Dodaj do ulubionych

Herb miasta

07.06.11, 11:39
Na spotkaniu w dniu 2 czerwca br. z mieszkańcami zwrócono mi uwagę, że nasz herb miasta nie przystaje do dzisiejszej rzeczywistości ponieważ nie mamy już tyle kopalń co dawniej i wizerunek herbu nie odzwierciedla aktualnego charakteru miasta!
Dwie osoby dosyć zdecydowanie twierdziły, że należy to zmienić a najlepiej zastąpić go oryginalnym herbem Nowego Bytomia lub innej naszej dzielnicy bo takie herby od dawna istnieją.
Przyznaję, ze taki obrót sprawy mnie zaskoczył ale ciekawi mnie jakie macie spojrzenie w tej materii?
Obserwuj wątek
    • barretta Re: Herb miasta 07.06.11, 12:14
      Zamiast Orła dać niemiecką wrone pewien Ruch się ucieszy.
    • janek23nadaje Re: Herb miasta 07.06.11, 12:16
      Widzę, że niektórzy mieszkańcy trochę cofnęli się w czasie. Wystarczy spojrzeć na Urząd Miejski i tam powiewa flaga Rudy Śląskiej z dawno zmienionym herbem. Ale cóż nie każdy ma tak dobry wzrok. Ja pamiętam, że jak byłem w odwiedzinach u córki na obozie w Kuźnicy Brzeźnickiej tam również na płocie jest jeszcze stary herb z kopalniami, ale na maszcie powiewa flaga Rudy z nowym herbem ze świętą Barbarą i połówką orła piastowskiego.
    • w36 może fonntannę z UM do herbu? :) :) :) 07.06.11, 12:35
      jozefosmenda napisał:

> Przyznaję, ze taki obrót sprawy mnie zaskoczył ale ciekawi mnie jakie macie spo
      > jrzenie w tej materii?

Kompletna bzdura.
      Komuś, zdaje się, miesza się zupełnie pojęcie herbu i logo. Gdyby taką logikę stosować powszechnie, to należało by większość współczesnych herbów miejskich wywalić na śmietnik bo zawierają historyczne, ale nieistniejące nawiązania. A przecież herby jak najbardziej przechowują dziedzictwo historyczne, które ktoś chce niszczyć.
      Kopalnia jak najbardziej jest naszą historią i będzie.

• miglanc_pl Re: może fonntannę z UM do herbu? :) :) :) 07.06.11, 13:05
        A jakby zamiast św.Barbary dać tam p.J.O.,przecież po tylu latach bytowania przy tylu najjaśniejszych w strukturach władzy stał się żywą ikoną (jedyną) naszego miasta.
        • g-48 Re:A czamu to sie nerwujecie?! 07.06.11, 20:52
          Jozek z dwoma glupkami za duzo wypil w "Starej Drukarni" i tak powstala sznaps idea.
          Wytrzezwieje to bydzie juzas inaczyj godol.
      • waple Re: może fonntannę z UM do herbu? :) :) :) 07.06.11, 13:15
        Niech sobie wezmie stare zdjęcie,swojego dziadka i babcię i spojrzy, stroje i nie tylko nie przystają do nowych czasów a wyrzuca je? Kto nie chce i nie szanuje swojej historii, do mnie jest nikim.Teraz niedawno zdjęto na Stadionie Śląskim- Narodowy i co? Nowy niczym narodowy w Warszawie, przed oddaniem już się wali.A historia zarania naszej piłki nożnej to Lwów i Stadion Śląski , na zawsze Narodowy. Korzeni się nie podcina i nie dajmy się od nich odciąć. Stanowczy sprzeciw!
        • plk7 Re: może fonntannę z UM do herbu? :) :) :) 07.06.11, 13:59
          Narodowym, to on został w 1993 r. i był nim przez 17 lat, póki nie zbudowano tego w W-wie. Więc skąd ten "Stadion Śląski , na zawsze Na
          > rodowy."?
    • 1802ef Re: Herb miasta 07.06.11, 15:06
      Co w tym herbie jest nieprawidłowego: Orzeł czy św.Barbara ? Rua była , jest i będzie polskim miastem ,więc Orzeł jest na swoim miejcu, mieszkańcy Rudy zawsze utrzymywali się z górnictwa ( część również z hutnictwa), kopalnie nasze nie należą do bezpiecznych , wręcz odwrotnie, więc ta Patronka górników i ich rodzin jest też na swoim miejscu, a więc o co chodzi? Herb Nowego Bytomia ?, a czy Ruda Śląska to tylko Nowy Bytom ? co inne dzielnice na to ? Czy to w ramach oszczędności będziemy zmieniać flagi, tablice przy wjeździe do Miasta, papier firmowy i wiele innych rzeczy przy okazji.Myślę,że tu niema z czego żartować, tu trzeba zapłakać nad bezmyślnością pewnych mieszkańców nazego Miasta.
      • jankolodziej Re: Herb miasta 07.06.11, 15:29
        Gdyby herb miał odzwierciedlać aktualną sytuację miasta, to św.Barbara musiałaby mieć połatane szaty, a w ręku dzierżyć najwyżej numerek kolejkowy do kasy MOPS-u.
        Osoby, które stwierdziły potrzebę zastąpienia herbu innym, przynależnym do którejś z dzielnic, są w błędzie. Żadna z nich nie ma herbu! Nawet Kochłowice, które były wsią książęcą - nie służebną. To, co herbami się nam wydaje - to wzory pieczęci gminnych. Przyszła moda, więc uznajemy je właśnie za herby, wbrew heraldyce.
        Jeszcze jedno: ktoś tutaj wspomniał, że na miejskim herbie jest pół orła, przez co Ruda jest polskim miastem. To śląski orzeł, dlatego przede wszystkim Ruda jest Śląska!
    • kry-stian Re: Herb miasta 07.06.11, 15:23
      Więc idźmy za ciosem i zmieńmy Godło Państwa. Orłów bielików też już nie ma tyle co dawniej.
      • jankolodziej Re: Herb miasta 07.06.11, 19:56
        Ciekawostka:
        "Orzeł bielik" nie jest tak naprawdę orłem, lecz należy do rodziny jastrzębi. To taka "podróba".

Za to w godle Śląska widnieje orzeł przedni. Nazwa łacińska "aquila chrysaetos" oznacza właśnie orła złotego.
    • marynik Re: Herb miasta 07.06.11, 15:42
      dzisiejszy herb funkcjonuje od 1998 roku, nie przedstawia żadnych kopalń (jak ten poprzedni z dawnych lat) a wizerunke św. Barbary - nie nie tylko jest "podtrzmaniem tradycji górniczej" ale na dzień dzisiejszy ktoś nad nami musi czuwać - i tu uważam, ze jest to doskonała patronka. I ten herb niewiele sie rózni od herbu Nowego Bytomia, tez ma orła, tez ma Św. Barbarę, nie ma zaś koła zębatego, które widniej na herbie N. Bytomia, a które bardziej nawiązuje do kopalń i hut (przemysłu), więc skoro mamy tego przemysłu już jak na lekarstwio (jak twierdza rozmówcy P. Osmendy - to co można "zaczerpnąć" z herbu N. Bytomia do "nowego " herbu miasta? Nie widze w tym żadnej logiki. A ponadto "herb" nie rodzi się na biurku urzędników, nad herbami pracują heraldycy i to oni zatwierdzają herb - coś taki herb musi znaczyć i do czegoś nawiązywać. Aktualny uważam za dobry.
    • bad_and_ugly Re: Herb miasta 07.06.11, 21:48
      jozefosmenda napisał:
      "Na spotkaniu w dniu 2 czerwca br. z mieszkańcami zwrócono mi uwagę, że nasz herb miasta nie przystaje do dzisiejszej rzeczywistości ponieważ nie mamy już tyle kopalń co dawniej i wizerunek herbu nie odzwierciedla aktualnego charakteru miasta!"
      Czy herb jest od tego żeby "przystawać do dzisiejszej rzeczywistości", czy od tego, żeby np. przypominać o tradycji? Czy np. Toruń, który ma w herbie anioła, ma teraz tego anioła wymienić na Ojca Dyrektora? Czy np. Gliwice mają swój herb zastąpić logo Opla? Czy Tychy swój "róg obfitości" mają zastąpić logo FIATa i każdej z firm na terenie KSSE? Czy np. Bielsko-Biała ma się odciąć od swoich małopolsko-śląskich cieszyńskich tradycji i korzeni - reprezentowanych w swoim herbie, bo obecnie większość mieszkańców tego miasta twierdzi, że mieszkają na ziemii, którą zwią Podbeskidzie (a nikomu tam zmiana herbu do głowy nie przychodzi)? A podobno i tak jesteśmy ciągle najbardziej górniczą gminą w Europie.

"Dwie osoby dosyć zdecydowanie twierdziły, że należy to zmienić a najlepiej zastąpić go oryginalnym herbem Nowego Bytomia lub innej naszej dzielnicy bo takie herby od dawna istnieją."
      Ile miasto by musiało wydać na realizację propozycji dwóch osób? Ten herb istnieje od 13-tu lat i jest poprawny heraldycznie, w odróżnieniu od tego, który zastąpił.

"Przyznaję, ze taki obrót sprawy mnie zaskoczył ale ciekawi mnie jakie macie spojrzenie w tej materii?"
      Spojrzenie mam takie jw., a herb taki czy inny to jest "pikuś" w porównaniu z innymi problemami tego miasta i jego samorządu.
      • 1802ef Re: Herb miasta 07.06.11, 22:49
        nareszcie jakaś porządna dyskusja , rzeczowa,bez osobistych wycieczek.A herb rzeczywiście may dobry i niech ta św.Barbara chroni nas przed błędami przed takimi pomysłami, które prowadzą do nikąd.
    • g-48 Re:I co z tym herbem? 08.06.11, 22:28
      na-mapie.info/herb/ruda-slaska/
      Czy ten?
      pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Rudy_%C5%9Al%C4%85skiej
      Niych to pieron strzeli tych goroli co zmiyniaja tyn herb.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka