Dodaj do ulubionych

Wiwisekcja forum

18.09.14, 21:56
Tak sobie siedzę przed komputerem i myślę, czy „ lepiej nic nie mówić i wydać się głupim, czy powiedzieć słowo i rozwiać wszelkie wątpliwości”? - Mark Twain albo Abraham Lincol - zdania są podzielone.Chyba jednak czas rozwiać wątpliwości, zatem niniejszą rozprawkę zatytułowaną „ Kto pisze, a kto czyta forum „ polecam tym, którzy mając poczucie humoru umieją jednak czytać z głębszą refleksją. Otóż domniemywam, że na naszym forum pojawiają się z wpisami radni, byli radni, kandydaci na prezydenta, były prezydent, może aktualny... i ich tzw. obsługa czyli urzędnicy, pracownicy jednostek ościennych, byli urzędnicy czy byli pracownicy , trochę - nazwijmy to ładnie – osób z aspiracjami politycznymi, no i może czasem pojedynczy niezadowolony z czegoś mieszkaniec. Niektóre z piszących osób mają tu nawet - w grach tak się chyba mówi - kilka żyć. Dla mnie obciach, świadczący o dziwnie pojmowanej uczciwości lub zaawansowanej schizofrenii (choroba ta dotyka zwłaszcza tych, którzy głosząc hasła o uczciwości nie odnoszą ich do siebie). Jeżeli przyjąć, że znacząca ilość osób udzielających się na forum to osoby z Rudy to można przyjąć, że na forum piszą mieszkańcy. I dokładnie ci sami „mieszkańcy” je czytają. No może nie całkiem ci sami , bo z obowiązku śledzą nas, a nawet czasem piszą miejscowe media. Poziom forum jak na taką elitę intelektualną lekko zatrważający. Część nie ma pojęcia o czym pisze, część udaje że nie rozumie co widzi i czyta, a inni z różnych powodów przyłączają się do tej gry na często bezpoziomowym poziomie ( oczywiście jak w każdej regule są wyjątki). Dodatkowo dwa przeciwstawne sobie cele uświęcają środki ze szkodą dla tych, którym brakuje hamulców (czego oni zdają się w swym zaślepieniu nie dostrzegać). Robię więc czasami za ten hamulec ( klocki mam zdecydowanie do wymiany) ;). Jak wczytać się - to wychodzi, że forum jest monotematyczne - taka mini wojenka ( mini - bo gramy na nerwach wyłącznie sami sobie). Nasze starcia i poglądy lub ich brak (dot. ukierunkowanych na koryto) nie mają na szczęście większego przełożenia na Rudę. Statystyczny mieszkaniec o nas nic nie wie i dzięki temu jest pewnie zdrowszy psychicznie. Piszących tutaj można natomiast w uproszczeniu sprowadzić do dwóch opcji tych „za” i tych „przeciw”, przy czym ich wzajemne usytuowanie co cztery lata ulega diametralnej zmianie tj. ci dotychczas atakujący się bronią lub na odwrót. Sposób prowadzenia potyczek ciągle jeszcze trąci średniowieczem, bo cała strategia opiera się na masie i hałasie, a bronią są kiścienie i cepy. Ogólnie broń wywołująca dużo szkody, bo mało precyzyjna, siermiężnie wykonana i w ferworze walki zabijało się nią czasami swoich lub postronnych. Najbardziej dla mnie zaskakującą rzeczą na tym forum jest to, że mając w sumie ograniczony krąg odbiorców za jego pośrednictwem udaje się czasami uzyskać dialog pomiędzy „mieszkańcami”a górą, czego nie ma w innych miastach, a nawet wywołać pozytywne dla wszystkich efekty. Porównując się np. z sąsiednimi Świętochłowicami zwróćmy uwagę, że podobne do naszego forum forum.gazeta.pl/forum/f266,Swietochlowice.html nie tętni życiem politycznym. Sytuacja zmienia się gdy wejdziemy na stronę swietochlowicki.pl . Jest to portal podobny do rudaslaska.com.pl , choć może bardziej do naszagazeta.info/ w wersji dla Rudzian, bo wersja dla Świętochłowiczan jest aż nazbyt lukierkowa. Pisze o tym także po to by uświadomić co poniektórym, że tzw. prawda miewa różne oblicza i niebezpiecznie jest przyjąć , iż ludzie uwierzą tylko w tą jedyną głoszoną przez daną opcje i zaniechają np. grzebania w internecie . Nie chcę tu wspominać o innych media piszących o Rudzie zarówno tych „za” jak i „przeciw” (tamat rzeka), przypomnę tylko , że jest coś takiego jak etyka dziennikarska i zwykła ludzka przyzwoitość, a miarą niezależności i poważania mediów jest prawo, ale i obowiązek obiektywnego pisania, czy przedstawiania zdarzeń . Dlatego pisząc na tym forum i nie tylko może nie przeginajmy ani w jedną, ani w druga stronę bo tak naprawdę wystawiamy świadectwo tylko i wyłącznie sobie, a jak to mawiają mądrzy ludzie - wcześniej czy później wszystko do nas wróci (ostatecznie ziemia jest okrągła).

P.S.
„Fakt, iż jakiś pogląd jest szeroko rozpowszechniony, nie stanowi żadnego dowodu na to, że nie jest on całkowicie absurdalny. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że większość ludzkości jest zwyczajnie głupia, należy oczekiwać z dużym prawdopodobieństwem, iż powszechnie panujące przekonania będą raczej idiotyczne niż rozsądne.” - Bertrand Russell

www.wspolnota.org.pl/index.php?id=804 , a co mi tam spróbuję podnieść wam poprzeczkę ponad stopy. ;)
Obserwuj wątek
    • kokarda80 Re: Wiwisekcja forum 18.09.14, 23:33
      Drogi "ALOESIE" o co więc według Ciebie chodzi na tym forum?! -> można tu pisać tylko i wyłącznie o dobrach miasta? nie można przedstawiać FAKTÓW z półświatka politycznego by owym czytelnikom pokazać realia? .. niecierpliwie czekam na kolejny poemat będący jednocześnie Twoją odpowiedzią. Dla Twojej wiedzy (wierz lub nie ... ) nie jestem w żaden sposób związana zawodowo z polityką miasta i dlatego czyni mnie to szczęśliwym człowiekiem! :-)
      • aloes69 Re: Wiwisekcja forum 20.09.14, 07:56
        Droga "KOKARDO" jeżeli chcesz podjąć trud merytorycznego podywagowania, o czym i jak powinno się pisać na naszym forum - nie ma sprawy. Ponieważ jednak każda mniej lub bardziej poważna dyskusja powinna zostać poprzedzona uściśleniem pojęć którymi dyskutujący będą się posługiwać, prosze wyjaśnij mi:
        - czy przez określenie pisania wyłącznie pozytywnie o mieście rozumiesz afirmacje obecnych władz?,
        - czy FAKTY z półświadka politycznego to dla Ciebie poziom FAKTÓW czyli bruku bez odniesienia do rzeczywistości, czy może jak to niektórzy piszą "wtopy" bez odniesienia czy władza mogła mieć faktycznie na nie jakikolwiek wpływ, a może rzeczywiście fakty wzbogacone merytoryką?
        Czy pod pojęciem władzy bedziemy rozumieć tylko zarząd czy też radnych?
        No i tak z czystej mojej ciekawości - jaki krag osób bierzesz pod uwage pisząc, że nie jesteś związana zawodowo z polityką miasta? Czy dla Ciebie np radny albo pracownik urzędu lub innej jednostki miasta to osoba związana zawodowo z polityką miasta czy może chodzi Ci wyłącznie o zarząd miasta? :)
        • aloes69 Gotowi na sesje? 02.10.14, 07:15
          No jak forumowicze - czas zarezerwowany,fotele wymoszczone, ostrość podkręcona, piwko w dłoniach? No, a aktorzy przygotowani, role wyćwiczne ? Suflerzy w deskach podłogi ukryci ?
          Szykujcie się ale nie liczcie ,że to będzie dobra sztuka - to raczej będzie kolejne przeciętne przedstawienie. No niby czas oglądalności dobry, ale cała reszta już nie. Nie ten moment ( ca 2 lata w plecy), nie ta godzina (mózg juz usypia), nie tyle naraz ( jeden temat już was znakautuje, a gdzie reszta ?) i jakoś nie wierzę, że na tej scenie wystąpi zespół graczy, a nie amatorzy udający gwiazdy nawzajem siebie przyćmiewające. No i jak znajomość tematyki ? Jak zwykle... ?
          • greenrs2 Re: Gotowi na sesje? 02.10.14, 10:26
            Uwierz, że są znacznie ciekawsze i bardziej ekscytujące zajęcia niż oglądanie sesji RM...
          • komentator_z Re: Gotowi na sesje? 02.10.14, 10:35
            Znajomość tematyki jak zwykle. Trudno o poprawę, gdy nie ma chęci, a chęci nie ma bo nie ma w tym interesu do zrobienia. Oczywiście nie piszę tu o wszystkim. A co do zajęć ciekawszych wspomnianych przez greenersa2 - zapewne by się znalazły, zależnie kogo co interesuje. Patrząc na nagranie sesji zwykle nie tyle słucham co tam się dzieje, ile szukam tego, co się nie dzieje - kto czego nie powiedział choć w mojej prywatnej opinii jednak powinien był w ogóle zabrać głos w tej sprawie. Ot - takie trochę czytanie poza scenariuszem. Jak nie ma sensacji w realu, to można ją sobie przynajmniej wyobrazić...
            • aloes69 Re: Gotowi na sesje? 02.10.14, 22:07
              Jak zwykle. I to by było na tyle ....

P.S.
              www.youtube.com/watch?v=pNKO2tLVeQ4
              • rylska Re: Gotowi na sesje? 02.10.14, 22:43
                ratujmy co się da..,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka