Dodaj do ulubionych

symfonia czy polka sql

15.11.05, 13:22
Witam, chcemy wymienic program komputerowy. Prosze o informacje na temat
programow symfonia handel i polka sql. Który waszym zdaniem lepszy? Jakie sa
wady i zalety. Z góry dzieki i pozdrawiam ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Unique Re: symfonia czy polka sql IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:12
      Potwierdzam...
      Korzystam z Raksa od pewnego czasu i jeszcze mnie nie zawiódł
    • paszczak22 Re: symfonia czy polka sql 18.06.15, 16:14
      Nie polecam Polki, kosztowała krocie a jak zmieniłem drukarkę fiskalną i pojawiły się problemy, nie udzielili mi żadnych informacji bo życzą sobie, żeby opłacać u nich abonament. A nawet nie wiem czy wina leży po stronie POLKI czy drukarki fiskalnej. Zdzierstwo. Traktują swoich klientów jak Rosja odbiorców swojego gazu. Najpierw od siebie uzależnią a później grabią i szantażują ubierając w ładne słowa "takie mamy wewnętrzne procedury". Pamiętaj, że jak kupisz system to łatwo go nie zmienisz. No chyba, że przepiszesz 2000 pozycji i 500 pozycji danych klientów ręcznie do nowego systemu.
      • Gość: niedlapolki Re: symfonia czy polka sql IP: *.231.41.120.koba.pl 20.09.16, 09:27
        Potwierdzam w całej rozciągłości. Nie polecam Polki - jest niedopracowana, z mnóstwem błędów i kosztowna jak jedna wielka .... Przy wdrożeniu obiecywano cud miód, a wyszło tak, że coś co miało być i działać, a później okazywało się, że tego nie ma, a jeśli chcemy to trzeba zapłacić. Płacenie rocznej opłaty aktualizacyjnej nie pociąga za sobą darmowych aktualizacji, bo za wdrożenie aktualizacji trzeba dodatkowo zapłacić. Poza tym aktualizacje nie wnoszą wiele nowego, i zwykle sprawiają, że psuje się wiele innych rzeczy, które działały do tej pory. Poza tym pod żadnym pozorem nie wolno dzwonić do ODL-u (wydawca Polki) żeby poprosić o pomoc w rozwiązaniu problemu, który się pojawił w Polce bo na koniec miesiąca otrzymasz fakturę za konsultacje. Muszę też wspomnieć o programie księgowym - to jest jedna wielka porażka. Miał być sprzężony z Polką. Okazało się w praktyce, że to nie takie proste, a u nas wręcz niemożliwe. W programie nadal nie ma E-deklaracji, gdzie mają to programy, które można za darmo ściągnąć z internetu. Wiedza księgowa leży i kwiczy w ODL-u. Za aktualizację programów do jpk zażądano kilka tysięcy złotych, gdzie w innych firmach, np. w Comarchu aktualizację do jpk klienci otrzymali w ramach rocznej opłaty aktualizacyjnej.
    • Gość: marli87 Re: symfonia czy polka sql IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 08.12.15, 14:11
      Wg mnie z tej dwójki lepsza jest symfonia. Ma bardziej rozbudowane moduły, także można go dostosować do potrzeb swojej firmy i jest bardzo prosty w obsłudze.
    • Gość: Alina-9998 Re: symfonia czy polka sql IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.12.15, 10:44
      Zdecydowanie stawiał bym na symfonię handel. Bardzo prosty w obsłudze program, można w prosty sposób regulować ceny produktów oraz zmniejszyć nakłady ich magazynowania.
    • piotr_questy Re: symfonia czy polka sql 11.02.16, 10:33
      Symfonia, bo ją mocno rozwijają i wspierają, jest szansa, że się utrzyma dłużej na rynku jako soft rozwojowy. I łatwiej się integruje z innymi systemami.
      • Gość: Jurek Re: symfonia czy polka sql IP: 85.219.218.* 07.04.16, 14:43
        Porównujecie rożne programy - Polka SQL produkcji ODL (www.odl.com.pl) to duży konfigurowalny system obsługi firmy klasy CRM pracujący pod Sybase SQL Serwerem - transakcyjny i relacyjny. Z Polką można zrobić wszystko i wszystko sobie poukładać pod siebie, nawet okna, przyciski lub raporty. Symfonia Handel to mniejszy produkt, zdecydowanie (!) mniej konfigurowalny pracujący pod Btrieve lub do wyboru Pervasive (www.symfonia.pl), ale prostszy w obsłudze i bardziej kolorowy - produkt ma swoją większa wersje pod nazwą Symfonia Forte.
        Który jest lepszy - zależny do czego ? Ja polecam ZDECYDOWANIE POLKĘ
        • Gość: twbalbina Re: symfonia czy polka sql IP: *.torreactor.ml 16.03.17, 01:14
          duży konfigurowany system klasy CRM? ło matko z córko a ki to diabeł
          • Gość: Kamson Re: symfonia czy polka sql IP: *.nette.pl 17.03.17, 10:00
            Dlatego my zdecydowaliśmy się na coś co nie tylko jest batem na pracowników, ale na coś co oni lubią, a szefostwo ma pełną transparentność działań sprzedawców i wyników. Polecam entis.io
    • gregoryq7 Re: symfonia czy polka sql 04.10.16, 12:05
      Jak czytam że polka jest programem "intuicyjnym i konfigurowalnym" to "nóż mi się w kieszeni otwiera".
      Mamy w swojej firmie ten program 3 rok i żałuję od 2 lat że wybrałem ten a nie inny.
      To co było dla mnie głównym atutem Polki to deklaracja ODL że program działa of-line i on-line.
      Niestety po zaniku internetu można włączyć( programik exelowski który pozwala wystawić jedynie paragon , pod warunkiem że rano wgraliśmy bazę danych bo jeżeli nie to nie mamy wszystkich towarów).
      Program NIE INTUICYJNY !!!
      Jeżeli chcesz z pozycji np: wystawiania faktury sprawdzić w jakich cenach sprzedawałeś ten towar dla poszczególnych klientów, to musisz wyjść do modułu raporty. Jeżeli z pozycji płatnośći chcesz sprawdzić za jaki towar płacisz to musisz wyjść i przejść do modułu rapoty.
      ITD....
      Ale program to jedno i znajdą się tacy którym się podoba i tacy którym się nie podoba ( miałem program dosowski 01 system który w wielu kwestiach dużo więcej potrafił niż POLKA, mieliśmy program comarchu optima z którego też byliśmy zadowoleni na sklepach detalicznych.
      Ale chcieliśmy mieć 1 program do obsługi całej firmy ! I mamy !
      Program księgowy ( ztuningowany antyk ) który księgowe przeklinają od 3 lat " bo księguje po każej nowelizacji systemu inaczej "
      Płatności księguje się w POLCE bo inaczej były by opóźnione o tydzień, przelewów wysłać nie można " tylko do tych banków do których ma łącznik ODL" a pobranie wyciągu trwa dłużej niż ręcznie.
      Dobra ale NAJLEPSZE:
      Umowa mówi o opłacie rocznej ( jak we wszystkich firmach 15-20 % rocznie od wartości oprogramowania) w ramach której producent oprogramowania zapewnia nam nowelizację, rozwój i dostosowanie oprogramowania do zmieniających się przepisów.
      ODL wywiązuje się nienagannie może zrobić nawet kilka nowelizacji w roku , ALE ?
      Ale żeby wgrać taką nowelizację trzeba zapłacić od 5000, zł w górę !!!!
      Ha, HA , ha .
      Samemu nie można( nawet nasz informatyk certyfikowany przez ODL nie może bo nie wie co ma zmieniać)
      Tak więc jest wesoło ( ale nie dla użytkownika).
      Ostatnio zapłaciłem około 6000,- za (nowelizaję) która polegała na zmianie " silnika baza danych"
      nie wiem o co chodzi bo w systemie żadnych zmian nikt z pracowników nie stwierdził ?
      Na uwiarygodnienie tych informacji podam że jestem właścicielem hurtowni farb i 9 sklepów różnych branż z Białegostoku.Pozdrawiam Grzegorz.
    • Gość: alas Re: symfonia czy polka sql IP: *.multisec.no 27.04.17, 00:55
      To jedyne miejsce w internecie gdzie mozna przeczytać opinie na temat firmy ODL, czy to nie zastanawiające? Czy ktoś jeszcze mógłby się podzielić doświadczeniami na temat programu Polka firmy ODL?
    • eerrerger Re: symfonia czy polka sql 28.04.17, 10:29
      Ja polecam Modus ERP, zdecydowanie najlepsze rozwiązanie jeżeli chodzi o zarządzanie przedsiębiorstwem produkcjyjnym.
      • Gość: gość Re: symfonia czy polka sql IP: *.emeraldonion.org 18.11.17, 02:50
        A kto Cię prosił o twoja reklamę?
    • Gość: odl - old Re: symfonia czy polka sql IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.10.17, 20:50
      My pracujemy na Polce ponad 10 lat.
      Przesiadamy się na inny program z racji "zamknięcia" się programu na otoczenie.
      Nie ma zewnętrznych dodatków itp.
      Za platformę B2B czyli zwykły sklep www zintegrowany z Polką krzyknęli 40 tyś + obsługa, update, aktualizacje itp.
      No wariat by się zgodził.
      Na rynku są programy, które to ogranią za max 2 tyś.
      Fakt jest niezaprzeczalny i to trzeba im oddać, że program jest stabilny.
      Nigdy nie było problemów z bazą czy działaniem programy.
      Od pewnego czasu mimo wykupionych aktualizacji to nawet najmniejsza ingerencja z ich strony to proszę pisać maila... wycenimy $.
    • Gość: ala Re: symfonia czy polka sql IP: *.emeraldonion.org 18.11.17, 02:48
      Polka? to był dobry program magazynowy ponad 20 lat temu. Teraz oni nazywają to ODL Erp, tylko niestety dalej jest to ta sama Polka czyli program magazynowy bez zintergrowanej księgowości i mozliwości sensownej integracji z czymkolwiek. Przesiedliśmy sie na Streamsoft dwa lata temu i to była decyzja jak o zamianie przysłowiowej syrenki na mercedesa. Podsumowując to dla małych firm za droga a dla dużych za słaba.
    • Gość: Jan Re: symfonia czy polka sql IP: *.175.246.94.ip4.artcom.pl 18.11.17, 17:31
      My od stycznia 2017 pracujemy na Polce. Wymieniliśmy właśnie Symfonie. Z symfonia nie dawaliśmy rady z cenami w hurcie  i z zarządzaniem sklepami i do tego magazynier z kartką. Jak otworzyliśmy 4 sklep to z Symfonia nie dawaliśmy już rady.
      Polka w sklepach jest super a kontrola nad towarem i kasą jest o wiele lepsza niż w symfonia. Mam też od ODL kolektory do magazynu i to dopiero jest oszczędność czasu, kontrola i mało pomyłek. Myśleliśmy aby kupić WMS do Symfonia ale to co mamy teraz jest lepsze i było tańsze. Ktoś napisał, że Polka nie działa bez internetu. U mnie działa :)
      • Gość: kuba Re: symfonia czy polka sql IP: *.centertel.pl 06.12.17, 09:04
        Mija rok odkąd zmieniliśmy Symfonie na Polkę. Jak dla mnie bardzo duży plus. Bardzo duże możliwości dostosowania programu do indywidualnych potrzeb. Dużo sprawniejsza praca magazynu. Pełna integracja ze sklepem internetowym co przy Symfonii było to dość mocno ograniczone. Obsługa kilkunastu sklepów stacjonarnych. Kolejnym plusem jest prostota obsługi i intuicyjny interfejs. Polecam
    • karolkrk Re: symfonia czy polka sql 07.02.18, 10:25
      Ja też miałem taki dylemat. Zastanawiałem się właśnie między Polka a Symfonia. Wybrałem Polke ze względu na łatwiejszą integracje z www. Teraz wszystkie zamówienia z www trafiają do Polka i tam są obsługiwane. Mam sklepy detaliczne i hurt. Polka obsługuje zarówno jedno jak i drugie. Także ze swojej strony mogę polecić Polke.
    • Gość: Mariusz Re: symfonia czy polka sql IP: 5.174.103.* 18.05.18, 15:02
      My wdrożyliśmy system ODL już dobrych kilka lat temu, wraz z modułem magazynowym i terminalami danych na magazynach. Znacznie ułatwiło nam to cały proces kompletowania zamówień, zwiększyło wydajność pracy na magazynie, ogólnie zautomatyzowało pracę. Musze przyznać, że kontakt z firmą jest bezproblemowy, a dział serwisu fachowy i pomocny. Wdrożyliśmy również platformę B2B do obsługi sprzedaży hurtowej i jesteśmy zadowoleni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka