Dodaj do ulubionych

Błyskotliwość części Autonomistów

27.04.14, 19:03
Działania Śląskich Autonomistów coraz bardziej mnie zadziwiają.
Najpierw Radna RAŚ głosuje za kaczym rondem w Rudzie Śląskiej, wbrew swoim kolegom jak później zapewniał tutaj Pan Kołodziej, a teraz Związek Ludności Narodowości Śląskiej powiazany z RAŚ pisze do Ambasadora Federecji Rosyjskiej. Zresztą poczytajcie sami:

www.tvn24.pl/katowice,51/napisali-do-ambasadora-rosji-prosza-o-niekierowanie-rakiet-na-slask,380918.html
Obserwuj wątek
    • marko.44 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 27.04.14, 20:40
      Pan panie Adamie czy tam fifiku nie wiele się różnisz o tych Ślązaków, którzy ewidentne odcinają się od Polskich Ślązaków, nie szanując demokratycznie wybranego prezydenta Polski. Jak na pana inteligencję, którą próbuje się pan tutaj wykazać to raczej nie przystoi. Czasami warto się wznieś na wyżyny nawet jeśli ma się inne zdanie czy poglądy. Obrażanie to nie jest przejaw inteligencji. Można było wyrazić to samo w przystępny dla wszystkich sposób. No ale oczywiście jest pan wolną autonomiczną jednostką ludzką i sam pan decyduje wszystkim co pan robi i pisze ale proszę pamiętać że jeśli nawet czasem zdarzy się że będzie miał pan rację a wyrazi pan to po drodze obrażający osoby; mniej, tak samo czy bardziej wybitne niż pan to daremny wysiłek.
      • fifik_rsl Re: Błyskotliwość części Autonomistów 28.04.14, 01:04
        Szanowny Panie Radny, stwierdzenie „kacze rondko” nie ma celu obrażanie kogokolwiek, a jedynie wyrażać mój osobisty stosunek do metod jakimi Pana środowisko się posłużyło by ową nazwę przeforsować.
        Wymaga Pan bym uszanował coś, co przeforsowaliście wbrew znacznej liczbie Rudzian, w obrzydliwy sposób, co wykazaliśmy organizując nasz protest. Kiedy chcieliśmy zagrać uczciwie, spotkać się z Wieszołkiem i zaproponować konsultacje społeczne, to strach mu nie pozwolił. Proszę zauważyć że mieliście wsparcie dwóch największych partii, do tego fanatyków od Sińskiego, a za nami nikt nie stał, jedynie oburzeni Waszym pomysłem Rudzianie.
        Zamiast konsultacji napisaliście paszkwila na Rafała i zanieśliście do Filara, porównując nasz protest do parady równości.
        Po tych wszystkich waszych zagraniach dziwi się Pan że nie mam grama szacunku do sposobu w jaki nazwano to rondo?
        Co do Waszego prezesa to też niezły z niego hipokryta, najpierw nazwać wszystkich tych którym bliska jest idea autonomii „ukrytą opcją niemiecką” a jak się zbliżają do PE to dupny lans z Piechą przed kopalnią. Na szczęście my Hanysy mamy dobrą pamięć.
        • marko.44 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 28.04.14, 11:08
          panie Adamie, proszę mi nie tłumaczyć co ma na celu pana stwierdzenie, obrażanie kogoś a później tłumaczenie że to nie ma na celu obrażania jest niepoważne( delikatne stwierdzenie).
          Nie mam zamiaru po raz kolejny dyskutować w tej sprawie, swego czasu odpisałem na e-mail otrzymany od przedstawicieli pańskiego środowiska. Uchwała jest zgodna z obowiązującym prawem. Doskonale pan wie że pomysł nie był naszego autorstwa więc proszę po raz kolejny nie kłamać. My również poparliśmy projekt mieszkańców (zgodnie z zapisem innej uchwały Rady Miasta. Co do jej brzmienia można dyskutować). Co do paszkwila to nie w moim stylu a Filar to niezależny redaktor, który ma prawo komentować rzeczywistość. Fanatycy to raczej nas nie popierali coś się panu pomyliło. Dziwię się że nie szanuje pan demokratycznie wybranego prezydenta Polski ciągle obrażając jego pamięć dla pana wiedzy przypominam że rondo nosi nazwę im. Marii i Lecha Kaczyńskich a nie taka jakiej pan obraźliwie używa człowieku nieskazitelnej tolerancji. Po raz kolejny powtarzam że poczuć obrażeni mogli sie tylko ci którzy jako Ślązacy nie czują się Polakami, a jak widać w tym wątku tacy są. Ja jestem Ślązakiem rdzennym ale też przede wszystkim Polakiem. My Hanysy oprócz pamiynci momy tyż swoja mondrość swoja tradycjo i umiymy mysleć czego i panu życzę.
          • fifik_rsl Re: Błyskotliwość części Autonomistów 28.04.14, 22:59
            Panie Marku, nie wiem czy specjalnie Pan tego nie chce zrozumieć, czy się zgrywa, ale ok. tłumacze jeszcze raz, łopatologicznie. Nie wyśmiewałem osoby zmarłego Prezydenta, ale sposób w jaki wy radni to uhonorowanie przeprowadziliście.
            Czytam po raz kolejny swoją wypowiedź i proszę mi wskazać fragment gdzie napisałem że to PiS wyszedł z pierwszym pomysłem (Wireckie Rondo)? Gdzie to napisałem?
            Z pierwszym rondem do G. Dziedzic przyszedł Siński, potem były te wszystkie przepychanki, dostaliście ten słynny telefon od Jarka, potem dogadaliście się z PO i Myszur wyskoczył z tym rondkiem aldikowym, dorabiając rzekomo ideologię że to na Wirku niegodne ;)
            Fajnie że na równi traktuje Pan projekt podpisany przez kilkanaście osób z tym za którym stoi 1600 podpisów. W jednym się z Panem zgadzam, liczba podpisów dla projektu Mieszkańców musi być podniesiona, bo 10 to zdecydowanie za mało. Może jako Radny Pan wyjdzie z takim pomysłem?
            Co do fanatyków, to oni popierali Parę Prezydencką jako patronów ronda, czyli dokładnie tak samo jak wasza partia. Was oczywiście nie, wielokrotnie Siński określał waszego posła vel Komunista.
            Co do Filara to proszę wybaczyć, ale wszyscy wiedzą że drukuje to co mu przynoszą różne partie i komitety, które mają jeden wspólny mianownik – są w opozycji do GD. Publikuje Was, PO Referendystów i nawet ostatnio Domżalski się załapał. W kwestii samego paszkwilu ustaliliśmy z prawdopodobieństwem bliskiemu pewności że wyszedł on/był współtworzony przez PiS.
            Szkoda że nie odniósł się Pan do najważniejszego mianowicie, Waszego tchórzostwa w kwestii ogłoszenia konsultacji. Ten telefon z centrali aż tak Was przeraził?
            Gdyby je przeprowadzono i by się okazało że zwolenników ronda jest więcej niż nas, to wtedy bym przyjął taką porażkę na klatę i mimo iż patroni mi się nie podobają, uszanowałbym decyzję większości, bo na tym polega demokracja. Wtedy byłoby to nawet dla mnie rondo im M i L Kaczyńskich. Jednak biorąc po uwagę na okoliczności w jakich nadano patronów, nie licząc się ze zdaniem Rudzian, to dla mnie i dla wielu innych będzie to zwykłe kacze rondko.
            • w36 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 28.04.14, 23:56
              fifik_rsl napisał(a):

> Panie Marku, nie wiem czy specjalnie Pan tego nie chce zrozumieć, czy się zgryw
              > a, ale ok.

We wszystkich sprawach tzw. religii smoleńskiej tak jest, że wyznawcy wypowiadają jakby się zgrywali, postępują jakby się zgrywali ale sami nie chcą przyjąć do wiadomości że się tylko zgrywają i robią z bądź co bądź, poważnego tematu parodię. Widać i ten tutaj przypadek potwierdza regułę ;) .

Prawdą jest że ofiary wypadku komunikacyjnego, zostali cynicznie wykorzystani w zagrywkach politycznych, również na terenie naszego miasta. I nie znajduję wytłumaczenia haniebnego postępku radnych depczących wolę społeczności, której powinni służyć. Próby pokrętnego tłumaczenia się teraz tutaj, są żenujące.

PS. Fajnie że zdemaskowałeś zleceniodawców tego paszkwila. Ja też czuję się obrażony tą ordynarną zagrywką, bo także jak wielu innych mieszkańców wyraziłem zdecydowany sprzeciw kaczemu rondku.

• marko.44 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 29.04.14, 01:44
                Widać ewidentnie panie w coś tam że należy pan do tych osób, które bardzo potrzebują tej wymyślonej tak zwanej religii smoleńskiej . Jaka to grupa ludzi to pan już świetnie wie. W mojej dyskusji z panem Adamem nie ma mowy o żadnej religii smoleńskiej , no ale głodny wszędzie widzi jedzenie. Pana, który dla dożywiania nienawiści do PiS karmi się pan powtarzaną mantrą o religii smoleńskiej rownież obowiązuje zasada nie obrażania osób tragicznie zmarłych i szacunek do demokratycznie wybranego prezydenta Polski, chyba że ma pan problem z tożsamością narodową i pojęciem patriotyzmu. Z niczego się nie tłumaczę tylko wymieniam poglądy i stanowiska na tym polega rozmowa, dyskusja, dialog......no cóż ......mówi to panu coś?
                • w36 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 29.04.14, 02:47
                  marko.44 napisał:

> Pana, który dla dożywian
                  > ia nienawiści do PiS karmi się pan powtarzaną mantrą o religii smoleńskiej rown
                  > ież obowiązuje zasada nie obrażania osób tragicznie zmarłych i szacunek do demo
                  > kratycznie wybranego prezydenta Polski, chyba że ma pan problem z tożsamością n
                  > arodową i pojęciem patriotyzmu.

No chwila.
                  Po pierwsze. W katastrofie lotniczej zginęła przecież prawie setka osób, w tym większość ludzi zdecydowanie ważnych dla Polski i godnych uczczenia tak samo albo wręcz bardziej niż, nie wybijającego się ponad przeciętność za życia, Prezydenta i jego żonę.
                  Nowy kult jednostki. Dziękuję, już przerabiałem.

Po drugie.
                  Jak inaczej nazwać cyniczne granie nieboszczykami w celach politycznych Pisu, jak nie obrażaniem zmarłych (lub gorzej). Tak że warto przypomnieć sobie przysłowie "źdźbło w oku bliźniego widzisz, a belki w swoim nie dostrzegasz". Tym bardziej jeśli toleruje się w swojej partii ludzi czyniących sobie z tej gry sposób na karierę i życie (helowe parówki itp. ).

Po trzecie.
                  Nie mam żadnych podstaw by sądzić że gorliwość rudzkiego Pis w narzuceniu Rudzianom kaczego rondka wynikała z chęci uhonorowania nieprzeciętności Prezydenta. Gdyby tak było inicjatywa nie pojawiła by się tak nagle po donosie "ortodoksów" do prezesa, realnie zagrażającym pozycji rudzkiej grupy Pisowskiej. Oczywiście z drugiej strony nie wyobrażam sobie by ktokolwiek z Pisu, posiadający nawet śladowo instynkt samozachowawczy, mógłby publicznie wyrazić obojętność czy dezaprobatę wobec zaburzonych ambicji brata zmarłego Prezydenta. Dlatego pobudki rudzkich radnych i posła Pis w tej sytuacji rozumiem, zwykły ludzki strach, ale w żadnym stopniu tej bezczelności nie usprawiedliwiam. I nawet nie współczuję. Bo przynależność do Pis nie jest obowiązkowa, to świadomy osobisty wybór z góry wiadomymi kosztami i konsekwencjami.
                  Tak że proszę, nie wycierać sobie ust tożsamością narodową czy patriotyzmem, bo za grosz w tej całej sprawie już ich nie ma. Została karykatura.

• marko.44 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 29.04.14, 09:33
                    Owszem ma pan rację, zginęło wiele osób zarówno osobistości jak tez zwykłych ludzi, życie każdej z tych osób traktuje na równi. Wnioskodawcy złożyli jednak taki a nie inny wniosek czy nam się to podoba czy nie. Więc nie chodzi o żaden kult jednostki, poprostu prezydent Polski w tej katastrofie był tylko jeden. Jeśli zalicza się pan do osób, które twierdzą, że Polski Rząd zrobił wszystko optymalnie i prawidłowo w celu wyjaśnienia przyczyn katastrofy to nie mamy wspólnej płaszczyzny dyskusji, nie chodzi o żaden fanatyzm tylko o rzetelne godne Polskiej racji stanu rządzenie. Niestety jeśli się coś tak istotnego spartoli to później nie ma się co dziwić że hipotezy się mnożą jak grzyby po deszczu. W tym temacie za dużo pan słucha jednostronnych stacji telewizyjnych. Z pana poglądami trudno aby pan w jakiejkolwiek sprawie zakładał dobre zamiary kogokolwiek powiązanego z PiS więc wybaczy pan ale pana sądzenie czy wydawanie się jest z gruntu rzeczy subiektywne.
                    Dla pana informacji, ma pan to z pierwszej ręki więc nie musi pan snuć domysłów, informuję że nigdy nie było zagrożenia pozycji ani pana posła, ani rudzkiego PiS. Po prostu doszło do odkrycia się tych którzy będąc blisko PiS i posła próbowali wewnętrznie szkodzić ( nie obca jest panu chyba taka metoda choćby z wiedzy historycznej). To nie strach panie kolego "W coś tam". W partii jest o tyle wszystko jasne, że można decydować o wstąpieniu do niej i o wystąpieniu z niej nikt nikomu karabinu do głowy nie przykłada. Obrona dobrego imienia prezydenta Polski to dla mnie powód do działań które mają taki skutek przynieść, ale pan tego nigdy nie zrozumiesz co jasno wynika z pana wpisu. Za moje poglądy odpowiadam z imienia i nazwiska osobiście i proszę się powstrzymać od stwierdzeń typu "wycieranie". Nie mam zamiaru pana obrażać bo uważam, że ma pan prawo do swoich poglądów nawet jeśli one są inne niż moje, więc nie mam powodu tolerować też prób pana obrażania mnie czy też osób które już bronić się nie mogą. Panu również proponuję spotkanie przy kawie i rozmowę nawet twardą ale opartą o ogólnie przyjęte zasady kultury i klasy. Apeluję aby zaprzestał pan obrażania osób zmarłych, mam nadzieje, że wykaże się pan klasą.
                    • fifik_rsl Re: Błyskotliwość części Autonomistów 30.04.14, 00:16
                      marko.44 napisał:
                      " poprostu prezydent Polski w tej katastrofie był tylko jeden."

Chyba jednak tutaj Pan się myli...
                      • marko.44 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 30.04.14, 00:32
                        Tak oczywiście był jeszcze prezydent na uchodźstwie pan Kaczorowski. Pamiętałem o tym pisząc, ale w domyśle chodziło mi o urzędującego aktualnego dla tamtego czasu . Ale dzięki za skrupulatność.
                      • w36 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 30.04.14, 00:49
                        Fifiku. Szczery szacun dla Ciebie za determinację w tej dyskusji.
                        Ja zostałem trafiony i zatopiony. Odpadam ;)
                    • w36 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 30.04.14, 00:47
                      marko.44 napisał:

> W tym tem
                      > acie za dużo pan słucha jednostronnych stacji telewizyjnych.

To przyznam się bez bicia. Tak słucham wyłącznie polskojęzyczne wrogie stacje a jedynej polskiej i jedynej nadającej prawdę czyli TV TRwam nie oglądam. A jakby było mało mojego upodlenia, to czytam codziennie żydowską GW i inne polskojęzyczne media. I faktycznie, od tego robi mi się kisiel z mózgu, tak że nie potrafię wierzyć w pancerne brzozy i bomby helowo-trotylowo-parówkowe.

Tak. Jestem sprzedajną szmatą, nie Polakiem. Stoję tam, gdzie stało ZOMO. I jestem świadom że prowadząc takie życie, nigdy nie pojmę wielkości geniuszu śp. LK.

Gratuluję tak błyskotliwego rozpracowania i zdemaskowania wroga Wolski. ;)

No i tu właściwie, chyba mógłbym zakończyć dyskusję, bo nie czuję się na siłach cokolwiek wnieść do tej naszej dyskusji ponad to co zostało tak dobitnie przedstawione.
                      • marko.44 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 01.05.14, 00:14
                        Zupełnie niepotrzebne te samobiczowanie, bo tak zrozumiałem ten wpis. Jeśli miał być ironią to zupełnie nietrafioną, przecież o nic pana nie oskarżałem ani też podejrzewałem. Nie przeanalizował pan mojego poprzedniego wpisu od początku do końca. W każdym razie za zaprzestanie obrażania w każdym wpisie dziękuję. Pogawędkę przy kawie poddtrzymuję.
            • marko.44 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 29.04.14, 01:26
              Panie Adamie to raczej pan nie tyle nie potrafi co nie chce zrozumieć, że bez względu na okoliczności, które pan opisał (tylko w części prawdziwe, reszta to pana domniemania) nadal obraża pan osobę tragicznie zmarłą co więcej prezydenta Polski i jego małżonkę ponieważ na dziś to rondo posiada swoją nazwę i używanie innej pochodnej od nazwiska osób zmarłych to uwłaczanie ich godności. Nie nie rozumiem takiego zachowania. Kultura powinna panu podpowiedzieć że choćby przez szacunek do dyskutanta należałoby odstąpić od powielania tych obraźliwych określeń. Rzeczywiście ńie napisał pan że to my pierwsi daliśmy inicjatywę. Ńie wiem o jakim słynnym telefonie pan pisze. Rondo Wireckie to ideologia może dla pana ale nie dla mnie ( to zrozumiałe bo mamy diametralnie inny stosunek do tego prezydenta Polski).
              Nie traktuję na rówńi tylko traktuję zgodnie z prawem. Nie napisałem że ilość osób wnioskujących jest za mała tylko że cała uchwała wymaga moim zdaniem zmian ( ale to tylko moje zdanie ). Fanatycy jak ich pan nazywa nie popierali drugiego wniosku choć bardzo o to zabiegaliśmy ( niestety nie uczczenie pamięci pary prezydenckiej było głównym celem pierwszego wniosku) . Co do osoby której nazwisko pan ciągle przytacza nie będę się wypowiadał bo na to nie zasługuje. Co do Filara to pisze co uważa i trudno tym sterować w tak egzotycznym zestawieniu jakie pan przytoczył, przypominam że ta Gazeta przyczyniła się do zwycięstwa obecnej prezydent ale szybko stała się dla tego obozu szmatławcem ( widocznie nie o taką niezależną prasę chodziło). Co do paszkwila ( szczerze mówiąc nawet nie pamiętam tego artykułu) powtarzam po raz kolejny że to nie w moim stylu. Nie odniosłem się do tematu konsultacji ponieważ ńie były wymagane i takie mieliśmy stanowisko. Taka uchwała z mojego punktu widzenia nie może być wynikiem plebiscytu czy nastrojów społecznych. Uczczenie zmarłej tragicznie pary prezydenckiej na terytorium naszego Kraju dla każdego Polaka powinna być oczywista bez względu na poglądy polityczne. W przeciwnym wypadku wyrzućmy tę demokrację do kosza. Wiele można o mnie powiedzieć ale raczej do tchórzy się nie zaliczam ( apropos słowo tchórz raczej też jest obraźliwe). Myślę, że dalsze nasze przepychanki słowne są bez sensu ponieważ nie bardzo chcę żeby pan nadal obrażał osoby które na to nie zasługują i do osiągnięć których i mnie i panu jeszcze dużo brakuje. Tak jestem wychowany, że szacunek to dla prawdziwego Ślązaka powinność przekazana nam przez naszych dziadów.
              Oczywiście jeśli będzie kiedyś okazja możemy siąść wypić kawę i w kulturalny sposób bez obrażania kogokolwiek porozmawiać.
              Proszę wybaczyć ale dalsze pana brnięcie w taką retorykę jakiej pan tu używa potraktuję jako próba obrażenia również mojej osoby, bo wydaje mi się że byłem cierpliwy w tłumaczeniu.
              • fifik_rsl Re: Błyskotliwość części Autonomistów 30.04.14, 01:13
                Ciągle się Pan upiera że obrażam Parę Prezydencką, Pana prawo do interpretacji, chociaż to czym się kieruję dokładnie wyjaśniłem. Nawet jakby to miało być obrażanie, to proszę się zastanowić czy sposób i metody jakimi to upamiętnienie przeprowadzono tej godności też przypadkiem nie depcze?

Co do telefonu, to bardzo bym prosił się nie zgrywać. Dobrze Pan wie o co biega, ale jak coś mogę wytłumaczyć. Po odrzuceniu lokalizacji Wireckiej i skardze na was przez wie Pan kogo do centrali, Wasz Parlamentarzysta odbył niemiłą rozmowę telefoniczną z Prezesem. Przez grzeczność nie będę cytował, chociaż bardzo dobrze zna Pan jej treść, bo znają ją wszyscy zainteresowani. Po jej przeprowadzeniu Myszur zaproponował to rondo Aldikowe i to przeforsowaliście dorabiając do tego tę kabaretową ideologię.
                W kwestii paszkwila to nie piszę że Pan jest jego autorem, żeby było jasne, pisze że mamy niemal pewność że przygotowały go osoby z Pańskiego otoczenia. Zresztą wobec jednej z nich sami żeśmy się miesiąc później w sposób sarkastyczny odegrali i przeciwieństwie do Pana się tego nie wypieram.
                Artykuł Tęczowy Sojusznik fpress.nazwa.pl/naszagazeta_nowa/images/stories/pors15.pdf
                Na koniec:
                Marko44 napisał:
                „Taka uchwała z mojego punktu widzenia nie może być wynikiem plebiscytu czy nastrojów społecznych. Uczczenie zmarłej tragicznie pary prezydenckiej na terytorium naszego Kraju dla każdego Polaka powinna być oczywista bez względu na poglądy polityczne. W przeciwnym wypadku wyrzućmy tę demokrację do kosza.”

Przecież to co Pan napisał, to nie jest wyraz demokracji, a jej skrajne zaprzeczenie! Gdyby zamiast pary prezydenckiej tam wstawić np. wielkich Polaków to byłby to idealny tekst propagandowy mający tłumaczyć słuszność nadawania ulic Bierutów Cyrankiewiczów w epoce głębokiego socjalizmu.
                To My przedstawiciele lokalnej społeczności mamy wyłączne prawo decydować kogo chcemy upamiętniać w naszej małej Ojczyźnie. Nie ma Pan prawa nikomu narzucać kto to ma być. Uniemożliwiając nam wypowiedzenie się w tej sprawie, poprzez udział w konsultacjach społecznych, pokazaliście Rudzianom środkowy palec, który mam nadzieje że co poniektórzy radni zobaczą przy następnym „welowaniu”.
                • marko.44 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 01.05.14, 01:03
                  Obrażanie jest obrażaniem bez względu na okoliczności, za jego zaprzestanie dziękuję.
                  Żałuję, że nie traktuje mnie pan poważnie, ale przez taką postawę tracimy przestrzeń do dyskusji. Powtarzam, o żadnym telefonie nic nie wiem.
                  Stanowisko w kwestii przytoczonego artykułu podtrzymuję, nie jest mi wiadome żeby źródłem artykułu był PiS. Pojęcie z mojego otoczenia jest naprawdę bardzo szerokie. Swoją drogą żadna gazeta nie może pisać nie prawdy, więc jeśli to paszkwil to są odpowiednie ścieżki. O legislacji uchwały już pisałem. Co do welowania mamy pełną zgodę wszyscy zobaczymy co będzie.
    • mietlorz707 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 27.04.14, 20:47
      Na miejscu członków tegoż Związku, miałbym raczej inne powody do obaw - rakiety o wdzięcznych nazwach Topola i Wojewoda. Nazwa ostatniej jest wyjątkowo trafna - jedna wystarczy na całe województwo.
      Powinni pisać bezpośrednio do Putina.
    • aloes69 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 27.04.14, 21:03
      Pomysł z gatunku mocno dziwacznych. Jak rozumiem po wycelowaniu tych rakiet, najlepiej w tyłki pomysłodawców należy je odpalić czy co?
      • mietlorz707 Re: Błyskotliwość części Autonomistów 28.04.14, 00:02
        > po wycelowaniu tych rakiet, najlepiej w tyłki pomysłodawców należy je odpalić czy co?

Akurat to miałoby sens, bo Iskandery mogą być wyposażone w głowice penetrujące. ;-)
        Ale nic z tego - Śląsk jest poza zasięgiem tych rakiet...
        • jankolodziej Re: Błyskotliwość części Autonomistów 28.04.14, 08:32
          Proszę nie łączyć tego "listu" z RAŚ.
          W tej informacji czytamy:
          "- Nie wiem w jakich kategoriach rozpatrywać tę sprawę. Jeżeli miał być to żart, to niezwykle kiepski. Jeśli na poważnie, to musi być w tym jakiś cel, którego tutaj nie dostrzegam – mówi Henryk Mercik z Ruchu Autonomii Śląska i dodaje: - Uważam to tylko za próbę zwrócenia na siebie uwagi."
          Linkowanie tego artykułu sprzed pół roku teraz też odczytuję jako próbę zwrócenia na siebie uwagi przez linkującego.
          • w36 Gorzelikowi separatyści kręcą 28.04.14, 12:18
            jankolodziej napisał:

> Proszę nie łączyć tego "listu" z RAŚ.

:) :) :)
            A zapytam choćby o taki drobiazg. Kto jest założycielem tej przybudówki Rasia deklarującej pomoc Putinowi w wycelowaniu rakiet na Polskę? To przecież sam Twój wódz naczelny, Gorzelik.

Mercik po prostu rżnie głupa, bo naprawdę trudno mi uwierzyć by on nie wiedział doskonale, co to za lody są kręcone przez jego kolegów. Aż taki naiwny chyba nie jest. Zwykły teatrzyk typu "zły i dobry separatysta". Nie pierwszy raz wystawiany.

Szczególnie że ten wątek dotyczy tematu, który dział się jakiś czas temu a od tego czasu wydarzyły się ciekawe rzeczy na Ukrainie. Ukazujące nazbyt dobitnie wartość posiadania przez władze Rosji, zaprzyjaźnionych separatystów tu i ówdzie, gotowych do współpracy "jakby co". Dzięki temu strategia Rasia w deklaracji współpracy z Putinem, nabiera konkretów i przede wszystkim, jasności.

Czyli podsumowując, Roczniok wysłał Putinowi przekaz od śląskich separatystów "jakby co to można na nas liczyć" a Mercik dostał za zadanie zneutralizować lokalne skutki uboczne tego przekazu. I tyle.

• jankolodziej Re: Gorzelikowi separatyści kręcą 28.04.14, 14:27
              A sierotka Marysia tak naprawdę założyła sektę, wszystkich krasnoludków wykorzystując seksualnie.
              Przypominam, że uprawa i palenie konopi indyjskich to proceder dość szkodliwy, czego zdajesz się być modelowym przykładem.
              • w36 Re: Gorzelikowi separatyści kręcą 28.04.14, 19:55
                Wiceprzewodniczący Zarządu koła Ruchu Autonomii Śląska - Ruda Śląska, Jan Kołodziej napisał:

> A sierotka Marysia tak naprawdę założyła sektę, wszystkich krasnoludków wykorzy
                > stując seksualnie.
                > Przypominam, że uprawa i palenie konopi indyjskich to proceder dość szkodliwy,
                > czego zdajesz się być modelowym przykładem.

Rozumiem że może nie jesteś upoważniony z racji bycia niższym funkcjonariuszem Raś dyskutować merytorycznie w temacie ciepłych stosunków Raś-Kreml. Ale po co takie żałosne "ad personam". Mogłeś po prostu "nie zauważyć" tego niewygodnego dla Raś wątku.

• fast-kajfasz Re: Błyskotliwość części Autonomistów 02.05.14, 09:32
      A co, chciałeś rondo Otto von Bismarcka?
      • cirano Re: Błyskotliwość części Autonomistów 03.05.14, 06:58
        Ciesza sie, że niy miyszkom w Rudzie bo czuja, że czułbych sie tam niy nojlepi...
        • firiduri2 [...] 03.05.14, 15:01
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • fifik_rsl Re: Błyskotliwość części Autonomistów 03.05.14, 13:18
        Nie, ja chcę by to mieszkańcy naszego miasta mieli prawo wyboru kogo chcą uhonorować nadając jego imieniem obiekty znajdujące się w mieście.
        Nie chcę by w imię jakiś politycznych rozgrywek narzucano nam patronów.
        Na naszym profilu robiliśmy ankietę i zdecydowaną wiekszością wygrała opcja Ronda Poświęconego 23 Górnikom którzy zginęli na stanowisku pracy w kopalni Halemba w 2006 roku. Osobiście głosowałem za Rondem Górnoślaskim, ale szanuję i akceptuję wybór większości.

Od razu odpowiem na zarzut iż nasza ankieta nie objęła obecnych patronów ronda. Dlatego też po raz kolejny ogłaszam iż w każdej chwili jesteśmy gotowi stanąć do konsultacji społecznych z jej zwolennikami, do których w końcu i tak dojdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka