Dodaj do ulubionych

Ale jaja z tym referendum

20.03.13, 08:39
Czy ktoś to czytał
rudaslaska.com.pl/i,zarzuty-referendystow-i-odpowiedzi-prezydent-grazyny-dziedzic-czyli-ruda-slaska-przed-referendum,823819,924109.html
bo pisze całkiem odwrotnie jak podają zwolennicy referendum. Po przeczytaniu tych wyjaśnień warto zadać pytanie; Panowie z komitetu referendalnego albo macie jakieś wytłumaczenie (prawdziwe fakty) popierające wasze zarzuty albo robicie sobie jaja?
Obserwuj wątek
    • mietlorz707 Re: Ale jaja z tym referendum 20.03.13, 09:29
      Za podsumowanie tych wypocin pracownicy Silnetu, którymi byłaś się z nami uprzejma podzielić "prawdo o referendum", niech wystarczy to:
      "30% - tyle osób uprawnionych do głosowania musi wziąć udział w referendum, by było ważne"
      Pamiętam, że podobną bzdurę czytałem rok temu.
      • waple Re: Ale jaja z tym referendum 20.03.13, 11:58
        Papier wszystko przyjmie, stek bzdur, ale niech się wystrzelają.Budżet za tych rządów podniesiony o sto milionów?Tak nas nie okradziono bo i z czego?Jak jest tak dobrze to dlaczego jest tak zle?Odpowie mi ktoś, tylko proszę nie mądrala a jakiś ekonomista z UM?Pozdrawiam.
    • aptykorz Re: Ale jaja z tym referendum 20.03.13, 11:52
      poprawna wersja
      poczytałem prawdziwku i trochę odpowiem , tak co nieco
      chodzi o krematorium , cytuję władze "Kiedy okazało się, że w budowanym w Wirku Domu Pogrzebowym ma powstać krematorium"
      co to za pierdoła ? ? jak możliwe że "okazało się" ? ? ?
      przecież o ten cholerny piec chodzi , do tego Domu Pogrzebowego nikt nie ma pretensji,
      na ten piec właśnie Dziedzicowa wyraziła zgodę a potem się wypierała że to ktoś za nią się podpisał , zresztą nie mam zamiaru całości opisywać
      postawienie pieca krematoryjnego w środku dzielnicy , koło budynków mieszkalnych to ma być wielki akt miłości Dziedzicowej do mieszkańców Rudy Śląskiej
      możesz iść tam z dzieckiem na spacer i mu ładnie wychowawczo powiedzieć "Michałku to jest wspaniałe dzieło obyczajów i kultury władz naszego miasta , a teraz Michałku klaszczemy i kłaniamy się w pas , do Zdebla nie pójdziemy bo jakaś cholera furtkę zaspawała i wodę spuścili "
      i tak można pukt po punkcie , o reszcie punktów nie chce mi się pisać , niech Dziedzicowa stanie do debaty na żywo , to zobaczymy ile z tego powie co napisała....

teraz hepik wróć do tematu jak to nieraz innym zalecasz
    • fifik_rsl Re: Ale jaja z tym referendum 20.03.13, 12:24
      Mamy już pierwszy efekt referendum: Dni Rudy Śląskiej trzy dniowe, do tego lato z radiem i pożegnanie lata. Ostatnio było tak bogato jak Stania z Domżalskim walczyli o prezydenturę! Pamiętacie jak Domżalski lansił się w koszulce Dżemu?
      Oto link rudaslaska.com.pl/i,swieto-rudy-slaskiej-bedzie-trwac-3-dni---zobacz-kto-wystapi,100,924234.html

Taka rada do referendystów zapytajcie ile będzie to kosztować? Jak nie dacie rady, to poproście posła Rozenka ;)
      • pipi43 Re: Ale jaja z tym referendum 20.03.13, 12:29
        fifik_rsl napisał(a):

Mamy już pierwszy efekt referendum: Dni Rudy Śląskiej trzy dniowe, do tego lato z radiem i pożegnanie lata.

Dziękuję wam, referendyści.
        Coś czuję, że jest to pierwszy, ale nie ostatni powód do podziękowań:/
        • aptykorz Re: Ale jaja z tym referendum 20.03.13, 12:39
          no to czekałem
          apeluje do tych co są bliżej korony pałacowej
          wrzućcie cały harmonogram festynów
          widać pozostała wiara że ta taktyka ponownie się sprawdzi
          jak to kiedyś mówili "ludziom potrzeba wina, chleba i igrzysk"
          czyli browar też będzie
          no proszę jak się szybko uwinęli w parę dni
      • meg114 Władza nas dopieszcza? 20.03.13, 12:36
        A WR inny efekt: jest cudnie! Na pierwszej stronie hasło "Jeszcze bezpieczniej!"
        Nie wiem co dalej, bo nie czytam i nie biorę do ręki tak kosztownej propagandy, ale sam tytuł - hasło mnie motywuje do tej uwagi. Chodzi mi o stopniowanie bezpieczeństwa - jak to w końcu z nim jest? Zawsze myślałam, że jest bezpiecznie albo nie jest, a tu się okazuje, że było bezpiecznie, ale teraz jest jeszcze bezpieczniej. Czyli jak? I czy skoro było bezpiecznie, to trzeba jeszcze bardziej? A jeżeli coś więcej się zrobi za miesiąc to jak będzie?
        I nie wiem tylko czy to taka wizja piszących w WR czy też właśnie duch referendum, broniący powiedzieć, że wczoraj czy przed miesiącem czegoś nam brakowało. Władza niczego nie musi usprawniać, ale robi to, by nas dopieścić...?
    • enter32 Re: Ale jaja z tym referendum 20.03.13, 14:08
      Zarzuty zawsze się znajdą na każdego. I na poprzednią władzę, obecną i na przyszłą.
      Uważam jednak, że obecne zarzuty są za małe, żeby robić referendum.
      Za nasze pieniądze.
      Przecież za rok są wybory.
      Poczekajmy.
      • ciotka9 Re: Ale jaja z tym referendum 20.03.13, 15:04
        enter płyta ci się zacięła ?musiała być mocno porysowano,wymień na nowo, a referendum będzie czy ci się to podobo,czy nie.
    • kajko-i-kokosz0 Re: Ale jaja z tym referendum - konkurs 20.03.13, 19:10
      Ja biedny, zahukany przez ślubną, ale trochę kształcony jestem. Ale i tak nie łapię. Bardzo proszę, wytłumaczcie mi to poniżej:

" Za zerwanie kontaktu miasto musiałoby wypłacić wykonawcom około 20 mln złotych, a za doprowadzenie placu budowy do stanu pierwotnego kolejnych 6 mln. W sumie przerwanie budowy Parku Wodnego "kosztowałoby” miasto około 50 mln złotych. "

Jak 20 plus 6 jest 50 to następnym papieżem zostanie chyba jakaś "dama" z okolic zjazdu z DTŚ w Chebziu.Też się nie zdziwię.

Jak takie spece od matematyki tam siedzą,to ratunku i pomocy!

Daj im tylko Panie, żeby przypadkiem nie okazało się, że tą samą metodą te konta pozabilansowe w zeszłym roku liczyli, bo tydzień przed referendum dowiemy się, że na obu kontach naraz znaleźli nadwyżki na ten przykład.

PS. Konkurs: za logiczne wytłumaczenie powyższej matematycznej zagwozdki stawiam litra ( czego, to do ustalenia - w zależności od gustów zwycięzcy)

• komes_nn Re: Ale jaja z tym referendum - konkurs 20.03.13, 21:45
        Szkoda tylko, że pani GD nie może przez gardło przejść to, że w swojej kampanii opowiedziała się za tym, że zamiast Aqadromu czy jak mu tam, miał powstać basen olimpijski a to miało ograniczyć wydatki na ten cel. Po co więc nawijać o jakiejś dziurze w ziemi jak samemu dziurę się jeszcze poszerzyło, realizując coś wbrew swojej obietnicy. Przypuszczam też, że mądry człowiek widząc takie partactwo, jak to pani określiła i marnotrawstwo finansowe powinna mieć przynajmniej utrwalone to na zdjęciu, sam bym tak zrobił. Dodatkowo o swoich spostrzeżeniach powinna powiadomić odpowiednie służby. Jeżeli taka dokumentacja istnieje to proszę ją upublicznić a nie dukać o czymś bez pokrycia. Jeżeli nie ma pani takich dowodów to uważam, że pomówieni powinni pani wytoczyć proces o zniesławienie.
        • komes_nn Re: Ale jaja z tym referendum - konkurs 20.03.13, 21:55
          Co do przydzielenia premii, to takie jakieś dziwne, że zapytam, czy przypadkiem w ubiegłym roku przed referendum ktoś nie zafundował w UM podwyżki płac ?????? a jeżeli faktycznie przytacza się tutaj cyfry z premiami z lat ubiegłych, to pragnę przypomnieć, że w tamtych latach nikt nie nawoływał mieszkańców do zaciskanie pasa. Teraz jednym mówi się o biedzie i podwyższa się opłaty za wodę a drugim za to w ramach oszczędności funduje się premie. Dziwny styl rządzenia panuje w tym mieście, nawet powiem bardzo dziwny.
          • skalar2011 Re: Ale jaja z tym referendum - konkurs 21.03.13, 06:48
            takie są koszty utrzymywania się na stolku grazii, a teraz się zacznie dopiero kupczenie, temu i tamtemu by nie poszli, temu premia, temu obietnica byle nie poszli
            ludowi festyn, ......a wszystko za nasze pieniądze
      • ysia666 Re: Ale jaja z tym referendum - konkurs 21.03.13, 12:45
        może załapię się na litra... 23mln- wykopanie dziury, zerwanie kontraktu- 20mln, i 6mln za doprowadzenie do stanu pierwotnego, jak dla mnie to jest 49 czli blisko 50-tki, i jak załapałam się na tego litra? ;) abstrahując od całej otoczki aqwa
        • kajko-i-kokosz0 Re: Ale jaja z tym referendum - konkurs 22.03.13, 11:42
          ysia666 napisała:

> może załapię się na litra... 23mln- wykopanie dziury, zerwanie kontraktu- 20mln, i 6mln za
          > doprowadzenie do stanu pierwotnego, jak dla mnie to jest 49 czli blisko 50-tki, i jak
          > załapałam się na tego litra? ;)

Przykro mi, ale nie.
          "Wykopanie dziury" to Najblondniejsza-z-Blondynek już wcześniej dopisała do rachunku poprzednika - w ten cały "ogromny dług + nieopłacone faktury+ bla bla bla..."
          Więc to były koszty już poniesione. A w wypowiedzi jasno stoi, że "...kosztowałoby...", czyli miała widocznie na myśli koszty prognozowane likwidacji. Jakie, skoro podała 26 baniek jako 50?

Jak już jesteśmy w matematyce to może tu spróbujesz:

Zostały nam odtrąbione "oszczędności", które pozwoliły spłacić 56 baniek starych faktur.
          Zwrot za Paradenplatz ok. 10 baniek, sprzedaż PEC ok. 45 baniek ( dane w zaokrągleniu). Razem wpływ w kwocie zbliżonej do spłaconego długu. Gdzie tu oszczędność, jak te pieniądze "same przylazły"?

Zwolnienia ludzi ( do których trzeba było dopłacić jeszcze za sprawy w sądzie pracy i odszkodowania), zmniejszenie zatrudnienia w UM - no super.
          Tylko dlaczego w tym "oszczędzającym mieście":
          - wynagrodzenia 2010 - 183 bańki
          - wynagrodzenia 2011 - 187 baniek ( po zwolnieniach ponad setki ludzi !)
          - wynagrodzenia 2012 - 202 bańki
          - wynagrodzenia 2013 - 231 baniek - (planowane) .
          Od kiedy oszczędnością jest wzrost puli wynagrodzeń o 26 procent w ciągu 3 lat ( licząc od końca 2010)? I niech mi nie ciśnie nikt kitu, że to się wzięło z podwyżek dla nauczycieli itp, bo aż takich podwyżek nie było.
    • enter32 Re: Ale jaja z tym referendum 22.03.13, 14:08
      Wszystkim, którzy tutaj liczą, liczą i gdybaja, gdybają... Podpowiadam, że najprościej zapytać o to samą prezydent. Po to m.in. są przecież organizowane spotkania.

Ps. Niektóre Wasze wypowiedzi są po prostu obraźliwe. Skąd tyle jadu??
      • meg114 Re: Ale jaja z tym referendum 22.03.13, 14:24
        widzisz enter, nie pytaj skąd jad tylko dlaczego. A jest m.in. wynikiem panowania dworu siejącego jad, jak też wynikiem desperacji i beznadziei a ty to ilustrujesz. Bo zamiast usiąść do komputerka i odpowiedź wpisać na stronie internetowej UM, ty ludziom każesz tracić czas na spotkania, w których ludziom się wyrywa mikrofon z ręki. Spotkania ponadto to forma nadzwyczajna, a pytania - sama widzisz, zwyczajne, należy się nam informacja rzetelna i pełna tak? Wreszcie - natura tego pytania - cyfry, statystyki - nie bardzo się nadają na ustne wywody. Niech będzie to napisane. I co , ja ci to muszę dopiero tłumaczyć? Wiesz coś, to pisz, a nie filozofuj, nie wiesz- zanieś pytanka szefowej, niech odpisze, daj nam tu linka i jasna sprawa. proste?
      • zzabciaa87 Re: Ale jaja z tym referendum 22.03.13, 14:36
        gdyż Pani Prezydent odpowiada tylko na wygodne pytania. Znam przypadek gdy chłopakowi odebrano mikrofon, na pytanie odp nie dostał i tyle byo z tego spotkania.
        Inna spraw, że na spotkaniach różne rzeczy się obiecuje - np mieszkańcom Wirku obiecała, że krematorium nie będzie - co z obietnicy wyszło - wszyscy wiemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka