Gość: ma to dobre strony Formalności budowlane wkrótce staną się prostsze IP: *.chello.pl 09.01.09, 12:41 teraz byle "g" sąsiad skrobnie, że np nie podoba mu się kolor cegły na kominie w projekcie i decyzja o pozwoleniu idzie do wojewody a tam sprawdzają całość postępowanie i trwa to dużo dłużej niż 30 dni. Sąsiad ma to w d... bo jego to nic nie kosztuje a tobie stoi budowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana "Rz": Formalności budowlane wkrótce staną się p.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 12:48 zabudowa tarasu- proszę o radę .czy ktoś wie,jakie będą przepisy w tym zakresie?Są zmiany?Mam 70m kw tarasu i chcę go zabudować,zrobić na nim np.ogród zimowy, ale sąsiednia działka(pusta) jest w odl.tylko 2m.Sąsiad już raz się odwłołał, pozwolenie ,które miałam ,zostało unieważnione.Mój budynek jest legalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana zabudowa tarasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 12:50 zabudowa tarasu- proszę o radę .czy ktoś wie,jakie będą przepisy w tym zakresie?Są zmiany?Mam 70m kw tarasu i chcę go zabudować,zrobić na nim np.ogród zimowy, ale sąsiednia działka(pusta) jest w odl.tylko 2m.Sąsiad już raz się odwłołał, pozwolenie ,które miałam ,zostało unieważnione.Mój budynek jest legalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi "Rz": Formalności budowlane wkrótce staną się p.. IP: *.chello.pl 09.01.09, 12:58 Ludzie czym tu się ekscytować. Pozwolenie na budowę to pikuś, sąsiad ma guzik do gadania jeżeli inwestycja nie oddziaływuje [brak zacienienia, odległość 4m ściana z oknami, 3m ściana bez okien od granicy działki]na jego działkę, a jeżeli oddziaływuje to występuje tylko jako strona w postępowaniu a nie jako pan i władca którego trzeba o zgodę prosić. Pozwolenie na budowę wydawane jest maksymalnie do 65 dni. To że teraz to się będzie nazywało zgłoszenie mało co zmieni. Mało zmiani bo tak naprawde w 90% żeby dostać pozwolenie na budowę, czy zgłościć zamiar w przyszłości przeba mnieć decyzję o warunkach zabudow lub w nowej ustawie zgodę architektoniczną czy jak tam to zwą. A na decyzję o warunkach zabuwowy, która jest konieczna do uzyskania pozwolenia na budowę jeżeli teren inwestycji leży po za planem można czekać latami. To że będzie łatwiej z pozwoleniami, z którymi i tak trudno nie jest, wcale nie znaczy ze będzie łatwo z warunkami, bo tu dopiero będą schody o jakich wam się nawet nie śniło. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi poniekąd i słusznie... 09.01.09, 12:59 jeśli ktoś na swoim buduje zgodnie z prawem i zgodnie z planem zagospodarowania to niby dlaczego ma uzyskiwać ekstra pozwolenia, dlaczego sąsiedzi mają mieć prawo wtrącać się? oczywiście nie powinno byc przegięcia w drugą stronę czyli przepisy i praktyka powinny chronić prawa innych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo44 ano nie powinno... 09.01.09, 22:20 truten.zenobi napisał: > jeśli ktoś na swoim buduje zgodnie z prawem i zgodnie z planem > zagospodarowania to niby dlaczego ma uzyskiwać ekstra pozwolenia, > dlaczego sąsiedzi mają mieć prawo wtrącać się? dokładnie: zgodnie z prawem (a więc np. 4m od granicy działki) i sąsiedzi (są z założenia na nie) mogą sobie CMOKNĄĆ. nowe prawo to bardzo dobry krok. > oczywiście nie powinno byc przegięcia w drugą stronę to jest kwestia prawa, które definiuje "przegięcia. prawem sąsiadów nie powinno być np. oprotestowywanie każdej budowy obok Z ZAŁOŻENIA (polskie piekiełko) - bo tak im się podoba. nawet "hałaśliwej fabryki za płotem". Jeżeli Plan Zagospodorawania Przestrzennego budowę takowej przewidywał - to sorry - trzeba się było z PZP zapoznać. jeżeliby natomiast takowa fabryka wbrew PZP powstała to jest droga sądowa na oprotestowanie. i wtedy se protestujcie. jeżeli czujecie krzywdę (jak to zwykle pieniacze...) - wtedy pretensje do Prawa a nie do sąsiada. Liberum (życzliwe a sąsiedzkie) już przerabialiśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
trrol "Rz": Formalności budowlane wkrótce staną się p.. 09.01.09, 13:27 Nareszcie Chociaż wydaje się zbyt piękne żeby było prawdziwe Jeśli wejdzie to głosuje na po Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Formalności budowlane wkrótce staną się prostsze IP: *.veracomp.pl 09.01.09, 13:32 czemu Rzeczypospolita ostrzego ,czemu na własnej dzialce nie mogę wyciąc starego dzrewa tylko musze wysyłać pisma a urzedni zatudniony za moje składki napisze zgode albo nie!!!ludzie opamietajcie się niedługo bede pisał czy moge wejśc do swojego mieszkania po 22godz.!!!zapedy dziennikazy są takie głupie jak polityków ,niedługo bedą przepisy ,że nie mogę wchodzic na lód na rzece jak to zaproponował jeden z redaktorów ale to moje życie i będę robił co zechce ! zastanówmy sie lepiej czemu dajemy miliony na partie polityczne !po co nam one aby zatrudniac nieudaczników zyciowych i cwaniaków zwanych bizn... Odpowiedz Link Zgłoś
dobroslawa2 Chaos arhitektoniczny na miarę 3 świata 09.01.09, 14:05 Weźcie Polacy przykład z II RP miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6140723,Fasada_na_dwa_termometry.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aandi "Rz": Formalności budowlane wkrótce staną się p.. IP: 195.20.110.* 09.01.09, 15:41 Nareszcie... Doświadczyłem złośliwości sąsiada więc jestem ZA!!! A dla sceptyków co im lakiernie bądź inne zakłady trujące w nocy sąsiad wybuduje, informacja, że w takich przypadkach nie wystarczy tylko projekt budowlany ale cała masa innych zezwoleń. Nowe przepisy ułatwią życie normalnym ludziom i są dla normalnych prostych budów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Formalności budowlane wkrótce staną się prostsze IP: *.aster.pl 09.01.09, 17:43 A mi sąsiedzi chcieli wybudować dom tuż przy siatce odddzielającej posesję bez zachowania minimalnych odległości od mojego domu. Tylko dzięki otrzymaniu pisma z wydziału architektury się o tym dowiedziałem, bo tam nie zamieszkuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch. Re: Formalności budowlane wkrótce staną się prost IP: *.maxnet.net.pl 09.01.09, 18:12 I właśnie o to chodzi: sąsiedzi byli po prostu stroną (powiadamianą i z prawem zabrania głosu w przypadku stwierdzenia naruszenia przepisów) w postępowaniu administracyjnym dot. wyd. dec. o pozw. na budowę. Nic nie wiedzą więc Ci, co cieszą się na forum, że nie będą już musieli "prosić" sąsiadów o zgodę. (To stwierdzenie nie dotyczy to oczywiście mojego szanownego przedmówcy). Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Formalności budowlane wkrótce staną się prost 09.01.09, 22:10 prawda jest taka że jak trafiłeś na lepszego cwaniaka to i tak niewiele możesz zrobić jak ci zaraz za płotem zrobi np. warsztat. i w drugą stronę jak trafiłeś na sąsiada pieniacza to wszystko może być problemem jeśli ty chcesz coś zrobić. dodatkowo wszelkie te pozwolenia to nic innego jak sposób na wyciąganie kasy przez urzedników. bo czy urzednik ponosi jakąkolwiek odpowiedzialność za swoje decyzje? tak więc jeśli budujesz zgodnie z prawem i zgodnie z planem zagospodarowania to niby dlaczego jakaś biurwa ma jeszcze dawać ci ekstra pozwolenia? oczywiście taka zmiana musi wymagać dodatkowych obostrzeń i możliwości skutecznych interwencji gdy to prawo jest łamane, gdy następuje zmiana planu zagospodarowania, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch. Re: Formalności budowlane wkrótce staną się prost IP: *.maxnet.net.pl 10.01.09, 01:53 Masz rację: dowolność interpretacji prawa przez urzędnika jest powodem wielu kłopotów i prowadzi w linii prostej do możliwości korupcji. Wystarczająco jasne i jednoznaczne zapisy ustawowe i prawa miejscowego mogłyby wyeliminować urzędnika z tego procesu. Dziś na to jest jeszcze za wcześnie: wyobraź sobie sytuację, w której prowadzisz zgłoszoną inwestycję a po jej zakończeniu okazuje się, że interpretacja zapisów planu miejscowego przez nadzór jest inna niż w ta przeprowadzona przez projektanta. Z punktu widzenia inwestora (w odniesieniu do dzisiejszego stanu prawnego w Polsce) bezpieczniej jest mieć "błogosławieństwo" urzędu przed wbiciem pierwszej łopaty. Mój post dotyczył jedynie mojej niechęci do osób, które na podstawie skróconego artykułu i bez jakiejkolwiek znajomości procesu budowlanego wyrażają swoje "obiektywne" opinie... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Formalności budowlane wkrótce staną się prost 11.01.09, 21:47 Z punktu widzenia inwestora (w odniesieniu do > dzisiejszego stanu prawnego w Polsce) bezpieczniej jest mieć "błogosławieństwo" > urzędu przed wbiciem pierwszej łopaty. a co Ci takie błogosławieństwo daje? nic albo niewiele.. urzędnik nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci... a prjektant, architekt, odpowiada i możesz zadbać by był wysoko ubezpieczony. myślę że taki totalny przeskok z jednej skrajności w drugą nie będzie dobry ale prawo powinno ewoluować w tym własnie kierunku. może na początek wprowadzić podobnie jak w czechach zwonienie z obowiązku posiadania stosownych pozwoleń obiektów małych, prac o niewielkiej wartości itp. powiem jeszcze tak że jakie nbie było by prawo to praktyka i tak zależy od kultury ludzi je stosujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ks Re: "Rz": Formalności budowlane wkrótce staną się IP: 80.54.53.* 09.01.09, 18:21 Tartak jest niezbędny ludziom.Czy ty jesteś niezbędny?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Formalności budowlane wkrótce staną się prostsze IP: *.zabrze.net.pl 09.01.09, 19:08 Mój sąsiad bez pozwolenia na budowę postawił 1,5 m od moich okien domek z oknami i balkonem z widokiem do mojego domu. Walczę żeby chociaż zamurował okna od strony mojego domu. A teraz może to byc legalne? Ciekawe czy Wy byście też tak chcieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbi Formalności budowlane wkrótce staną się prostsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.09, 20:56 a jesli budowa naruszy np konieczna droge dojazdowa ,odetnie mozliwosc doprowadzenia pradu czy kanalizacji sasiadowi ....bo w planach zostanie cos "przemilczane" ....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator krótko i na temat IP: *.gorzow.mm.pl 09.01.09, 22:53 O tym czy coś może być wybudowane w danym miejscu decyduje się na etapie uchwalania miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub w przypadku jego braku przy wydawaniu dec. o warunkach zabudowy i zagosp. ter. (ew. lokalizacji inwest. celu publiczn.) Wtedy sasiedzi są stronami i mają wpływ na zagospodarowanie terenu. I jeśli jest to uzasadnione (choć w praktyce nie musi) mogą to zablokować. Jeśli się godzą i te dokumenty zostaną uchwalone (wydane) to decyzja zapada. Dalej to tylko formalności. Pozwolenie na budowę to tylko sprawdzenie zgodności projektu z prawem, prawa do terenu itp. Do tego wystarczy urzędnik, bo 99% ludzi i tak się na tym nie zna. A decyzja czy można to coś wybudować już zapadła, więc nie ma sensu przerabiać znowu tego samego. Poza tym, inwestor, który na podstawie mpzp lub wzizt rozpoczyna inwestycję ma pewność, że nie wtopi bo zawistni sąsiedzi będą mu robić na złość i blokować budowę, której wcześniej się nie sprzeciwiali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOWALSKI Formalności budowlane wkrótce staną się prostsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 23:27 NO I BARDZO DOBZE NA TO CZEKAMY OD LAT WTEDY MOZE RUSZY W KONCU NASZ KRAJ PELNA PARA I GUZIK SASIADOWI DO TEGO CO JA BUDUJE BO MNIE NIEINTERESUJE CO SASIAD ROBI POZDRAWIAM PANA PREMIERA Odpowiedz Link Zgłoś
olias "Rz": Formalności budowlane wkrótce staną się p.. 09.01.09, 23:55 ile będzie zdziwienia i śmiechu jak sie wyborca tuska skapuje że mu byznes wchodzi do ogrodu z marketem albo segregacją odpadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Formalności budowlane wkrótce staną się prostsze IP: *.eranet.pl 10.01.09, 00:04 Znacie to: wolność Tomku w swoim domku? Głupawy jest ten rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rados Ja pierd.... IP: *.toya.net.pl 10.01.09, 00:30 co drugi art czytam to cytat z rzeczpospolitej. Biczujecie się za grzechy czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pour Warszawa dziękuje!!! Powstanie zapewne wiele IP: *.aster.pl 10.01.09, 01:49 ciekawych inwestycji w najbliższym czasie! Groźby niezrównoważonego sąsiada zostaną spełnione - w centum, pośród starodrzewu i jednorodzinnej zabudowy, na miejscu fabryczki, na której budową zgodę wydało PZPR, wybuduje gigantyczny budynek bez okien z 2 stron, grodząc sasiadów wieeeelkim murem od świata zewnętrzneg! Witaj komuno! Wreszcie wróciłaś??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benevolo bajzel od Tatr do morza... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.09, 10:45 Problemem Polski jest katastrofalne rozdrobnienie własności gruntowych co sprawia, że mamy w kraju setki tysiecy "inwestorów". Oczywiscie, z powodów charakterologicznych Polakow nie ma mozliwości aby ci "posiadacze ziemscy" dogadali się ze sobą i zamiast budować indywidualne domki na swoich miniaturowych dzialkach (kazdy domek rzecz jasna inny niz sąsiedni) zbudowali jedno, dobrze zakomponowane osiedle dla wszystkich 'posiadaczy ziemskich" i jeszcze na wynajem. I to nas różni od Holandii, Niemiec i innych cywilizowanych krajów, bo tam, jak łatwo można sprawdzić, mieszkaniowka realizowana bywa najczęściej kompleksowo. My się po prostu nie potrafimy sensownie organizować. Druga sprawa, ktora jaskrawo wychodzi choćby z dyskusji na tym forum - to wrodzone lekceważenie innych ludzi ze szczególnym uwzględnieniem własnych sąsiadów ("a co mi tu bedzie sąsiad pier...."). Sąsiad to wróg z którym należy się dla zasady nie liczyć a jak jest okazja - to zrobić go w konia. Zeby sobie k... nie myślał, że jest gość. Gdyby nie uwłaszczenia chłopstwa i reforma rolna,te narodowe wady Polaków nie mogłyby az w takiej gigantycznej skali realizować się w architekturze i planowaniu. Balaganiarski i konfliktogenny wygląd Polski odzwierciedla dokladnie nasze cechy charakterologiczne i nie istnieje mozliwość aby ten fakt przezwyciężyć jakimkolwiek, choćby najlepszym prawem. A nawiasem mówiąc proponowane prawo jest oprotestowane przez środowisko zawodowe architektów i urbanistów. Ale któż by się w Polsce przejmował tym co mówią fachowcy, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
www.malibu.lublin.pl "Rz": Formalności budowlane wkrótce staną się p.. 21.01.09, 11:02 Jak najmniej ingerencji Państwa w sferę własności prywatnej !!! Co do obaw sąsiadów - są przecież przepisy cywilnoprawne dotyczące tzw. immisji. www.malibu.lublin.pl Aktywny adres e-mailowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meckaz "Rz": Formalności budowlane wkrótce staną się p.. IP: 82.160.255.* 21.01.09, 19:26 Idyiotyzm inspektor prawa budowlanego wysyła pima do sąsiadów czy szopa postawiona przez sąsiada nielegalnie nikomu nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś