowany z chorobowego (o czym się dowiedziałam, gdy po raz pierwszy od 15 lat musiałam spędzić kilka dni w szpitalu), a spóźnienie z zapłatą składek wynikało z problemów z systemem informatycznym mojego banku. Sporo mnie to kosztowało, ale w końcu uznali, że jestem bez winy. Krótko: moim zdanmiem ZUS to pijawa na ciele ciężko pracującego społeczeństwa. Nigdy nie odda nam tego, co co miesiąc wpłacamy. ZUS to niewydolne monstrum, nie potrafiące zarządzać środkami, którymi dysponuje, a powinni przecież sensownie inwestować, żeby powiększac majątek, jaki co miesiąc do nich spływa. KICHA! Oni nas mają głęboko gdzieś. Tylko łapę wyciągać umie ten obrzydliwy moloch. Kto w końcu to ukróci?? Odpowiedz Link Zgłoś
tygru_mrau Re: Niższy ZUS kością niezgody 07.09.05, 05:54 > Ciekawe bo skladka na ubezpieczenie zdrowotne jest ustalana jako pochodna > seredniej krajowej i lipcu, sirepniu, wrzesniu wynosi 209,98 - tyle place. Sa > to skladki ustalane kwartalnie 15 padziernika 2005 i nie znana jest ich > wysokosc za ostatni kwartal wiec skad te dyrdymały? ja płacę 724,91 PLN, a konkretnie: 51 534,79 52 154,61 53 35,51 nie wiem, jak Ci się udaje płacic mniej i z jakich przywilejów korzystasz, ale nie mów, że ta dyskusja to "dyrdymały". Dla mnie ponad 7 stów miesięcznie piechotą nie chodzi. I tyle. A co z tego mam? Ano, nico! Jak potrzebuje sensownego lekarza, to płacę prywatnie. A i na emeryturę z ZUSu nie liczę, pewnie to gó.. padnie, zanim ja osiągnę wiek emerytalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: 5.5R* / *.iad.untd.com 07.09.05, 07:00 Teraz nalezy siep sptac naszych "poslow" co robili przez lata w sejmie ,biorac pensje z naszych podatkow i popatrzec im na rece nich sie rozlicza ze swojej kadencji zaczym ktokolwiek zaglosuje np na miodowicza jedyna wlasnie droga do pobudzenia gospodarki i spadku bezrobocia to wlasnie jest obnizenie skladek ZUS dla osob rozpoczynajac dzialalnosc ale z warunkami ,wlasciwy wybor profilu w zaleznosci od rejonu , przy zatrudnieniu osoby pobierajacej zasilek ale przy skierowaniu przez Urzad Pracy - dodatkowe ulgi wiele mozna by mnozyc ale twardy warunek w przypadku zamkniecia po dwoch latach niestety musi zaplacic pe4lne koszty ZUS - to chyba ostudzi zapedy cwaniakow wiele spraw jest tak latwych do ulatwienia ludziom zycia tylko nasze wybrane osly nic nie robia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozgoryczony Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: .171.* / 80.240.171.* 07.09.05, 09:12 Ostatnio miałem nieciekawą sytuację ZUS złożył doniesienie o ukaranie mnie przes Sąd kolegium za nieterminowe płacenie składek, była policja przesłuchanie na komendzie i skierowanie sprawy do kolegium. Czekam na wyrok. A ja poprostu wpadłem w kłopoty finansowe przez nieuczciwego kontrachenta i płaciłem tak jak mogłem, Zus odmówił mi dwea razy układu ratalnego. Nie ukrywam że poczułem się rozgoryczony całą tą Polską Sprawiedliwością. Może i ZUS miał takie prawo ale gdzie jest ta cholerna sprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.chello.pl 07.09.05, 09:46 Pracuję w wolnym zawodzie i działalność gospodarcza jest najwygodniejszą formą rozliczania się dla moich klientów. Od połowy 99 roku, kiedy zaczynałam pracę składka na ZUS wzrosła o 100%, a może nawet ciut więcej. Moje dochody nie są wielkie, a w dodatku w ciągu roku zdarza się, że przez 3-4 miesięcy mam dochód 0. Uważam, że dwa lata to bardzo długo jak na wspomaganie nowego przedsiębiorcy. Po takim czasie niektórzy z pewnością zamkną swoje firmy. A może by tak rząd pomyślał również, że obniżenie składek na większą skalę generalnie przyśpieszy otwieranie się nowych firm. Podobny skutek miało wprowadzenie podatku liniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sławek Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.net / 80.50.24.* 07.09.05, 10:01 Prowadze działalność 5 lat,moja żona 7 lat.Jak zaczynaliśmy zus kosztował około 200 pln teraz ponad 700 - tojest chore.Płacimy czynsze wysokie zusy i ponieważ jest słaba sprzedaż mimo niziutkich,naprawdę niskich marż , bo biedny naród mamy to trudno sie utrzymać na rynku.Teraz zrobią taki numer z tanim zusem- wejdzie 20% więcej jakiś 2 letnich firm które pozaniżają ceny bo ich bedzie stać a my co mamy zrobić????oni po 2 latach powiedzą dowidzenia ,my padniemy prawdopodobnie równo z nimi i nic nie zostanie.CHORE ROZWIAZANIE.Należy obniżyć ZUS bo tam pracuje stado nierobów przeżuccających papiury,to stado to pewno 100tysiecy pracowników zusowskich nie znających się często na rzeczy i jedzących kanapki przy swoich biurkach a w zimie mają ogrzewanie na 30 stopni powłączane.My szare głupki co prowadzimy działalność mamy zimno bo oszczędzamy żeby przetrwać a tam ściema.Chore to wszystko Pozdrawiam takich co mają źle cześć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RysieK Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.kghm.pl / *.lubin.dialog.net.pl 07.09.05, 10:24 Takie to niesprawiedliwe ZUS za duży, należy obniżyć. ALE K*A NIKT Z WAS NIE GŁOSUJE NA UPR. Oni od lat proponują likwidację ZUS'u. Bardzo dobrze tak wam. Bankrutujcie i do piachu-jak najmniej głupoty. Pozdrawiam RysieK Odpowiedz Link Zgłoś
krzychpl Obnizyc ZUS dla wszystkich ! 07.09.05, 10:29 Mniejszy ZUS to mniejsza "szara strefa" i lepsza sciagalnosc skladki. Zmiana powinna dotyczyc wszystkich, a nie tak jak teraz wymuszac "fikcyjne rejestrowanie" nowych firm czy to na siebie czy tez na szwagra i obchodzenie w ten sposob prawa. Krok w dobrym kierunku ale tak jak akcyza na auta, przepis przygotowano w stylu komuchowatym - zamiast wprowadzic oczekiwana przez rynek zmiane wprowadza sie po raz kolejny socjalizm z ludzka twarza. Od raz widac ze korzystaja ze starych podrecznikow - jak to lecialo: ekonomia socjalistyczna ? Panowie ! Do ksiegarni na rogu - podreczniki czas zmienic !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MUCHA Ja zlikwiduję a żona rozpocznie działalność gosp. IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 07.09.05, 21:56 Ja likwiduję swoja a żona po raz pierwszy rozpocznie swoją działalność i będziemy robić to samo za mniejsze składki.Wszyscy "starzy" przedsiębiorcy powinni zrobić to samo i bedzie taniej i bedzie ok i jak państwo jest niesprawiedliwe to należy radzić sobie tzw.sposobem jak dawniej w komunie.Aby coś młodym ułatwić to powinna stosowana być cezura wieku a nie dzielenie przedsiębiorców na tych co już są lub byli - z gorszymi warunkami i tych co zaczynają a jeszcze nimi nie byli- z lepszymi warunkami.To jest stosowanie nierównych praw wobec obywateli,chyba jest to niekonstytucyjna ustawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redchili Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.chello.pl 08.09.05, 10:03 taka linka sprzed półtora (!) roku całkowicie a propos www.sobieski.org.pl/teksty.php?id_tekstu=44 wszystkim, którzy chrzanią, że trzeba było czekać: jeszcze jeden z drugim z koszulą w zębach latał, kiedy już była mowa o tym, że może się składki obniży. Takiego przebąkiwania nikt nie bierze poważnie i nie brał, podobnie jak wielu innych projektów. Nagle panowie posłowie wzięli d...y w troki i uchwalili. Przed wyborami. Może 2 procent więcej na nich zagłosuje... Niestety, większość z tych, co płacą dotychczasowy ZUS nie maiła tego luksusu, że mogła sobie poczekać. Albo pracować na czarno. Więc tym bardziej adherenci nowego uregulowania powinni siedzieć cicho. I cieszyć się, że ktoś za nich zapłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathu Re: Niższy ZUS kością niezgody IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.05, 22:36 Skandal. To taką mamy konstytucję, że są równi i równiejsi? To powinno dotyczyć wszystkioch. Odpowiedz Link Zgłoś