Dodaj do ulubionych

Raport otwarcia

19.03.11, 14:23
www.rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2011/03/18/raport-otwarcia/
Wart poczytać Raport otwarcia a przede wszystkim spojrzeć na tabele i wykresy.
A wiec tak na początek. Zobowiązania /niezapłacone/ Miasta na koniec roku 2010 wyniosły 77,5 mln zł. zapytam się wprost radnych, czy był kiedyś taki rok aby niezapłacone zobowiązania były tak wysokie. Bo dla oznacza to tylko jedno; w roku 2010 władza żyła sobie już na kredyt z powodu pustej kasy. Do zobowiązań nie wliczono 10 mln zł na KZ GOP.
Drugim szokiem jest wysokość odsetek, rat, wykupu obligacji w tym roku. Potrzebujemy na to 42 mln zł. Jaki to jest procent dochodu Miasta? Jak sytuacja się pogorszy kiedy do tego dojdzie poręczenie OTI?
Trzecim wartym przyjrzenia są dane dotyczące odsetek, kosztów pobranych kredytów i wydanych obligacji. Za to można było w ostatniej dekadzie postawić kilka obiektów sportowych lub rozwinąć budownictwo. A to tylko odsetki za kredyty brane na … Na co? Bo inwestycji w mieście było malutko a większość i tak finansowana z środków unijnych. Przejadał UM te pieniądze?
Obserwuj wątek
    • erudzianka Re: Raport otwarcia 19.03.11, 14:58
      A dla mnie jak wcześniej pisałam przy tym wszystkim jest wzrost wydatków na pomoc społeczną. Wszyscy oszczędzamy a tym, którym w dużym procencie nie chce się pracować ale potrafią kombinować dodaje się (z 50 na 80). Czy naprawdę nikt ie ma odwagi powiedzieć, że trzeba pomóc i to sporo tym, którzy tego naprawdę potrzebują a wyeliminować z systemu pomocy społecznej, nierobów, leserów, kombinatorów. Ja takiemu rozdawnictwu jakie jest w tej chwili mówię stanowcze NIE.
      • skalar2011 Re: Raport otwarcia 19.03.11, 17:34
        popieram! wystarczy popatrzeć na klientów, utrzymuje GO opieka bo on w wieku 40 lat nie ma dochodów,ale nie dlatego ze stracił pracę on poprostu nigdy nie pracował po i po co?
        ,,samotną,, matkę podwozi pod mops kochaś z którym płodzi kolejne pociechy,ona nie ma dochodu a jest samotna trzeba jej dać kasę ,ślubu nie wezmą bo po co nie byłaby samotną matką. Osoby uczciwie pracujące muszą się utrzymywać z glodowych często zarobków ,opłacić mieszkanie i inne opłaty ale tym ,,bez dochodu,, oplaci mops i tyle
        Szlag może człowieka trafić
        • g-48 Re: Raport otwarcia 19.03.11, 17:51
          popieram! wystarczy popatrzeć na klientów, utrzymuje GO opieka bo on w wieku 40
          > lat nie ma dochodów,ale nie dlatego ze stracił pracę on poprostu nigdy nie pra
          > cował po i po co?
          Tego nie lubie. Jest po prostu za malo miejsc pracy i moze ten klient MOPSu odstapil swoje miejsce pracy jednemu z nas.
          Inna sprawa kryminalna to zatrudnienie na lewo przez przedsiebiorcow jak i na tzw.kontrakt gdzie podatek i oplaty do NFZ i PZU gdzies sie rozplywaja i potem w wieku starszym calkiem zyje sie na garnuszku MOPSu.
          Co do samotnych matek to chyba te dzieci nie byly z ducha swietego poczete. Ojcowie jak mieli swoj ubaw w lozeczku to powinni przy kasie zaplacic za to.
          • zoro333 Ruina Miasta 19.03.11, 21:49

Z raportu wynika jasno, że Miasto jest zrujnowane. Poza ogromnym zadłużeniem , dziesiątki dodatkowych mln złotych zobowiązań. Jeżeli dołożymy do tego poręczenia kredytowe spółkom miejskim w tym Spółce basenowej to jesteśmy na dnie. Jak można było przez 8 lat tak zadłużyć i zniszczyć Miasto?
            A tu klony Staniowe przywaliły się do MOPSu. Zgadzam się z niektórymi wypowiedziami dot,. osób korzystających z pomocy ALE TO NIE te temat.
            Tematem jest RAPORT i stan miejskiej kasy.
            A miało być tak dobrze. OD 2002 roku górnicy nie zalegają z żadnymi podatkami, w latach 2003-2004 dodatkowo górnictwo nadpłaca Miastu kilkadziesiąt dodatkowych milionów starych zadłużeń. Dostajemy kasę z unii na inwestycje. Większość wykonanych prac była współfinansowana ze środków zewnętrznych i jeszcze ponad 200 mln zadłużenia.
            GDZIE TA KASA poszła?
            W mieście jej nie widać. OD 2002 roku prezydent wstrzymał wszystkie inwestycje modernizacyjne zasobów mieszkaniowych /mowa tu o uciepłownieniu/ , wstrzymane zostały prace przy przejeździe kolejowym 1 Maja. Brak budownictwa na szeroką skalę, a dochody ciągle duże, sprzedawano wszystko co się dało, nawet tereny pod przedszkole. I cała kasę przejedli.
            Dzisiaj same zadłużenie jest ogromnym problemem nowej władzy. Jeszcze większym jest ogromne koszty utrzymania miasta. Bo tam trzeba ciąć a to zawsze wywołuje niezadowolenie.
            Dlaczego w Polsce nie przepisów, które pozwoliłyby pociągnąć do odpowiedzialności tych, którzy doprowadzili do zrujnowania Miasta. Choć jak wiemy nic byśmy nie odzyskali bo przepisywali swoje domy na psy i koty.
            A więc klony, na temat, poczytać, zobaczyć tabele i komentarze. Interesuje mnie jak Klakierzy byłego mają zamiar to spłacić. Przecież niektórzy na tym mieście zarabiali rocznie po 300 tys. zł nic nie robiąc.
            • volwer Re: Ruina Miasta 19.03.11, 22:57
              od naprawy jest teraz ODnowa,a knocą po staremu.i jak tu pracować i jak tu dziś żyć?
              • zbychu-fajny Re: Ruina Miasta 19.03.11, 23:20
                Zoro, wygodnie jest płakać, że nie ma przepisów. Przecież opcja wiewióra w kampanii przedstawiała całą masę przekrętów ówczesnej władzy, tylko władzę trzeba przejąć, by do tego dojść. Czas mija, a tu w prokuraturze zaledwie jakieś świstki o wycofanej dokumentacji. A cała reszta? Coś to mizernie wygląda.
                Poza tym, nawet gdyby wszystko to było prawdą (że ta niegospodarność mieści się w granicach przepisów). to zgodzę się ale tylko w zakresie prawa karnego. A jest jeszcze cywilne. Tu pani prezydent ma pole do popisu. Ma kasę - choćby i tą wyszarpaną z miasta za jej niby krzywdy, - może przeznaczyć je na sprawy sądowe przeciwko tym, którzy doprowadzili do tej sytuacji.
                Ale wiem: nie zrobi tego. Bo niedługo sama stałaby przed analogicznym sądem, bo od czegóż zaczynała sie niegospodarność poprzednika jak nie od zatrudniania kumpli? I wybacz, ale jakoś nie bardzo widzę różnicę pomiędzy profesjonalistami z MOPS a z górnictwa. NIe róbmy znów aż takich matołów z tej branży. Albo geniuszy z tej pierwszej. W końcu działeczka socjalna czynnie partycypowała w systematycznym dołowaniu budżetu. Pani dyrektor dostawała nagrody, a myśmy opłacali je projekty. Gdzie mamy ich rezultaty?
                • erudzianka Re: Ruina Miasta 20.03.11, 01:32
                  Uważam, że własnie tutaj jest miejsce na wzrost wydatków na MOPS bo to wynika z raportu otwarcia. Wzrost z 50 do 80 wydatków na ten cel jest dla mnie niezrozumiały. Jeśli mamy oszczędzać to w każdej dziedzinie a nie tylko na uczciwych mieszkańcach miasta. Osobiście mam dosyć ciągłego wspierania nierobów (przypominam, że nie mam na myśłi tych, którym należy pomagać). Wystarczy przejśc sie przez miasto odwiedzić parę domów tych beneficjentów MOPSu prywatnie by zobaczyć, że żyję lepiej niż niejedna uczciwie zarabiająca na życie rodzina. Uważam, że to problem nie tylko naszego miasta i jestem przekonana, że trzeba to zmienić i to im szybciej tym lepiej.
                  • sukiero Re: Ruina Miasta 20.03.11, 09:46
                    No i prawidłowo. Z 50na80 wiesz dlaczego ? Ponieważ wzrost wydatków uniezależniony jest od obecnej władzy. A niezapłacenie co wynika z ustaw i niezrealizowanie zadań rządu kończy się zarzutami z def o finansach publicznych. Platforma tylko na to czeka - na niewywiązanie się lub niewykonanie z czego AS i PO byłoby dumne.
                    • zoro333 Może jednak temat wątku? 20.03.11, 09:59

Tak forumowi Staniowcy czepiali się bilansu otwarcia a teraz cisza. Żadnej merytorycznej dyskusji na temat zadłużenia, którego podobno nie ma? Żadnej merytorycznej dyskusji na temat tak dziurawej kasy, że nie ma dzisiaj na nic, a niezapłaconych zobowiązań z tamtego roku jest na 76 mln zł.
                      Panowie do ataku! Dowcipny volwer, skalar i reszta spec ekipy do dzieła. Próbujcie ten raport oczernić.
                    • skalar2011 Re: Ruina Miasta 20.03.11, 10:01
                      A ja czekam kiedy oszczędności nowej ekipy zaczna obowiązywać w MOPS z absurdalnym stanem zatrudnienia, panie,panienki i panowie plątają się tam po korytarzach bez celu ,przecież etacik leci i o ile z UM zwalnia się ludzi to MOPS nadal nietykalny.
                      Czas zalatwienia jakiejkolwiek sprawy z tego co mi wiadomo, przeciąga się w nieskończoność
                      a tam trzy piętra zajęte przez ,,ciężko zapracowanych ludzi,,
                      • 1sally Re: Ruina Miasta 20.03.11, 13:04
                        skalar napisał:" Czas zalatwienia jakiejkolwiek sprawy z tego co mi wiadomo, przeciąga się w nieskończoność"
                        mało wiesz skalarku, jak zwykle mało wiesz. Twoja niewiedza graniczy z głupotą dlatego można ci wybaczyć.
                        • skalar2011 Re: Ruina Miasta 20.03.11, 13:15
                          O odezwala sie wszystkowiedząca sally,rozumiem cie musisz bronić swojej cieplutkiej posadki oj musisz. Niełatwo znależć taką pracę mało robic a dużo zarobić .
                          • 1sally Re: Ruina Miasta 20.03.11, 13:37
                            skalar rozumiem że jesteś tu po to żeby pluć jadem bo wszelka merytoryczna dyskusja z kimś takim jak ty jest niemożliwa. Nie podzieliłeś się z nami jeszcze żadnym konkretem a jedynie hasłami typu "jedna baba drugiej babie podobno coś powiedziała". Jedno czym zalewasz to forum to twoja obsesja na temat MOPS oparta też na "podobno" "słyszałem od kogoś" itp. Żal mi Ciebie wraz z tą całą masą informacji której nie potrafisz przetworzyć.
                            • skalar2011 Re: Ruina Miasta 20.03.11, 13:51
                              sally zjedz sobie niedzielny obiad jesli go masz bo widzę że cię żółć zalewa ,ja mój właśnie zjadłem i nie będę na te twoje bezsensowne wpisy już odpisywał-bo trawienie jest niezwykle ważne a ciebie się strawić niestety nie da .Mam nadzieję że twoje wysiłki i popisy na forum zauważy władza i cię doceni chociaż kto wie inni się bardziej od ciebie tu starają .
                              Nie ośmieszaj się więcej
                              • 1sally Re: Ruina Miasta 20.03.11, 14:02
                                Co skalar trzeba się wycofać, bo ktoś domaga się konkretów co? i tu ani konkretów ani pomysłu skąd je wziąć:) raczkiem raczkiem skalar . Ot żałosna prawda o aktywnym skalarze! Czekam na kolejne twoje "przemyślenia"!!!
                • zoro333 Zbychu-fajny 20.03.11, 12:04

Ja nie kwestionuję w ogóle twojej wypowiedzi. Zgadzam się.
                  Tylko chciałem na tym wątku porozmawiać o konkretnych pieniądzach, o Raporcie. Cyfry, tabele ale przede wszystkim jak tragiczna sytuacja miasta odbija się na nas dzisiaj i jak się odbije jutro.
                  A tu staniowcy odwracają temat i o mopsie. Ja pisałem o mopsie kiedy oni jeszcze wtedy chwalili i klękali przed AS i ówczesną dyrektor mopsu.
                  Co do „paszportów” tak się składa, że pisząc o zmianach na stołkach robionych przez ASA zawsze atakowałem styl w jakim to robił, ale nie oceniałem nowych. Pierwsze oceny po pewnym okresie działania, pół/rok. Tu staniowcy walą we wszystko, czy dobre czy złe tylko żeby atakować i gnoic poszczególne osoby. Gdyby jeszcze je znały. A tu takie kwiatki, że orzeł się pyta kto to jest i zaraz opluwa.
                  • erudzianka Re: Zbychu-fajny 20.03.11, 13:29
                    Mój drogi zorro Twoja dewiza - kto myśli tak jak ja jest przeciw Stani a kto inaczej jest Staniowcem - obraża mnie.
                    Jestem Rudzianką od pokoleń i zdecydowałam sie tu pisać bo Ruda jest dla mnie ważna a nie jakieś persony. Więc proszę o merytoryczną dyskusję a nie o szuflatkowanie ludzi. Raport otwarcia to równiez tabelki z których wyczytałam, że znacząco wzrosły wydatki na MORS, może to nie po Twojej myśli, ale taka prawda, że mnie się to nie podoba i mam odwagę o tym napisać. Myślę, że takich jak ja jest więcej i będą mieli odwagę o tym mówić i walczyc o wszystkich Rudzian a nie tylko o tych z MOPSU ( choć wiem, że dzieki nim wygrali wybory).
                    Takich ludzi jak ja na tym forum zapewnie jest więcej i mam nadzieję, że popra moj punkt widzenia na sprawy miasta.
                    • skalar2011 Re: Zbychu-fajny 20.03.11, 13:40
                      erudzianko pełne poparcie,budżet MOPS coraz większy ale zważywszy na absurdalne przerosty zatrudnienia w tej instytucji to mnie nie dziwi .
                      też jestem rudzianiniem od pokoleń i szlag mnie trafia jak ludzie nie wiadomo skąd robią sobie co chcą .
                      • 1sally Re: Zbychu-fajny 20.03.11, 13:46
                        skalar ty się tak nie irytuj tylko napisz konkretnie gdzie w mopsie te przerosty zatrudnienia. Wyjdz poza mechanizmy swojej mopsowej obsesji:)
                    • 1sally Re: Zbychu-fajny 20.03.11, 13:56
                      erudzianko proponuję sprawdzić ilość zadań jaka przeszła pod pomoc społeczną, wtedy przestaną dziwić niektóre kwoty. Takie są fakty, te kwoty nie wzięły się z sufitu za nimi idą konkretne działania. Wiem, można by powiedzieć mamy krysys po co więcej działań, cóż to nie wymysł naszej rudzkiej władzy, ona jedynie wykonuje zadania obowiązkowe.
                      • erudzianka Re: Zbychu-fajny 20.03.11, 14:06
                        konkrety prosze a nie tylko ogólniki, najbardziej interesuje mnir to w jaki sposób ograniczacie pomoc osobom jawnie naciagajacym MOPS i wcześniej przytoczonym etatowym nierobom i kombinatorom
                      • skalar2011 Re: Zbychu-fajny 20.03.11, 14:09
                        W każdym biurze po min.3 osoby po korytarzach snują się paniusie to z jednym papierkiem ,to ze szklanką po kawce,tu przystana ,tu pogadają.
                        Petentów przyjmują tylko w okreslone dni i godziny .................potem wolne
                        W poniedzialek omówienie zdarzen z weekendu kto co z kim i gdzie.I tak do piątku niedaleko i etacik sobie leci.
                        • 1sally Re: Zbychu-fajny 20.03.11, 14:16
                          dobrze wiesz, że to bzdury:) no chyba że piszesz o innym niż rudzki MOPS
                          • skalar2011 Re: Zbychu-fajny 20.03.11, 14:35
                            Niestety to nie bzdury i ty dobrze o tym wiesz droga sally, to niestety my mieszkańcy Rudy Śląskiej musimy zarabiać na wasze etaciki i przerosty zatrudnienia.
                            • g-48 Re: No skalar! 20.03.11, 17:52
                              I napadly cie zbiorowo Odziedziczone wanski?
                              Znam takie napady tez z innych forow.
                              • zoro333 info 21.03.11, 10:09
                                www.sferatv.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=63
                                Dzisiaj o 18 w Sferze
                                • g-48 Re: Widzisz zoro 21.03.11, 16:03
                                  Nawet w osciennych miastach / w tym wypadku w Bytomiu skad wyplynela Dziedzic/ oswiata lezy jeszcze gorzej niz w Rudzie Slaskiej bo ona nawet nie potrafi policzyc dlugu z BiPu.
                              • skalar2011 Re: No skalar! 21.03.11, 19:15
                                Jako rodowity ślonzok żodnych wanckow sie nie boja niech ze lotają a ugryz sie nie dom, bo żech sie tu urodzioł i jo jest u siebie.
                                A przeca i na wancki jest rada jak godali moja starka.
          • norma-5 Re: Raport otwarcia 21.03.11, 12:00
            racja są ludzie którzy nie będą się kalać pracą za najniższą krajową bo z MOPS-u więcej wyciągnie!gdy to usłyszałam szlag mnie prawie trafił to my z mężem pracujemy za takie pieniądze utrzymujemy czworo dzieci i nic nie bierzemy a tacy ciągną kasę latami i śmieją się że my głupie zap.....za grosze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka