Dodaj do ulubionych

Prawda czy Fałsz ?

03.12.14, 21:30
W pewnej dziwnej gazetce wydawanej ostatnio wybitnie okolicznościowo wyczytałem:...Mandat stracił Józef Osmenda, który należał do barwniejszych postaci rudzkiego samorządu. W ostatniej kadencji wcielił się w rolę adwokata pani prezydent i zapłacił za to utratą zaufania wyborców.....
Dla mnie takie stwierdzenie jest bardzo dziwne w świetle miażdżących wyników jakie uzyskała pani prezydent nad swoją rywalką z PO zarówno w pierwszej jak i w drugiej turze. Wynika bowiem z tego zwycięstwa pani Grażyny Dziedzic , że byłem dobrym adwokatem!
Ale również i dla mnie niezrozumiałym jest jak można głosować na kandydatów z ugrupowania, które ma za sobą tyle potknięć, afer i nie popularnych decyzji w stosunku do własnego narodu? Pomijam lokalny fakt obowiązku stałego zamieszkania w Rudzie Ślaskiej, kłamstwa lustracyjnego czy pociągowej sytuacji w przedsiębiorstwie wodnym tudzież dachu na stadionie Śląskim i wyautowania NAS z rozgrywek o mistrzostwo Europy w piłce kopanej.
Resztę zdarzeń i faktów można dopisać........
Obserwuj wątek
    • mieszkankaa40 Re: Prawda czy Fałsz ? 03.12.14, 21:50
      Człowieku "Adwokacie"czy Ty musisz zawsze szukać czegoś do pochwały? Aby tylko się upiększyć. Jakos wyborcy tego nie zauwazyli!!! Za grosz honoru............
    • stefan_st Re: Prawda czy Fałsz ? 03.12.14, 21:59
      jozefosmenda napisał:

>W pewnej dziwnej gazetce wydawanej ostatnio wybitnie okolicznościowo wyczytałem:...Mandat stracił Józef Osmenda, który należał do barwniejszych postaci rudzkiego samorządu. W ostatniej kadencji wcielił się w rolę adwokata pani prezydent i zapłacił za to utratą zaufania wyborców..... Dla mnie takie stwierdzenie jest bardzo dziwne w świetle miażdżących wyników jakie uzyskała pani prezydent nad swoją rywalką z PO zarówno w pierwszej jak i w drugiej turze. Wynika bowiem z tego zwycięstwa pani Grażyny Dziedzic , że byłem dobrym adwokatem!
      Ale również i dla mnie niezrozumiałym jest jak można głosować na kandydatów z ugrupowania, które ma za sobą tyle potknięć, afer i nie popularnych decyzji w stosunku do własnego narodu? Pomijam lokalny fakt obowiązku stałego zamieszkania w Rudzie Ślaskiej, kłamstwa lustracyjnego czy pociągowej sytuacji w przedsiębiorstwie wodnym tudzież dachu na stadionie Śląskim i wyautowania NAS z rozgrywek o mistrzostwo Europy w piłce kopanej.
      Resztę zdarzeń i faktów można dopisać.......>>>>

Panie Józefie
      Jest Pan osobą którą szanuję i chciałbym aby tak zostało dalej.
      Pana wypowiedzi jednak coraz bardziej ten szacunek uszczuplają.
      Jak to mawiał klasyk: Niech Pan tą drogą nie idzie! Rzeczywistości Pan nie zmieni. Nie jest Pan radnym; czy powodem było, że był Pan adwokatem Pani Dziedzic czy też powodem było, że ktoś nie zrobił na Pana liście 20 głosów więcej nie ma już znaczenia. Nie jest Pan radnym i w tej kadencji Pan nim nie będzie na pewno. Trzeba się pogodzić z tym i nie płakać nad rozlanym mlekiem. Kiedyś coś się zaczyna i kiedyś kończy. Dla Pana skończyło się 16 listopada..... I żeby nie było wątpliwości piszę to życzliwie.

Stefan St.
      • esio57 Re: Prawda czy Fałsz ? 04.12.14, 04:07
        Ale i tak bedzie w Radzie Seniorów ! Cos się Panu Osmendzie należy od Dziedzic.....trzeba umieć się ustawić ! Trzeba być cwanym w polityce ......a poglądy czasem warto zmieniać !
    • benedykt26 Re: Prawda czy Fałsz ? 04.12.14, 08:58
      Bycie politykiem polega też na tym, że czasami trzeba podejmować decyzje niepopularne ale niezbędne. Inaczej kończy się to tak jak w Grecji. Tam dla poklasku i władzy rozdawano na lewo i prawo przywileje. Dziś całą Europa płaci.
      • skalar2011 Re: Prawda czy Fałsz ? 04.12.14, 20:45
        panie Józefie skończ pan zawodzić wyborcy mieli Pana dość i już
        • jozefosmenda Re: Prawda czy Fałsz ? 16.12.14, 23:45
          Przejeżdżając przez Bytom przeczytałem na bilbordzie z pewnym kandydatem z ramienia PO jego reklamę o nim gdzie napisał , że jest UCZCIWY i SKUTECZNY.
          Z kolei mam przed sobą wizytówkę jednego z kandydatów z PO z Rudy Ślaskiej ,który z kolei napisał o sobie, że jest WIARYGODNY i SKUTECZNY.
          I tak się zastanawiam co jest bardziej prawdziwe?
          • skalar2011 Re: Prawda czy Fałsz ? 17.12.14, 23:02
            Prawdziwy jest jedynie fakt, że wyborcy panu pokazali pukiel
            • jozefosmenda Re: Prawda czy Fałsz ? 17.12.14, 23:56
              No nie do końca mister Skalar, nie do końca bo listę wygrałem i to dosyć znacznie nad kolejną osobą z tej listy!
              Poza tym w dalszym ciągu na BIP nie ma protokołów z Komisji Obwodowych co dziwi i szokuje bo cztery lata temu mogły być? Ale ktoś pieprzy, że system się zawiesił i uważa, że taka sytuacja jest normalna? (ale poczekamy kiedy się odwiesi bo żeby w XXI wieku były takie głupawe problemy?)
              Natomiast mając jeszcze dodatkowo na uwadze fakt , że przedstawiciel SLD nie został wylosowany do Miejskiej Komisji Wyborczej (dziwne dlaczego akurat z SLD a nie np. z PO?) to poważnie zastanawia, że taki "cufal" się akurat zdarzył ( wedle mojej wiedzy naszego przedstawiciela na tym losowaniu nie było.Ciekawe dlaczego?).
              Takiej dziwnej sytuacji w odnowionym samorządzie jeszcze nie było (i to nie tylko w skali Rudy Ślaskiej).
              • rylska Re: Prawda czy Fałsz ? 18.12.14, 06:18
                wyborcy-to dziwne i nie zawsze przewidywalne stworzenia ,,boże
              • fifik_rsl Re: Prawda czy Fałsz ? 18.12.14, 11:35
                Tylko że sam Pan tutaj wylewał żale na słabość tej listy. Takie "zwycięstwo" to jak pokonanie San Marino, które można pokonać i 10 do 0 a awansu to i tak nie przybliży. Ponadto pokonał Pan gościa co urządził sobie lewiznę kosztem klubu któremu prezesuje,co gorsza kosztem dzieciaków ktore tam trenują, bo jak inaczej nazwać przywłaszczenie sobie pieniążków z wypożyczalni, łamiąc przy tym umwę z Mosirem? Skoro taki człowiek potrafił na tej liście zająć 2 miejsce to świadczy jak dramatycznie słaba ona była.
                • jozefosmenda Re: Prawda czy Fałsz ? 18.12.14, 14:47
                  Nietety ja Fifik nie mam żadnej wiedzy w tej kwestii o której tu namiętnie wypisujesz.
                  Ale skoro "ten ktoś" zajął drugie miejsce startując z dalszego niż drugie to twoje dywagacje są moim zdaniem chybione.
                  • fifik_rsl Re: Prawda czy Fałsz ? 18.12.14, 20:45
                    JózefOsmenda napisał:
                    "Nietety ja Fifik nie mam żadnej wiedzy w tej kwestii o której tu namiętnie wypisujesz. "

Pisząc te zdanie zastanawiam się czy Pan się zgrywa czy pisze to poważnie. Nie może być PAN aż takim ignorantem żeby o tej sprawie nic nie wiedzieć. Celowo omijał Pan szerokim łukiem wszystkie te wątki gdzie ten temat się pojawiał. Zagramy w otwarte karty, więc napisze wprost że sytuacja w jakiej się Pan znalazł była trudna gdyż w momencie zamykania list machloje Pana Sobery nie były Wam znane. Mieliście pecha że akurat u Was był on na liście.
                    W zaistniałej sytuacji zabrakło Wam zwyczajnie odwagi by podjąć decyzję o wywaleniu gościa na zbity pysk. Co z tego ze zdobył prawie 100 głosów i zrobił 2 miejsce, natomiast ile osób swoim postępowaniem zraził do siebie i listy SLD możemy tylko domniemać. Na poparcie mojej tezy proszę sobie porównać wynik tego Pana z wyborów 2010 i miejsca jakie miał na liście, z tym co dostał od Was.

W celu by mógł się Pan sprawę przypomnieć kilka linków:

www.facebook.com/133765436658869/photos/a.134219363280143.21361.133765436658869/738370296198377/?type=1&theater
                    drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_Yk45YVgwcEJMQVk/view?usp=sharing
                    drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_YmdyQzR3ajN5Qzg/view?usp=sharing
                    drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_a2xmT2FiOEE0NW8/view?usp=sharing
                    • jozefosmenda Re: Prawda czy Fałsz ? 20.12.14, 10:44
                      No niestety panie Fifik muszę cię rozczarować ale z tą sprawą (ów dokument) "stykam się" po raz pierwszy!
                      Ja w życiu kieruję się zasadą, że nigdy nikomu do talerza nie patrzę.
                      Dlatego też nie mam zamiaru się na ten temat wypowiadać bo (tak jak wcześniej stwierdziłem) nie mam wiedzy w tej materii!
                      • fifik_rsl Re: Prawda czy Fałsz ? 20.12.14, 22:12
                        Mając takie podejście nie dziw się Pan osiągniętemu wynikowi.
                        Skoro Panu jako liderowi listy zwisa kto jest pod Panem to na co liczyliście? Gdyby tam był (zakładając czysto hipotetycznie) człowiek z zarzutami np gwałtu na dziecku też by Pan podszedł do tego wg zasady "nigdy nikomu do talerza nie patrze"?

To proszę mi napisać czy istnieją jakieś zarzuty, które dyskwalifikują człowieka jako kandydata SLD, czy wszystko jest u Was dopuszczalne?
                        • jozefosmenda Re: Prawda czy Fałsz ? 21.12.14, 11:55
                          Ależ Fifik nie jest to tak jak ty sobie wyobrażasz i jak nam tu nakreślasz!
                          Zawsze PRAWO się liczy a nie co innego.
                          Przede wszystkim nie akceptowaliśmy takich co to mają różne wyroki(nawet z przed lat). A osoba, o której tu piszesz nie była skazana żadnym wyrokiem.
                          Odmówiliśmy też jednej osobie startu z naszej listy (pomimo już podpisanej zgody na kandydowanie) bo chociaż jest zameldowana w Rudzie Ślaskiej to mieszka w Zabrzu. Dla nas było to istotne ale np. dla PO nie ma znaczenia (patrz Bykowina Kochłowice). Inaczej to formułując to "rżnięcie głupa" tylko, że jednym wolno a drugim nie?
                          No i na końcu w myśl zasady, że śmiech to zdrowie :www.youtube.com/watch?v=1QYzi2w5gn0
                          (zaznaczam, że nie ze wszystkim się zgadzam "co tu nadają" ale gdzieś ok.1min.20sek to samo życie!)
                          • pipi43 Re: Prawda czy Fałsz ? 21.12.14, 17:18
                            jozefosmenda napisał:

nawet z przed lat

sprzed lat...
                          • fifik_rsl Re: Prawda czy Fałsz ? 21.12.14, 23:38
                            Panie Józefie im bardziej się zagłębiam w Pana tok rozumowania, to wydaje mi się bardziej niewiarygodny. Rozumiem kwestia wyroków, jest wyrok nie ma startu z naszych list - to pochwalam, w kwestii zamieszkiwania poza miastem także, natomiast zupełnie nie pojmuje jak można bagatelizować tak istotne zarzuty jakie pojawiły się wobec Pana Sobery?

Rozumiem że w momencie wyjścia tej sprawy na światło dzienne listy były zamknięte i kampania w trakcie, rozumiem też że wszelkie ruchy na tych listach (wykreślenia) są trudne i pozornie listę osłabiają, ale tylko pozornie.
                            Uważam że zabrakło wam zwyczajnie odwagi, a ta zostałaby nagrodzona. Uważam że zdecydowany ruch w tej sprawie przyniósł by Wam więcej zysku niż strat, zakładając że dobrze byście to sprzedali. Coś wg wzoru: My jako SLD także mieliśmy na naszych listach osobę której działalność budzi dużo wątpliwości w związku z tym ta osoba nie będzie naszym kandydatem w tych wyborach. Uważam że pozorna strata tych niecałych 100 głosów wróciłaby z nawiązką na Pana oraz pozostałych kandydatów.

Wracając do Pana argumentacji to ona jest na swój ryzykowna, bo pisze Pan że liczą się dla Was tylko wyroki w związku z tym:
                            Gość wobec którego pojawił się zarzut zawłaszczenia na swoje konto środków z wypożyczalni łyżew które miały iść na klub jest jak najbardziej ok. To idąc dalej, gdyby się okazało że wypłynęły mocne zarzuty wobec innego kandydata (hipotetycznie) o np wykorzystywaniu seksualnym dzieci, to wg Pana argumentacji też byłby akceptowalny jako kandydat SLD, bo przecież nie ma jeszcze wyroku. Podobnie gdyby ktoś rozjechał kogoś po pijaku, to do czasu wyroku, najlepiej prawomocnego to też nadal kandydat akceptowalny?

Niestety ta sprawa Wam zaszkodziła, a największą jej ofiarą stał się Pan, Panie Józefie. Gdybym napisał że jakoś bardzo się tym załamałem, to bym skłamał (chociaż źle Panu nie życzyłem), natomiast autentycznie było mi przykro, że mandatu nie zdobyła Pani Ewa, bo Jej akurat bardzo kibicowałem.
                            • jozefosmenda Re: Prawda czy Fałsz ? 29.12.14, 21:39
                              No niestety panie Fifik absolutnie nie podzielam takiego rozumowania, tu cytuję:
                              >>> Niestety ta sprawa Wam zaszkodziła, a największą jej ofiarą stał się Pan<<<
                              NAM zaszkodził fakt taki, że do MKW "nie został wylosowany" nasz przedstawiciel a system ponoć najlepszy z najlepszych się zawiesił + jeszcze kilka innych uwarunkowań!
                              Ale o tym i o innych sprawach ( w tym jaki byłby skład RM przy metodzie St,Lequi) następnym razem bo na razie nie mam czasu!
                              A jak ktoś myśli, że "luft" ze mnie uszedł to zwyczajnie źle myśli (po śląsku by było, że ciulato!)
                              • jozefosmenda Re: Prawda czy Fałsz ? 06.01.15, 23:29
                                No to wrzućmy kolejny kamyczek do ogródka w sprawie w której tak ostro występuje pan prezes jednego z liczących się ugrupowań w tym kraju.
                                Gdyby nadal obowiązywała w naszym kraju metoda Sainte-Laguë (tak jak było to na początku samorządu terytorialnego) to demokracja miała by się lepiej!
                                Metoda ta generuje wyniki lepiej odzwierciedlające poglądy wyborców, podczas gdy metoda d'Hondta sprzyja większym partiom. Ponadto „ci giganci” mają kasę partyjną, którą bez opamiętania walą w wybory wg pojęcia, że cel uświęca środki .Zatem i metoda liczenia głosów im sprzyja i kasy mają co niemiara by wybory dla nich były pozytywne (i to odczułem na własnych plecach ale niech tam czyli przysłowiowy kij w oko!)
                                Ale jeżeli w przyszłości to nie ulegnie zmianie (a takie propozycje już są ) to zamiast demokracji nastanie autokracja!

Ale do rzeczy bo tak obiecałem:
                                Wg metody St.Laquë podział mandatów w naszej RM (biorąc pod uwagę już te korekty, które miały miejsce) byłby następujący:
                                OKRĘG nr 1 (Ruda, Godula,Orzegów,Chebzie):
                                PiS – 2 mandaty, (Wesoły Marek, Tobiszowska Dorota)
                                PO – 2 mandaty, (Kucharski Władysłw, Pacławski Andrzej)
                                SLD Lewica Razem – 1 mandat, (Osmenda Józef)
                                KWWGD – 2 mandaty,(Płaszczyk Agnieszka, Jarocki Jacek)
                                Porozumienie – 1 mandat,(Kobierski Marek)

OKRĘG nr 2 (N,Bytom, Wirek):
                                PiS – 1 mandat,(Kkrawczyk Stefania)
                                PO – 2 mandaty,(Stania Andrzej, Gładysz Cecylia)
                                SLD – 1 mandat,(Piórkowski Henryk)
                                KWWGD - 1 mandat,(Handler Grzegorz)
                                Rodziny Rudzkie – 1 mandat, (Skudlik Józef)

OKREG nr 3 (Halemba ,Bilelszowice):
                                PiS – 1 mandat,(Myszur Kazimierz)
                                PO – 1 mandat,(Ochliński Sławomir)
                                SLD – 1 mandat,(Potyrała Dariusz)
                                KWWGD – 1 mandat,(Hanke Witold)
                                RAŚ – 1 mandat,(Makula Marian)
                                FS – 1 mandat(Żymełka Beata)

OKREG nr 4, (Bykowina ,Kochłowice):
                                PiS – 1 mandat, ( Pakuza Mariusz)
                                PO – 1 mandat, (Kołada Joanna ?)
                                KWWGD - 1 mandat, (Rodzoch Krzysztof)
                                Rodziny Rudzkie – 1 mandat (Wyciślik Jakub)
                                RAŚ – 1 mandat, (Biały Dawid)

Sumując to wychodzi, że w RM poszczególne ugrupowania miały by następujące ilości radnych:
                                PiS – 5 radnych,
                                PO - 6 radnych,
                                SLD – 3 radnych,
                                KWWGD – 5 radnych
                                RR = 2 radnych,
                                RAŚ = 2 radnych,
                                FS – 1 radny,
                                Porozumienie – 1 radny

Osobiście uważam, że to byłoby rozwiązanie o wiele bardziej sprawiedliwie bo 8 komitetów wyborczych miałoby swoich przedstawicieli w Radzie Miasta.
                                Ale to tak na razie niczym "sztych" do bitwy!
                                • fifik_rsl Re: Prawda czy Fałsz ? 07.01.15, 12:39
                                  Panie Józefie poświęca Pan dużo czasu, robi wyliczenia i wali ogromnego babola że całe wyliczenie jest o dupę rozczaś. Po krótkiej analizie mała podpowiedź. Wyliczał Pan to metodą która NIE BYŁA stosowana w przytaczanych przez Pana wyborach. Jak domniemam chodzi o 2001 rok, tzn do tego Pan się odnosi.
                                  Nie będę się rozpisywał więc bardzo krótko. W 2001 roku zastosowano tzw zmodyfikowanego Sainte-Laguë tzn, z pierwszym dzielnikiem 1,4 i kolejnymi już klasycznie 3, 5...
                                  Pan liczył klasycznym S-L z dzielnikami 1,3,5..... a ta wersja nie była u nas stosowana w 2001 roku.
                                  • jozefosmenda Re: Prawda czy Fałsz ? 08.01.15, 11:24
                                    Ależ Fifiku muszę cię rozczarować!
                                    Dokładnie liczyłem systemem zmodyfikowanym czyli zaczynałem od 1,4 i kolejno 3, 5, 7 itd.
                                    Chociaż w naszej rzeczywistości pierwsze dwa podzielniki zupełnie wystarczają. Ku mojemu zaskoczeniu akurat w twoim okręgu nie przyniosło to żadnych zmian (a szkoda!).
                                    Ale wg tych wyliczeń największymi przegranymi na obecny stan rzeczy to RAŚ i Forum Samorządowe.
                                    Warto by było pochylić się też nad okręgiem nr 4 ale to już z całkiem innego powodu!
                                    • bszabatowski Re: Prawda czy Fałsz ? 08.01.15, 12:54
                                      Ależ Panie Józefie - proszę powiedzieć tak od serca szczerze "po krasnoludzkiemu" ( ;-) ) - co dadza te dywagacje? System (metoda liczenia) jest jeden i cokolwiek Pan napiszę to nic nie zmieni wyniku. Wynik jest jaki widać i basta. Pan jako osoba z długoletnim starzem samorządowym wie doskonale czemu jest taka metoda i czemu jest dobra. Więc proszę już dać temu spokój...
                                      Ps. Wracając do jednego Pańskiego pytania - o miejscu losowania składu KM wasz Pełnomocnik był informowany podczas składania "papierów komitetu" u KW w Katowicach - jeżeli zapomniał przekazać to jego wina - wszyscy byli tak samo potraktowani...
                                      • fifik_rsl Re: Prawda czy Fałsz ? 08.01.15, 15:52
                                        Tylko że jeśli na siłę się forsuje argument że inną metodą byłoby sprawiedliwiej, to przynajmniej warto by było zrobić prawidłowe wyliczenia, a nie wmawiać że liczyło się dzielnikiem 1,4 a faktycznie zrobiło się to z dzielnikiem 1.
                                        • jozefosmenda Re: Prawda czy Fałsz ? 08.01.15, 21:49
                                          Tak panie Fifik przyznaję się do błędu! Trudno mi teraz orzec co wtedy źle przeliczyłem ale jest faktem, że twoje przeliczniki są prawdziwe a moje są złe. Może nie naciskałem przy przeliczaniu (posługując się komórką) właściwych cyfr, nie wiem , drugi raz nie przeliczałem. I to był błąd z mojej strony. Ale przyznaję się do tego błędu i z góry wszystkich przepraszam.
                                          I dziękuję za skontrolowanie moich wyliczeń.
                                          Zatem ten wpis (z mojej strony) jest nieaktualny:
                                          forum.gazeta.pl/forum/w,261,155763247,156137038,Re_Prawda_czy_Falsz_.html?wv.x=2
                                      • mietlorz707 Re: Prawda czy Fałsz ? 08.01.15, 16:15
                                        > osoba z długoletnim starzem

No nomalńe poraszka...
                                        • hepik1 Re: Prawda czy Fałsz ? 08.01.15, 17:01
                                          mietlorz707 napisał:

> > osoba z długoletnim starzem

Się czepiasz...zapomniał o "..." i tyle.
                                        • bszabatowski Re: Prawda czy Fałsz ? 08.01.15, 18:48
                                          Oj tam, oj tam :)

Dziękuję za zwrócenie uwagi na kardynalny błąd ortograficzny - tłumaczyć się nie będę bo został popełniony :)

• fifik_rsl Re: Prawda czy Fałsz ? 08.01.15, 15:49
                                      Jeśli rzeczywiście liczył Pan z dzielnikiem 1,4 i wyszły Panu takie wartości jakie nam przedstawił, to nie wiem co o tym mysleć. Mam dwie koncepcje, chce nas Pan zrobić w ci*la albo to już pewne ograniczenia wybikające z wieku.
                                      Do rzeczy, dla przykładu wziąłem okręg nr 3.

Komitety dostały następującą liczbę głosów: wg kolejności
                                      PiS- 2086
                                      PO- 2017
                                      GD- 1980
                                      SLD- 1047
                                      RAŚ- 897
                                      FS- 876

To też jest ich wynik z dzielnika 1. Gdy wrzucimy kolejny dzielnik 3, to mamy wyniki trzech najwiekszych ugrupowań
                                      PiS - 695
                                      PO- 672
                                      GD- 660

Więc stosując klasycznego Saint legue to wszystkie 6 mandatów zbiorą ugrupowania z pierwszego dzielnika. Dokładnie tak jak Pan napisał.Pan jednak upiera się że uzył dzielnika 1,4 więc jedziemy z 1,4.
                                      Wyniki przedstawiają się następująco z pierwszego dzielnika: (1,4)
                                      PiS- 1490
                                      PO- 1441
                                      GD- 1414
                                      SLD 748
                                      RAŚ- 641
                                      FS - 626

Stosując więc dzielnik 1,4 dwa ostatnie mandaty tracą RAS i FS, kosztem drugiego mandatu (z dzielnika 3) dla PO i PiS.
                                      Bardziej łopatologicznie już nie potrafie tego wyłożyć.
                                      Panie Józefie zrozumiał Pan?
                  • zawsze_eda Re: Prawda czy Fałsz ? 19.12.14, 18:39
                    Józefie O.wreszcie dostałeś to na co zasłużyłeś i twoja ignorancja wrodzona czy wyuczona nie pozwala ci sie z tym pogodzić ale niestety tyle znaczysz na ile cię oceniono i basta
                    • jozefosmenda Re: Prawda czy Fałsz ? 20.12.14, 10:54
                      Eda jakiś ty grzeczny, normalnie padam na twarz z wrażenia!
                      Ale stwierdzeni, że ja dostałem coś na co zasłużyłem nie ma wogóle racji bytu przy braku publikacji w natychmiastowym terminie protokołów z Komisji Obwodowych(czyli po zakończeniu parcy tych Komisji). Jak również brak przedstawiciela SLD w i Miejskiej Komisji Wyborczej też nie jest przypadkowy i daje do myślenia.
                      Zatem to nie wszystko jest tak proste jest jak się niektórym wydaje!
                      • rylska Re: Prawda czy Fałsz ? 20.12.14, 19:45
                        nic nie jest proste, zwłaszcza poparcie wyborcze i nie tylko..potem wychodzą różne fiku miku
                      • zawsze_eda Re: Prawda czy Fałsz ? 10.01.15, 17:32
                        Józefie O. jedyne co daje do myślenia ,to że ludzie ( czytaj wyborcy ) potrzebowali aż tylu lat, żeby przejrzeć na oczy i właściwie ocenić twoje zasługi jako radnego dla naszego miasta. W każdym obozie partyjnym jest wielu ignorantów ale ty bijesz wszystkich na łeb, totalny brak honoru ,autokrytyki i możliwości samooceny nie pozwala ocenić prawdy która brzmi - temu panu już dziękujemy- jesteś osobą nie potrzebną w kolejce do kasy naszego miasta.
                        • jozefosmenda Re: Prawda czy Fałsz ? 10.01.15, 23:36
                          Dziękuję ci Eda za szczerość tych wypocin.
                          Ale tak szczerze powiedziawszy to możesz mi skoczyć!
                          Po piwo oczywiście........
                          I to by było na tyle.
                          • skalar2011 Re: Prawda czy Fałsz ? 11.01.15, 08:50
                            jozefosmenda napisał:

> Dziękuję ci Eda za szczerość tych wypocin.
                            > Ale tak szczerze powiedziawszy to możesz mi skoczyć!
                            > Po piwo oczywiście........
                            > I to by było na tyle.

I właśnie wyborcy Józefie Ci skoczyli do czego osobiście ich zachęcałeś i wskazali Ci miejsce w szeregu
                            • jozefosmenda Fałsz czy prawda? 11.01.15, 13:12
                              Episz Skalar to co ci każą!
                              Każdy dzień przynosi różne ciekawe informacje w tej kwestii.
                              Ty wiesz swoje a ja swoje i tak już będzie jak w graniu Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy!
                              Zawsze o jeden dzień dłużej.
                              A przy okazji nie masz wiedzy kto rozdzielał jakieś flaszki w pewnych sytuacjach?
                              Tak tylko pytam ........ bo kto pyta ten nie błądzi.
                              • skalar2011 Re: Fałsz czy prawda? 11.01.15, 15:05
                                jakie flaszki ? z wodą święconą, o inne musisz sie spytać twojego kolegi piórka przed ostatnimi wyborami polewoł ostro czeską, może teraz była nasza
                                • jozefosmenda Wersal jakiś albo co? 15.01.15, 23:24
                                  Ależ panie administratorze!
                                  Tak bardzo starannie odpisałem pewnemu panu i tyle trudu włożyłem by było to dal niego zrozumiałe i jednocześnie edukacyjne a tu bęc i nie ma nic?
                                  Szkoda bo taki wpis to zawsze oprócz elementów edukacyjnych niesie też i przesłanie wychowawcze.
                                  Chociaż czy ja wiem? Głąb raczej zawsze zostanie głąbem.......
                                  • hepik1 Re: Wersal jakiś albo co? 16.01.15, 10:47
                                    Eskalujecie.
                                    • jozefosmenda 70 lat minęło i parę dni... 01.02.15, 12:14
                                      W tym całym ferworze codziennego życia gdzieś nam umknął fakt iż 70 lat temu a dokładnie 27 stycznia 1945 roku w mroźny styczniowy dzień nasz Ruda Ślaska została oswobodzona czyli Armia Niemiecka została wyparta przez Armię Czerwoną.(zatem prawda czy fałsz?)
                                      Sam nie wiem jak to dokładnie było bo przecież nie było mnie jeszcze na tym światowym padole.
                                      Ale skoro w innych miastach (np.Bytom, Brzeszcze, itd) taki fakt podkreślono to dlaczego o tym nie wspomnieć? I chociaż "mózgownice mamy wyprane" to pewnych faktów historycznych pominąć się nie da!
                                      Ale ulica, którą wchodzili wyzwoliciele nie bez kozery nosi historyczną nazwę Szczęść Boże!
                                      Coś jednak w tym jest !?
                                      • jankolodziej Re: 70 lat minęło i parę dni... 01.02.15, 14:09
                                        Wraz z wejściem tej czerwonej swołoczy zaczęło się mordowanie, deportacje, wywózki, wygnania, rabunek, niszczenie. Obóz na Zgodzie reaktywowano na tyle skutecznie, że w kilka miesięcy liczba jego ofiar śmiertelnych przekroczyła liczbę ofiar nazistów z kilku lat. Najgorliwsi "funkcjonariusze" wywodzili się z chłopskich zagród lubelszczyzny.
                                        Bytom upamiętnia to przez tworzenie w Radzionkowie Muzeum, w wielu miejscowościach odprawiane są msze w intencji ofiar sowietów.
                                        • aloes69 Re: 70 lat minęło i parę dni... 01.02.15, 16:33
                                          Czasy gdy Radzionków był dzielnicą Bytomia minęły. Teraz to miasto, które postarało się
                                          o ciekawe muzum: www.deportacje45.pl/
                                          Faktem jest , że Bytom mocno dołożył się finansowo do tego przedsięwzięcia , tak jak inne gminy w tym Ruda Śląska podejmując uchwałę o przeznaczeniu na ten środków ( my - 5000,00 zł.)
                                          Z tego co wiem ten wkład zostanie upamiętniony, więc po trosze wiekszość miast śląskich może czuć się współtwórcami tego obiektu. Dodatkowo cieszy, że został zagospodarowany stary dworzec. Szkoda ,że w Rudzie tak nie walczycie o pozostałości bramy w Hucie Pokój. Z żalem patrzę jak to niszczeje w oczach.....
                                          • jankolodziej Re: 70 lat minęło i parę dni... 01.02.15, 17:45
                                            Sprawa tej bramy jest mi bardzo bliska. Wyroby Huty Pokój można przecież odnaleźć na całym niemal świecie, zaś jej historia tylko w wersji pisanej pewnie zdołałaby wypełnić wnętrza budynku. Mieszkańcy miasta też są za tym, by powstało tam muzeum huty. Nie dysponujemy jednak taką ilością gotówki, by bramę od jej właściciela kupić, miasto pewnie też nie. Pojawiły się jednak iskierki nadziei:
                                            rudaslaska.com.pl/i,slaski-konserwator-zabytkow-o-bramie-ii-huty-pokoj,100,945762.html
                                            W lutym ubiegłego roku przekazano z miejskiej kasy pieniądze, a Pani Prezydent nad sprawą (mam nadzieję) czuwa:
                                            "Nie jest to jedyna pomoc miasta na rzecz zabytkowych obiektów położonych na terenie dawnej Huty „Pokój”. Kolejna uchwała przyjęta dziś przez rudzkich radnych umożliwia przekazanie 50 tys. zł na prace konserwatorskie budynku portierni tzw. bramy II Huty „Pokój”. Całość prac kosztować ma ponad 500 tys. zł. W tym roku w ich ramach obiekt zostanie odpowiednio zabezpieczony. Na kolejne lata właściciel budynku zaplanował wzmocnienie fundamentów, wymianę dachu oraz stolarki, przeprowadzenie prac murarskich i remont elewacji. - Bogate dziedzictwo poprzemysłowe, niezwykle ciekawa architektura mieszkalna czy sakralna to znak rozpoznawczy Rudy Śląskiej. Dlatego wspólne działania przyczyniające się do ratowania części naszego dziedzictwa są dowodem na to, że nie zapominamy o naszych korzeniach - uważa prezydent Grażyna Dziedzic."
                                            Po uchwaleniu tej dotacji, na miejskich stronach ukazała się informacja:
                                            "Na kolejne lata właściciel zaplanował wzmocnienie fundamentów, wymianę dachu wraz ze stolarką, przeprowadzenie prac murarskich i remont elewacji"

Wobec powyższego to do obecnej Rady miasta należy pilnowanie, by przekazana dotacja nie była zwykłym wyrzuceniem pieniędzy. Gdyby miasto obiekt przejęło - jak stowarzyszenie chętnie podejmiemy się jego zagospodarowania i ożywienia dla dobra wszystkich.
                    • miglanc_pl Re: Prawda czy Fałsz ? 21.12.14, 03:22
                      Pokłosie porażki, nawet pan Józef nie wyczytany jako zasłużony gość na "Wieczorze kolęd" zorganizowanym przez Szkołę Muzyczną (jego macierzy)który odbył się w MCK. Oj! upadek bolesny, a perspektywy były tak różowe. Ani umiejętności muzyczne niestety nie docenione. Ino miejsce pod mostem zostanie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka