jankolodziej 27.05.14, 10:33 Warto zapoznać się z tymi opiniami: wyborcza.pl/1,75478,16039016,RIO__Samorzady_nie_powinny_drukowac_gazet_o_polityce.html#ixzz32tSlV96X Sporo w tym racji ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mietlorz707 Dzieje się tam od kilku lat 27.05.14, 14:06 ale nie wiedziałeś o tym. A podobieństw jest parę. Burmistrz to niewątpliwie barwna postać. Lubi pochwalić się osiągnięciami, pisze wstępniaki do gminnej gazetki. W tle jakieś zarzuty prokuratorskie za niegospodarność. Bezpartyjny, kandydował z listy PO w 2006. W 2010 wypiął się na platformę i wygrał w pierwszej turze zdobywając... 86% głosów. Miasteczko o rząd wielkości mniejsze niż Ruda Śląska, samorządowa tuba o ponad 2,5-krotnie większej objętości. Reklam więcej niż u nas, do tego program TV. Burmistrz bardziej widoczny w niej niż nasza prezydent, artykuły typowe dla tego typu publikacji. Polecam lekturę: www.press.pl/newsy/prasa/pokaz/45249,RIO-we-Wroclawiu_-prasa-samorzadowa-nie-moze-zamieszczac-reklam-i-ogloszen Odpowiedz Link Zgłoś
skalar2011 Re: Dzieje się tam od kilku lat 27.05.14, 22:08 a Ty mietlorz wiedzialeś? wiedziałeś i co? zgadzałeś się z tym? no cóż będzie miała problem przed wyborami , dość artykulików o rzekomych sukcesach nareszcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: Dzieje się tam od kilku lat 28.05.14, 01:06 Moim zdaniem: - kto nie jest leniem śmierdzącym i chciałby się czegoś dowiedzieć - kliknąłby link na końcu - kto nie jest nieukiem/analfabetą - przeczytałby - kto nie jest tępakiem - zrozumiałby co czytał... Odpowiedz Link Zgłoś
meg114 Re: Dzieje się tam od kilku lat 28.05.14, 18:24 Mietlorz, żałosne usiłowania rozmycia wątku. Powiadasz, że w WR reklama władz nie jest aż tak nachalna? A ty to czytasz? Hmm. A tak w ogóle - wypowiadasz się w wątku tak, że nie wiem "co autor miał na myśli". niby przyganiasz (jak zawsze) Kołodziejowi, pytasz "a ty wiedziałeś?" (co?) i wklejasz link, który niczego nowego nie wnosi. Ach, wiem co mi grozi: napiszesz, że kto nie jest tępakiem, zrozumiałby, ale mnie uczono, że trzeba się tak wypowiadać, by być zrozumianym, a nie ma się co wściekać, że ktoś (być może) czegoś nie doczytał, albo nie kapuje. Nie masz ochoty tłumaczyć? To może sobie bloga załóż i marudź na nim. Tu chodzi o wymianę wypowiedzi. Chyba, że musisz tu marudzić, bo to terapia albo jakaś służba dla jedynie słusznej idei... - co mi tam, pozwalam. W końcu tyle tylko możesz, nieszczęśliwy człowieku. Miłego wieczoru:) Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: Dzieje się tam od kilku lat 28.05.14, 18:40 > wypowiadasz się w wątku tak, że nie wiem "co autor miał na myśli" I to tyle na twój temat. :D Reszty nie mam po co komentować, powyższe stwierdzenie wyjaśnia wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: Dzieje się tam od kilku lat 28.05.14, 20:52 " kto nie jest tępakiem - zrozumiałby co czytał... " Nadając wątkowi tytuł "Zaczyna się dziać" próbowałem sygnalizować, że RIO zaczynają dostrzegać patologie związane z różnistymi gazetami / tubami. Sedno sprawy tkwi w tym, że takie publikatory winny służyć przede wszystkim bezstronnej i ciągłej ocenie władzy, przez co ich przydatność dla społeczeństwa powinna być dużo większą, a przez to wręcz bezdyskusyjną. Powinny ukazywać zarówno plusy jak i minusy, a nie jedynie przygotowywać grunt pod kolejne wybory dla zwierzchnika. Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: Dzieje się tam od kilku lat 29.05.14, 00:12 I ja się z Tobą zgadzam, Janie. Różne RIO od jakiegoś czasu zajmują podobne stanowiska do tego wrocławskiej Izby. Dzieje się więc od dawna. Podobnego zdania od dawna są też prawnicy, ale... co z tego? Samorządy postępują jak chcą, niestety. "WR" na szczęście daleko do przytoczonego przez Ciebie przykładu, np. wstępniaków prezydent nie pisze, i oby nie zaczęła. A z innej beczki: dlaczego 24-stronicowy tygodnik tworzy kilkanaście osób? Odpowiedz Link Zgłoś
fast-kajfasz Re: Zaczyna się dziać 28.05.14, 21:17 GW? Toż to propaganda bo im spada dochód. Srają w pory to i piszą na swoją korzyść. Przecież GW pada. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Najpierw co to jest polityka ? 28.05.14, 22:05 www.ptta.pl/pef/pdf/p/polityka.pdf Same dziedziny polityki z grubsza dziela sie na tyle czesci ile mamy ministerstw a pozniej jeszcze ile Sekretarzy Stanu pierdzi w swoje stolki. Czesto oskarza sie ksiezy o zajmowanie sie polityka ale czy w Biblii w wielu miejscach nie jest opisywane jak powinien chrzescijanin pokazywac swoj zwiazek z polityka(Łk 19,1-10,biblijni.pl/J,8,1-11, Ewangelia według św. Marka 8 itd) . Kiedys jeden z boncow partyjnych zarzucil mi ze zajmowalem sie polityka i za to mnie........ wtedy otwarlem mu encyklopedie i spokojnie zapytalem sie " Jaka polityka sie zajmowalem? Gospodarcza? Spoleczna? Edukacyjna itd" ale zawsze podkreslalem ze polityka sie nie zajmowalem ale interesowalem na co Stasiu z Koniecpola "S" RI powiedzial mi tak " Jak ty sie nie zajmniesz polityka to politycy zajma sie toba a wtedy ci biada" Tyle refleksji na dzisiaj Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 RIO a szmatławiec 29.05.14, 10:46 Dla przypomnienia: Katowickie RIO potrzymało wniosek KR o nieudzielenie absolutorium Grażynie Dziedzic za rok 2012 w którym to głównym zarzutem było finansowanie szmatławca. Co więcej jestem pewny, że każde Rio podtrzymałoby wniosek o nieudzielenie absolutorium jeżeli we wniosku KR byłby zarzut finasowania gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: RIO a szmatławiec 31.05.14, 17:30 amarian2 napisał: > Dla przypomnienia: > Katowickie RIO potrzymało wniosek KR o nieudzielenie absolutorium Grażynie Dzie > dzic za rok 2012 w którym to głównym zarzutem było finansowanie szmatławca. Kwestia stosunków... międzyludzkich? Przypomnę taki nasuwający pewne przemyślenia, epizod dotyczący stosunków rudzki UM - RIO. Gdzieś w roku 2007 gdy w Rudzie na dobre rozkręca się afera aquaparkowa z wiadomym dziś skutkiem. W tym samym czasie w katowickiej RIO po szczeblach kariery wspina się prawniczka Dorota Buzuk, wybijająca specjalistka od dyscypliny finansów publicznych pełniąca w RIO funkcję zastępcy rzecznika dyscypliny finansów publicznych. Aż tu nagle... . Pani Buzuk porzuca błyskotliwą karierę w RIO i ląduje w naszym UM by następnie dostać robotę w najbardziej patologicznej inwestycji publicznej naszych czasów, w Aquadromie ;) . Cytat z materiałów propagandowych Aquadromu z 2012 roku: "Dorota Buzuk Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Posiada wieloletnie doświadczenie zawodowe w administracji publicznej. Były pracownik Regionalnej Izby Obrachunkowej, pełniła również funkcję zastępcy rzecznika dyscypliny właściwego w sprawach rozpatrywanych przez Regionalną Komisję Orzekającą w Sprawach o Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych w Katowicach. W Urzędzie Miasta Ruda Śląska zatrudniona była na stanowisku Głównego Specjalisty ds. zamówień publicznych. W Spółce Park Wodny w Rudzie Śląskiej zajmuje stanowisko Dyrektora ds. prawno – finansowych. Do jej obowiązków należy w szczególności obsługa udzielanych przez Spółkę zamówień publicznych, monitorowanie pod względem formalno-prawnym inwestycji." Tak że nie wiem, czy nie przeceniamy RIO w jej możliwościach. Odpowiedz Link Zgłoś
aloes69 Re: RIO a szmatławiec 31.05.14, 20:56 Marianie jesteś niepoprawny. Tu masz oryginalny tekst rozstrzygnięcia RIO, o którym piszesz oraz treść uchwały, której to dotyczy. www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=36865&idmp=2189&r=o Czyli Rada Miasta podjęła uchwałę w której nie udzieliła Prezydent absolutorium za 2012r., a RIO stwierdziło nieważność tej uchwały, co dla mnie prostego człowieka oznacza, że radni wogóle skutecznie nie wypowiedzieli się w sprawie absolutorium za 2012r. I wszystkiego najlepszego z okazju jutrzejszego dnia dziecka. Baw się tak dalej, a będziesz mieć takie rwanie w tej piaskownicy , że tylko piasek ci w rękach pozostanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 aloes aj aloes, nie ośmieszaj się 01.06.14, 11:43 Aloes jak możesz? TY? Opinia RIO z dnia 21.06.2013 POZYTYWNA dla wniosku Komisji Rewizyjnej o nieudzielenie absolutorium Grażynie Dziedzic. Ty pokazujesz opinie o sposobie głosowania, z czym akurat się nie do końca zgadzam z RIO. Ale to zupełnie inne sprawy. A tak w ogóle przeczytałeś tą opinie RIO przed jej wklejeniem? A co do piaskownicy? Może jednak po piwie sam sobie odpowiesz. Dziękuję za życzenia, przykro mi, jeżeli ich nie otrzymałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
aloes69 Faktycznie... 01.06.14, 18:40 Faktycznie masz racje... był taki epizod, że RIO pozytywnie odniosło sie do czegoś, co z punktu widzenia prawa niewiele miało wspólnego z opinią KR , po tym jak to samo RIO pozytwnie zaopiniowało budżet. Rzeczywiście to były dwa różne postępowania w tej samej w sumie sprawie. Jedną i drugą oceniam jako porażkę prawa , a także Rady Miasta jako organu je stanowiącego. I nie chodzi mi tu, o to komu się wydawało że ma racje i przekonanie , że stoi po słusznej stronie, ale o to w jaki sposób ta racja była forsowana . No coż Marianie masz racje..... i nadal niczego nie rozumiesz. P.S. I dziękuję Ci za taktowne zwrócenie mi uwagi na to uchybienie mojej pamięci słowami "nie ośmieszaj się" jesteś doprawdy ujmujący w obejściu. Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: Faktycznie... 02.06.14, 09:20 Po piaskownicy te „nie ośmieszaj się” było niezwykle delikatne. Ale z ciebie uparciuch. Procedura absolutoryjna jest jasna i czytelna i dlaczego tego nie rozumiesz? Pierwsza opinia RIO dotycząca wykonania budżetu jest faktycznym sprawdzeniem księgowo- finansowym. RIO, może tylko sprawdzić rubryczki i stwierdzić czy nie złamano lub naruszono prawa finansowego. TO wszystko. I pozytywna opinia RIO tylko tego dotyczy. WNIOSEK KR nie jest epizodem tylko istotnym elementem kontroli wykonania budżetu, BO TYLKO Rada może oceniać wykonanie budżetu pod względem CELOWOŚCI wydatków, Gospodarności , itd. Jeżeli zatem KR we swym wniosku stawia jakiekolwiek zarzuty to drogi przyjacielu, RIO się nad nimi pochyla i decyduje czy są słuszne czy nie. Jak sobie przypomniałeś, RIO wniosek KR zaopiniowało pozytywnie czyli mówiąc wprost zgodziło się z tymi zarzutami. Taki styl bronienia się, że wcześniej RIO badając zupełnie coś innego też dało pozytywną opinie to nie twój styl aloesie kochany. Jeżeli p. prezydent nie zgadzała się z tą opinią RIO, powinna ją zaskarżyć. Sesja absolutoryjna skończyła się jak się skończyła, uchwała (o nieudzieleniu absolutorium) została zaskarżona ze względów formalnych bo jakiś baranek nie trafił w guzik, fe i to ma być argument i że jestem cacy. To trochę jak z prawa amerykańskiego gdzie wypuszcza się …… bo zapomniano im odczytać formułki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aloes69 Re: Faktycznie... 02.06.14, 18:17 No prawie merytorycznie... z naciskiem na prawie:) Odpowiedz Link Zgłoś
fifik_rsl Re: aloes aj aloes, nie ośmieszaj się 02.06.14, 23:03 amarian2 napisał: "Ty pokazujesz opinie o sposobie głosowania, z czym akurat się nie do końca zgadzam z RIO." Gdyby tak dokładnie się przyglądnąć wszystkim decyzjom RIO w sprawie finansów Rudy Śląskiej i porównać jakie zdanie na temat każdego z tych orzeczeń ma Pan Marian wyszłaby pewna prawidłowość. Kto odgadnie jaka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
skalar2011 Re: aloes aj aloes, nie ośmieszaj się 03.06.14, 21:39 fifik_rsl napisał(a): Gdyby tak dokładnie się przyglądnąć wszystkim decyzjom w sprawie finansów Rudy Śląskiej Kto odgadnie jaka ? my płacimy oni się bawią Odpowiedz Link Zgłoś
skalar2011 Re: aloes aj aloes, nie ośmieszaj się 05.06.14, 21:25 i nagle zapadła cisza, pewnie wszyscy są na kolejnym festynie umpa, umpa, la,la,la Odpowiedz Link Zgłoś