Dodaj do ulubionych

Panie Fifik

12.05.13, 14:42
Radni, prezydent nie liczą się z nami, mieszkańcami tego miasta. Dlatego też, jako jedna z pierwszych wsparłam nie dla ronda i zbierałam podpisy w swoim lokalu.
Z zaskoczeniem przyjęłam oświadczenie pana Rafała z 25 kwietnia gdzie pojawia się pierwszy atak na referendum. Sądzę, że nasi przedstawiciele się skompromitowali i należy ich odwołać. Jeżeli w tym roku jest tylko możliwość odwołania prezydent to należy tak zrobić. Niezrozumiały dla mnie atak podjęty bez konsultacji, decyzją dwóch osób jest przekroczeniem legitymacji którą panowie otrzymali od nas. Jestem sympatyczką Ruchu Palikota, jednakże pismo, które panowie wysłali do władz Platformy jest następnym działaniem na które nie ma zgody moich kolegów, koleżanek podpisanych pod petycją. Wasze działania, nie mają już nic wspólnego z początkowym zamysłem. Włączyliście panowie ruch społeczny w walkę polityczną, opowiadając się za p. prezydent.
Nie organizujecie spotkania, nie tworzycie grupy która decydowała o dalszych losach inicjatywy, nie zauważacie spadku poparcia dla inicjatywy.
Nie wiem jaka będzie przyszłość ruchu, ja wycofuję swoje poparcie i apeluję o podjęcie dyskusji .

Obserwuj wątek
    • omamama Re: Panie Fifik 12.05.13, 15:58
      To nieprawda, co piszesz.
      To Rada Miasta się odwróciła od naszego ruchu w sprawie ronda. Przeczytaj uważnie jeszcze raz wszystko od początku - Rada Miasta "olała" naszą petycję w sprawie ronda. Niestety :((

Referendum nie ma nic do tego. To oddzielny temat. I lepiej nie mieszaj tego, bo łatwo burzyć, trudniej coś zbudować. Wszystkich nas kosztowało to dużo wysiłku. Też zbierałam podpisy.
      Wykonaliśmy kawał dobrej roboty:))
      Wszyscy z nadzieją czekamy na pozytywne zakończenie sprawy ronda, którą poznała już prawie cała Polska.
      Proszę więc, nie siej fermentu i nie psuj tego, co dokonaliśmy, sprawa referendum niech idzie własnym tokiem.
      Pozdrawiam
      • alarusalka Re: Panie Fifik 12.05.13, 17:07
        Moja droga tą rada trzeba odwołać, tu się zgadzamy, że nas olała.
        Co ma jednak wspólnego list do platformy z naszym ruchem? Po co ten atak na referendum, czy nam przeszkadzali, byli przeciw? To nie ja mieszam.
        Nie widzisz, że koledzy Rafał i Adam świadomie czy nie, pomagają p.prezydent?

• omamama Re: Panie Fifik 12.05.13, 17:24
          W ogóle nie mieszam tych dwóch tematów. Po prostu, boję sie, że wtedy rozmydlimy całą tę fajną akcję i się skłócimy na amen Jak to my, Polacy zwykliśmy robić :))
          List do PO jest dlatego, że to PO wbrew sobie poparło nazwę Lecha i Marii Kaczyńskich. To chyba nienaturalne?? Ja głosowałam nie na takie PO.:((
          O świadome działanie naszych kolegów nie podejrzewam - w końcu wspomnieli o poparciu akcji przez Pietraszewską.... Mimo, że się z niego wycofała.
          Pozdrawiam
          • aloes69 Re: Panie Fifik 12.05.13, 17:32
            Był taki moment w zeszłym roku gdy niejako z musu trzeba mi było zdyscyplinować swobodę wypowiedzi Fifika w pewnej kwestii i chyba .....ze dwa razy mnie wkurzył;) , ale z przyjemnością obserwuję też jakie robi postępy w działaniu i pisaniu:).Z przykrościa natomiast obserwuje jak niektórzy, którym wręcz pewnych rzeczy nie wypada robić uwsteczniają się i przekraczają pewne granice, za którymi nie ma już szacunku, a pozostaje tylko niesmak..........
          • meg114 Re: Panie Fifik 12.05.13, 17:57
            Alarusałko! Omamama pisze, że boi się że się skłócicie, a tymczasem boi się, że ktoś inny się nie kłóci.... Sprawa ronda miała jeden cel: zamieszanie, skłócenie środowiska, które postanowiło się włączyć do referendum. Faktem jest, że wprawdzie się nie udało, ale radni nie wiedzieli jak się zachować i stąd ich durne zachowania. Ale to mało, więc obóz naszej prezydent, jak słusznie zauważyłaś, dalej próbuje mącić pisząc to do władz jednej partii, to drugiej, w podłym stylu "uprzejmie donosimy nasza Partio!". A pan Fifik swoimi posunięciami coraz bardziej odsłania się, jako wykonawca poleceń naszego dworu. Gdyby nie referendum, sprawy by nie było. A ja jestem zniesmaczona również tym, że jeżeli dojdzie do zadedykowania ronda górnikom (a ściśle: ich tragedii), to nie będzie to hołd ale raczej cyniczne wykorzystanie tej sprawy w podłej grze. Dlatego jestem przeciw nadawania teraz jakiejkolwiek nazwy rondu, a jeżeli trzeba to raczej coś w rodzaju: ofiar władzy, albo: gry politycznej.
            • waple Re: Panie Fifik 12.05.13, 18:32
              I tu w pełni się z Tobą zgadzam.Dla ludzi obecnej władzy sprawa nazwy ronda to gra, gra o wszystko.A więc dobrze się stało,że poczekamy.Natomiast co do fifika to on ma w swojej marynarce kilka odcieni, przybiera/zmienia/ jew zależności od pogody.Na początku podawał się,że to taka bidula, zadeklarowałem pomoc bezinteresowną.Taką ludzką przynieś, podaj pozamiataj i okazało się,że takiej to już nie, poradzi sobie.To było już do mnie światełko ostrzegawcze.I teraz się odkrył zupełnie a może ma obiecaną pracę w MOPS-e ? Widać,że sprawy naszego miasta ma tam na jakimś miejscu a osobiste korzyści to pierwszoplanowa rzecz.Po tym widać,że z kim się wdajesz tym się stajesz a co do dopuszczenia do pracy takich z ludzmi to bym ostrzegał i na tym poprzestanę.Zawsze wierzę,że Ci co żyją mają szansę się jeszcze poprawić.Pozdrawiam.
        • olekszym Re: Panie Fifik 13.05.13, 12:48
          alarusalka napisał(a):

> Moja droga tą rada trzeba odwołać, tu się zgadzamy, że nas olała.
          > Co ma jednak wspólnego list do platformy z naszym ruchem? Po co ten atak na ref
          > erendum, czy nam przeszkadzali, byli przeciw? To nie ja mieszam.
          > Nie widzisz, że koledzy Rafał i Adam świadomie czy nie, pomagają p.prezydent?
          >

O matko jedyna , podaj nazwiska bo moi koledzy Adam i Rafał sa ok !!!A jestem tu nowy wiec sie pytam :JAKI ADAM JAKI RAFAL BO WSZYSTKICH INACZEJ ZNIENAWIDZE CO TO IMIE NOSZA..HI,HI,HI,,
          • mietlorz707 Re: Panie Fifik 13.05.13, 14:17
            Tu masz imiona, nazwiska, fotki, i filmik.
        • hepik1 Re: Panie Fifik 13.05.13, 13:53
          Ciekawy wątek i mocno przewrotny:

Pytanie jednak pod jaką listą mieszkańcy podpisy składali?

- Dostajemy sygnały od mieszkańców Rudy Śląskiej, że zostali wprowadzeni w błąd. Mieszkańcy chcąc podpisać się pod listą „Nie dla ronda im. Marii i Lecha Kaczyńskich” – podpisali tak naprawdę listę referendalną, bo wprowadzano ich w błąd. Informacje i wniosek w tej sprawie skierujemy do Komisarza Wyborczego – mówi Rafał Orestes - Janowski, inicjator akcji „Nie dla ronda im. Marii i Lecha Kaczyńskich”
          • exegi_monument Re: Panie Fifik 13.05.13, 14:07
            Tutaj cała treść oświadczenia w tej sprawie, dziś opublikowana na ich profilu:

OŚWIADCZENIE

W związku z napływającymi do nas informacjami, dotyczącymi pewnych nieprawidłowości, których dopuścili się osoby zbierające podpisy pod inicjatywą referendalną ws. odwołania Prezydent Miasta Ruda Śląska Grażynę Dziedzic [prawdopodobnie informowano mieszkańców o tym, iż petycja którą podpisują dotyczy inicjatywy "Nie dla Ronda im. Marii i Lecha Kaczyńskich w Rudzie Śląskiej", a tak naprawdę podpisywano się pod wnioskiem referendalnym], informujemy, że podejmiemy w tej sprawie odpowiednie kroki. Zwracamy się zatem do tych osób, które podpisując się pod naszą inicjatywą, musiały wpisać swój nr PESEL, bowiem nasza petycja tego nie wymagała i najprawdopodobniej takie osoby zostały celowo wprowadzone w błąd. Na prośbę przedstawicieli grupy referendalnej prosimy także o podanie miejsca, gdzie takowego zdarzenia się dopuszczono, w celu namierzenia osób, które ewentualnie dopuściły się ww. nieprawidłowości. Zgłoszenia takie należy wysyłać na nasz adres mailowy (tj. rondohalemba@interia.eu ). Po zebraniu odpowiednich dowodów w tej sprawie, skierujemy odpowiednią informację do Komisarza Wyborczego w Katowicach oraz kopię przekażemy przedstawicielom grupy referendalnej. Osobom, które się do nas zgłoszą zapewniamy anonimowość.

Informujemy także, że nasze działania nie mają na celu osłabienia inicjatywy referendalnej, gdyż jako inicjatywa apolityczna dalecy jesteśmy od jakichkolwiek gier politycznych, które toczą się w naszym mieście. Naszym celem jest tylko i wyłącznie unieważnienie uchwały Rady Miasta z dnia 03.04.2013 dot. nadania jednemu z rudzkich rond im. Marii i Lecha Kaczyńskich. Ponadto informujemy, że dzisiaj rozmawialiśmy z rzecznikiem inicjatywy referendalnej i ten przeprosił nas za wszystkie nieprzyjemności, jakie pojawiają się w przestrzeni publicznej, skierowane nie tylko w kierunku naszej inicjatywy, ale także skierowane personalnie do inicjatorów naszej akcji oraz zapewnił nas, że grupa referendalna nie jest przeciwna naszej inicjatywie.

Jednocześnie przypominamy, że akcja zbierania podpisów pod naszą petycją zakończyła się 21. kwietnia br.
    • erudka Re: Panie Fifik 12.05.13, 18:59
      Referendyści chcą teraz jeszcze wmieszać w tę całą referendalną aferę sprawę ronda?!:)
      Litości, nie spiskujcie już...
      • 22burza Re: Panie Fifik 12.05.13, 19:35
        erudka czytaj ze zrozumieniem,bo ci się coś poplątało w tej główce,to ci od ronda mają sobie coś do wyjaśnienia,a nie referendyści.Na tym odcinku cisza;listy poszły i teraz tylko czekać na werdykt.Idź ty erudytka na spacer,uspokój emocje i przeczytaj ten cały wątek jeszcze raz,a jak jeszcze nie zrozumiesz,to poczytaj sobie wątek "sprawa ronda" fifik jak to fifik obszernie wyjaśnia,o co mu biega,a że on politolog to i zrozumieć go nie łatwo.Ja np. nie wiem po jakiej stronie on stoi i co chce ugrać dla siebie,a co dla Miasta.Życzę przyjemnej lektury,jedno jest pewne,że nie będziesz potrzebowała środka nasennego.
    • fifik_rsl Re: Panie Fifik 12.05.13, 21:22
      Jako ze jestem na urlopie i nie mam komputera tylko ktotko odpowiem.
      To co Pani pisze to w znacznym stopniu nieprawda. Nigdy nie atakowaliśmy referendum jako inicjatywy, a nie ukrywam że mielibyśmy i mamy nadal ku temu konkretne powody.
      Mysmy tylko wyraźnie wskazali kto jest przeciwko nam, stad nazwiska radnych. List do PO był moim pomysłem gdyż ludzie pytali nas w mailach dlaczego radni PO tak głosowali. To też postanowiliśmy wysłać zapytanie do centrali.
      Po raz 3 powtorze mysmy do obu stron konfliktu podeszli tak samo. Jedna w ogole nie chciala nas wysłuchać a potem zagłosowała przeciwko wiec my to pokazujemy i dalej bedziemy to robic.
      Co do atakow personalnych na moja osobe to mnie coraz bardziej bawią. Mamy tutaj typowa mentalnosc ze jak ktos cos robi to musi to byc dla osobistych korzysci. Moze ci co mnie oskarżaja tak mają, ale mam do was rade nie mierzcie innych swoja miarą. Pracuje w jednej pracy 7 lat, mnie tam szanuja, a sama praca daje mi satysfakcje.

• meg114 Re: Panie Fifik 12.05.13, 22:21
        "ludzie pytali nas w mailach dlaczego radni PO tak głosowali. To też postanowiliśmy wysłać zapytanie do centrali" - ciekawe, że nigdy dotąd radni was nie zgorszyli. Tyle spraw, tyle potrzeb, a was gorszy akurat ta - jakże istotna sprawa, jakbyśmy żyli wszyscy wielkimi patronami ronda. Fifik, sam kiedyś tu tłumaczyłeś, że dostrzegasz wady władzy, ale dlaczego żadna z nich cię nie zobligowała do takich działań?
        Tak samo podeszliście do obu stron? Tylko, że miałeś pewną świadomość: jedna z tych stron sama to zainscenizowała.
        Ataki cię bawią? Jeżeli tak, to proszę bardzo, bo lubię kiedy ktoś jest zadowolony, ubawiony, choć niezupełnie rozumiem rozbawienie, bo ja bym się na twoim miejscu wstydziła. A to, że skoro zauważam twoje interesy, to niby taka mentalność.... no daj spokój, płytkie i nie trafia. Nie mówimy o mentalności, tylko o faktach, a te wykazują na majstrowanie w charakterze narzędzia naszej władzy, na posunięcia, do których was popisujący nie upoważnili.
        Waple, on nie potrzebuje miejsca w Mopsie, a pracodawca i tak doceni jego zasługi w tej batalii. Jedyne zło jakie go może spotkać to to, że nowy prezydent niekoniecznie tak będzie rozumiał potrzeby jego pracodawcy.
        • fifik_rsl Re: Panie Fifik 12.05.13, 23:43
          Mnie osobiscie sprawa ronda oburzyła, dlatego tez uznalem ze trzeba cos z tym zrobic. Zgadalismy sie z Rafalem i uznalismy ze bedziemy razem dzialac. Jak juz pisalem chyba 10 razy wina lezala po obu stronach. Postanowilismy zebrac podpisy i dac wszystkim czysta kartke. Na zasadzie pokazujemy wam ze mieszkancy tego nie chca i macie szanse do tego sie odniesc. Reszte znasz. To determinowalo dalsze nasze dzialania.

Pomylka, ani ten prezydent ani nastepny nie ma wplywu na moja prace bo nie pracuje w Rudzie Slaskiej.

Burzo, patrzac na moich rowiesnikow to 7 lat w jednej pracy wydaje sie w dzisiejszych czasach nie lada wyczynem ;)
          • greenrs2 Re: Panie Fifik 13.05.13, 00:13
            Fifik, powinieneś już zauważyć, że na tym forum panują proste zasady: jak nie niesiesz naszego sztandaru to jesteś naszym wrogiem, jak nie rzucisz kamieniem w naszych nieprzyjaciół to jesteś przekupionym spiskowcem... I nie ma przebacz.
      • 22burza Re: Panie Fifik 12.05.13, 22:40
        fifik jak w jednym zakładzie popracujesz 40 lat i przejdziesz całą drabinę kariery zawodowej,to będziesz się mógł chwalic,bo co to jest 7 lat
        • greenrs2 Re: Panie Fifik 12.05.13, 23:56
          Niektórych, jak widzę, cechuje bardziej komunistyczne myślenie niż komunistyczny był ustrój, w którym żyli przez kilkadziesiąt lat.
          • teletoobis Re: Panie Fifik 13.05.13, 08:12
            Koleżanka Burza powinna być wystawiona w Sevre pod Paryżem jako wzór upierdliwości. Razem ze swoim kolegom Mietlorzem. para ta nie robi niczego innego na tym forum, tylko KRYTYKUJE. Ileż rozgoryczenia, nienawiści do świata i ludzi musi się kryć za ta parą? Krytykują wszystkich i wszystko. Ciekawi mnie tylko, co konstruktywnego sami robią.
            Potwierdza się powiedzenie, że krytyk, to taka kura która gdacze, podczas gdy inne znoszą jajka.

P.S. Inicjatywa Fifika i Rafała nie była i nie jest inicjatywa polityczną. To inicjatywa oddolna- społeczna. Jej zamiarem nie było też ( i nie jest) występowanie po czyjejkolwiek stronie w sporze referendalnym.
            • teletoobis Re: Panie Fifik 13.05.13, 09:36
              * miało być "kolegom" w cudzysłowie
              • jankolodziej Re: Panie Fifik 13.05.13, 15:38
                Warto zaznaczyć, że listy referendalne mają wyraźny i czytelny nagłówek, na którym określono cel zbierania podpisów. Do tego sporej wielkości kratkę na wpisanie numeru PESEL. Podpisują ludzie, posiadający umiejętności czytania i pisania.
    • mrnatohk Fifiku: I to by było tyle... 13.05.13, 21:02
      Link

Drogi Fifiku... Tak jak w temacie "i to by było na tyle" w kwestii tego że nie współpracujecie i nie koordynujecie działań z Grażyną Dziedzic.
      Ja dużo potrafię zrozumieć, ale hmmmm wspólna akcja??? I to o zabarwieniu politycznym??? Przepraszam, ale straciłeś wiarygodność... - i wierz mi piszę to z cholernie wielkim bólem serca bo naprawdę wierzyłem w Twoje zapewnienia.

"Dostajemy sygnały od mieszkańców Rudy Śląskiej, że zostali wprowadzeni w błąd. Mieszkańcy chcąc podpisać się pod listą „Nie dla ronda im. Marii i Lecha Kaczyńskich” – podpisali tak naprawdę listę referendalną, bo wprowadzano ich w błąd. Informacje i wniosek w tej sprawie skierujemy do Komisarza Wyborczego" - i mogliście się przynajmniej wysilić na inny tekst bo wygląda jak żywcem wyjęty z oświadczenia Dziedzicowej.... Żenada :(

Ps. Ciekawi mnie tylko czemu GD odstąpiła od "Waszego Tematu" na swojej konferencji... Bo z moich informacji wynika że w końcu nikt tam przypadkowo się nie znalazł - nieprawdaż??? No ale Wiadomości Rudzkie postarały się nadrobić zaległości. Pogratulować :(

Aaaaa i nie mam zamiaru Cię o to atakować - Twoja sprawa, Twój Honor...
      • fifik_rsl Re: Fifiku: I to by było tyle... 13.05.13, 22:31
        O jakiej wspolnej akcji gadasz? Łaczy nas tyle z prezydentem ze wraz z radnymi ją popierającymi opowiedzieli się za naszą inicjatywa. Tyle.
        Co do podejrzeń że ktos z referendystów sie pod nas podszywa byly juz podczas naszego pierwszego zbierania podpisów na Wirku. Podeszły do nas dwie osoby i twierdziły ze juz podpisały naszą petycje ale musiały podac pesel. Jako ze byly to tylko dwie osoby olalismy sprawe. W ciagu ostatniego miesiaca zaczely przychodzic maile od osob ze podpisywaly nasza inicjatywe a musialy podac pesel. Kilka dni temu przyszedl mail z urzedu ze kilkanascie takich osob zglosilo sie do UM. Kilka dni temu powiadomilismy o tym M. Slawika.
        Wystosowalismy na fb oswiadczenie i jesli takich osob bedzie duzo to bedzie to zgloszone bo tego wymaga uczciwosc.
        Skoro my zbieralismy podpisy uczciwie, to chyba mozemy tego wymagac od innych?
        Jak juz pisal Rafal nasze nastawienie wobec referendum bylo i jest neutralne.
        To nie my zaatakowalismy inicjatywe referendalna, pomimo iz mielismy mocne podejrzenia ze pod nas sie podszywano. My to chcielismy zalatwic bez rozglosu, no ale kiedy ciagle jestesmy atakowani czy jako inicjatywa czy ja personalnie, ustalilismy ze Rafal podniesie sprawe medialnie.
        Nie mniej naszym celem dalej jest tylko i wylacznie zmiana tej uchwaly z 3.04 o nadaniu patronow. O to bedziemy dalej walczyc az do skutku, niezaleznie od tego kto i co bedzie nas jeszcze pomawial i oskarzal.
        Ps. Przepraszam za brak polskich znakow ale pisalem z telefonu.
        • 22burza Re: Fifiku: I to by było tyle... 13.05.13, 23:07
          fifik,ci ludzie musieli mieć coś nie tak ze wzrokiem,bo nagłówek na listach referendalnych był tak duży,że niewidomy by go laską wyczuł,no ale to już wina prezesa szpitala,że zaprzepaścił ofertę na okulistykę.Nieudacznik
          • nick_na_raz Re: Fifiku: I to by było tyle... 14.05.13, 00:06
            Fifik - no cóż, w naszym mieście od jakiegoś czasu wiele spraw ma "charakter rozwojowy". jak się wydaje te na potęgę rosnące nosy też. szkoda.
            • meg114 krętacze! 14.05.13, 22:35
              Z jakim przestajesz, takim się stajesz. Stare powiedzenie. Przypadek Fifika go potwierdza, bo zadał się z Pinokiem i oto rezultat (to wersja optymistyczna, bo może zawsze taki był...?). Bardzo ciekawym jest to, że oni przy kilku tysiącach głosów nazbierali aż dwadzieścia czy ileś tam ludzi stwierdzających, że podpisali nie tę listę. Czy nie jest logiczne, że do referendystów powinno się zgłosić ok. 200 osób z podobnym problemem - że niby złożyli już podpisy na liście ale bez peseli... Panie Marianie, czy był ktoś taki?
              Fifik, na co liczysz? Z pracą też kręcisz, bo co z tego, że nie na terenie miasta, skoro "firma" jest związana ściśle z miastem i nawet w niej posługuje wierny pani prezydent radny?
              • fifik_rsl Re: krętacze! 19.05.13, 11:56
                Tylko dziwne dla nas było, że wszystkie te osoby wskazywały że podpisywały listy na targowisku. Nie było ani jednego takowego zgłoszenia, że taka sytuacja miała miejsce np podczas zbierania "domowego" podpisów przez referendystów.

Na pytanie na co liczę odpowiem Ci że radni PO pójdą po rozum do głowy i tę sprawę z rondem zakończą.

Piszesz brednie na temat Caritasu. Nie chciałem tego robić ale ok masz mieć:
                Mój Ośrodek jest w Mikołowie. Osobą z którą mamy trochę do czynienia jest burmistrz tego miasta. Działamy pod szyldem Caritas Archidiecezji Katowickiej, dofinansowania załatwiamy z PCPR w Łaziskach Górnych, a pod względem np wymogów standaryzacyjnych odpowiadmay przed Wojewodą!
                Gdzie tu Ruda Śląska???
                Wobec Archidiecezjalnego Caritasu jesteśmy na tym samym poziomie co Ośrodki w Chorzowie, Knurowie Rudzie Śl Halembie czy Rudzie Śląskiej dzielnicy Ruda. Łączy nas jedynie szyld, chociaż jak może wiesz, albo i nie, właśnie toczy się etap reorganizcji i nikt nie będzie działać pod szyldem Caritasu.
                Z Panem Hanke ( bo do niego pijesz) nie mamy jako Ośrodek nic wspólnego, poza tym że jak jest jakieś spotkanie Dyrektorów, to czasem wszyscy przyjeżżdzają. Bywają też u nas inni politycy i to wszystkich opcji, począwszy od radnych Mikołowa, Panią Poseł Nowak (ona jest z PiS) czy poseł Plura (PO), więc swoje dywagacje możesz włożyć między bajki.

• zzabciaa87 Re: Fifiku: I to by było tyle... 15.05.13, 23:06
          Fifik a co oskarżanie referendystów ma do zmiany uchwały?
          Faktem jest, że zbieraliśmy podpisy w tym samym miejscu. Sama zbierałam podpisy na wirku i wiele osób pytało mnie, czy zbieram TEŻ podpisy w sprawie ronda wówczas udzielałam odpowiedzi negatywnej i odsyłałam do was. Na etapie wspólnego zbierania podpisów przeciwnicy ronda chętnie podpisywali również listy w sprawie odwołania jego inicjatorki. Już nawet kiedy zakończyliście zbieranie podpisów wiele osób pytało mnie o sprawę ronda - gdyż wielu myślało, że to również była nasza inicjatywa.
          Trudno mi sobie wyobrazić, ażeby ktoś podpisała się na naszej liście myśląc, że podpisuje się na waszej. Jest to o tyle nie zrozumiałe, że zależało nam nie tyle na zebraniu podpisów co na przekonaniu tych osób do pójścia zagłosować, dlatego WYRAŹNIE sygnaizowane było, pod czym zbieramy podpisy i że jeżeli chcą, aby się to udało to muszą iść później na referendum i opowiedzieć się za odwołaniem.
          Już prędzej obawiałabym się, czy ktoś zamiast na naszej liście podpisał się na waszej, gdyż wasi ludzie stali dokładnie w tym samym miejscu gdzie my staliśmy tego samego dnia tylko wcześniej, a co więcej gdy podeszłam się podpisać (gdyż z całego serca popierałam waszą inicjatywę) to ani słowem nie wspomniano pod czym się podpisuję, a jedynie podziękowano. Ja oczywiście wiedziałam co podpisuję, ale nie wiem czy wszyscy biorąc pod uwagę, że zapytałam pewne małżeństwo czy podpiszą się na liście w sprawie referendum o odwołanie Pani Prezydent, na co Pani odpowiedziała, że się już podpisała, ale mąż nie więc się też podpisze, po czym zarzuciła mi, że coś "kombinuję" bo jak to powiedziała "tamci panowie nr pesel nie chcieli" na nic moje tłumaczenia, że pewnie podpisała się w sprawie ronda, Pani odeszła, ratując męża przed "oszustką"
          • fifik_rsl Re: Fifiku: I to by było tyle... 15.05.13, 23:41
            Zabciu, jak juz pisalem jestem na wyjezdzie i po powrocie w sobote szczegolowo odniose sie do twojego wpisu.
            W dniu wczorajszym zadzwonil do mnie Rafal i powiedzial ze ma ok 70 zgloszeń na maila od osob ktore podpisujac sie w sprawie ronda musialy podac pesel. Wszystkie dotyczyly targowiska. Jesli masz chec skontaktuj sie z nim on Ci pewnie udzieli informacji dokladniejszych.

Co do zbierania na targu na Wirku. Tam zbieralem mn ja i ja caly czas zapraszalem do podpisywania i mowilem w jakim celu.Tak ze zdarlem gardlo :)
            • zzabciaa87 Re: Fifiku: I to by było tyle... 17.05.13, 23:00
              No widzisz fifk ...ja gardła nie zdarłam, bo to ja podchodziłam do osób, ale zdanie "zbieramy podpisy w sprawie referendum o odwołanie Pani Prezydent, czy chciałby się Pan (Pani) podpisać" do teraz siedzi mi w głowie i śni po nocach (Bogu dzięki akcja zbierania podpisów się skończyła).. Oczywiście nie mogę mówić za wszystkich zbierających podpisy, ale naprawdę po sposobie w jaki zbierałam sama podpisy (zresztą często, gęsto z innymi robiącymi identycznie) trudno mi sobie wyobrazić, że ktoś został wprowadzony w błąd. Dla mnie powyższe słowa stanowią na tyle jasny komunikat, że każdy nawet przeciętnie inteligenty mieszkaniec jest w stanie zrozumieć o co chodzi. Już nawet nie biorę pod uwagę faktu, że w nagłówku listy wielkimi literami napisane było w jakiej sprawie zbierane są podpisy (bo, że ludzie nie czytają co podpisują to niestety paskudny zwyczaj sporej części społeczeństwa).
              Zastanawiam się jak Ci ludzie zostali wprowadzeni w błąd? Ktoś nawoływał - zbieramy podpisy w sprawie ronda? Trudno mi to sobie wyobrazić.
              Ja sama was poparłam, nawet uważałam, że nagłaśniając sprawę ronda (na tamten moment) nam pomogliście. Nie widziałam jakiejkolwiek kolizji interesów między nami. Dlatego bardzo się zdziwiłam, gdy dowiedziałam się o waszym oskarżeniu. Ciekawi mnie jak Ci ludzie tłumaczą wprowadzenie w błąd - bo jedyny scenariusz jaki jestem sobie w stanie wyobrazić to taki, że ktoś mimo informacji, że zbiera się podpisy w sprawie referendum w sprawie odwołania Pani Prezydent - podpisuje się na liście, bo przecież napisano na fb, że to WY tam będziecie.
              Życzę Ci udanego wypoczynku i mam nadzieję, że sprawa się wyjaśni.
              Ps. Ciebie akurat nie widziałam więc podpisałam się u innego "zbieracza" :)
              • fifik_rsl Re: Fifiku: I to by było tyle... 18.05.13, 00:12
                Widzisz Żabciu, ja też nie wiem jak to się stało, że tyle osób się zgłosiło z tym że podawali pesel w sprawie ronda.
                Tak jak już pisałem pierwsze osoby podeszły do nas na targu informując że tam niżej zbierała dziewczyna w sprawie ronda i oni już podpisali. Rafał powiedział, że my tutaj stoimy i zbieramy i wtedy powiedziała, ze w razie czego się jeszcze raz wpisze. Zapytała a gdzie pesel, my mówimy, że my peselów nie zbieramy. Ona nam, że tamta dziewczyna chciała pesel.
                Tego dnia podeszła potem jeszcze jedna osoba także mówiąc że już podpisała tam niżej. (myślmy zbierali w miejscu gdzie się zjeżdża z ul Kupieckiej do Plazy)

Następnie otrzymywalśmy maile, gdzie ludzie pytali, że musieli podać pesel, a słyszeli ze my peseli nie zbieramy. Potem przyszedł mail z UM, że do UM zgłaszają się ludzie z taką samą informacją. W tym dniu ja wyjechałem na urlop, a Rafał wstawił oświadczenie. Dwa dni później dostałem od niego telefon że zaczęły przychodzić maile hurtowo i jest ich ok 70.
                Dlatego skontaktuj się proszę z Rafałem, bo on zarządza profilem i tym kontem, a z pewnością Ci wszystko wyjaśni. Jakbyś potrzebowała na Niego namiar daj znać.

Co do naszego działania, to wbrew temu o co nas oskarża kilku krzykaczy tego forum, nie mieliśmy i nie mamy zamiaru mieszać się w referendum. Od początku przyjęliśmy założenie, że nie będziemy ani wam pomagać, ani wam szkodzić. My mamy inny cel, cofnięcie uchwały o nadaniu patronów i o to walczymy.
                Powiem więcej byłem niemal pewien, że w kwietniu nasza sprawa się zakończy. Zakładałem że stratedzy PO mają trochę oleju w głowie i przy najbliższej okazji zmienią patronów, by wzmocnić szansę referendum. Ich decyzja byla ze wszech miar nieracjonalna i niestety będzie niosła za sobą niekorzystne dla nich i chyba dla was konsekwencje. Jak pokazuje życie to niejedna taka ich decyzja, która bije w referendum. Ich sprawa, jednak my mamy obowiązek walczyć dalej i wyraźnie wskazać kto po przekazaniu podpisów, działa przeciwko nam.
                Powiem wiecej, mieliśmy już praktycznie przygotowany tekst podsumowujący naszą akcję. To decyzja radnych PO spowodowała, że zamiast opublikowania go i zamknięcia akcji kilka dni temu zmuszeni byliśmy przekazać do kancelarii RM wezwanie do usunięcia uchybień i jak dalej pójdą w zaparte, to zaskarżyć to do sądu.

Żeby nie zaczynać od nowa wiemy kto zaczął temat, wiemy kto potem jak zagrał, myśmy uznali ze pozbieramy podpisy przekażemy i wszystkim damy szansę posłuchania głosu obywateli. Jak było dalej wiesz doskonale.

Pozdrowienia z Rysów dla Ciebie i wszystkich działaczy referendalnych i antyreferendalnych ;)
                docs.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_QzI5M1VuSlhHWUU/edit
                • zzabciaa87 Re: Fifiku: I to by było tyle... 18.05.13, 20:27
                  fifik... dziękuję za odpowiedź, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jesteś na urlopie.
                  Jeszcze raz udanego wypoczynku życzę i dziękuję za pozdrowienia:)
            • nick_na_raz Re: Fifiku: I to by było tyle... 17.05.13, 23:15
              no nieprawdopodobne zbiegi okoliczności!
              najpierw pani prezydent odkrywa jakieś 1300 nazwisk i danych wykorzystanych do niecnych referendalnych celów, wśród których znajduje swoich bliskich i znajomych (sic!). a teraz 70 świadomych obywateli naszego miasta zgłasza na maila, że podawali pesele, choć nie pownni. zadziwiające.
              • zajec_pagadi Re: Fifiku: I to by było tyle... 19.05.13, 13:02
                Fifik! Przestań się chłopie kompromitować i uzasadniać coś, czego się uzasadnić nie da. O poparciu czegokolwiek nie będziesz decydował Ty, tylko przyjaciel chybotliwej z płaczliwych i szeroko odkręcony kurek z "moniakami" dla pewnej charytatywnej organizacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka