Dodaj do ulubionych

>>> HALEMBA <<<

19.07.04, 09:50
Zapraszam na forum Halembskie II-jki
1. Co boli?
2. Co gryzie?
3. Co należało by dodać ?!
4. Co należało by zmienić ?!
5. Co pozostawić ?!
6. Co się zmieniło :
- na gorsze ?!
- na lepsze ?!
Te i innne rzeczy tu umieśćmy - by wywiad Rudzki nie muśiał czytać całego
forum, a podjął odpowiednie kroki ... (czy aby na pewno)
Obserwuj wątek
    • broneknotgeld Re: >>> HALEMBA <<< na lepsze 19.07.04, 22:20
      Ano, na lepsze zmiyniyło sie to, że wreszcie jakoś normalnie idzie se tu napić
      dobrego piwa. Za komuny było ciynke, a i tak jeszcze umieli wody doloć, ale ło
      to myńsza. Jo niy kurza, bestoż downiyj niy mog żech w tych knajpach za dugo
      wyczimać. Trza było gibko wypić te dwa piwa i zarozki na luft, bo łeb zaczynoł
      boleć ze tego smogu.
      No toż terozki jednak dlo mie jest prawie raj, przinojmni jak se ida na piwo.
    • markpunk Re: >>> HALEMBA <<< 23.07.04, 17:53
      Co boli ?
      No jest tego troszkę :(

Boli to że dzielnica jest niedoinwestowana, jest brudno, żule pod sklepami,
      brak oświetlenia garaży na końcówie, brak chodników, brak tego brak owego.

Radni to leją :( no cóż sami ich wybraliśmy

Brak ronda na skrzyżowaniu 1 Maja z Solidarności a wypadków tam w bród

Brak sygnalizacji świetlnej na przjściu przez 1 maja w okolicy wieżowca i
      skrzyżowania z Piotra Skargi

Co należało by zmienić - WIELE...

Ale najważniejsze inaczej skonstruować budżet miasta na zasadzie że wpływy z
      Halemby (Podatki od firm i mieszkańców) w 50 % zostawały na Halembie a w 50
      zasilały budżet centralny miasta, a nie że z naszej kasy remontuje się
      kamienice na Frynie abo dworzec na Chebziu a u nos cięgiem nic sie nie dzieje.

Piszcie co myślicie mogymy sie wyżalić ale nic to zmieni..
      • osi-ris >>> HALEMBA <<< 24.07.04, 22:54
        markpunk napisał:

> Co boli ?
        > No jest tego troszkę :(
        >
        > Boli to że dzielnica jest niedoinwestowana, jest brudno, żule pod sklepami,
        > brak oświetlenia garaży na końcówie, brak chodników, brak tego brak owego.
        >
        > Radni to leją :( no cóż sami ich wybraliśmy

Czekaj, czekaj niech pomyślę... Wieczorek, Kuczera, Stania, Wyciślik, Garus,
        jak gogoś pominąłem przepraszam - ale tylko czytelników (bo Ci, co ich
        pominąłem będą mi dziękować..)
        Jeszcze nie słyszałem by któryś z nich organizował (muszeć czytać bRukoWca)
        jakieś spotkanie z mieszkańcami (i tak nima kasy .. wszystko prawie idzie w
        ochronę zdrowia)

> Brak ronda na skrzyżowaniu 1 Maja z Solidarności a wypadków tam w bród

Oszalałeś na 3 drogi rondo- dyskopatii chcesz dostać ... :) wypadków na pewno
        mniej niż koło szkoły 10-tej..
        >
        > Brak sygnalizacji świetlnej na przjściu przez 1 maja w okolicy wieżowca i
        > skrzyżowania z Piotra Skargi

niebezpieczne by to było rozwiązanie dla kierujących a ten smród dla
        mieszkańców.. ruch na tym przejściu nie jest aż taki... moje zdanie z
        obserwacji tego przejścia..

Apropos świateł chciałbym by wkońcu naprawili falę na dwójce koło starego
        kościoła bo świecą naokrągło ten inż. ruchu który to naprawia to
        jakiś "bezrobotny" bo fachowiec z niego żaden..

> Co należało by zmienić - WIELE...

> Ale najważniejsze inaczej skonstruować budżet miasta na zasadzie że wpływy z
        > Halemby (Podatki od firm i mieszkańców) w 50 % zostawały na Halembie a w 50
        > zasilały budżet centralny miasta, a nie że z naszej kasy remontuje się
        > kamienice na Frynie abo dworzec na Chebziu a u nos cięgiem nic sie nie dzieje.

najbardziej podoba mi się akcja "asfalt" wymyślił ją Howaniec tylko to co
        ostatnio kładli na halembskiej to.. myślę że teraz przetarg zamknięty został na
        dostawę i remont dróg dla sam. ciężarowych a nie dla wózków inwalidzkich..

> Piszcie co myślicie mogymy sie wyżalić ale nic to zmieni..

Pióro jest wieczne a władza ..?!
        • broneknotgeld Re: >>> HALEMBA <<< 25.07.04, 15:53
          Hehe. Ta halymbsko lista samorzondowych vipow trza jednak uzupełnić chociożby
          yno ło naszych viceprezydyntow:Danuta Pietraszewsko i Werner Wesoły.
          No, ale kryńci tym wszyskim prezydynt Stania. Jymu styknie "Strzelnica".
          Ło "Dolinie Kłodnicy" możno niywiela wiy, a raczyj niy chce wiedzieć.
          Ciekawe, że to Stania przi wyborach samorzondowych ciepnoł hasłym "Rady
          Dzielnicy", a terozki cicho sza. Styknie mu możno yno wyzywanie lokatorow
          gminnych miyszkań łod "homosowietikusow".
          • broneknotgeld Re: >>> HALEMBA <<< 25.07.04, 16:01
            Dyć szłoby ruszyć dali tyn wontek
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=13233011
            Możno "nowego" jakby poczontek.
          • markpunk Re: >>> HALEMBA <<< 26.07.04, 14:30
            broneknotgeld napisał:

> Ło "Dolinie Kłodnicy" możno niywiela wiy, a raczyj niy chce wiedzieć.

A co chcesz tam zrobić, jak cuchnie od tego ścieku, mi by sie nie uśmiechoł
            spacer w letnie popołudnie tak +35 koło tej rzeczki.

A tak na poważnie to też bym widział fajny deptak wzdłuż Kłodnicy od młyna do
            muszli. Z ławeczkami, latarenkami, koszami na śmieci i może jakiś fajny
            drewniany mostek i knajpka z piwkiem...

Ale dość tych marzeń - najpierw trzebaby by ten ściek zamienił się w rzekę a do
            tego potrzebna oprócz naszych dobro wola radnych Katowic - bo tam sie to
            zaczyno.

> Lmu możno yno wyzywanie lokatorow
            > gminnych miyszkań łod "homosowietikusow".

Bo po części to mo racja, czytołech ten artykuł i jest w nim wiela prowdy.
            Ludzie ino godają dej, dej, dej... a od siebie nic, a drugiej strony nie widzą
            • broneknotgeld Re: >>> HALEMBA <<< 26.07.04, 19:47
              Jo tam ło ty godce naszego "pryncypała" mom swoje zdanie i szkryfnoł żech ło
              tym w tym wontku;
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=13924778&a=14180518
              Nojważniejszy tekst z tego numeru "WR" jednak na ich stronie internetowy sie
              niy pokozoł i to styknie za cołki komyntorz.
              • broneknotgeld Re: >>> HALEMBA <<< 26.07.04, 19:55
                Co do Kłodnicy, to przeca szłoby już mieć projekt łoczyszczynio i
                zagospodarowanio, zrobiony pospołu z Katowicami i Mikołowym (Jamna). Unio do
                tego swoje by dociepła, choć tyż by nos to kosztło. Jak zowdy u nos, niby
                czasym cosik sie godo, ale mało robi. Możno jednak sztartli by z tym chocioż w
                tym roku. No, niych se chocioż te nasze beamtry tukej coś poczytajom. Możno ich
                to "natchnie".
                • markpunk Re: >>> HALEMBA <<< 27.07.04, 22:00
                  broneknotgeld napisał:

> Co do Kłodnicy, to przeca szłoby już mieć projekt łoczyszczynio i
                  > zagospodarowanio, zrobiony pospołu z Katowicami i Mikołowym (Jamna).

szłoby ale... NIMA

> Unio do
                  > tego swoje by dociepła, choć tyż by nos to kosztło. Jak zowdy u nos, niby
                  > czasym cosik sie godo, ale mało robi.

Pewnie ja ino fto by sie mił tym zająć

Możno jednak sztartli by z tym chocioż w
                  > tym roku.

Na co ty liczysz - oni nie mają kasy na 3 metry chodnika :(

No, niych se chocioż te nasze beamtry tukej coś poczytajom. Możno ich
                  >
                  > to "natchnie".

Może, może ... nadziejo matką g......
                  • broneknotgeld Re: >>> HALEMBA <<< 28.07.04, 16:59
                    Kto miołby to zrobić?
                    No toż przeca Urzond Miejski nom coroz bardzi "puchnie" łod beamtrow. Cosik se
                    wspominom, że w naszym wojewodztwie Ruda Ślonsko zajyła czecie miejsce we
                    wskaźniku "kosztowności biurokracji na gowa miyszkańca".
                    Wyłazi na to, że rudzianie som szczodrymi pracodawcami, ale trza tyż coś łod
                    tych naszych pracobiorcow wymagać.
                    Płacymy za friko, czy co?
                    • broneknotgeld Re: >>> HALEMBA <<< 29.07.04, 19:09
                      "Służba" rudzkego vipa

Za ta "posługa" durś my płacymy
                      Ło tym to wszyscy chyba tu wiymy
                      Bestoż vip taki niyrowny nom
                      Toż take zdanie ciyngym jo mom.
              • markpunk Re: >>> HALEMBA <<< 27.07.04, 21:57
                broneknotgeld napisał:

> Nojważniejszy tekst z tego numeru "WR" jednak na ich stronie internetowy sie
                > niy pokozoł i to styknie za cołki komyntorz.

Na ich stronie internetowej niewiela sie pokazuje, brak archiwum etc
                Więc to na pewno nie jest argument. Co więcej w WR nie pokazują się żadne
                krytyczne artykuły w stosunku do naszych notabli. Wiem bo kilka napisałem :(
                • broneknotgeld Re: >>> HALEMBA <<< 28.07.04, 17:07
                  Mie jednak niy szło wcale ło krytyczny tekst, yno ło taki kery sie ukozoł w
                  wydaniu papiorowym, ło wywiad ze samym naszym wybrańcym. Numer
                  internetowy "WR" był bez tego. Toż za co my im płacymy?
                  Przeca płacymy za wszysko, bo wydawca jest społkom miyszkańcow Rudy Ślonski.
                  Co gminne to jest nasze i mo nom wszyskim służyć.
                  Możno jednak niy wszyscy to umiom poskopić. Take czasy.
            • andrzej_hoff Re: >>> HALEMBA <<< 09.10.04, 13:29
              "A co chcesz tam zrobić, jak cuchnie od tego ścieku..." no ale skad tam tak
              smierdzi? kiedys tam richtig smierdzialo, roz jo tam wpod do tej zyki (klodnica
              jako bajtel) przed mlynym, to z tego szlamu zeby mnie wyczyscic, kuzyn
              (poloczek) mie schlalchym ze studni obloc musiol, i to jak. a smierdzialo w
              pierony. apropo, co tam slychac na kopalni "halemba gleboka" ??? bo zech tam w
              1980 robil. dzieki za odpowiedz!!!!!
              • osi-ris andrzej_hoff 10.10.04, 11:50
                KWK Halemba - fedruje .. a co do kłodnicy to śmierdzieć już nie śmierdzi aż tak!

Jedynie wieczorami śmierdzi ferma kur która jest obok Elektrociepłowni Halemba
                zawsze wieczorem właściciel sprząta to wtedy wali na całą okolice....

Kłodnica po powodzi w 98 została uregulowana i wysprzątana, koło młyna już tej
                rzeki prawie niema jest wał oddzielający ją od zabudowań.. Przyjdz to łezka ci
                się w oku zakręci jak tu teraz "ślicznie" no i to co si zmieniło..

Pozdrawiam i zapraszam do RSL.

Osi-Ris
        • markpunk Re: >>> HALEMBA <<< 26.07.04, 14:23
          osi-ris napisał:

> Czekaj, czekaj niech pomyślę... Wieczorek, Kuczera, Stania, Wyciślik, Garus,
          > jak gogoś pominąłem przepraszam - ale tylko czytelników (bo Ci, co ich
          > pominąłem będą mi dziękować..)

Wieczorek, Kuczera, Stania (choć nie radny), Pietraszewska (również nie radna),
          Kansy, Garus, Mucha, Grozmani - z tym Wyciślikiem chyba poszedłeś za daleko.

> Jeszcze nie słyszałem by któryś z nich organizował (muszeć czytać bRukoWca)
          > jakieś spotkanie z mieszkańcami

Ale na zaproszenie mieszkańców a przynajmniej Rady Osiedla RSM z Halemby zjawił
          sie z całej tej bandy KUCZERA - i chwała mu za to.

>
          > > Brak ronda na skrzyżowaniu 1 Maja z Solidarności a wypadków tam w bród
          >
          > Oszalałeś na 3 drogi rondo- dyskopatii chcesz dostać ... :) wypadków na pewno
          > mniej niż koło szkoły 10-tej..

Spróbuj tam wyjechać z Solidarności w godzinach szczytu jak nie działają
          światła, i popytaj o wypadki na komisariacie

> >
          > > Brak sygnalizacji świetlnej na przjściu przez 1 maja w okolicy wieżowca i
          >
          > > skrzyżowania z Piotra Skargi
          >
          > niebezpieczne by to było rozwiązanie dla kierujących a ten smród dla
          > mieszkańców.. ruch na tym przejściu nie jest aż taki... moje zdanie z
          > obserwacji tego przejścia..
          >

Moje zdanie jest zdecydowanie inne - próbowałeś kiedyś tam przejść przez drogę?
          spróbuj tak koło 15:00 będzie to najodpowiedniejsza pora ku temu.

> Apropos świateł chciałbym by wkońcu naprawili falę na dwójce koło starego
          > kościoła bo świecą naokrągło ten inż. ruchu który to naprawia to
          > jakiś "bezrobotny" bo fachowiec z niego żaden..

Standard :(

• osi-ris Moja HALEMBA 03.10.04, 20:23
          >żule pod sklepami

ee ja z tymi żulami to do szkoły chodziłem :)
          najfajniejszy był/jest MARS (bo dobry na wszystko) he.. he..

a co do żuli - siedzą pod pocztą na ławeczkach i pilnują.. tylko jedno mnie
          ciekawi policja z Komisariatu V który szczyci się dużą i szybką wykrywalnością -
          (statystyki te są bzdurne ponieważ- albo mało się dzieje, albo sprawy są
          banalne i są szybko wykrywane)- jak każdy wjeżdżający do Halemby od strony
          Wirku zauważy Policję "na posterunku" koło lecznicy zwierząt ..

wyjaśniam:
          - na przeciw jest Solarium i opalające się laski..
          - po lewej i naprzeciw jest przystanek ..laski.. z autobusu szczególnie latem..
          przypominam:
          -poczta i żule,
          park koło muszli na jedynce tam też.. kradną kostkę do garaży no i żule piją
          wódę, piwo, borygo ;)..

ale jakby tam postawić solarium....
    • markpunk Re: >>> HALEMBA <<< 16.08.04, 19:13
      osi-ris napisał:
      > Te i innne rzeczy tu umieśćmy - by wywiad Rudzki nie muśiał czytać całego
      > forum, a podjął odpowiednie kroki ... (czy aby na pewno)

Na to nie licz :(

A pozatym to chyba jest dobrze tak jak jest bo nikt tu nic nie chce dodać
      zmienić etc..

Czyli niech tak zostanie ;)
      • osi-ris Re: >>> HALEMBA <<< 18.08.04, 23:29

> Na to nie licz :(

Wiesz kiedyś napisałem na forum o pewnym miejscu i na drugi dzień ... oj sie
        działo... wszystko zgodnie z przepisami..
    • broneknotgeld Re: >>> HALEMBA <<< 21.09.04, 14:32
      I po lipie

Lipa se nom łobalyła - szczyńściym niy na krziż
      Dyć Łopatrzność go chroniyła - przeca ło tym wiysz.
      • broneknotgeld Re: >>> HALEMBA <<< 21.09.04, 14:33
        Kedy "złomek" posprzontajom?
        Ruła wielko we tym majom.
        • broneknotgeld Re: >>> HALEMBA <<< 27.09.04, 16:52
          No! Widać że niy som klipy
          Krejom pniok ty stary lipy
          By na łodpust niy straszyła
          Wielko w naszy wierze siyła.
    • osi-ris Odpust 03.10.04, 20:09
      Dziś odbył się odpust - czyli kościelne trzepanie kasy swoim parafianom..
      • hepik1 Re: Odpust 03.10.04, 21:30
        osi-ris napisał:

> Dziś odbył się odpust - czyli kościelne trzepanie kasy swoim parafianom..

Czyli jak?Te wszystkie sztandy i karasole to proboszcza były? Czy kościelny pod
        tacą giwerę miał schowaną?

• osi-ris Re: Odpust 05.10.04, 12:00
          Jak zwykle hepik czepiasz się wszystkiego - jak smród ..

Nie pisałem nic o sztandach..
          • broneknotgeld Re: Odpust 03.12.04, 11:55
            Halymbsko monstrancjo z fety

Zaś przed monstrancjom czornom klynknymy
            Ło historyji jeji to wiymy

W Gdańsku jom mieli dać papiyżowi
            Niychej se kożdy czowiek tyż dowiy
            Co władza wywiyźć jom zakozała
            Jedyno w Polsce - nom sie łostała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka