24.12.12, 08:53
Pierwsze próby podsumowania roku 2012 czas zacząć.
Trudno się nie zgodzić z wizją mijającego roku umieszczoną w prawdzie:
www.naszagazeta.info/index.php?option=com_content&view=article&id=1076:mija-rok-oby-przyszy-nie-by-gorszy&catid=917:wane-sprawy
Wesołych Świąt i zmian na lepsze w 2013.
Obserwuj wątek
    • bjbax Re: rok 2012 24.12.12, 13:15
      Bardzo fajne to podsumowanie, szczególnie październik.
      Tylko kto to pisze ?? Były naczelny WR !!
      Szkoda, że sam nie zlikwidował WR (ale wtedy WR były cacy).
      • fifik_rsl Re: rok 2012 24.12.12, 23:22
        bjbax powinieneś wiedzieć że zgodnie z powiedzeniem punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
        Wspaniale pokazał nam to w ostatnim okresie przykład pewnego dyrektora spółki miejskiej. Do momentu aż nie został z hukiem wywalony z posadki, wszystko było cycuś glancuś. Kiedy stracił już swoje stanowisko zaczęło się żalenie wszem i wobec, że mu pieniążki z kontra przejęli i że współpraca z wykreowaną przez siebie władczynią jest właściwie niemożliwa od bardzo dawna. Wszechobecny lament obecny jest w lokalnych mediach, aż nawet wlewa się na obrady RM.
        W tym momencie ja się zastanawiam czy każdy normalny człowiek w takim momencie nie powinien złożyć dymisji i wtedy odejść z honorem, a potem ewentualnie wytłumaczyć powody. Niestety, pazerni na władzę i mamonę do samego końca będą się kurczowo trzymać stołka, a jak już ich wypierdzielą to staną się śmiertelnymi wrogami stworzonego przez siebie tworu. Problem tym że jeśli siłę tej politycznej organizacji stanowi 30 kilku członków, to ich przyszłość widzę raczej w czarnych barwach.
        Myślę że takich przypadków w tym mieście można by wskazać więcej, nie tylko w szeregach Porozumienia czy byłego naczelnego WR.
    • fifik_rsl Re: rok 2012 24.12.12, 23:40
      Dużo faktów jest w tym zestawieniu, jednak muszę ze smutkiem przyznać że bije od niego tendencyjnością. Troszkę przypomina mi to podsumowanie rządów Tuska robione przez Nasz Dziennik.
      Teraz poczekajmy na zestawienie WR i po przeczytaniu obu, każdy będzie mógł sobie wyciągnąć z nich rzeczywisty, obiektywny obraz rządów.
      Druga opcja to poczekać na na jakieś podsumowanie sfery, zakładam że będzie w miarę obiektywnie.

ps. Tak wiem Prawda jest prywatną inicjatywą i może pisać co chce, a WR są finansowane z naszych podatków. Tak wiem o tym. Piszę to celem uniknięcia po raz n-ty tej samej dyskusji.
      • skalar2011 Re: rok 2012 26.12.12, 07:15
        amarian wskazał same fakty , to wszystko wydarzyło się NAPRAWDĘ czy jeszcze coś można dodać
        ale niektórzy jeszcze mają widać klapki na oczach
        • karlikos666 Re: rok 2012 26.12.12, 09:49
          jest tu trochę nieścisłości - krematorium, a własciwie dom pogrzebowy już stał, niestety Pani Lucyna Mróz nie zmarła naturalną smiercią, fakt że sytuacja ją do tego doprowadziła, ale były AS też ma to na sumieniu bo on wymusał pewne decyzje na Pani Lucynie. Tendencyjne jak wzystko skalar, zmień nick na pirania bardziej do ciebi pasuje
          • aptykorz Re: rok 2012 26.12.12, 10:54
            karlik co tu pierniczysz za farmazony na temat pani Lucyny Mróz , może żeś się makówkami przejadł i pamięć ci zatarło , po Nowym Roku napiszesz że to była robota AS-a , jak ci nie wstyd , mam ci poszukać w necie jak to było ? ? ? ?
            obecna gosposia nieudolna ma łapska splamione tym czynem , dobrze o tym wiesz , już dawno powinna się tłumaczyć przed prokuratorem a nie odstawiać aktorskie płacze prze byle okazji jak tylko dorwie mikrofon
            mówimy o obecnych rządach a nie w kółko jak to było fatalnie przez 10 lat za AS-a . za to nikt nie zginął i nie pokaleczył rodziny
        • fifik_rsl Re: rok 2012 27.12.12, 00:35
          skalar2011 napisał:
          "> amarian wskazał same fakty , to wszystko wydarzyło się NAPRAWDĘ"

Czy ja napisałem że Pan Sławik kłamie?? Podważałem wiarygodność jego argumentów?? dla Twojej informacji NIE. Ubolewałem jedynie nad tendencyjnością tego tekstu. Specjalnie dla Ciebie za Słownikiem Języka Polskiego tłumaczenie słowa tendencyjność: "nieobiektywność, stronniczość"
          Tekst ma tytuł podsumowanie roku i sugeruje iż prezydent podejmowała same złe decyzje. Tą samą strategię stosuje Nasz Dziennik wobec Tuska, wszystko co zrobi sprzedają w złym świetle, zawsze szukając drugiego dna. Jak już się nie da to przemilczają niepasujące i niewygodne dla nich fakty. Tak samo jest z Prawdą względem Grażyny Dziedzic.
          Dlatego też napisałem, iż fajnie poczytać podsumowanie rządów na półmetku przez Wiadomości Rudzkie, gdyż to podsumowanie będzie również tendencyjne, tylko że w drugą stronę.
          Po przeczytaniu obu podsumowań będzie można wykreować rzeczywisty obraz rządów. Taka była konkluzja z poprzedniego postu.

skalar2011 napisał:
          "> ale niektórzy jeszcze mają widać klapki na oczach"

Czyli mam rozumieć że jeśli ktoś dostrzeże chociaż jedną dobrą decyzję Pani Prezydent, to znaczy że ma klapki na oczach??
          Podobnie uważa grupa starszych Pań w charakterystycznych nakryciach głowy, w ocenie Tuska, że kto wskaże choć jedną dobrą jego decyzję, to znaczy że ma "klapki na oczach" bo jedynie ich opinia jest ta prawdziwa i jedynie słuszna. Podobnie jest z częścią Użytkowników tego forum względem G. Dziedzic.

ps. Jestem daleki od popierania Pani Dziedzic jak Pana Tuska. Podane przykłady porównań mają jedynie za cel pokazać zbieżność pewnych zachowań politycznych.

• amarian2 Re: rok 2012 27.12.12, 07:12
            Fifik masz rację. Mijający rok w naszym Mieście możemy różnie oceniać. Dlatego liczyłem, że na tym wątku pojawią się inne oceny. Sam sobie takie podsumowanie zrobiłem i wierz mi trudno było znaleźć jakieś ważne pozytywne zdarzenia ( oprócz referendum). Nawet otwarcie Aquaparku do takiego zdarzenia się nie zalicza. Z innych ważnych wydarzeń ( niestety negatywnych) to warto wspomnieć o zamknięciu Zdebla czy ponad miesięcznym remoncie kawałka ul. Katowickiej. Kilkanaście przed referendalnych festynów czy dni Rudy Śląskiej do tych udanych się nie zaliczają. A jak WR podsumuje rok? Trudno zgadywać. Może wydarzeniem grudnia 2012 np. określą otrzymanie przez p. Dziedzic tytułu górniczego dyrektora generalnego (tak to się chyba nazywało)?
            • vv0007 Re: rok 2012 27.12.12, 07:58
              amarianie2 czytając twoje teksty
              dochodzi się do wniosku że bardzo
              ale to bardzo nie lubisz G. D
              właściwie trudno się dziwić
              bo jak spojrzeć historycznie
              to ty zawsze byłeś krytykiem
              każdej władzy jaka by nie była
              czy to wina twojego charakteru
              czy też niespełnionych ambicji
              trudno stwierdzić co jest powodem
              fafik starał się zaszczepić w tobie
              trochę obiektywizmu i dystansu
              przyznać muszę że wykazał się
              dużym talentem literackim
              porównując cię do moherowych
              beretów jednak popełnił błąd
              w ocenie politycznej twojej osoby
              bo przecież ty podobno masz
              lewicowe przekonania
              przynajmniej tak pisze g48
            • fifik_rsl Re: rok 2012 27.12.12, 23:12
              amarian2 napisał:
              "Fifik masz rację. Mijający rok w naszym Mieście możemy różnie oceniać. Dlatego liczyłem, że na tym wątku pojawią się inne oceny. Sam sobie takie podsumowanie zrobiłem i wierz mi trudno było znaleźć jakieś ważne pozytywne zdarzenia"

Nie chciałbym zagłębiać się w propagandę magistratu, ale postanowiłem rozejrzeć się co pozytywnego się zmieniło w najbliższej mojej okolicy. Na ulicy Kokota powstają nowe mieszkania, nie wiem na jakiej zasadzie, ale są budowane. Powstał nowy blok obok ulicy Kubiny. Morcinek przechodził remont, efekt pozytywny. No i najważniejsze, powstała piękna hala sportowa przy sp 4.
              To wszystko w moim najbliższym otoczeniu i w ostatnim roku.
              Oczywiście te wszystkie fakty nie sprawią że w jednej chwili zaczniemy rządy Pani Dziedzic oceniać jednoznacznie pozytywnie, ale kiedy robi się zestawienie i tworzy go Gazeta chcąca być traktowana jak poważne medium w mieście, to wypada to zrobić chociaż z namiastką obiektywizmu.
              Chyba że medium to powstało z wyłącznym przeznaczeniem jako narzędzie do jechania po władzy, to wtedy szkoda mojego czasu na pisanie tych postów.
              • vv0007 Re: rok 2012 02.01.13, 14:16
                fafik zgodnie z oczekiwaniem
                pierwsze opinie w innej wersji
                rudaslaska.com.pl/i,rudzkim-glosem-o-wydarzeniach-2012-roku,823819,905268.html
                • amarian2 Re: rok 2012 05.01.13, 10:22
                  Rudaslaska.com.pl ma z obiektywizmem tyle wspólnego ile ja z afro amerykanami.
                  Oczywiście przeczytałem wspomniane artykuły, warto sobie niekiedy wspomnieć obietnice władzy.
                  Widzisz, każdy ma swoje obowiązki. Trudno zachwycać się tym, że murarz dobrze postawił ścianę. Płacimy tyle prezydent i całej tej ekipie, że to co robią lub zrobili leżało po prostu w jej zakresie obowiązków. Jako mieszkaniec od ODNOWY oczekiwałem czegoś więcej. Niestety widzę TKM a prawie wszystkie zapowiedzi i obietnice okazały się bez pokrycia. Nawiasem mówiąc te sukcesy które osiągnęła Ruda Śląska w 2012 były poza udziałem władzy. Może dlatego są sukcesami.
                  • aptykorz Re: rok 2012 05.01.13, 14:06
                    Patrząc na to co zespół redakcji rudaslaska.com wypisał , to trzeba pogratulować tego ciężkiego polotu , musiało to przez niezłe sito przelecieć że dostali zgodę na zamieszczenie takich wydarzeń i osiągnięć. Nie bardzo z tego wiem jak to traktować : czy miasto w tych osiągnięciach ma wpisany udział władz ? ? ? czy władza ma osobne osiągnięcia ? ?
                    Oto kilka rodzynków:
                    LUTY napisali takie coś "Orzeczenie o nieprawidłowościach w miejskich finansach" ! ! ! jakie orzeczenie , kto tu coś orzekał , wydane zostało OŚWIADCZENIE o wyjątkowo podłym charakterze , efektem tej kreciej roboty była śmierć PANI SKARBNIK do dzisiaj niczego nie udowodniono , tego na pewno NIE ZAPOMNIMY , nie ma co liczyć że rozejdzie się po kościach i posłusznie będziemy milczeć.
                    lećmy dalej : Sprzedaż PEC-u to już skandal jakich mało
                    kolejny rodzynek w SIERPNIU ukończenie trasy NS , komedia w biały dzień ,
                    Kto tam dzisiaj jechał ? ? ?
                    na razie zdążyli ukraść przewody miedziane na kwotę 200 tys. zł , dobra trasa
                    A czyja to zasługa ? ? ?
                    LISTOPAD wyleciał fundator tej władzy czyli prezes PWiK , cała ta oDNOwa się posypała , nawet wypowiedzieli poparcie
                    GRUDZIEŃ otwarty z pompką basen OTI , czynny w połowie bo na resztę nie ma kasy , już zaczynają ludzie kląć na sposób naliczania w czasie pobytu na basenie
                    Po drodze jeszcze taki rodzynek Wiadomości Rudzkie dopompowane miejską kasą , gazeta została przeznaczona do bezpłatnej dystrybucji , czyli mamy 100 % tubę władz , która jeśli cokolwiek napisze to tylko za zgodą UM , nie czarujmy się że pisze prawdę.
                    Napisałem tylko zaznaczam o niektórych rodzynkach tego roku 2012 , podsumowując jeśli rudaslaska.com jest obiektywne to ja jestem chiński mandaryn.

uściski , całuski i buziaczki na cały 2013 rok dla przychlastów wielkiej MATKI
                    • fkae Re: rok 2012 05.01.13, 14:21
                      No i nie można zapominać o jednym z największych "sukcesów" OdNowy w roku 2012 - a takim jest na pewno pozwolenie KW S.A. na fedrunek na zawał pod tymi częściami miasta, które do tej pory miały jeszcze względny spokój. To jest "sukces" w dziedzinie "wzorowa współpraca z gónictwem przy jednoczesnym totalnym olaniu mieszkańców (i ich mienia: domy, kościoły...) i ich przyszłości w tym mieście. I wszystko to przy pełnej wiedzy o tym co stało się w Karbiu... Za kasę za PEC od spółki córki KW S.A. - czyli Carbo-Energii i jedną klasę w zawodówce (a choćby i nawet w technikum) tak się dać cyckać i dewastować górnictwu?! Niepojęte...
                      • skalar2011 Re: rok 2012 05.01.13, 20:07
                        Ale Maryna tak chciała i już
                        zawsze trąbiła że jedną klasę zawodówki górniczej, nawet została honorowy mundurem górniczym- jakieś ekstra odznaczenie - otwiera hurra sukces Maryny hip hip hurra
                  • vv0007 Re: rok 2012 07.01.13, 08:20
                    amarianie2 ledwo się skończył 2012
                    i już masz propozycje na nowy 2013
                    rudaslaska.naszemiasto.pl/galeria/opis/1677353,wydarzenia-2013-w-rudzie-slaskiej-czekamy-na-dobre,galeria,id,t,tm.html
                    • vv0007 Re: rok 2012 22.01.13, 13:33
                      amarianie2 wpadł mi ciekawy
                      link do strony z podsumowaniem 2012r
                      jest tam wiele informacji nawet takie
                      które przejdą do historii (wiek emerytalny)
                      więc chyba warto je zapamiętać
                      oraz fakt kto je nam zafundował
                      ponieważ jest ich sporo więc
                      kolejny raz postanowiłem złamać
                      regulamin forum i wklejam linka
                      z nadzieją że hepik1 przymknie oko
                      www.slaski.platforma.org/ruda_slaska_m_p_/aktualnosci,,19894,krajowe.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka