21.07.13, 22:54
Dużo się mówiło o bezprawnej sesji, o uchwałach które zostaną z tego powodu odrzucone, nawet były dwie opinie prawne i forumowicze którzy byli pewni tej „bezprawnej” sesji.
Tak nawiasem, jak można twierdzić, że sesja jest bezprawna a potem brać w niej czynny udział ( zgłaszać wnioski formalne, głosować itd.) Rozumiem, że ktoś wiedząc, że sesja jest bezprawna i bierze w niej formalny udział to świadomie łamie prawo???
Ale dlaczego o tym piszę?
Otóż odbyła się już jedna rozprawa w RIO ponieważ p. prezydent zaskarżyła … nie sesję, nie termin 2 lipca, nie przerwanie sesji ale to że w czasie głosowania nad nieudzieleniem absolutorium jeden z radnych nacisnął nie ten guzik. Rozumiem, że po umpa umpa na sesji (niektórzy forumowicze dali się na to nabarć, szczególnie na te dwie opinie) teraz już nie ma mowy o bezprawnej sesji,. Teraz będziemy skarżyć bo radny nacisnął zły guzik. Bajecznie. Na posiedzenie RIO przybyła spec grupa (8 osób)pod przewodnictwem samego wiceprezydenta w obstawie dwóch prawników. Na miejscach publiczności wsparcie związkowe w postaci darka Potyrały. Nie wiem czy miał transparent.
I mowi, ale jakie, szkoda może poznamy protokoły. RIO postanowiło odłożyć sprawę do 25 lipca.
Tu jednak trzeba przypomnieć, że takie pomyłki są rzeczą raczej zwykłą i radny głosił to do protokołu i nigdy nie było z tego powodu jakiś problemów. Na tej sesji także po zgłoszeniu radnego o pomyłce nikt nie protestował, a teraz to dla nich jedyny argument przeciw uchwale o nieudzielenie absolutorium.
A tak nawisem, ile znowu nas to kosztuje te wyjazdy urzędników? Nie maja nic do roboty?

Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: RIO 22.07.13, 06:31
      > A tak nawisem, ile znowu nas to kosztuje te wyjazdy urzędników?

A ta rozprawa RIO na jakiejś sesji wyjazdowej w Rio de Janeiro sie odbyła czy w Katowicach?
      Jeśli w Katowicach to chyba nie tak dużo,jeśli w Brazylii to faktycznie koszty musiały byc spore ;)
      • skalar2011 Re: RIO 22.07.13, 07:50
        taka slaba ekipa związkowa? zapomnieli o sierpniowcu, mieli by sprawa ,,załatwiono,,na amen
        • 22burza Re: RIO 22.07.13, 12:43
          hepik jeśli to miał być dowciptobardzo słaby,a w ogóle to twoje posty są już poniżej dna.
          • 3barnaba Re: RIO 22.07.13, 12:46
            chopie tyś chyba hilfka kończyłalbo dołeś gęś żeby ci szkoła zaliczyli,idź po ta gęś nazot bo sie nie opłaciło dać, ani wicować cie nie nauczyli,aleeikel z ciebie wyrósł brrrrr
            • hynio59 Re: RIO 22.07.13, 13:13
              Z tobą chyba lepiej nie było?
              • mietlorz707 Re: RIO 22.07.13, 14:17
                I znowu zgodnie ze schematem:
                Marian coś napisał, hepik zażartował, skalar musiał odpisać hepikowi, odpowiedziała dwa razy pani prezes, na koniec hynio dowalił pani prezes.
                Za jakiś czas pani prezes z konta 3barnaba napisze że nie jest 22burza, a z konta 22burza poprze to twierdzenie.
    • hepik1 Re: RIO 23.07.13, 06:51
      > prezydent zaskarżyła nie sesję, nie termin 2 lipca, nie przerwanie sesji ale to że w czasie głosowania nad nieudzieleniem absolutorium jeden z radnych nacisnął nie ten guzik.

Al Capone został skazany za niepłacenie podatków a nie za mordowanie ludzi. ;)

Tekst linka

Czyli koszty wyjazdu sie chyba zwróciły a i ci prawnicy Dziedzicowej nie całkiem do d... ;)
      • amarian2 Hepik a RIO 23.07.13, 08:55
        Drogi Hepiku. Pojawiasz się tak rzadko, a tylko po to aby wątek rozmyć.
        Ale te porównanie p. prezydent z Al Capone, już posłałem w teren, no mocne. Rozumiem, ze teraz nie trzeba pisać nazwiska, wystarczy tylko Al. Capone i już wiadomo o kim piszemy???
        Ale wracając do wątku, łopatologia.
        1. Pani prezydent na sesji 2 lipca kilka razy stwierdziła, że sesja jest bezprawna, klan radnych Dziedzic prze 2 godziny udowadniał, że sesja jest bezprawna, że 2 lipca ble, ble, że sesja przerwana ble, ble i próbowano nie dopuścić do sesji. Sympatyczna p. Ania nawet wyczytała na sesji bodaj wszystkie akty prawne, opinie, wyroki itd. Pomagał jej w tym Potyrała i reszta Klanu. Dwie opinie prawne i co?????
        Jak się okazało? Wojewoda nie uchyli ł uchwał i nie zakwestionował legalności sesji. Sesja była zgodna z PRAWEM. A wszystkie te wypowiedzi okazały się kłamstwem. Nawet niektórzy forumowicze (specjaliści) tu i na innych portalach pisali o bezprawnej sesji i opiniach prawnych hii, hii.
        Kłamstwo. Jak nie mieli się już do czego przyczepić to odwołali się bo … radny się pomylił.
        2. Jak płacimy skarbnik miasta to za to, aby zajmowała się finansami publicznymi a nie pomyłką guzikową, wiceprezydent też ma poważne tyły i lepiej jak zajmie się swoją pracą a nie pomyłką radnego, dwóch prawników do takiej sprawy???? Hepiczku kochany, możesz zobaczyć oświadczenia majatkowe tych osób więc jak tylko zajmowali się pomyłką kilka godzin to dla mnie i tak jest to fura kasy (policzyć Ci Hepiczklu ile to by było huśtawek na placach zabaw?). Oczywiście klakierzy którzy tam byli (mam nadzieję, że swoimi samochodami) mnie nie przeszkadzają. Szkoda tylko, że Darek nie wziął kolegi Maurycego bo wtedy byłoby to już porozumienie związków haha, hii.
        I TO BYŁ HEPIK TEMAT WĄTKU.
        A mam pytanie, komu się te wydatki opłaciły, mieszkańcom????
        A opinia RIO, zobaczymy. Już raz prezydent i jej ekipa chwalili się opinią RIO a wyszlo….. .25.07 RIO będzie miało poważny dylemat. Ponieważ w tym roku radni pomylili się kilka razy, a w poprzednim też kilkanaście, to pytanie czy decyzja RIO oznacza, że uchwały te są nieważne??? A jest kilka budżetowych. To jakie będą skutki prawne. Bo ja jako mieszkaniec na pewno wszystkie uchwały podjęte "z pomyłką radnego" zaskarżę.
        Radny zagłosował tak jak jest formułka, podniósł rękę za uchwałą a nacisk przycisk „nie”. Ponieważ od 2002 normą było, że pomyłka radnego zgłoszona przez niego była uwzględniana teraz jest problem. Nie chce mi się szukać, ale pamiętam taką pomyłkę samego Józefa, ciekawe co teraz powie.

• ruda.anna Re: Hepik a RIO 23.07.13, 10:28
          Panie Marianie- jeżeli będzie już Pan zaskarżał te uchwały gdzie się radni pomylili, to proszę tu na forum przekazać mieszkańcom ile było takich uchwał, w których ten jeden głos faktycznie spowodował w Pana ocenie nieważność uchwały.
          Bo przecież te uchwały, które zapowiada Pan że będzie skarżyć, gdzie radni "źle" zagłosowali nie wymagały qworum, a to jest sedno tej sprawy.
          Odnośnie pozostałych Pana zarzutów odniosę się po ogłoszeniu decyzji RIO.
          Pozdrawiam

p.s. na Pana miejscu- nie nazywałabym "kłamstwem" wypowiedzi radnych, którzy swoje twierdzenia wywodzili z prawomocnych wyroków Wojewódzkich Sądów Administracyjnych
          • amarian2 Re: Hepik a RIO 23.07.13, 10:46
            Szanowna p. Aniu.
            Mam przed sobą tą uchwałę i pozwolę się niezgodzie. Rzeczywiście uchwały RM otrzymała negatywną opinię RIO dlatego, że według składu, 12 radnych głosowało za. Ale w uzasadnieniu RIO kwestionuje w całości możliwość oświadczenia radnego o pomyłce, co powoduje, że nieważne jest ilość głosujących za jakimś rozwiązaniem a sam fakt nieważności oświadczenia radnego(!).
            Jeżeli już jesteśmy przy tym temacie, to mam pytanie. Czy jest to ten sam skład Orzekający który Pani poddała totalnej krytyce a pani koledzy wieszali psy na tym składzie. Bo jeżeli tak to rozumiem, że był zły a teraz jest OK.:)
            Oczywiście analizując tą opinię od wczoraj nie można się przyczepić do prawnych aspektów. Taki jest regulamin i koniec. Niestety RIO pominęło ważny szczegół a raczej sprawę najistotniejszą.
            RIO potraktowało radnych (panią także) jak mechanicznych naciskaczy guzików. Pominęło całkowicie wolę radnego. Radny poprzez głosowanie wyraża swoją wolę i zwykła mechaniczna pomyłka tego nie może zmienić. RIO nie może za radnego stwierdzić, że jego oświadczenie nie jest ważne i "nie może skutkować dokonaniem zmiany w wyniku głosowania” tym bardziej, że jak sama Pani niezaprzecza takie pomyłki miały miejsce i za każdym razem przewodniczący ZMINIAŁ WYNIK GŁOSOWANIA zgodnie z wolą radnego. Państwo wtedy nie protestowaliście. A czy ta pomyłka była 13 głosem czy 5 głosem i czy zmieniała wynik głosowania to pani Aniu nie ma żadnego znaczenia.
            O Przepraszam ma dla was, bo ta niska sztuczka prawna ma zmienić decyzję RM o absolutorium.

• skalar2011 Re: Hepik a RIO 23.07.13, 10:49
              czyli jak zawsze w oDNowie prawo to zawsze ich prawo
          • amarian2 Re: Hepik a RIO 23.07.13, 10:55
            Jeszcze jedno. zapomniałem o tych kłamstwach.
            Jeżeli twierdziście państwo, pani, że sesja jest bezprawna to dlaczego w niej uczestniczyliście? Przecież uważając za fakt bezprawniść sesji to składajac oświadczenia, głosując państwo świadomie łamali prawo.
            Po drugie. Wasze stwierdzenia były niekwestionowalne. Państwo twierdziliscie , że tak jest i koniec. Więc jak nazwać państwa postawę na tej sesji? Pomyłką? czy swiadomym cyrkiem majacym niedopuścić do sesji?
            Pani jako prawnik wie, że kilkanaście opini prawnych jeszcze niczego nie dowodzi. A RM jest samorządna i ma prawo do podejmowania decyzji nawet jak okażą się później nieważne z powodów prawnych. Zapenialiści mieszkańców, że sesja jest bezprawna. dzisiaj wiemy że tak nie jest. Wiec, jeszcze raz zapytam jak nazwać taką postawę i nieprawdziwe wypowiedzi???
            pozdrawiam
            Oczywiście zamiast takiej dyskusji wolałbym,żeby pani opowiedział jak wygląda takie posiedzenie RIO bo nie miałem przyjemności.
            • karlikos666 Re: Hepik a RIO 23.07.13, 15:19
              Witam,nie wiem może się nie znam ale jak wyczytałem na razie RIO opiniowało tylko ważność głosowania, a 25 będzie rozpatrywać, czy sesja była ważna, trochę na odwrót, ale tak jest. Radni opozycyjni także mogli skorzystać z pomocy prawnej, ponowne niedopatrzenie trochę dużo. Co do pienienia to wychodzi że ktoś inny się pieni (podświadomośc pokierowała palcami) nie mieszkańcy, oni żyją wakacjami, podręcznikami itd.
          • mietlorz707 Orzeszku... 23.07.13, 12:53
            Nie wiedziałem, że słowo kworum można napisać z błędem!
        • hepik1 Re:RIO 24.07.13, 06:42
          > Ale te porównanie p. prezydent z Al Capone, już posłałem w teren, no mocne. R
          > ozumiem, ze teraz nie trzeba pisać nazwiska, wystarczy tylko Al. Capone i już w
          > iadomo o kim piszemy???

Jeśli tak to porównanie zrozumiałeś ,że to Dziedzicowa tą al capone,to ja juz sie nie dziwię,że jestes takim politycznym przegrańcem ;)

Tak ułatwiając zrozumienie ,to ci prawnicy prezydenta,zamiast brnac w jakies prawne zawiłości wykorzystali najprostszy kruczek prawny by obalić ten brak absolutorium.
          Podobnie zrobił Elliot Nees i FBI. ;)
          • skalar2011 Re:RIO 24.07.13, 21:51
            wiesz hepik niektorzy daja rade sobie w życiu tylko dzięki ,,kruczkom,, ale to w końcu zawodzi, prędzej czy pózniej i wtedy bums, ryyyp,............d.....p
          • amarian2 hepik 25.07.13, 09:31
            a feee, brutal jesteś :):)
            Taka opinia w twoich ustach? W twoich? Aż się załamałem hi hi, hi hi
            I po co te nerwy, te tłumaczenia?
            Teraz porównałeś prezydent do Elliota Neesa ( jeszcze śmieszniej). Tylko kto tu jest tą mafią, referendyści czy tylko radni opozycji, którzy taki numer wykręcili i nie udzielili Elliotowi absolutorium. Haa, haha. Czekaj Hepik, a kto teraz według twoje scenariusza jest „Al Capone który mordował ludzi”?
            Aż się prosi żebyś dalej pisał bo jest coraz lepsza zabawa, tylko czy twoja wiedza wychodzi poza film?
            Mam nadzieję, że w następnym poście nie napiszesz, „że jest jak Tommy Lee Jones w Ściganym”
            • hepik1 Re: hepik 25.07.13, 10:33
              Bardziej Forrest Gump .
              Niby idiota a zawsze wygrywa ;)

Ponieważ byłem gwiazdą futbolu i bohaterem wojennym, słynną osobistością i kapitanem łodzi do połowu krewetek, i absolwentem college'u, rada miejska Greenbow postanowiła zaoferować mi świetną posadę.
              • amarian2 Re: hepik 25.07.13, 15:40
                Hepik raczej nie trafiłeś.
                Z jednej strony tak samo:
                Zastępca dyrektora ZAZ, wicedyrektor….., dyrektor…., itd
                Jednak Forrest miał naturalny dar pozyskiwania sympatii, a tu zupełnie odwrotnie.
                • skalar2011 Re: hepik 25.07.13, 21:34
                  hepik a to o idiocie to samokrytyka? wyluzuj
                  • hepik1 Re: hepik 25.07.13, 22:07
                    Skalar ,obejrzyj ten film jeszcze raz.Tam jest cała kupa mądrości, np taka:

Większość ludzi, póki ma us­ta zam­knięte, nie spra­wia wrażenia głupków.

• skalar2011 Re: hepik 27.07.13, 05:56
                      hepik prosza cie zamknij usta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka