Dodaj do ulubionych

O wyborach

09.10.10, 18:20
www.dziennikzachodni.pl/opinie/317757,o-finansowaniu-regionow-czyli-gdzie-powinny-isc-pieniadze,id,t.html#pzw_64600
Poczytajcie i skomentujcie !!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • g-48 Re: O wyborach 09.10.10, 23:13
      A cos konkretnie? Znowu sobie Gorzelik pofanzolil ale to wszystko.Pytam sie co chce RAS oprocz dorwania sie do wladzy regionalnej?Nie zdola nawet wprowadzic autonomii a o gospodarce dalej cisza.Ja ciesze sie ze sa organizacje slazakow ale prosze o konkrety.
      • kapioh1 Re: O wyborach 10.10.10, 09:10
        g-48 napisał:
        "A cos konkretnie? Znowu sobie Gorzelik pofanzolil ale to wszystko.Pytam sie co chce RAS oprocz dorwania sie do wladzy regionalnej?Nie zdola nawet wprowadzic a utonomii a o gospodarce dalej cisza.Ja ciesze sie ze sa organizacje slazakow a le prosze o konkrety."

Ja, Mein Gregorrr, nojlepszo jest uorganizacjo Zwionzek Górnoślonski :))
        Ich propozycja to mszo z fanami i członkami w pierwszym, intensywnie okadzanym rzędzie. Najlepiej, gdy podczas liturgii możemy od ołtarza usłyszeć kilka słów lokalnego liderka. Potem nieśmiertelny festyn, tzw. "rodzinny", z lekko chyconymi krupniokami, piwskiem i dmuchanym zamkiem dla dzieci. Ze sceny pobrzmiewa umpa- umpa muzyki, stylizownej na szmirowato- niemiecką modłę. Liderzy tej "organizacji ślązaków" są do wynajęcia. Każda partia może mieć ich w swoich lokalnych szeregach. Mogą nawet zagrać operetkowych pajaców podczas prawyborów, gdzie wiadomo z góry kto wygra. Prawdziwe osobowości z mięciutkiego materiału, takiej plastelinki albo... Dlatego, w sumie wolę Gorzelika, co to próbuje sam.

• jankolodziej Re: O wyborach 10.10.10, 10:53
          Znowu to samo. Konkrety. Główny jest przecież powszechnie znany: pieniądze wypracowane w regionie, w nim powinny pozostać. Model dotychczasowy jest niewydolny i wrogi ludziom, warszawska centrala jako firma usługowa w zarządzaniu nimi jest nieefektywna, niewydolna i za droga. Jej konkrety przekładają się na dotychczasowe prace lokalnych przedstawicielstw, czyli też prezydentów i radnych. Wyznawali dbałość o tzw. wartości rodzinne - ale w obrębie rodzin własnych. Wielkie inwestycje (a niepotrzebne i drogie) przyklepywali ochoczo, bo tak im kazano. Jako mieszkańcy znamy skutki, oczywiście z autopsji, bo na łamach WR jest wszystko ideałem.
          Dam Ci jeden konkret gospodarczy: obniżenie pozycji Rudy Śląskiej w rankingu cen wody i ścieków. To możliwe, wystarczy obniżyć pensje prezesów PWiK. Czytałem tu na forum "List pasterski" - tam napisano że na wypłatę jednego tylko idzie opłata za wodę ze 150 domów! A oficjalnie to tzw. koszty stałe. Ruszymy je! Skończymy z kolesiostwem i monopolem wypasionych a nieudolnych emerytów w zarządach spółek miejskich.
          • kuban47 Re: O wyborach 10.10.10, 12:52
            www.nettg.pl/Artykuly/Raporty/Wiekszy-zysk-gornictwa,30248,1
            • 10992417mngo cena koksu 12.10.10, 02:24
              w 2007 roku płaciłem z przywozem 450 zł/t dzisiaj 900zł/t.

Myślę że Stania nie daje kopalnią ulg podatkowych?
          • g-48 Re: O wyborach 16.10.10, 19:33
            Znowu to samo. Konkrety. Główny jest przecież powszechnie znany: pieniądze wypr
            > acowane w regionie, w nim powinny pozostać. Model dotychczasowy jest niewydolny
            > i wrogi ludziom, warszawska centrala jako firma usługowa w zarządzaniu nimi je
            > st nieefektywna, niewydolna i za droga.

Pelna racja!Podnosze za tym obydwie rece a i nogi za moich kolegow.Tylko powiedz mi jak to chcecie osiagnac?Znowu powstanie?Zatrzymanie podatkow ze Slaska do Ministerstwa skarbu?
            To mnie ciekawi jak to chcecie zrobic.
            Druga sprawa marginesowa z tego tematu slaskiego:Czym naraziliscie sie Krzysztofowi Karwatowi ze tak was sztorcuje w wstepie do ksiazki "Jak Hanys z gorolem".Musze tez na wstepie ewentualnej dyskusji powiedziec ze z pewnymi pogladami Karwata tez sie nie zgadzam.
            • lswaczyna Re: O wyborach 17.10.10, 14:00
              g-48 napisał:

>
              > Pelna racja!Podnosze za tym obydwie rece a i nogi za moich kolegow.Tylko powied
              > z mi jak to chcecie osiagnac?Znowu powstanie?Zatrzymanie podatkow ze Slaska do
              > Ministerstwa skarbu?

Powstania (Rebelie) to nie dla nas. Starczy, że nasze starzyki dali sie na to nabrać a my musimy za to płacić i jedyny efekt to sprostytuowanie się organów państwa Polskiego.

> To mnie ciekawi jak to chcecie zrobic.

Tylko na drodze przywrócenia praworządności w Państwie Polskim - likwidacja bezprawnych dekretów Bieruta i ich skutkóew.

> Druga sprawa marginesowa z tego tematu slaskiego:Czym naraziliscie sie Krzyszto
              > fowi Karwatowi ze tak was sztorcuje w wstepie do ksiazki "Jak Hanys z gorolem".
              > Musze tez na wstepie ewentualnej dyskusji powiedziec ze z pewnymi pogladami Kar
              > wata tez sie nie zgadzam.

To pytanie nie do nas a do pana Karwata.
              • g-48 Re: O wyborach 17.10.10, 17:04
                Powstania (Rebelie) to nie dla nas. Starczy, że nasze starzyki dali sie na to n
                > abrać a my musimy za to płacić i jedyny efekt to sprostytuowanie się organów pa
                > ństwa Polskiego.
                Na sze starzyki mieli dluzej cos z tego niz my ze SOLIDARNOSCI a zmiany w zarzadzaniu/niy godej tak wyniosle bo to jest slonskie forum/ to jak chcecie zaczac od Rudy Slaskiej to moga odpowiedziec tylko slowami Jedynaka do Rulewskiego"MOmy tu jednego co w trampkach chce isc na Rusa".
                Tylko na drodze przywrócenia praworządności w Państwie Polskim - likwidacja bez
                > prawnych dekretów Bieruta i ich skutkóew.
                O jakie dekrety ci chodzi ?Konkretnie.Bo tylko wiem ze Korfanty wiedzial ze Autonomia Slaska jest przepapana jak sie dowiedzial ze nasze Starki chca aby ich synowie sluzyli w wojsku polski/ wiem to od tych co walczyli w Powstaniach/
                A praworzadnosc w dzisiejszym panstwie polskim nie badzmy naiwni,ci co siedza przy korytach to dla nich jest to panstwo praworzadne.
                1.Zwiazkowcy polataja z piszczalkami spala pare opon i pojda do domow
                2.Pracownicy wala nadgodziny i sa placeni z westy cieszac sie z tych pare groszy na boku
                3.Menele chodza po smietnikach i sa odstemplowani jako nieudacznicy
                4.Wyplyneli nowobogaccy ktorzy nie wiedza skad przyszedl ich kapital startowy.
                5.Rencisci ktorzy tu i tam dorabiaja do niskiej renty/tylko jak dlugo im sil starczy?/ lub zeby pomoc bezrobotnym dzieciom/ pracodawcom jest to na reke/
                cos jeszcze?
                Tym u gory zyje sie dobrze i dlaczego mieliby cos zmieniac a ci na dole patrza zeby jakos wyzyc i nie zachorowac bo wtedy glod w domu.
                I takie pytanie znowu jak chce to RAS zmienic?Ze nalezy to zmienic nie tylko na Slasku ale w calej POlsce to sie wszyscy zgadzaja albo mozna to zmienic tylko w Metropoli Slaskiej i granice zamknac?
                Nie jestem upierdliwy ale tak wyglada rzeczywistosc.
                • jankolodziej Re: O wyborach 17.10.10, 17:24
                  Rzeczywistość jest właśnie taka, że jest właśnie za wielu "nieupierdliwych". Czas to zmienić. Początkiem zmian jest na pewno rosnące poparcie dla działań RAŚ i organizacji podobnych.
                  Co tu więcej gadać?
        • g-48 Re: Powolutku klapouszku 16.10.10, 19:07
          nojlepszo jest uorganizacjo Zwionzek Górnoślonski :))
          > Ich propozycja to mszo z fanami i członkami w pierwszym, intensywnie okadzanym
          > rzędzie.
          A ty do kosciola chodzisz tak jak Jozek za mlodu aby kapowac?!Bo skad mosz takie spady?
          Potem nieśmiertelny festyn, tzw. "rodzinny", z lekko chycony
          > mi krupniokami, piwskiem i dmuchanym zamkiem dla dzieci. Ze sceny pobrzmiewa um
          > pa- umpa muzyki, stylizownej na szmirowato- niemiecką modłę. Liderzy tej "organ
          > izacji ślązaków" są do wynajęcia. Każda partia może mieć ich w swoich lokalnych
          > szeregach. Mogą nawet zagrać operetkowych pajaców podczas prawyborów, gdzie wi
          > adomo z góry kto wygra. Prawdziwe osobowości z mięciutkiego materiału, takiej p
          > lastelinki albo... Dlatego, w sumie wolę Gorzelika, co to próbuje sam.
          No Nie wiem czy Zwiazek Gornoslazakow jest partia?!
          A wrocmy do twojej zdartej plyty krupnioki i piwo.
          Jak chcesz miec wiecej albo mniej chycony krupniok to powiedz to tymu co griluje i jest po krzyku z muzyka tez problemu nie ma MP-3 player sluchawki na uszy i mosz krupniok i muzyka jako lubisz i nie musisz glupot pisac tu na forum.
          A co do kosciola to nie musisz tyrac ale jak kaj bydziesz to sie lobejrzy kaj lon jest bo niy wiysz kiedy PON BOCZEK bydzie ci chciol cos szepnac do ucha a LON cie zawsze znojdzie.
    • lswaczyna Re: O wyborach 10.10.10, 14:07
      Najbliższe wybory już 21 listopada.

Każdy kto prowadzi lub kiedyś prowadził jakąkolwiek działalność gospodarczą wie, że w dużej mierze polega ona na podejmowaniu trudnych decyzji. Od tego na ile są one trafne, zależy sukces bądź porażka danego przedsięwzięcia. A w konsekwencji los przedsiębiorcy i jego rodziny. Dlatego też każdy pracujący na własny rachunek starannie obmyśla jak, gdzie i w co zainwestować środki finansowe, posiadane maszyny i narzędzia oraz umiejętności własne i swoich pracowników. A że wartości te są bardzo cenne i zawsze jest ich za mało w stosunku do potrzeb, dlatego nie można pozwolić sobie na zbyt częste pomyłki. Najczęściej zresztą w ogóle nie można sobie na nie pozwolić. Najgłupszą rzeczą jaką możemy zrobić to zadłużać się nadmiernie i wpaść w „pułapkę zadłużeniową” Kto z nas nie zna ludzi z długami których obsługa przekracza w skrajnych wypadkach miesięczne przychody ten szczęśliwy.

Ale spójrzmy na nasze samorządy czy one czasem nie robią takich długów jak Państwo Polskie i czy nie powinniśmy pomysłu Pana profesora wykorzystać na swoim podwórku:

„..Zadłużenie Polski przyrasta w tempie 100 tys. zł na minutę, 6 mln zł. na godzinę, ponad 150 mln zł na dobę. Profesor Leszek Balcerowicz, były prezes Narodowego Banku Polskiego uroczyście uruchomił licznik polskiego długu, który znajduje się w ścisłym centrum Warszawy u zbiegu ulic Marszałkowskiej i Al. Jerozolimskich. W momencie jego uruchomienia dług wynosił ponad 724 mld zł, co oznacza, że każdy z nas Polaków obarczony jest długiem przekraczającym 19 tys. zł ..”

( źródło: www.parkiet.com/artykul/972320_Jest-polski-licznik-dlugu.html)

W skrajnych wypadku zawsze można ogłosić bankructwo lub uciec z kraju nadmiernie zadłużonego,ale istnieje inne rozwiązanie – PRZESTAĆ BYĆ biernym i iść na wybory.

Pamiętajmy więc dokonując wyborów politycznych (lub decydując się na nie uczestniczenie w nich), że podjęte przez nas decyzje mają bezpośrednie przełożenie na naszą sytuację ekonomiczną i tępo rozwoju całego społeczeństwa.

Wiedzą o tym doskonale wszyscy którzy w sposób niejawny wpływają na nasze wybory przychylnych im ludzi. Są to z reguły służby specjalne i różnej maści mafie ekonomiczne żerujące na budżetach gmin , powiatów, województw i w końcu państwa. Ktoś powie ,że przesadzam – nic bardziej mylnego, wystarczy włączyć radio , telewizję, poczytać gazety a tam afera za aferą z udziałem najwyższych dostojników państwa, województwa, powiatu miasta, gminy. Szkodliwą działalność wybrańców narodu widać tak przy procesie tworzenia prawa jak na placach budów. Tam zabraknie kilka słów a gdzie indziej wybuduje się stadion, albo basen dziesięć razy drożej niż początkowo zakładano.

Główni beneficjenci tego bajzlu ( demokracji w polskim wydaniu) wpływają na nasze decyzje przy każdych wyborach na dwa sposoby:

Po pierwsze dysponując dużymi pieniędzmi dają je na wybory praktycznie tylko tym na których mają odpowiednią ilość „haków” za pomocą których odpowiednio nimi po wyborach sterują.

Po drugie tam gdzie pierwszy sposób mógł by zawieść mnoży się ilość komitetów o podobnych ideach w celu rozbicia elektoratu ludzi ideowych i uczciwych (takich na których manipulatorzy nie mają dostatecznej ilości haków )

Ta druga metoda prawie zawsze jest stosowana wobec komitetu wyborczego RAŚ i gdy tylko zaczynamy się przygotowywać do wyborów to od razu zaczynają się odzywać głosy o budowie komitetów odwołujących się do naszych haseł. Jeśli chcemy tym razem uzyskać możliwość realnego wpływu na to co się dzieje w naszym regionie informujmy naszych zwolenników o szkodliwości gdy wszystkie działające na Śląsku * Ferajny wystawią swoje reprezentacje *w wyborach samorządowych i zapraszajmy na nasze listy wszystkich którym dobro naszej małej ojczyzny jest drogi. * *

Gwoli wyjaśnienia tekst jest mój a ukarze się drukiem w najbliższej "Jaskółce" - Polecam ją w całości
      • w36 Biedny Rasio :( 12.10.10, 04:11
        lswaczyna napisał:

> Ta druga metoda prawie zawsze jest stosowana wobec komitetu wyborczego RAŚ i gd
        > y tylko zaczynamy się przygotowywać do wyborów to od razu zaczynają się odzywać
        > głosy o budowie komitetów odwołujących się do naszych haseł.

Ojej... Następny spisek przeciw Twojemu Rasiowi. Okradają Was nawet z demagogii ;)
        No ale co się dziwić. Tani populizm się sprzedaje dobrze. Musisz to jakoś przeżyć :)

> Wiedzą o tym doskonale wszyscy którzy w sposób niejawny wpływają na nasze wybor
        > y przychylnych im ludzi. Są to z reguły służby specjalne i różnej maści mafie e
        > konomiczne żerujące na budżetach gmin , powiatów, województw i w końcu państwa.

O to, to. Znam takich co za miejskie publiczne pieniądze bezczelnie drukowali sobie biuletyn w samorządowej gazecie. Znasz ich może, Leon ? ;)
        • lswaczyna Re: Biedny Rasio :( 16.10.10, 18:38
          Dzięki, iż przyszedłeś mi na odsiecz. Bez ciebie zamilczeli by mnie ;-((
          • w36 Re: Biedny Rasio :( 18.10.10, 05:41
            lswaczyna napisał:

> Dzięki, iż przyszedłeś mi na odsiecz. Bez ciebie zamilczeli by mnie ;-((

Widziałem że sobie fajnie pogadałeś z Grzegorzem. To już nie narzekaj.

Ale jakoś nie wypowiedziałeś się o problemie zawłaszczania publicznych pieniędzy, na przykładzie który dałem. Czy te mądrości jaskółkowate, które tu dałeś, przewidują jakieś przywileje dla Raś w tym temacie?
            • g-48 Re: Biedny Rasio :( 18.10.10, 11:18
              Widziałem że sobie fajnie pogadałeś z Grzegorzem. To już nie narzekaj.
              Ach moj drogi przeciwniku RASa/Swaczyny to jest forum na ktorym kazdy indywidualnie wyraza swoje mysli chociaz jest tu wielu ktorzy lepiej czuja sie w stadzie i uwazaja aby nie wychodzic przed orkiestre.I mysle ze dobrze jest jak sa indywidualisci.
    • g-48 Re: 32 lata temu. 16.10.10, 20:34
      Siedzielismy u nas z zona jednego dosyc wysokiego bossa partyjnego przy krupniku zalaczony telewizor i naraz:
      www.youtube.com/watch?v=6dVbgz9YnkA&feature=related
      To niedowierzanie i potem krzyk radosci w domu i na ulicach Wirka.
      Potem bylo:
      www.youtube.com/watch?v=fU02v-3TSFw
      Co wy politykerzy zrobiliscie z ta POLSKA?!
      • jozefosmenda Re: 32 lata temu. 16.10.10, 22:41
        >>>g-48 napisał:
        > Siedzielismy u nas z zona jednego dosyc wysokiego bossa partyjnego przy krupniku<<<

A może Gregor przy krupnioku? Bo przecież w PRL-u nic nie było a co dopiero krupnik?
        A poza tym jak żeś siedzioł u takiego bonzy to byłeś SB-cko wtyka o czym ja już dawno tutaj mówiłem. Czyli inaczej TW!
        Ciekawe ile kasowałeś jako wtyka?
        • g-48 Re: Joziu i znowu reka w nachtopku. 16.10.10, 23:07
          A może Gregor przy krupnioku? Bo przecież w PRL-u nic nie było a co dopiero kru
          > pnik?
          Tu racje masz krupnik dostalem jako dowod wdziecznosci za poprawianie was "pedagogow".
          A poza tym jak żeś siedzioł u takiego bonzy to byłeś SB-cko wtyka o czym ja już
          > dawno tutaj mówiłem. Czyli inaczej TW!
          > Ciekawe ile kasowałeś jako wtyka?
          U NAS to jest raz a wtykalem racja wam palce w hyrtonie abyscie oddali to co ukradliscie.
          Jezeli to masz tez na mysli to sie moge tylko szczycic!
          • barretta Re: Joziu i znowu reka w nachtopku. 17.10.10, 17:26
            g-48 napisał:

> Jezeli to masz tez na mysli to sie moge tylko szczycic!

-chyba szczytować - ihaha
            • g-48 Re: Joziu i znowu reka w nachtopku. 17.10.10, 19:28
              -chyba szczytować - ihaha
              Czy to smiech z wlasnej glupoty babo?!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka