Dodaj do ulubionych

Katowice budują aqua park

22.11.11, 13:02
W dzisiejszej "Wyborczej" jest informacja, że do 2014 roku Katowice wybudują aqua - park w ramach tzw. partnerstwa publiczno-prywatnego. Oznacza to, ze miasto wyłoży tylko jedną trzecią sumy,a resztę wydatków pokryje prywatny inwestor. Co na ten temat mają do powiedzenia elity Odnowy, która najpierw krytykowała Stanię za budowę Oti, a teraz ciągnie tę inwestycję za miejskie pieniądze. Nie można było, tak jak w Katowicach, poszukać prywatnego inwestora? Chyba, że rudzki aqua - park jest tak nieatrakcyjny, że nikt nie chce do tego dołożyć nawet złotówki.
Obserwuj wątek
    • g-48 Re: Katowice budują aqua park 22.11.11, 14:25
      Chyba, że rudzki
      > aqua - park jest tak(juz!!!!!!!) nieatrakcyjny, że nikt nie chce do tego dołożyć nawet złot
      > ówki.
      I tu jest pies pogrzebany!
    • marynik Re: Katowice budują aqua park 22.11.11, 14:32
      Nie tyle nieatrakcyjny co na pewno nie będzie RENTOWNY. Prywaciarze nei chcą dokładać do interesu, gminne pieniędze mozna rozszastać, a co to komu szkodzi. Nikt z własnej kieszeni z dzisiejszej władzy nie dołoży z włsanej kieszeni, co im szkodzi? Komnpleks w Katowicach "zabierze" nam klientów i to dużo, jest więc pewne jak w banku, że z gminnej kasy tzeba będzie spłacać kredyt, a gminna kasa to my mieszkańcy.
      • jankolodziej Re: Katowice budują aqua park 22.11.11, 15:12
        A tutaj jakiś ubogi, za parę groszy. Nie to, co nasz

zabrze.naszemiasto.pl/artykul/1123303,basen-aquarius-na-os-kopernika-w-zabrzu-juz-w-budowie-ma,id,t.html
        • waple Re: Katowice budują aqua park 22.11.11, 17:30
          Ale by była gańba, gdyby jeszcze powstał przed naszym.
      • g-48 Re: Katowice budują aqua park 23.11.11, 13:40
        Nie tyle nieatrakcyjny co na pewno nie będzie RENTOWNY.
        No wlasnie Maryniko jeszcze sie budowlaniec na bauplazu tego osrodka nie pierdnal a ty juz wiesz ze nierentowny bedzie. Dziwie sie ze Tuskowszczyzna nie zrobila z ciebie Ministra Skarbu bo z taka dalekowzrocznoscia nie pozwolilabys upasc polskiej gospodarce.
        • marynik Re: Katowice budują aqua park 23.11.11, 14:29
          g-48 napisał:

> Nie tyle nieatrakcyjny co na pewno nie będzie RENTOWNY.
          > No wlasnie Maryniko jeszcze sie budowlaniec na bauplazu tego osrodka nie pierdn
          > al a ty juz wiesz ze nierentowny bedzie.

Nie tyle, że wiem, ale jestem tego pewna!!!

Dziwie sie ze Tuskowszczyzna nie zrobi
          > la z ciebie Ministra Skarbu bo z taka dalekowzrocznoscia nie pozwolilabys upasc
          > polskiej gospodarce.

Mam dwie funkcje - jestem Ministrem Skarbu i Ministrem Finansów w swoim domu i moja gospodarka ma się bardzo dobrze.
          • g-48 Re: Katowice budują aqua park 23.11.11, 20:28
            Nie tyle, że wiem, ale jestem tego pewna!!!
            Dobra jest! Zawsze zawziecie smieszna.
    • w36 Re: Katowice budują aqua park 23.11.11, 03:25
      brod-acz2 napisał:

> W dzisiejszej "Wyborczej" jest informacja, że do 2014 roku Katowice wybudują aq
      > ua - park w ramach tzw. partnerstwa publiczno-prywatnego. Oznacza to, ze miasto
      > wyłoży tylko jedną trzecią sumy,a resztę wydatków pokryje prywatny inwestor.

Bajkowo :) Ale my Rudzianie już się przekonaliśmy ile takie informacje mają się do późniejszej rzeczywistości.

Zacytuję równie zachwycającą wieść z Dziennika Zachodniego z 2005 dotyczącą Oti:

"Sposobem na sfinansowanie przedsięwzięcia jest spółka publiczno-prywatna, którą utworzy gmina z prywatnym inwestorem. Miasto zapewnia grunt i koncepcję programowo-przestrzenną budowy, prywatny partner – pieniądze. Swoją część zadania gmina już „odrobiła” – na początku grudnia kupiła od Górniczej Spółdzielni Mieszkaniowej „Nasz Dom” w pełni uzbrojoną działkę w dolinie Kłodnicy w Halembie."

Piękne to brzmiało. Ale co przyniosła nam rzeczywistość doskonale wiemy. Nie było żadnego prywatnego partnera z pieniędzmi (i zresztą od początku go miało nie być). Mamy za to psu na budę spółki miejskie z wielkim długiem podżyrowanym bezwarunkowo naszymi miejskimi pieniędzmi i utopione masę pieniędzy w budowę czegoś, co ma marne prognozy na dochód a co dopiero na zarobienie na spłatę kredytu.

> C
      > o na ten temat mają do powiedzenia elity Odnowy, która najpierw krytykowała Sta
      > nię za budowę Oti, a teraz ciągnie tę inwestycję za miejskie pieniądze.

A co ich to ma ruszać? Cieszą się pewnie.
      Ważne tylko że mają rezerwę kasy z okrojenia rozdętego (celowo?) kosztorysu, by nie paść od razu na twarz jak to było z dąbrowskim Nemo. Takie szybkie bankructwo mogłoby już drugi raz nie rozejść się po kościach jak w Dąbrowie. No i te transfery miejskiego majątku do spółek.
      A ten aquapark w Katowicach dla naszego lobby aquaparkowego, to wprost zbawienie. Byle przez te dwa lata jakoś ukryć bankructwo a później, kiedy ruszy Katowice, będzie świetna wymówka na krach Oti, że tak wszystko super wymyślone ale super genialną koncepcję Oti położyła wroga konkurencja. No i będziemy wszyscy spłacać tą padlinę latami a winnych brak.

> Nie moż
      > na było, tak jak w Katowicach, poszukać prywatnego inwestora? Chyba, że rudzki
      > aqua - park jest tak nieatrakcyjny, że nikt nie chce do tego dołożyć nawet złot
      > ówki.

:) :) Gdyby naprawdę ktoś z naszego magistratu miał najpierw szukać prywatnego inwestora na Oti, to moglibyśmy spać spokojnie długie lata. Głupich co prawda nie sieją a są, ale głupich z wielkimi pieniędzmi to rzadkość spotkać. Jak Yeti :)

Ciekawostką z naszego rudzkiego punktu widzenia jest to, że w Katowicach ma "inwestować" dokładnie ta sama firma, która "kręciła się" u nas w interesie Oti od samego początku. Czyli rozeznanie w lokalnej specyfice mają doskonałe. Jeśli widzą w tym swój interes to pewno im się uda. Ale to już bardziej problem Katowiczan.
    • ziomek_z_halemby Re: Katowice budują aqua park 23.11.11, 15:02
      Myślę że AS "beknie" za niegospodarność w tej sprawie
      • waple Re: Katowice budują aqua park 23.11.11, 18:28
        W Izbie Obrachunkowej w Katowicach, dn. 16 12 2011 o godz 11, 30 jest rozprawa przeciw AS o niegospodarność, są podane działki numerycznie, przedawnienie opłat za zaniechabie poboru.Ciekawe co to za działki.Z takiej dopiero informacji można się więcej dowiedzieć, ale gdzie to sprawdzić?
        • w36 Re: Katowice budują aqua park 23.11.11, 21:53
          waple napisał:

> są podane działki numerycznie, przedawnienie opła
          > t za zaniechabie poboru.Ciekawe co to za działki.Z takiej dopiero informacji mo
          > żna się więcej dowiedzieć, ale gdzie to sprawdzić?

Te numery z tym KW to nie są działki a numery wpisów w księgach wieczystych. Dopiero z tych ksiąg wynika co to są konkretnie za działki.

Sprawdziłem dwa pierwsze numery i raczej nie ma rewelacji
          KW13590 to w sumie duże działki (130 703 m2) o numerach 600/227, 228, 229, ale to są jakieś krzaki, może hałda gdzieś koło ulicy Bałtyckiej. Nie wiem czyje to jest.
          KW8936 to działka 897/49. Mały kawałek placu (169m2) gdzie jest przepompownia ścieków koło ulicy Pawła. Tym rządzą nasze wodociągi.

Reszty numerów KW nie sprawdzałem. Ale jeśli to podobne jak te dwa to raczej są mało "aferalne" ;) . Raczej zwykłe niechlujstwo w papierach.

• w36 Re: Katowice budują aqua park 23.11.11, 22:28
        ziomek_z_halemby napisał:

> Myślę że AS "beknie" za niegospodarność w tej sprawie

Wątpię. Teraz właśnie po tej wiadomości z Katowic, Stania i reszta basenowych otrzymali możliwość uzyskania odpustu zupełnego. Ja na ich miejscu nie szczędziłbym teraz na szampana, albo inne swawole, bo trafiło im się jak ślepej kurze ziarno. Wszelkie zarzuty o niegospodarność będą mogli po 2014, skwitować rozłożeniem rąk i powiedzeniem "No bo Katowice...". Czynnik obiektywny. Konkurencja wykończyła.
        Domżalski miał nosa rok temu że nie spanikował ;)

No to teraz nasi basenowcy chyba nie zapomną dawać na msze i się modlić, by tam w Katowicach się nic nie obsunęło z tą budową.
        • rudifryna Re: Katowice budują aqua park 24.11.11, 10:43
          Mosz racjo. Ci od Stani to teroz piją szampana. Mogą zwalić na Zabrze, Katowice i Porozumienie, a tak fajnie wszystko chcieli (-
    • zista Re: Katowice budują aqua park 23.11.11, 19:14

Drodzy decydenci bierzcie przykład z Rybnika :
      Gazeta .pl z 2011-10-28
      "Dwa baseny, cztery sauny, szatnie i widownia na trzysta osób - tak wygląda pływania w Rybniku-Boguszowicach. Wybudowano ją dwa lata temu, ale właśnie teraz miejscy urzędnicy dowiedzieli się, że inwestycja będzie kosztować miasto jedyne 200 tys. zł. Budowa pływalni kosztowała ponad 15 mln zł, ale zarząd województwa śląskiego zdecydował właśnie, że z unijnych pieniędzy dołoży do niej Rybnikowi aż 12,5 mln zł. Miasto starało się o dofinansowanie ponad rok temu, wtedy trafiło jednak tylko na listę rezerwową. Ponieważ marszałek nie wydał całej puli przeznaczonej na rewitalizację miast, pieniądze trafią do Rybnika. - To bardzo miła niespodzianka. Byłoby świetnie, gdyby wszystkie nasze inwestycje tak się kończyły - mówi Lucyna Tyl, rzeczniczka magistratu.

Radość urzędników jest tym większa, że miasto dostało kolejne 2,5 mln zł z Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej oraz ponad 20 tys. zł z Fundacji Eko Fundusz. Dlatego cała pływalnia kosztowała Rybnik niecałe 200 tys. zł."

Czy nasze władze starały się o dotacje ze środków unijnych lub innych możliwych źródeł? Może jest jeszcze czas zadziałać?
      • waple Re: Katowice budują aqua park 23.11.11, 20:47
        Chopak, w Rudzie wszysyko jest na opak.Jeżdzę trochę po Śląsku i jak się wjeżdza do Rudy to widać jak na dłoni,że to miasto jest zaniedbane, brudne, brak parkingów.Byłem ostatnio w Świętochowicach.Ulica Bytomska, lampiony, kafejki, Lipiny ul Barlickuego. torowisko tramwajowe, XXI wiek, stadion, sztuczne oświetlenie, baza transportowa, przyczepy poustawiane jak w wojsku.A byłem tam z prozaicznego powodu, tomografii komputerowej.W Rudzie na i mail mi nie odpowiedzieli,kiedy termin do dziś.Osobista obecność, za miesiąc a w Świętochłowicach, tydzień i po sprawie.I tak ze wszystkim, brak gospodarza, przypadkowi ludzie na wysokich stołkach a w nich jeszcze to zaduchanie.Bieda z nędzą, wszystko czego się dotkną to likwidują, np.Zdebel, szkoła zawodowa na Halembie, już z sesji wycofano przekazanie hali MOSiR. A sprawą dokonaną to Młodzieżowy Dom Kultury, nie dla dzieci i młodzieży, na bruk, teraz piją powo przy niekończącej się budowie OTI.Ijak tu ma być? A jak będzie, łatwo sobie wyobrazić, niszcząc naszych następców.To miasto skazują na wyniszczenie. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka