Dodaj do ulubionych

Zaproszenie

12.09.11, 19:34
Europejskie Dni Dziedzictwa mają u nas swoją odmianę regionalną. Kilka stowarzyszeń - jak Młodzież Górnośląska, Ruch Autonomii Śląska oraz Genius Loci po raz kolejny zapraszają więc mieszkańców do udziału w imprezach, organizowanych w ramach Górnośląskich Dni dziedzictwa.
Jedną z pierwszych imprez w naszym mieście będzie II Regionalny Konkurs Modelarski, organizowany przez członków OSP Remiza, który w najbliższą sobotę i niedzielę zostanie rozegrany w kochłowickiej Szkole Podstawowej im. Biskupa Wilhelma Pluty. Wystawę można będzie obejrzeć w sobotnie popołudnie oraz w niedzielę do godziny 13-tej. Zainteresowani na pewno zobaczą świat samochodów, samolotów, parowozów, okrętów i budowli - w tym modele kochłowickiego kościoła i Stara 20, jaki był na wyposażeniu tutejszej Straży Pożarnej do lat 80-tych. Zapraszamy!
Obserwuj wątek
    • w36 Re: Zaproszenie 18.09.11, 00:08
      jankolodziej napisał:

> Europejskie Dni Dziedzictwa mają u nas swoją odmianę regionalną. Kilka stowarzy
      > szeń - jak Młodzież Górnośląska, Ruch Autonomii Śląska (...)
      > Jedną z pierwszych imprez w naszym mieście będzie II Regionalny Konkurs Modelar
      > ski,

Wiesz. Trochę wydaje mi się niesmaczne to takie "podczepianie" modelarstwa i ludzi tym się pasjonujących, pod klimaty reprezentowane przez te dwie z trzech organizacji, które podałeś.
      Przypomina mi to czasy komuny, gdzie zwykle do najbardziej nawet apolitycznych działań przyczepiano na siłę, jakąś Partię, Zsrr i tą całą chorą propagandę komuny.
      No a teraz rasiowcy ze swoją młodzieżówką kultywują ten obyczaj, tylko z odmiennymi klimatami.
      Nie dało się tego zrobić bez polityki?
      • jankolodziej Re: Zaproszenie 18.09.11, 09:42
        No cóż, podałem jedynie fakty. Żadna z tych organizacji swoich działań wstydzić się nie musi. Coś robią! Mało tego - finansując to z własnych środków. Program:
        dni-dziedzictwa.bo.pl/
        Uwaga:
        Lista osób , mogących wejść na wielki piec w NB jest już (niestety) zamknięta!
        • w36 modelarstwo rasiowe 18.09.11, 22:50
          jankolodziej napisał:

> No cóż, podałem jedynie fakty. Żadna z tych organizacji swoich działań wstydzić
          > się nie musi.

Na wstyd to w ogóle bym tu nie liczył. W końcu to decyzje dorosłych ludzi jak Ty.
          Ale nawet już choćby jakieś elementarne wyczucie uczciwości wobec tej młodzieży i ich rodziców.
          Jak to wygląda, że te niewinne sklejanie modeli, miesza się w sprawy komercyjne działaczy tak doktrynalnych organizacji jak raś i jego młodzieżówka?
          Powiedz. Co ma wspólnego modelarstwo z rasiowym separatyzmem? (Pomijając oczywiście element, którym jest Twoja osoba, bo to narzuca się od razu)

• jankolodziej Re: modelarstwo rasiowe 19.09.11, 15:38
            Niestety, sporo ludzi myli troskę o dziedzictwo z jakimiś doktrynami.
            Sporo ludzi myśli, że modelarstwem zajmuje się jedynie młodzież.
            Sporo ludzi jest zdania, że każda pożyteczna inicjatywa w którą w jakikolwiek sposób włącza się RAŚ, to niemal zbrodnia.
            Przykład: sprawa wież po kopalni "Polska". Właściwie teraz obrazują stan Polski jako kraju, ale warto je uratować jako unikaty. Mnóstwo ludzi - mieszkańców Świętochłowic złożyło już podpisy na listach poparcia. Ale "W świętochłowickim magistracie trochę kręcą nosem, że za akcją stoi RAŚ. W końcu to członek tego ugrupowania był najpoważniejszym rywalem prezydenta w czasie ostatnich wyborów" (to cytat). Nic dodać, nic ująć. Jakoś na horyzoncie nie widzę organizacji "mniej doktrynalnych", widać ludzie wolą produkować się w necie.

Dla mnie ważne po naszym modelarskim konkursie jest to, że:

Goście nawet z dość odległego Krakowa byli zachwyceni.
            Goście z okolic Olkusza wymieniali z nami doświadczenia "górnicze".
            Wszyscy chwalili kawę, herbatę, grochówkę i chlyb z tustym.
            Najmłodsi uczestnicy zostali obdarowani nagrodami rzeczowymi.
            Kilka mam znalazło alternatywę wobec komputera dla swoich pociech.
            Każdy chętny dostawał gadżety w rodzaju długopisu, smyczy itp.
            Szkoła dostała torbę wypchaną piłkami do piłki ręcznej.
            Zwycięzcy byli dumni z pucharów, na których był herb Rudy Śląskiej (miasto mogłoby też ufundować)
            • w36 Re: modelarstwo rasiowe 21.09.11, 22:32
              jankolodziej napisał:

> Sporo ludzi jest zdania, że każda pożyteczna inicjatywa w którą w jakikolwiek s
              > posób włącza się RAŚ, to niemal zbrodnia.

A no widzisz.
              Z tą zbrodnią to gruba przesada, ale problem na pewno istnieje. Co najmniej z etyczną stroną takich działań, jak choćby to mieszanie się Raś do modelastwa.

> Sporo ludzi myśli, że modelarstwem zajmuje się jedynie młodzież.

Oczywiście że tak. I nie o tych dorosłych modelarzy mi chodzi. Swój rozum mają (przynajmniej powinni). Ale niestety modelarstwo to też dzieci i młodzież i dlatego ten kontekst etyczny staje się bardzo istotny.

> Ale "W świętochłowickim ma
              > gistracie trochę kręcą nosem, że za akcją stoi RAŚ.

Dotknąłeś tu bardzo ważnej sprawy. Ostatnio ukazała się ciekawa wypowiedź, która wręcz wskazuje na konkretne straty dla naszego regionu z powodu aktywności separatystów:

slask.naszemiasto.pl/artykul/1068357,miroslaw-sekula-inwestorzy-boja-sie-gorzelika-przez-jego,id,t.html

"RAŚ szkodzi Śląskowi. Patrzę na to przez pryzmat inwestycji i pieniędzy, które ten nasz region mógłby mieć. Wskutek poczynań RAŚ-u Jerzego Gorzelika, ocena Śląska, jako miejsca do inwestowania jest zaniżona. Firmy dokonujące u nas analizy ryzyka, biorą pod uwagę dążenie RAŚ-u do autonomii i dostajemy za to ujemne punkty.(...)To są miliardy złotych. "

Co prawda, trudno mi polemizować z konkretnymi szacunkami finansowymi, ale tego że działalność Raś odstrasza inwestorów, nie mam podstaw by kwestionować. Tym bardziej że opinię regionu zagrożonego separatyzmem mamy niestety już od pewnego czasu (choćby ocena rosyjskich analityków politycznych wróżących Śląskowi los Kosova). I niestety to praktycznie wyłącznie zawdzięczamy Rasiowi i ambicji ich działaczy.

> Dla mnie ważne po naszym modelarskim konkursie jest to, że:
              >
              > Goście nawet z dość odległego Krakowa byli zachwyceni.
              > Goście z okolic Olkusza wymieniali z nami doświadczenia "górnicze".
              > Wszyscy chwalili kawę, herbatę, grochówkę i chlyb z tustym.
              > Najmłodsi uczestnicy zostali obdarowani nagrodami rzeczowymi.
              > Kilka mam znalazło alternatywę wobec komputera dla swoich pociech.
              > Każdy chętny dostawał gadżety w rodzaju długopisu, smyczy itp.
              > Szkoła dostała torbę wypchaną piłkami do piłki ręcznej.
              > Zwycięzcy byli dumni z pucharów, na których był herb Rudy Śląskiej (miasto mogł
              > oby też ufundować)

Wszystko fajnie. I Tobie też gratuluję sukcesu, bo doceniam modelarstwo i podziwiam ludzi tym się zajmujących.

Ale po co ten Raś do tego?
              Patronat OSP, Rozumiem. Szacowna organizacja. Genius Loci. Fajnie. Pasjonaci historii, normalni.
              Ale Raś?
              Przecież Ty też przeżyłeś spory kawał życia w komunie i znasz sprawę doczepiania tej chorej ideologii do wszystkiego co się dało, choćby i do takich wystaw modelarskich czy podobnych. To dlaczego godzisz się na powtórkę takich wynaturzeń dziś?
              • jankolodziej Re: modelarstwo rasiowe 22.09.11, 20:57
                Kiedyś miałem zabawkę: blaszany , nakręcany pajacyk. Wystarczyło go nakręcić, to zapierdzielał w kółko i trzaskał talerzykami. Do znudzenia. Teraz przeżywam deja vu, znajdując takie mądrości jak tutaj serwowane... Podkręcić kluczyk i w kółeczko ...
                Etyczna strona mieszania się RAŚ do modelarstwa? Nie ma problemu - w roku przyszłym możesz Ty ufundować nagrody. Nie wiem co prawda czy modelarze "dorośli", jak wobec RAŚ wyrażą zachwyt czy podziękowanie, ale warto spróbować.
                Wypowiedź Sekuły i Rzymełki to niezłe ubijanie piany na własny torcik. Wiele lat nieudolności, olewania potrzeb Śląska i wyłażą wyniki. Oczywiście totalne dno. Trzeba znaleźć winnego! RAŚ! Bo na Żydów i cyklistów trudno liczyć. 25 lat temu członków Solidarności nazywano warchołami...
                Za sugerowanie separatyzmu w działaniach RAŚ możesz trafić na salę sądową, raczej zbastuj. Właśnie zarejestrowano też Ruch Autonomii Mazur ;-)
                Wynaturzeniem jest obecna ordynacja wyborcza i bezkrytyczne naśladowanie socjalizmu przez obecny rząd i partie.

A tak zupełnie na marginesie: napisałem, że RAŚ jest jednym z organizatorów Górnośląskich Dni Dziedzictwa, a te zawody są jedną z imprez w ramach tych dni. To jest chora ideologia? Zapraszam w sobotę do schronu bojowego w Kochłowicach, przy autostradzie. Już zapowiedziało się kilkaset osób, przyjadą autobusowe wycieczki ze szkół. Taka lekcja o Śląsku ...
                • w36 Re: modelarstwo rasiowe 23.09.11, 00:22
                  jankolodziej napisał:

> Podkręcić kluczyk i w k
                  > ółeczko ...

Masz prawo mieć te skojarzenia bo przecież nie po raz pierwszy poruszam sprawę strat, w tym wizerunkowych, które nam Ślązakom przynosi działalność Raś.
                  Ale wcale nie uważam by chować ten problem pod dywan, szczególnie jeśli widzę jakieś, łagodnie mówiąc, niesmaczne zachowania jak to przyklejanie się Rasia do modelarstwa redukcyjnego.

> Etyczna strona mieszania się RAŚ do modelarstwa? Nie ma problemu - w roku przys
                  > złym możesz Ty ufundować nagrody. Nie wiem co prawda czy modelarze "dorośli", j
                  > ak wobec RAŚ wyrażą zachwyt czy podziękowanie, ale warto spróbować.

Sorry, moj błąd. Może faktycznie dyskusja o etyce w kontekście Raś nie jest najszczęśliwszym pomysłem ;) .

> Wypowiedź Sekuły i Rzymełki to niezłe ubijanie piany na własny torcik.

Zgodzę się że poruszanie tych problemów przez w/w, akurat teraz to w dużym stopniu koniunkturalizm przedwyborczy. Ale nie uważam by ten wskazany problem nie był realny i istotny dla nas tutaj i teraz. W końcu trudno zaprzeczyć że ktoś kto wykłada swoje duże pieniądze, sprawdza też stabilność i prognozy dla obszaru jego potencjalnego zainteresowania. A wyraźny i skomercjalizowany separatyzm, na pewno nie zachęca do ryzyka.
                  Sam też trochę odnoszę wrażenie że w przypadku głośnych nowych inwestycji koncernów światowych w Polsce, jakoś te nasze atuty jako obszaru o rozwiniętej infrastrukturze czy dostępności siły roboczej, jakoś zbyt często przegrywają z jakimś szczerym polem, między wioskami ale gdzieś poza Górnym Śląskiem.
                  Dobrze że chociaż ktoś o tym mówi.

> Za sugerowanie separatyzmu w działaniach RAŚ możesz trafić na salę sądową, racz
                  > ej zbastuj.

Bądźże poważniejszy Janie Kołodzieju :).
                  Wiem że linia propagandowa Raś jest miękka jak rozgotowane nudle, zauważyłem też że Leon dostał szlaban na zapienione agitki tutaj. Znaczy zmiana makijażu.
                  Ale wybacz, nie urodziłem się wczoraj. Rasia znam. Zresztą teraz jest modne powiedzenie "Kto się urodził dorszem nie umrze łososiem.". Nic dodać.

> A tak zupełnie na marginesie: napisałem, że RAŚ jest jednym z organizatorów Gór
                  > nośląskich Dni Dziedzictwa, a te zawody są jedną z imprez w ramach tych dni.

No wiem, niestety. Ale to już niestety powtarzany obyczaj.
                  Za to takie wtrącanie się Rasia w modelarstwo jest chyba po raz pierwszy. Popraw mnie jeśli się mylę.

Tak a propos tych rasiowych nagród, to powiedz może o nich coś bliżej. O ile oczywiście masz chęć.
                  Ciekawi mnie ten temat.

> Taka lekcja o Śląsku ...

Fajnie. Byle tylko tylko nie wyszły z tego jakieś agitki prorasiowe.
                  • jankolodziej Re: modelarstwo rasiowe 23.09.11, 16:25
                    To były już drugie zawody. Rok temu RAŚ tak samo pomagał.
                    • w36 Re: modelarstwo rasiowe 23.09.11, 20:34
                      jankolodziej napisał:

> To były już drugie zawody. Rok temu RAŚ tak samo pomagał.

To opowiedz o tej pomocy szczegółowiej. Pochwal się. W końcu to Twoja osoba wydaje się wspólnym mianownikiem między modelarstwem a Rasiem.
                      • jankolodziej Re: modelarstwo rasiowe 24.09.11, 10:24
                        Nie należę ani do PiS, ani do PO czy innej tego typu ferajny. Nie zwykłem zatem rozpamiętywać takich szczegółów. Potem niektórzy się burzą, że takie pieniądze to RAŚ na pewno dostaje z Rosji i od Angeli z Eriką.
                        • w36 Re: modelarstwo rasiowe 25.09.11, 16:19
                          jankolodziej napisał:

> Nie należę ani do PiS, ani do PO czy innej tego typu ferajny. Nie zwykłem zatem
                          > rozpamiętywać takich szczegółów.

Ha! Nie dziwię się wcale, że nie chcesz rozpamiętywać szczegółów tej rasiowej "pomocy" rudzkim modelarzom.
                          Ale znalazłem sam:

nagrody m.in. :
                          -puchar imienia ostatnio rozbłysłej gwiazdy Raś, BBW, znanej bardziej jako niedawnej szefowej żenującej samorządowej gazetki WR
                          -puchar imienia rasiowego aktywisty Janusza Dubiela

No i co? ;)

Nie ma to jak dobrze osadzona reklama.

• g-48 Re: A co powiecie o "aktorach" tego filmiku 25.09.11, 17:43
                            www.youtube.com/watch?v=2ca_XQ2Q2io&feature=related
                            Nawet dawny komuszek w kufaji ma teraz cos do meldowania.
                            Przypominam ze wlasnie wspomnienia z dawnych lat kiedy kresowcy walili po lapach i dupie za mowienie po slasku po wojnie rozpoczela sie moja "przygoda" z Jozkiem na tym forum.
                            Trzezwe wypowiedzi kabaretysty Poloczka zaskoczyly mnie pozytywnie.
                            • jozefosmenda Re: A co powiecie o "aktorach" tego filmiku 27.09.11, 11:48
                              Ależ Gregor!
                              Jesteś niezastąpiony i nikt tak jak ty nie umie zrobić mi reklamy!
                              Nawet nie wiedziałem, że taki filmik z udziałem mojej osoby istnieje.
                              Ale na marginesie zwróć uwagę na mój 'ŚLONSKI" akcent a poprawny nad wyraz język literacki Leona S.? Komu więc bliżej do Ślaska?
                              Ale poszperaj w necie i puść tam jeszcze coś o mnie. Reklama dźwignią handlu jak mawiają.
                              • g-48 Re: A co powiecie o "aktorach" tego filmiku 27.09.11, 12:42
                                Ale na marginesie zwróć uwagę na mój 'ŚLONSKI" akcent a poprawny nad wyraz języ
                                > k literacki Leona S.? Komu więc bliżej do Ślaska?
                                Ty nie masz slanskiego akcentu tylko przepity glos.Znam ten "akcent" na wszystkich wiecach zwiazkow zawodowych" Robotnicy my sa zawsze z wami" a ten socjalista tez mial te slaski akcent?
                                www.youtube.com/watch?v=Ag1Nm3utQ2U
                          • jankolodziej Re: modelarstwo rasiowe 25.09.11, 18:22
                            Nie będę wyprowadzał Cię z błędu, chociaż z tymi kilkoma pucharami to część prawdy.
                            Czekam też tęsknie na podobne zawody zorganizowane w Rudzie Śl. przez kogokolwiek innego. Czekam też na rozwiązanie problemów, jakie dotykają tę szkołę w kwestii utrzymania sali gimnastycznej.
                            My wiemy jedno: jeżeli nie pomoże RAŚ, to nikt inny palcem nie kiwnie.
                            • w36 Re: modelarstwo rasiowe 25.09.11, 20:46
                              jankolodziej napisał:

> Nie będę wyprowadzał Cię z błędu, chociaż z tymi kilkoma pucharami to część pra
                              > wdy.

Boję się nawet pytać o całą prawdę :)
                              No ale widzisz. Puchary imienia gwiazd Rasia były.
                              To po co było te całe Twoje czajenie się w tym wątku?
                              Nie można było się przyznać od razu?

Rozumiem jak Raś robi sobie powiedzmy te marsze w Katowicach i inne firmowe imprezki. Uczestniczy kto chce. Kto nie popiera Rasia nie jest w żadnym stopniu zmuszany, chyba że uczestniczy za kasę, jak orkiestra itp. Ale to dalej jego osobisty wybór.

Ale tu jest diametralnie inna sytuacja.
                              Tu jest grono ludzi z zamiłowaniem klejących modele i chcący się pochwalić swoją pracą przed innymi pasjonatami czy współzawodniczyć w swoich osiągnięciach.
                              Ale jak się dowiadujemy, muszą uczestniczyć w lansowaniu się aktywistów Raś bo co biedni mają robić. A nie uwierzę by środowisko modelarskie składało się w całości z wyznawców doktryn Raś.
                              Tym bardziej że jednak uczestniczy tam dość licznie młodzież i tym bardziej sprawa robi się niesmaczna.
                              Dlatego potrzebne by było trochę wyczucia, czego Rasiowi wyraźnie brak.
                              • jankolodziej Re: modelarstwo rasiowe 26.09.11, 17:59
                                Już kiedyś proponowałem Ci bezpłatną pomoc psychologiczną - załatwię to. Najwyraźniej jej potrzebujesz, skoro ciągle straszą Cię jakieś wyimaginowane demony. Że też spać potrafisz ...
                                A teraz przeczytaj sobie to:
                                żaden z uczestników tych zawodów nie był informowany ani o sprawach organizacyjnych, ani o polityczno-społecznych preferencjach organizatorów i fundatorów nagród. Nie było nawet żadnego plakaciku.
                                Żaden radny - poza Barbarą W-B - nie zechciał dołożyć nic, nawet pucharu (mimo zaproszeń).
                                Nikt nie miał napisane na czole "RAŚ", a ludzie okazywali sympatię za organizację imprezy.

Na pocieszenie: autonomia jest blisko, coraz bliżej ...
                                Przy okazji: sobotnie zwiedzanie bunkra w Kochłowicach cieszyło się dużą popularnością. Wszyscy dostawali ciasto i kawę (lub herbatę czy wodę z sokiem), śląskie chorągiewki. Wycieczki szkolne szczególnie upodobały sobie np. numery "Jaskółki" i inne materiały o Śląsku. Było fajnie, zapraszam za tydzień!
                                • bad_and_ugly Re: modelarstwo rasiowe 26.09.11, 21:23
                                  Panie Janie, podziwiom pańsko świynto ciyrpliwość do tego człowieka! To je wybitno jednostka, kero jak niy mo problymu to sie go bez problymu poradzi zrobić. Nojprzod mu Atyna na werku niy pasioła, a terozki mo problym i szuko drugigo dna we zorganizowaniu czegoś, za co sie zgniylec som niy chyci, przez kogoś, kto poświyncioł własny czas i nawet kasa. Z takim myślyniym to on by poradzioł i Nagrodzie Nobla zmiynić nazwa - bo kto wiy czy on by tego za autopromocja Alfrida Nobla niy wzion. Pozdr.!
                          • bad_and_ugly Re: modelarstwo rasiowe 26.09.11, 21:07
                            w36 napisał:
                            "-puchar imienia ostatnio rozbłysłej gwiazdy Raś, BBW, znanej bardziej jako niedawnej szefowej żenującej samorządowej gazetki WR"

Jak już to BWB! No i chyba masz problemy z rachubą czasu. NIEDAWNYM szefem WR to był Pan Piątkowski, a Pani Barbara w WR to prehistoria. Nawiasem mówiąc Pan Piątkowski chyba dalej z WR jest związany, a Pani Barbarze WR do niczego potrzebne nie jest.
                            • w36 Re: modelarstwo rasiowe 28.09.11, 00:37
                              bad_and_ugly napisał:

> Jak już to BWB!

Rzeczywiście. Masz rację. Moja pomyłka.
                              Ale i tak nie było chyba wątpliwości o kogo mi chodziło z tym rasiowym lansowaniem swoich działaczy. Gwoli jasności napiszę bez skrótów. Barbara Wystyrk Benigier.

> No i chyba masz problemy z rachubą czasu. NIEDAWNYM s
                              > zefem WR to był Pan Piątkowski, a Pani Barbara w WR to prehistoria.

Ale to właśnie za szefowania Pani Barbary doszło do pamiętnego chamskiego zawłaszczenia tej naszej miejskiej gazetki na biuletyny Raś. Możliwe że dlatego akurat tą Panią tak dobrze pamiętam.
                              Tak na marginesie, jej bieżąca kariera w Raś, eksponowana też za pomocą modelarstwa, dodaje może nawet pewnej kolorystyki do jej niedawnej pracy w WR.

A co do Twojego, okazanego tu powyżej, podziwu czy współczucia dla założyciela tego wątku, to wiedz że ja też mu współczuję. Tego że grzebie się w tych rasiowych brudach zamiast korzystać ze swoich rozlicznych talentów. Choćby w tym modelarstwie, gdzie ma rzeczywiście wielkie osiągnięcia.
                              No ale jest to sprawa osobistego wyboru. Dajmy na to, każdemu może się wydarzyć wdepnąć w psią kupę bezwiednie, przypadkiem. Ale bycie aktywistą Raś to inny przypadek niż z tą kupą. Tu już trzeba koniecznie chcieć i liczyć się z konsekwencjami.
                              • jankolodziej Re: modelarstwo rasiowe 28.09.11, 19:30
                                Za wyrazy współczucia oczywiście dziękuję, oczywiście jednak odwzajemniam je. Przecież trudno żyć w poczuciu ciągłego zagrożenia ze strony jakiejś organizacji i swojej bezsilności, a także w świadomości że inni coś mogą, chcą i robią.
                                Alkoholik też będzie się zapierał, że w każdej chwili może przestać, że choroba go nie dotyczy.

Przy okazji polecam wszystkim lekturę projektu konstytucji i statutu organicznego:

autonomia.pl/
                              • bad_and_ugly Re: modelarstwo rasiowe 28.09.11, 21:50
                                w36 napisał:
                                "Tak na marginesie, jej bieżąca kariera w Raś, eksponowana też za pomocą modelarstwa, dodaje może nawet pewnej kolorystyki do jej niedawnej pracy w WR."
                                Kariera Pani Barbary w RAŚ? Może jo niy je na czasie ale jak startowała w wyborach na prezydynta miasta - członkiem RAŚu nie była. A WR je zawłaszczane przez kożdo nastympno ekipa jednako.

"Dajmy na to, każdemu może się wydarzyć wdepnąć w psią kupę bezwiednie, przypadkiem. "
                                Jak widać po Tobie nikerym oprócz wdepnonć, udowo sie jeszcze na tym gó...e ukiozdnonć i piznonć gowom o trotuar.

"Ale bycie aktywistą Raś to inny przypadek niż z tą kupą."
                                Mosz recht - z tego może być wiyncy pożytku niy yno dlo samego aktywisty!

"Tu już trzeba koniecznie chcieć i liczyć się z konsekwencjami."
                                I bezto, że On sie liczy z konsekwyncjami, a konsekwyncje niy yno som negatywne - to chopu i jego kamratom, zależy na tym na czym stoi znaczno czynść Europy. Jak sie komuś autonomio kojarzy ze, jak godajom gorole: "psiymi kupami", to som mo nasrane i niy wymiyszane. Ciebie chyba beboki straszom jak Ty we modelarstwie widzisz zagrożynie i upolityczniynie ze strony RAŚ. Kiej poradzisz lepiyj - to zrob som, a nie fanzol!
    • w36 modelarstwo rasiowe c.d. 22.10.11, 03:49
      Pozwoliłem sobie przenieść tutaj dyskusję o modelarstwie, z wątku o zaufaniu do Gorzelika, bo tutaj tworzy spójną całość.

Odpowiadam na post:
      forum.gazeta.pl/forum/w,261,129329886,129982710,Re_Czy_takich_ludzi_mam_sluchac_w_sprawach_Slask.html

jankolodziej napisał:

> Ten dalej swoje. Prosiłem: pokaż to "doczepienie". Ale wymagam chyba niemożliwe
      > go, jak śniegu na Saharze. Znam za to taki kawał o żołnierzu, któremu wszystko
      > kojarzyło się z seksem.

Bardzo proszę byś najpierw sam zdecydował, która Twoja wersja udziału Rasia w tej imprezie jest wersją obowiązującą na dziś. To wtedy się może spróbuję dostosować.

Przypomnę po kolei:
      Najpierw w zaproszeniu na konkurs wsadzasz Raś i jego młodzieżówkę.
      Piszesz o pomocy Rasia w tej i ubiegłorocznej imprezie ("To były już drugie zawody. Rok temu RAŚ tak samo pomagał. ","My wiemy jedno: jeżeli nie pomoże RAŚ, to nikt inny palcem nie kiwnie. ").
      Sugerujesz że Raś ufundował nagrody ("Etyczna strona mieszania się RAŚ do modelarstwa? Nie ma problemu - w roku przyszłym możesz Ty ufundować nagrody.")

Gdy poprosiłem o szczegóły tej rasiowej pomocy, którą wspomniałeś. Nagle...
      Żaden Raś nie pomagał. Zapraszał tylko, ale to nie pomoc (" "Na samym zapraszaniu chyba się nie skończyło." O ile wiem to tak. Czytać i pisać niegdyś mnie uczono, nie wiem jak Ciebie.").
      Dwoje przypadkowych ludzi radna i wychowawca młodzieży wpadli jednocześnie ale niezależnie na pomysł zafundowania pucharów modelarzom. Fakt że obydwoje są wschodzącymi gwiazdami Raś jest całkowicie przypadkowy i nie zamierzony ;) .

To poradź mi, Janie Kołodzieju. Czego się teraz mam trzymać na chwilę obecną? A czego za tydzień, miesiąc?

> Puchar, ufundowany przez nauczyciela i wychowawcy młodzieży, nie mającego powod
      > u do wstydzenia się swojego nazwiska. Zauważ to, co od początku Ci tu tłumaczym
      > y: to nie jest puchar IMIENIA Janusza Dubiela, jak to uparcie próbujesz wmawiać
      > maluczkim.

Nauczycieli czy wychowawców sam znam mnóstwo i jest ich raczej sporo, nawet wybitnych. No a ten akurat odróżnia się w pewien specyficzny sposób. Moim zdaniem na takiej imprezie dla nagrodzonych więcej znaczyłoby uznanie ze strony jakiegoś rzeczywistego autorytetu w modelarstwie, choćby Twoje. Masz przecież niekwestionowaną wysoką pozycję w środowisku modelarskim, jako "kierownik" Kołodziej, nawet poza granicami Polski. Autentycznie podzielam też te uznanie.

> Bardzo proszę: mamy miejski lokal na działalność. Przyjdź, ogrzejesz się przyna
      > jmniej.
      >

A wiesz że jadąc przez Frynę mignął mi jakiś nowy szyld w kolorach Ikei, ale nie miałem niestety okazji przyjrzeć się bliżej. A to Raś się wprowadził do naszego, nomen omen, Domu Partii ;) No, no. Klimatyczne podwórko koło placu defilad, faktycznie było zbyt obskurne dla dobrodziei Śląska ;) .

Tak zapytam z ciekawości. Masz może link na jakiś dokument przyznający Rasiowi tą siedzibę, albo umocowanie w prawie. Albo choćby własnymi słowami coś opowiesz na ten temat. Szukałem w naszym magistracie i niestety nic nie znalazłem.

> Nie odwracaj kota ogonem. Jeżeli nie potrafisz rozmawiać rzeczowo, lepiej daj s
      > obie spokój - wyglądasz już (delikatnie mówiąc) humorystycznie.

Sam mnie odesłałeś do szukania interesów Rasia w Konstytucji czy gdzieś tam. A przecież to nie przeszkoda, jak pokazał choćby przykład Leonowego wałka z biuletynami Raś.

• jankolodziej Re: modelarstwo rasiowe c.d. 22.10.11, 18:15
        Przypomnę Ci chronologię. Napisałem zaproszenie, w którym nie napisałem ANI SŁOWA o tym, że RAŚ organizuje konkurs modelarski. Twoja odpowiedź:
        "Trochę wydaje mi się niesmaczne to takie "podczepianie" modelarstwa i ludzi tym się pasjonujących, pod klimaty reprezentowane przez te dwie z trzech organizacji"

Dopiero potem - na Twoje natarczywe pytania dodałem o pomocy RAŚ. Istotnie taka była, choć nie zamierzałem sie tym chwalić. Radna BWB i Janusz Dubiel oczywiście są z RAŚ związani - tego na pucharach i nagrodach wypisywać jednak nie ma po co. Dla modelarza liczy się puchar - młodzi i starzy mają sporo radochy. Ja zdobyłem niedawno puchar Adama Gierka. Mam go wyrzucić, bo mało etyczny, a może źle się komuś kojarzy?
        Najważniejsze już wspomniałem: na kilkanaście pisemnych propozycji ufundowania pucharów, skierowanych przez organizatorów nawet do władz miasta, odpowiedział pozytywnie tylko RAŚ ...

"przykład Leonowego wałka z biuletynami Raś"
        Szczegółów szukaj w redakcji i w RSM. Kopie pewnych dokumentów są jednak nie do upublicznienia.

"Tak zapytam z ciekawości. Masz może link na jakiś dokument"
        Mam dokument.

p.s. Jako "kierownik" miałem parę ciekawych zaproszeń. Na Litwie byłem , do Japonii trochę daleko ...
        • w36 Re: modelarstwo rasiowe c.d. 25.10.11, 04:17
          jankolodziej napisał:

> Przypomnę Ci chronologię. Napisałem zaproszenie, w którym nie napisałem ANI SŁO
          > WA o tym, że RAŚ organizuje konkurs modelarski. Twoja odpowiedź:
          > "Trochę wydaje mi się niesmaczne to takie "podczepianie" modelarstwa i ludzi ty
          > m się pasjonujących, pod klimaty reprezentowane przez te dwie z trzech organiza
          > cji"

Jeśli już czepiamy się słówek, to moje "podczepianie" nie oznacza organizowania, a reklamy jaką zrobiłeś Rasiowi wymieniając ich nazwę w zaproszeniu. Zupełnie niepotrzebnie.

> Najważniejsze już wspomniałem: na kilkanaście pisemnych propozycji ufundowania
          > pucharów, skierowanych przez organizatorów nawet do władz miasta, odpowiedział
          > pozytywnie tylko RAŚ ...
          >

No i chyba te smycze. Czy to może takie same jak ta, którą Leon chwalił się w Sferze?

> Szczegółów szukaj w redakcji i w RSM. Kopie pewnych dokumentów są jednak nie do
          > upublicznienia.
          >

Tu na forum są linki do dokumentów wystarczająco jasno opisujące sprawę tych biuletynów i roli jaką odegrał w niej Leon. Sprawa już wielokrotnie wałkowana.
          A same biuletyny można obejrzeć choćby w bibliotece. Ja trzymam sobie też parę na pamiątkę. Szczególnie cenię te z bluzgami na mnie.

> p.s. Jako "kierownik" miałem parę ciekawych zaproszeń. Na Litwie byłem , do Jap
          > onii trochę daleko ...

No to pogratulować talentu.
          • jankolodziej Re: modelarstwo rasiowe c.d. 25.10.11, 11:48
            "wymieniając ich nazwę w zaproszeniu"
            Czy mam przez to rozumieć, że informacja o udziale w organizowaniu Górnośląskich Dni Dziedzictwa jest zabroniona? Jakieś nowe prawo?

"No i chyba te smycze'
            Smycze nie. Zgaduj dalej jeśli chcesz.
            • w36 Re: modelarstwo rasiowe c.d. 26.10.11, 03:28
              jankolodziej napisał:

> "wymieniając ich nazwę w zaproszeniu"
              > Czy mam przez to rozumieć, że informacja o udziale w organizowaniu Górnośląskic
              > h Dni Dziedzictwa jest zabroniona? Jakieś nowe prawo?

Nie sugerowałem niczego takiego. To raczej kwestia, że tak powiem, etyczna. Moim zdaniem Ty akurat, taki autorytet i znana osoba w środowisku modelarzy, też po za nim, zapraszając osobiście na taką imprezę, mogłeś tą preambułę z Rasiem sobie podarować. Tym bardziej że jak twierdzisz, udział Rasia w organizacji tej imprezy, nie był znaczący.

> "No i chyba te smycze'
              > Smycze nie. Zgaduj dalej jeśli chcesz.

Nie chcę zgadywać. Tak tylko, jak napisałeś smycze, to mi coś skojarzyło z występem Leona w Sferze.
              Nie było rasiowych smyczy. Rozumiem.
              • jankolodziej Re: modelarstwo rasiowe c.d. 26.10.11, 15:01
                "To raczej kwestia, że tak powiem, etyczna"
                RAŚ jest Stowarzyszeniem, zarejestrowanym zgodnie z obowiązującym prawem. Nie jest organizacją neocośtam, nie jest organizacją gloryfikującą odmienności seksualne czy inne bezeceństwa. Ma paparcie części mieszkańców. Ma wielu członków, współrządzi nawet województwem. Nieetyczne byłoby zatem pomijanie go w informacjach o imprezach, do których organizowania się przyczynia.

"Ty akurat, taki autorytet i znana osoba w środowisku modelarzy"
                W RAŚ też.
                • w36 Re: modelarstwo rasiowe c.d. 28.10.11, 08:00
                  jankolodziej napisał:

> Ma paparcie części mieszkańców.

Właśnie. Palenie papierosów też, a szkodzi przecież.

> Nieetyczne byłoby zatem pomijanie go w informacj
                  > ach o imprezach, do których organizowania się przyczynia.

Ciekawy wniosek. Ale osobiście go nie podzielam.

> "Ty akurat, taki autorytet i znana osoba w środowisku modelarzy"
                  > W RAŚ też.

Szkoda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka