abidolus 14.09.09, 08:07 Witejcie pozdrowienia z Miasteczka na początek. Mam pytanie. Była gdzieś koło Rudy taka kopalnia, co się na nią mówiło Wolfka. Co to za kopalnia, co się z nią stało. pomóżcie :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roma.1 Re: Wolfka 14.09.09, 08:11 Tutaj nikt Ci nie odpowie,to jest pudelek rudzkiego magistratu,tu urzędasy się ścierają i wyciągają swoje brudy.Tu się krytykuje tylko wszystko i wszystkich.Zobacz fora innych miast,może tam coś znajdziesz,obcy Ci napiszą Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 Re: Wolfka 14.09.09, 08:45 Roma pracujesz dla prezia, to OK. Mnie który mieszka w tym mieście, w nim pracuje, w nim uczą sie moje dzieci i leczą moi rodzice, interesuje jaki jest stan Miasta pod kierownictwem prezia. Bo dla mnie najważniejsze tematy to te które mnie otaczają. A gdzie nie spojrzę tam katastrofa, szczególnie jak porównamy do innych miast. Dla mnie oświata czy kultura to nie taki sobie temat bo bezpośrednio dotyczy mojej rodziny, tak samo jak służba zdrowia, drogi po których jeżdżę, czy cena wody za którą płacę. Jak płacę podatki z których lwia część idzie do kasy Miasta to chcę wiedzieć co z nimi prezio robi. I nie mam nic wspólnego z Urzędem. Dlatego będę pisał na forum o tych sprawach. Ja rozumiem, że innych mogą interesować duperele, tylko dziwi mnie fakt, że zawsze drugo i trzeciorzędne wątki pojawiają się wtedy, kiedy wyskakują afery Miejskie. Wtedy nagle wszyscy chcą fryzjera, zdjęcie, historię itd. Zgadzam się z tobą tylko z jednym, na forum jest dużo klakierów prezia, tylko oni ukrywają się za dupowatymi tematami, którymi forum rozmywają. A jeżeli już piszesz o innych Miastach to spójrz na ich fora. Przekonasz się, że nasze należy do bardzo łagodnych i mało polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Wolfka 14.09.09, 09:47 Kochany! Nie dziwię się, że pytasz na tym forum. Biedaku, tu nikt oficjalnie nie wie co to "Wolfka". Tu możesz się dowiedzieć, że Gwardia Ludowa wyzwalała osiedle "Kaufhaus" oraz, iż niejaki Liebherr był zasłużonym rudzianinem. Tu nawet najwybitniejsi są skazani na zapomnienie, tak jak Eduard Meier. To emanacja wiedzy historycznej Związku Górnośląskiego, któremu przewodzi Najjaśniejszy Wodzuś. On myśli, że Górny Śląsk założyli Książe Krupniok i Ujek Piwo, o czym świadczą oficjalne uroczystości ku ich czci. Zajrzyj do biblioteki, tam znajdziesz wszytko na temat górnictwa w Rudzie Śląskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
abidolus Re: Wolfka 14.09.09, 10:09 Masakra. Naprawdę nie wiedziałem, że tutaj tak wojujecie. Pierwszy raz wszedłem na forum Rudy Śląskiej. Wracając do tematu. Nie jest mi potrzebna oficjalna wiedza. Jak nie wiecie, to może podpowiedzcie mi gdzie/kogo można by zapytać o tę Wolfkę. Jeśli chodzi o bibliotekę i górnictwo w Rudzie Śląskiej, to z Miasteczka mam kawałek, a nie piszę magisterki o tym, żeby studiować tomiska :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roma.1 Re: Wolfka 14.09.09, 10:30 no widzisz,tak jak Ci pisałam,tu są inne tematy,nikt nic nie wie,z tych PATRIOTÓw lokalnych Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Wolfka 14.09.09, 11:03 Roma, złotko, zamiast cisnąć tu pierdziny, przejedź się do biblioteki i napisz tu koledze coś o "Wolfce". Po co piszesz, jak nic nie wiesz, hę? Albo idź odwiedź Andrzeja Stanię, on ta wiedzę ma w małym paluszku. Spytaj przy okazji, kto to był Liebherr i kiedy Gwardia Ludowa wyzwoliła "Kaufhaus". Odpowiedz Link Zgłoś
roma.1 Re: Wolfka 14.09.09, 13:53 Ja faktycznie musiałabym jechać,ale przecież Ty masz bliżej,praktycznie obok Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Wolfka 14.09.09, 12:02 abidolus napisał: > Wracając do tematu. Nie jest mi potrzebna oficjalna wiedza. Jak nie wiecie, to > może podpowiedzcie mi gdzie/kogo można by zapytać o tę Wolfkę. > Nazwę znam dobrze ale mało orientuję się akurat w tym temacie. Popytałem trochę i podobno Wolfka to była nazwa kopalni (fragmentu?) Walenty-Wawel. Gdzieś w okolicy dzisiejszego Tesco (Bukowa) czy może jeszcze dalej w kierunku Rudy Płd.. Może nawet to być to nazywane też Walenciokiem ale za to głowy nie dam: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1905644,2,11,Ruda-Slaska fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1905645,2,12,Ruda-Slaska fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1905643,2,10,Ruda-Slaska Ale pewno ktoś tu jeszcze wpadnie co zna temat dobrze i doczekasz się dokładniejszej lokalizacji. Wolfka to nazwa dość często jeszcze egzystująca u nas w Rudzie. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Wolfka 14.09.09, 11:47 Tutaj nikt Ci nie odpowie,to jest pudelek rudzkiego magistratu,tu > urzędasy się ścierają i wyciągają swoje brudy.Tu się krytykuje tylko > wszystko i wszystkich Mosz dziolcha recht!A jo se poczekom az te mondrale spod murka potancuja se na tym watku. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 Re: Wolfka 14.09.09, 13:56 Roma poleciałaś do biblioteki czy do magistratu? Bo rzeczywiście tylko ty tu rozumiesz naszego gościa. A masz rację, że wszystko jest związane z polityką, bo i ten temat trzeba do niegoodnieść: powiedz mi kochana dlaczego tylu miłośników historii kieruje się do nas, skoro w mieście jest Muzeum i są stowarzyszenia zajmujące się takimi tematami. Czy nie powinna się tym zajać szanowana pani pełnomocnik prezydenta ds. org. pozarzadowych? Nie mogłaby ogłosić konkursiku na organizację specjalnego forum historycznego - w realu albo w internecie, gdzie zainteresowani mogliby wymienić informacje? Mamy stowarzyszenie Miłośników Rudy Ślaskiej, Jest ZG, jest Bractwo Rycerskie i pewnie cały szereg innych. Tylko ktoś powinien zająć się koordynacją ich prac i wsazaniem na nowe kierunki działań. Czujni urzednicy dawno by to zrobili czytając tyle wątków historycznych, a zaintersowani promocją mogliby założyć forum stronie miasta by tam wymieniać się wrażeniami z poszukiwań dobrych krupnioków, placków itp. Tylko niestety - zgadzam się z tą uwagą: kto wtedy by nam zaśmiecał forum... Jedno G. choć głupie do potęgi, to za mało, nie pokryje tego smrodu magistrackiego... (nawiasem: Zoro, faktycznie bez czytania G. jest lepiej) Odpowiedz Link Zgłoś
marynik Re: Wolfka 15.09.09, 12:30 roma.1 napisała: > Tutaj nikt Ci nie odpowie,to jest pudelek rudzkiego magistratu,tu > urzędasy się ścierają i wyciągają swoje brudy.Tu się krytykuje tylko > wszystko i wszystkich.Zobacz fora innych miast,może tam coś > znajdziesz,obcy Ci napiszą Szanowna Pani Romo - "ciągnie wilka do lasu" - to znaczy na forum? Jeszcze niedawno przekonywała nas Pani, że szkoda czasu i na swego męża "wylewała pomyje", że tyle czasu poświęca na forum? I żadnej z niego pociechy? Jka widać teraz i Pani "zaniedbuje dom" spędzając czas an forum. Może coś konkretnego będzie Pani tu pisać. Cos pozytywnego, optymistycznego, pocieszającego nas - mieszkańców? Może napisze Pani, jka odyzksać stracone milony na kompleks basenó? To równiez były Pnai pieniądze. Widocznie Pani z taka gospodarnością sie zgadza - ale ja nie i wiekszość tu piszących również się nei zgadza.Ja np chcę, aby moja wnuczka poszla do I klasy jako 6-latka - ale do bardzo dobrze wyposażonej i dostosowanej do jej wieku - szkoły. A nie ,jak obecnie - na hurra!!!. Ale na to są potrzebne wielkie pieniądze, które się marnotrawi w naszym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
greenrs2 Re: Wolfka 14.09.09, 13:37 Może bardziej merytorycznie. Wolfka to po prostu dawna kopalnia Walenty-Wawel, później przemianowana na Wawel a w 1995 r postawiona w stan likwidacji i przyłączona do kop. Pokój. Odpowiedz Link Zgłoś
abidolus Re: Wolfka 14.09.09, 14:35 No i o to mi chodziło - dzięki. Dzięki też w36. Tak na marginesie nadal jestem pod wrażeniem jak wojujecie. :) Nie szkoda Wam czasu? Nie czytałem innych wątków, ale biorę obraz po tym jednym moim banalnym pytaniu, które potrzebowało jednozdaniowej odpowiedzi. Spróbujcie się spotkać i pogadać, może zamiast stukać na siebie zrobicie coś wspólnie? Dobra, nie wtykam się w nie moje sprawy. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: Wolfka 14.09.09, 15:27 Nazwa "Wolfka" to zdrobnienie, czy "uludowienie" nazwy Wolfgang Grube. Kilka zdjęć: audiovis.nac.gov.pl/search/3720f54e919b22cce392b05de57102dd:2/ Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 gośc ze szpilą 14.09.09, 21:34 I niby tak gościnnie ta szpile wsadzasz? Nie, nie szkoda nam czasu - my zajmujemy się teraźniejszością, ty przeszłością - możesz to uszanować? I zastanów się dlaczego tak sobie tu wojujemy - w tym mieście, w którym "mieszkają szczęśliwi ludzie"? Widać nie pamiętasz czasów komuny, kiedy podobnie wmawiano ludziom szczęście i kiedy nie było wolnych mediów ani wolnego forum. Nam zostało tu jeszcze to drugie, więc nie próbuj go burzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: gośc ze szpilą 14.09.09, 21:46 Widać nie pamiętasz czasów komuny, kiedy podobnie wmawiano > ludziom szczęście i kiedy nie było wolnych mediów ani wolnego forum. Nam został > o No ty nie pamietasz bo bys takich glupot na forum nie pociskal. Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: gośc ze szpilą 15.09.09, 07:42 g-48 napisał: "Widać nie pamiętasz czasów komuny, kiedy podobnie wmawiano ludziom szczęście i kiedy nie było wolnych mediów ani wolnego forum. No ty nie pamietasz bo bys takich glupot na forum nie pociskal" Czasy siemiężnej komuny można sobie łatwo przypomnieć wciskając łeb w dziurę odpustowego sztandu, który Stania wystawia w miastach regionu. Przesłanie jest takie, że w komunie było wesoło i fajnie a z tego okresu mamy cieplutkie wspomnienia. Więc Gregor wetknij se łeb w staniową dziurę. Za chwilę wszyscy wpadniemy w dziurę budżetową wyprodukowaną przez tego samego typa. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: gośc ze szpilą 15.09.09, 12:51 Czasy siemiężnej komuny można sobie łatwo przypomnieć wciskając łeb > w dziurę odpustowego sztandu, który Stania wystawia w miastach > regionu. Przesłanie jest takie, że w komunie było wesoło i fajnie a > z tego okresu mamy cieplutkie wspomnienia. Więc Gregor wetknij se > łeb w staniową dziurę. Za chwilę wszyscy wpadniemy w dziurę > budżetową wyprodukowaną przez tego samego typa. Mozesz mi to wyeklerowac po naszymu bo nijak niy wiym lo co ci sie rozchodzi w tym poscie. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Wolfka 14.09.09, 14:56 rokub95.jalbum.net/Kopalnia%20Walenty-%20Wawel/slides/2082.html Bingo! Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris Re: Wolfka 14.09.09, 17:27 Proszę państwa drodzy forumowicze Grzegorz N. vel G-48 i parę innych jeszcze nicków tej samej postaci udowadnia że nie potrafi czytać ze zrozumieniem - a i jeszcze to PAMIĘTAĆ!!! o czym pisze i gada. Jego osobowość jest jak kaczka (bele co zezre i bele co wysro) jeden z wielu przykładów jego sklerozy lub wybiórczej interpretacji Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Adolfek! 14.09.09, 17:35 Za link ci dziekuje!Jezeli jeszcze masz troche czasu to poszukaj mi linka gdzie twoj ujek chwali sie jakie to stanowiska za Stalina piastowal. A co do Wolfki masz cos do dodania albo mosz kejza w lebie? Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris Re: Adolfek! 17.09.09, 23:00 g-48 napisał: > A masz cos do dodania albo mosz kejza w lebie? co do kyjzy to ta co na kartki była za twojom sprawom oczywiście a od dodawanio tyś ty sie powinien ustosunkować do ty wypowiedzi no ale argumentów brak Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Adolfek! 17.09.09, 23:56 Temat byl WOLFKA?! a nie G-48!A wiec cos do tematu? Odpowiedz Link Zgłoś
roma.1 Re: Wolfka 15.09.09, 08:16 No widzisz jak się dowiedziałeś o Wolfce.Jakie miasto ,tacy forumowicze.Chamstwo,pieniactwo,laicyzm i brak elementarnej ogłady.Hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 Roma 15.09.09, 08:52 Jak się ma takie problemy… to należy je rozwiązywać forum.gazeta.pl/forum/w,261,95491507,95588320,Re_Roma.html a nie wtrącać idiotyzmy. OK. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 zmasowany atak? 15.09.09, 14:06 Greensy, wolfki, romy i jakieś abidulki - to w sumie zmasowany atak zdegustowanych jakością forum. W ciekawym momencie (czyżby sprawa oti?) i wszystko w tym samym stylu. Widać inaczej nie można, jak próbować obrzydzić. przecież merytorycznych kontr-argumentów brak. Próbujcie dalej - dla mnie to tylko potwierdzenie słusznej linii. Aż tak to boli? Kawałek prawdy na jednym malutkim forum? Odpowiedz Link Zgłoś
greenrs2 Re: zmasowany atak? 15.09.09, 19:00 Tak, to zmasowany atak!!! Ktoś na forum zadaje zupełnie proste pytanie i oczekuje równie prostej odpowiedzi. Nagle wysypuje się stado wściekłych psów, jakieś kapiohy, rude, romy, maryniki, zora... nie wiem kto jeszcze, skacze sobie do gardeł, wydrapuje oczy! Ale odpowiedzi brak...? Pytanie było zbyt trudne? Może trudne, ale nie dla Rudzian. Tu każde dziecko wie co to była Wolfka. Czy ten argument wystarczy... To daje do myślenia skąd wzięli się ci wszyscy krzykacze. To skłoniło mnie do założenia innego wątku i pytania o inne forum. I to jest ten zmasowany atak? Oczywiście! To przecież spisek tych, którzy się tu urodzili i ja do niego należę. A Wy załóżcie fora tam skąd pochodzicie i realizujcie tam "jedyną słuszną linię". Chyba nie ma na co liczyć, prawda? Ktoś mądry kiedyś powiedział: "Nie zaczynaj rozmowy z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem." Szkoda, że o tym zapomniałem... Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: zmasowany atak? 15.09.09, 21:41 greenrs2 napisał: Tak, to zmasowany atak!!! (...) wysypuje się stado wściekłych psów, jakieś kapiohy, rude, romy, maryniki, zora... nie wiem kto jeszcze, skacze sobie do gardeł, wydrapuje oczy! (...)To przecież spisek tych, którzy się tu urodzili i ja do niego należę. A Wy załóżcie fora tam skąd pochodzicie i realizujcie tam "jedyną słuszną linię". (...) Ktoś mądry kiedyś powiedział: "Nie zaczynaj rozmowy z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem." A co, pianka z ryja poszła? Oto zniżyłem się do Twego poziomu, teraz możesz mnie pokonać doświadczeniem. W sumie to nawet nie wiem, gdzie jest Twój poziom, bo wysłałem sondę na dno, a Ty walisz w nie od spodu. Napisz jedynie, gdzie mam założyć to nowe forum, bo pochodzę z Rudy Śląskiej a drugiej w atlasie nie znalazłem. Rozumiem, że Pan Pinokio czytając te posty patrzy w lustro i widzi swój długaśny nochal, który do wyborów jeszcze podrośnie z powodu stuprocentowej skuteczności w niespełnianiu obietnic. A fe, PINOKIO, a fe. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: zmasowany atak? 15.09.09, 22:10 A co, pianka z ryja poszła? No na razie widze twoja kulture! Odpowiedz Link Zgłoś
kris-8 Re: zmasowany atak? 15.09.09, 23:11 A jednak - to czyjeś marzenia: "A Wy załóżcie fora tam skąd pochodzicie i realizujcie tam "jedyną słuszną linię"." Więc aż tak wam to forum przeszkadza? No, no, wiedziałem, ze nas czytają, ale żeby aż tak...? Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 Re: zmasowany atak? 16.09.09, 10:28 Przeszkadza, oj przeszkadza. Dlatego dla wszystkich nowych forumowiczów nagle zainteresowanych kulturą i historią zaproponuję kilka tematów, aby w tym wątku to zamknąć: Dla abbbala proponuję, aby zapytał o przyśpiewki ludowe R.Śl. Dla innej romy, która nagle pojawi się proponuję, aby zapytała: jak rozmawiać z mężem lub gdzie jest dobry np. psychiatria /ginekolog, kwiaciarki, zdjęcia ślubne już były/ Jeszcze inny z bandy prezia niech zapyta jak przejechać przez R.Śl. aby np. nie utopić się na ul. Bielszowickiej /ciekawy temat!!!/. Mam nadzieję, że te i inne nagłe zainteresowania przerobimy w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś