cicloppe 03.08.13, 23:00 22;57 czuliście jak walnęło???? Nowy Bytom, pierdykło jak ta lala Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w36 Re: tąpnięcie 03.08.13, 23:30 cicloppe napisał: > 22;57 czuliście jak walnęło???? Nowy Bytom, pierdykło jak ta lala Nie czytałeś? Ruszył program budowy parkingów. My na Wirku już to przerabialiśmy. I zamiast ciasnej miejskiej zabudowy mamy (dzięki szanownej kopalni) od groma przestrzeni i parkingów. Czas na Frynę ;) A tak w ogóle, to muszą ryć pod wami jakoś płytko, skoro jak mówisz, pierdykło a jakoś nic nie ma na tej stronce: www.emsc-csem.org/Earthquake/europe/ Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: tąpnięcie 04.08.13, 00:31 22;57 czuliście jak walnęło???? Nowy Bytom, pierdykło jak ta lala To bylo tylko pozdrowienia od Skarbnika. A z drugiej strony nie widze powodiw aby nie podawano listy wstrzasow z kazdego miesiaca do publicznej wiadomosci z parametrami geograficznymi tak zeby kazdy mogl przy pomocy GPS okreslic czy kumpel nie siedzi u niego w piwnicy.Nie jest to chyba tajemnica bo wstrzasy sa w starych wyrobiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
skalar2011 Re: tąpnięcie 04.08.13, 07:03 noooo w Rudzie wiele spraw jest owianych tajemnicą, pierdykło piszesz a to dopiero początek Odpowiedz Link Zgłoś
greenrs2 Re: tąpnięcie 04.08.13, 11:17 g-48 napisał: Nie jest to chyba tajemnica bo wstrzasy sa w starych wyrobiskach. Widzę, że fachowiec z ciebie... jak z koziej....... :) Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: tąpnięcie 04.08.13, 15:50 Widzę, że fachowiec z ciebie... jak z koziej.. A co jeszcze kozie bobki zbierasz czy tez palowanie gornikow to cala twoja wiedza?! Odpowiedz Link Zgłoś
greenrs2 Re: tąpnięcie 04.08.13, 16:57 Nie wiem co to znaczy palowanie gornikow... A moja wiedza górnicza jest trochę szersza niż twoja - oparta na wikipedii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: tąpnięcie 05.08.13, 16:33 A moja wiedza górnicza jest trochę szersza niż twoja - oparta na wikipedii A co wie ZOOMOk o gornictwie? Tylko tyle jak kopac czlowieka?! Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: tąpnięcie 04.08.13, 23:01 Tak w ramach ciekawostki w temacie pierdyknięć. Okazuje się że można dane z serwisu European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) dotyczące trzęsień ziemi z kilku lat wstecz, nałożyć na mapę Googla. Tutaj nasza najbliższa okolica z zaznaczonymi epicentrami trzęsień z bazy EMCS: www.emsc-csem.org/Earthquake/Map/gmap_kml.php?kml=/Earthquake/kml.php?filter%3Dyes%26min_lat%3D50.187%26max_lat%3D50.409%26min_long%3D18.696%26max_long%3D19.115%26min_intens%3D0%26max_intens%3D8 Zaznaczę że spis dotyczy to tylko znacznych trzęsień rejestrowanych równocześnie przez ośrodki europejskie z kilku krajów. Ciekawe jest że nie za bardzo nie pokrywają się ze stopniem dewastacji budynków czy dróg, doświadczanym przez nas. Może z wyjątkiem epicentrum zaraz koło wireckiego Kauflandu z 2006 roku. Wiemy że w przeciągu dwóch lat, właśnie w tym miejscu doszło do katastrofy budowlanej skutkującej wyburzeniem Kauflandu. Nie licząc uszkodzeń okolicznych dróg i zabudowy na początku Katowickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Mapka ta jest pic na woda 05.08.13, 17:04 Wstrzasy sa lokalizowane na prostej zasadzie trygonometrycznej , dlatego na dachu GIG znajdowala sie antena ktora odbierala bezposrednio sygnaly z sejsmografow z kopaln. U nas taka kopalnia byla kop. Nowy Wirek . Jednakze wszystkie kopalnie mialy tak dobre systemy ze rejestrowaly proby nuklearne w ZSRR jak i trzesienia ziemi w Wloszech. Niestety z powodu malego obszaru rozstawienia sejsmografow mozna bylo okreslic tylko kierunek skad ten sygnal przychodzil ale z powodu malego kata okreslalo sie czy to z wschodu czy poludnia. Co do Kauflandu to byl wybudowany na ktorys tam z kolei zabudowan ceglanych.Ktos szybko i tanio pobudowal i tyle. Nie wiem jak to sie stalo ze szkola podstawowa nr. 8 przy 1,5 metrowych scianach a nawet doczodzacych do 2m sie zawalila i nikt nie plakal ze zabytek diabli biora. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.k.2 Re: tąpnięcie 05.08.13, 21:37 Miejsce gdzie stał "Kaufland" to teren dawnej "Szamoty" gdzie suszono glinę i były tam same kanały grzewcze które mogły tez "pomóc" przy tej katastrofie Odpowiedz Link Zgłoś
cicloppe Re: tąpnięcie 05.08.13, 22:56 Zadałem proste pytanie, czy czuliście jak pierdzielnęło, rozgadała się połowa ryli z Rudy i bliższej okolicy, ale jeszcze żaden nie potwierdził lub stanowczo nie zaprzeczył! Polacy to jednak banda pieniaczy na wszystkim się znających .... i na niczym.. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: tąpnięcie 06.08.13, 06:08 cicloppe napisał: > Zadałem proste pytanie, czy czuliście jak pierdzielnęło, rozgadała się połowa r > yli z Rudy i bliższej okolicy, ale jeszcze żaden nie potwierdził lub stanowczo > nie zaprzeczył! Po co te nerwy ;) Skoro nikt Ci nie potwierdził, to nie powód do rozpaczy. Musiało być płytko, bo ani ja na Wirku nie czułem ani w serwisie sejsmologicznym nie ma. I możliwe że akurat z Twojej bliskiej okolicy tutaj nikogo nie było. Ale Ci wierzę, bo też takie zjawiska doświadczam, a właśnie pod Fryną kopią teraz (dzięki łaskawości nam panującej) to i nie dziwota. Mieliśmy tu resztą dyskusję i jakieś linki do dokumentów dotyczących rycia pod Fryną, z konkretnymi ulicami. Jak sobie je znajdziesz, to masz najlepsze potwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: tąpnięcie 06.08.13, 10:51 Jeśli nic nie ma w mediach,nie ma na forum,nic się nie zawaliło nie ma światowych mapach wstrząsów ,to może tylko to małżonka pierdyknęła po późnym powrocie w czerep a Tobie sie ubzdurało ,że to trzęsienie ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: tąpnięcie 06.08.13, 17:24 czy czuliście jak pierdzielnęło, rozgadała się połowa r > yli z Rudy i bliższej okolicy, ale jeszcze żaden nie potwierdził lub stanowczo > nie zaprzeczył! Potwierdzic to moga tylko sluzby geofizyczne a te takich spraw na zewnatrz nie podaja. Polacy to jednak banda pieniaczy na wszystkim się znających ... > . i na niczym.. Narod Slaski jest przyzwyczajony do tapniec i widocznie panoczek nie dawno na Slasku. Odpowiedz Link Zgłoś
waple Re: tąpnięcie 06.08.13, 19:39 Teraz z tymi tompaniami to jest takie niynamacalne.Trocha potrzynsie i fertich.Ale kiedyś jak kombajnow niy było a ferdowali wongel płytko i na strzał to jak strzelyli to kwiotki z łogrodu sonsiada na dole sfedrowali, łon je poznoł.No i potwierdzioł bo w łogrodzie została dziura a kwiotkow niy było.Pamiyntom to bo musioł kupić na urodziny kobiycie, te zfedrowane niy dość,że czorne to jeszcze były takie podniszczone.I tak to jest wtedy niy tylko ludzie ciyrpieli ale i kwiotki.I teroz niy wiym kedy boło lepi? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
miglanc_pl Re: tąpnięcie 07.08.13, 20:37 Czapeczka bardzo wskazana, widać oddziaływanie słońca, a jeszcze ta zmiana biegunowości oj będzie się działo na forum, już widzę te posty (pod wpływem). Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: tąpnięcie 07.08.13, 23:41 A może się dzięki temu waplowi wszystko poukłada i będzie dobrze? Wiem, że to beznadziejny przypadek, ale zawsze trzeba myśleć pozytywnie, trzeba mieć nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś