Dodaj do ulubionych

Walka z czasem na Nowobytomskim basenie

11.06.15, 22:28
Okres wakacyjny, a z nim kalendarzowe lato zbliża się bardzo szybko, więc postanowiłem zobaczyć jak przebiegają prace na basenie otwartym w Nowym Bytomiu.
W okresie jesiennym rozmawiałem w tej sprawie z Panią Prezydent i otrzymałem zapewnienie, że otwarcie odnowionego obiektu nastąpi najpóźniej 1 lipca 2015 roku. Udałem się więc na teren budowy na 20 dni przed planowanym otwarciem chcąc zobaczyć jak te prace są zaawansowane.
Po dojechaniu na miejsce i przyjrzeniu się postępowi prac nie postawiłbym pieniędzy na to, iż termin zostanie dotrzymany. Na dzień dzisiejszy najważniejsze elementy zostały wprawdzie wykonane, ale czy te 20 dni wystarczą by móc uruchomić obiekt, osobiście wątpię.
Na ten moment przygotowane są niecki basenowe, postawiony w stanie zamkniętym jest budynek, na górce stoją potężne solary, są przebieralnie, a także boisko tartanowe do koszykówki wraz z oświetleniem. Po drugiej stronie tartanowa podstawa usytuowana jest pod elementy z placu zabaw, które póki co luźno są położone. Dostrzegłem też nową żółtą zjeżdżalnię.
Najbardziej niepokojącym zjawiskiem był widok terenów wokół tych obiektów. Teren na dole, od ulicy ratowników jest jeszcze rozkopany, za wyjątkiem miejsca gdzie usytuowany jest brodzik. Lepiej wygląda teren na górce. Charakterystyczną cechą tej budowy była niesamowita wręcz mobilizacja. Jednocześnie pracowało ok 6 koparek, a liczba krzątających się robotników jak na Polskie budowy niemała. Biorąc te elementy pod uwagę jestem w stanie uwierzyć że same prace zostaną ukończone do końca czerwca.
To jednak jak wiemy nie powoduje że dzień później możemy obiekt otworzyć. Potrzebne są jeszcze wszystkie odbiory techniczne i inne formalności. Ile takie zabiegi mogą trwać nie zaryzykuję prognozować, natomiast mam w pamięci pewien fragment drogi, który w naszym mieście odbierano pół roku....
Równo rok temu pół Śląska drwiło z Kostempskiego że otwiera basen w Świętochłowicach 1 sierpnia, kiedy sezon już właściwie zbliża się ku końcowi. Nie chciałbym, aby podobnie było z Fryną.
W każdym razie data 1 lipca 2015 roku będzie ogromnym wyzwaniem, biorąc pod uwagę przebieg prac które dotychczas wykonano oraz te co zostały do zrobienia.
Do artykułu dodaję kilka zdjęć z placu budowy, byście sami mogli ocenić zaawansowanie prac.

drive.google.com/folderview?id=0ByGSRyPKqFe_UXlVemVZV21CVVE&usp=sharing
Obserwuj wątek
    • amarian2 Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 12.06.15, 09:30
      No fifik, rzetelny i uczciwy opis sytuacji na Frynie. Tylko te pół Śląska to przesada. Ale reszta OK. Ja już będzie otwarty to porozmawiamy o kosztach i czym jest ten basen.
      • cicloppe Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 13.06.15, 22:58
        Fifik, roboty jak na dwa tydnie przed oddaniem są w "czarnej dupie".. Widziałeś przy bramie u ul. Ratowników?? Tam wygląda jak na stadionie górnika 5 lat od początku inwestycji...
        • fifik_rsl Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 15.06.15, 01:13
          Widziałem to miejsce, nawet o tym wspominałem. tamtędy porusza się cały ciężki sprzęt, więc na logikę ten fragment będą pewnie na końcu robić. Przejeżdżałem tam dzisiaj, tzn autobusem 147 i tyle co udało mi się zauważyć to roboty poszły do przodu przez te 4-5 dni.
          Nie zmienia to faktu że do 1 lipca zostało 2 tygodnie, a tam jeszcze "trochę" tego zostało plus potem wszystkie te papierki. Około 23-25 podjadę tam ponownie i zobaczymy czy już będzie skończone.
          • mietlorz707 Od kliku lat się zastanawiam 15.06.15, 02:15
            co sprawia, że pewien pan wciąż zasiada na swoim stołku?
            Po tragikomedii z kosztami remontu orzegowskiego CISu, farsie z agregatem orzegowskiego lodowiska, przyszła pora na basen.
            Zastanawiam się, i nie potrafię znaleźć wyjaśnienia tej dziwnej sytuacji. Mój prosty mietlorski łeb tego nie ogarnia.
    • hepik1 Re: Walka z czasem na nowobytomskim basenie 15.06.15, 10:14
      Dbajmy o ortografię.
      Przymiotnik (jakim?) jednak z małej litery.
      sjp.pl/nowobytomski
      Jestem z czasów kiedy za trzy orty była dwója z matury a pisało sie wtedy wypracowania na kilka stron a4 ;)
    • hepik1 Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 16.06.15, 13:56
      Nie ma się co denerwować.
      Świętochłowice po zamknięciu kąpieliska,na nowe czekały 12 lat.
      Mamy czas ;)
      • mietlorz707 Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 16.06.15, 14:44
        Prezydent nie musi tu mieszkać, więc może mamy szansę na Kostempskiego? Lub Kostempską? Wybory za 3 lata.
        • hepik1 Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 16.06.15, 17:23
          Kostempska niczego sobie.Jeśli juz to nazwisko to z końcówką "a"
          Tyle,że muszą sie przechcić.Na Pis ,kukizowców albo innych 100nogowców.Z szyldem PO za 3 lata bedzie trudno o pracę nawe w MPO.I nie chodzi tu o zarząd w MPO ;)
      • amarian2 hepik pisze o Orzegowie? 17.06.15, 09:05
        Tam po zamknięciu kąpieliska i wywaleniu miliona złotych dłużej już nic się nie dzieje. Może który pokazał by kilka zdjęć z kolejne dzielnicowego basenu Miasta R. jak wygląda?
        • hepik1 Re: hepik pisze o Orzegowie? 17.06.15, 10:36
          O kąpieliskach w RŚL już kilka wątków było w ostatnich latach.
          W naszych warunkach klimatycznych ,kiedy tych naprawdę upalnych dni jest góra kilkanaście,to bez sensu by utrzymywać(remontować)
          Podnoszenie Orzegowa,Zdebla itd itp bez sensu.
          Jedni bliżej bedą mieli na Skałkę,inni na Buglę a inni na NB.

I styknie.

Kostempski dalej sie modli,by lato nie było upalne,bo to naturalne oczyszczanie padnie sanepidowsko,tak jak padało na kąpielisku faktycznie pierwszym w Polsce, w dolnośląskim.
    • fifik_rsl Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 27.06.15, 00:57
      W dniu dzisiejszym osoby uczące się w szkołach odbierały swoje świadectwa, to znak że nieubłaganie zbliża się do nas lato. Mówimy tutaj o tym rzeczywistym, bo kalendarzowe już ponoć u nas gości. Około tygodnia temu przeczytałem na portalu rudaslaska.com.pl sprawozdanie z budowy basenu na Nowym Bytomiu. Ustami Naczelnika Wydziału Inwestycji mogliśmy usłyszeć cytuję : 24 czerwca przewidujemy ukończenie prac budowlanych i odbiór techniczny robót.
      Postanowiłem więc udać się na Nowy bytom i zobaczyć ukończoną już inwestycję, bo jakby nie było prace budowlane powinny zakończyć się dwa dni temu. Jakie było me zdziwienie kiedy po dotarciu na miejsce ujrzałem normalne ekipy budowlane na placu budowy. Chyba że Pan Janik uważa iż przedstawione na zdjęciach czynności nie są pracami budowlanymi?

Zdjęcie przedstawia wejście na terem obiektu od ul. Ratowników.
      drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_SXVkMnE4aDJXeUU/view?usp=sharing
      W tym samym artykule link:
      rudaslaska.com.pl/i,do-polowy-lipca-basen-w-nowym-bytomiu-zostanie-otwarty-zdjecia,200274,1107005.html
      Pan Naczelnik obiecuje otwarcie obiektu w połowie lipca, co jak pamiętamy i tak jest terminem późniejszym o 2 tygodnie od początkowo planowanego 1 lipca. Nie chcę tutaj robić za złego proroka, ale skoro z tygodniowym wyprzedzeniem Pan naczelnik nie jest wstanie podać zakończenia robót budowlanych, to aż boję się myśleć jak może być z terminem otwarcia. Po raz kolejny przypomnę śmialiśmy się z Kostempskiego otwierającego basen 1 sierpnia, obyśmy tutaj nie mieli powtórki z rozrywki.

Chciałem przygotować pełną galerię tego co już jest skończone (niecki, szatnie itd), jednak decyzją Wydziału Inwestycji nie wpuszczono mnie na obiekt by porobić zdjęcia.
      ps. W godzinach wieczornych na kilku profilach FBkowych pojawiły się zdjęcia z basenu, szkoda tylko że wszystkie galerie skrzętnie pominęły te fragmenty które znajdują się w powijakach. Celem uzupełnienia pozwolę sobie je wskazać:

drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_SGd1UjMzZ2RvVEU/view?usp=sharing
      drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_N1dqTlppbGVCYmc/view?usp=sharing *

* Zdjęcie ostatnie przedstawia górną część terenu basenowego, gdzie jak mnie poinformowano mają być korty które będą budowane w drugim etapie inwestycji (30.09.2015 planowane ukończenie)
      • aloes69 Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 27.06.15, 07:56
        Fifik na jednym ze zdjęć ekipa układa trawnik w rolach, to jest trawę wyrośniętą na gotowym podłożu, którą rozwija się na wyznaczonej przestrzeni jak dywan. Tak się robi też boiska do gry. Na kolejnym tych ról masz więcej i teren też wygląda na przygotowany do tej operacji ( słowem wykończeniówka estetyczna) , a na trzecim jeżeli się nie mylę masz zaplecze budowy , czyli coś co jest obligatoryjnym elementem każdej z budów , a co wykonawca likwiduje dopiero po jej całkowitym zakończeniu :) Nie krytykuje nigdy nikogo ( w tym sąsiadów) za to że jakaś inwestycja obsunęła się w czasie, bo na tego typu proces składa się wiele elementów , które jedynie w części są bezpośrednio zależne od inwestora. Zawsze też mnie fascynuje, że coś stoi latami nieruszane i zaledwie słuchać pojedyncze głosy protestu, a potem podejmuje się trud wykonania i od razu pojawia się presja czasu, oczekiwań, a ile "konstruktywnej" krytyki także od osób które nigdy niczego nie zbudowały, ba nawet w życiu łopaty nie trzymały ;)

P.S.
        Pożyjemy, zobaczymy – jeżeli twoje latanie po budowie zmobilizuje ekipę do zwiększonego wysiłku chwała Ci za to, ale jeżeli zestresowani coś spartolą to i Tobie i Naczelnikowi trzeba będzie dać łopatę i wysłać na budowę , abyście dali przykład robotnikom budowlanym jak powinno się pracować i robić inwestycje ;)
        • fifik_rsl Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 27.06.15, 11:28
          Aloesie gdyby wystapiły znaczące przeszkody np. atmosferyczne, ciężka zima, miesiąc ciagłych opadów itd to bym się nie czepiał.
          W dniu 18.06 Pan Janik stwierdził wyraźnie że 24 kończą się prace budowlane. Ja przyjeżdżam dwa dni później a tam nadal ekipy walczą z ostatnim fragmentem drogi wjazdowej.
          Na dzień dzisiajszy wiemy że otwarcie z pierwotnie planowanego 1 lipca przeniesione zostaje na ok 15, czyli dwa tygodnie opóźnienia.
          Gdy jednak spojrzeć przez pyzmat tego że na obszarze tygodnia prac budowlanych naczelnik pomylił się o ok. 3 dni to wolę nie myśleć ile może wynieś rozjazd w kwestii otwarcia.

Z drugiej zaś strony gdyby wierzyć prognozom pogody to od ok 5.07 temperatury mogą przekroczyć 30 stopni. Jeśli prognozy się sprawdzą to te 2 tygodnie opóźnienia (lub więcej) zaczną mieć duże znaczenie.
          • hepik1 Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 27.06.15, 17:48
            Fifik,nie marudź!
            Nowobytomianie podjadą na Skałkę,mietlorze na Buglę.
            O ile ta prognoza sie sprawdzi ;)
            • aptykorz Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 28.06.15, 09:00
              hepik za napędzanie frekwencji konkurencji możesz dostać po bani od samej inżynierki ;)
              • hepik1 Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 30.06.15, 10:42
                Podobno pierwszy łikend lipca upalny sie zapowiada.
                Ja bym ustawił przed nieczynnym basenem pierwsze stoliki do zbierania podpisów za odwołaniem ;)
                • meg114 Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 30.06.15, 21:17
                  "Ja bym ustawił" ? A ustawiaj sobie i nie marudź.
          • hepik1 Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 01.07.15, 11:40

10 dni po terminie?
            Skandal!
            katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,18275436,Koniec_remontu_kapieliska__Trzy_nowe_baseny__plac.html#TRNajCzytSST
    • hepik1 Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 10.07.15, 17:05
      Jak szkoda ,że nie ma z nami już Filara ze swoim lekkim piórem.
      Mógłby opisać otwarcie basenu.
      W WR to jednak nie to.
      wiadomoscirudzkie.pl/wiadomosci/aktualnosci/rudzianie-moga-juz-korzystac-z-kapieliska,5419
      • mietlorz707 Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 10.07.15, 18:10
        Szkoda, bo lekkie pióro tam jest wymagane w pracy ;)

scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/11403014_868483129911164_7820588822583004694_n.jpg?oh=38e3f2c31fcc4ce1bd49eb4d77307303&oe=56167087
        • amarian2 Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 15.07.15, 09:25
          basen otwarty (częściowo) a tu nic. Poza linkiem reżimowej prasy od hepikowatego nic, żadnych ach, och - nic. Co się stało? Czyżby się nie podobał??? :))))))))
          A może nikt się nie załapał na te trzydzieści kilka leżaków???
          A od mnie: cieszę się że wreszcie basen został częściowo wyremontowany, jednak mam pytanie po co dzieci przychodzą na basen??? Pytanie ważne, bo jak patrzę na brodzik to nie wiem czy decydenci wiedzą. Na basenie letnim są potrzebne trzy główne rzeczy, dużo wody, dużo terenu, i obiekty takie jak szatnie i kawiarnie.
          • hepik1 Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 15.07.15, 12:52
            Marian,ty jestes w Chorwacji czy Grecji?
            Od 10 lipca u nas piździ i dzieci sie kapią w wannie a nie na basenach.
            A pogodę musi opozycja spieprzyła,by Dziedzicowa nie za bardzo się miała czym chwalić.
    • fifik_rsl Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 15.07.15, 13:00
      Basen otwarty - epilog
      W ubiegły piątek został otwarty po gruntownej modernizacji Nowobytomski Basen. Zbudowano od podstaw dwie niecki basenowe plus brodzik, oprócz tego powstał nowy budynek, zaplecze sanitarne, plac zabaw a także boisko do koszykówki z nawierzchnią tartanową. Całość ostatecznie kosztowała ponad 16 mln złotych. Inwestycja ta, obiecywana od jakiś 20 lat w końcu została zrealizowana.
      Pracę budowlane ruszyły w końcówce października ubiegłego roku, a zakończyły się w ostatnich dniach czerwca. Uczciwie trzeba stwierdzić iż zrealizowanie tej inwestycji w 8 miesięcy jest bardzo dobrym wynikiem. Do ideału zabrakło jednego tygodnia, przez co Rudzianie stracili bardzo upalny okres. Z drugiej strony trzeba pochwalić za odbiory, bo nie spodziewałem się, że w niewiele ponad tydzień od zejścia ekip budowlanych magistrat ogarnie wszystkie formalności z odbiorami.
      Na plus też nowy cennik, co do którego miałem obawy, że po takiej modernizacji nie zostanie dopasowany do możliwości Rudzian. Na tym polu także pozytywne zaskoczenie.
      Jedną kwestią jaka mnie w tym wszystkim zirytowała to przypisywanie sobie zasług przez wszystkie możliwe podmioty i dyskredytowanie pozostałych. Fakty są jednak takie, że całość mogła zostać zrealizowana dzięki współpracy przynajmniej trzech z nich. Inicjatorem tejże inwestycji była Prezydent Miasta, która musiała uzyskać zgodę i pieniądze od Rady Miasta. Z pomocą przyszedł też Urząd Marszałkowski który przyznał dotację z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego.
      Na stronach zależnych Urzędu Miasta trudno odnaleźć choć wzmiankę o dotacji przyznanej przez Urząd Marszałkowski, tzn. są informacje o dotacji (najczęściej w kwocie 6 mln zamiast prawie 11) ale konia z rzędem temu kto znajdzie informację że dotację przyznał Zarząd Województwa Śląskiego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego.
      Nie próżnuje też druga strona sceny politycznej w osobach Poseł Pietraszewskiej oraz A. Skowronek, które dla odmiany lansują opinię, że basen powstał tylko dlatego że rządząca na poziomie województwa PO tę inwestycję wsparła. W niezbyt uczciwy sposób prezentowane też są procenty, gdyż w jednym miejscu piszą że dofinansowanie wyniosło ponad 83%, by dwa zdania niżej napisać że wzrosły koszty i to nie jest taka suma jednak....
      Osobiście śmieszą mnie takie przepychanki, bo uważam że fajnie by było chociaż raz stanąć razem i pokazać że wszyscy działamy na rzecz Miasta, a nie wzajemnie dyskredytować swój wkład w ten projekt.
      Najważniejsze jednak że Rudzianie mogą w końcu korzystać z kąpieliska z prawdziwego zdarzenia, za to chciałem, podziękować Prezydent Miasta za zainicjowanie tej inwestycji, Radzie miasta za klepnięcie tego pomysłu, a Zarządowi Województwa Śląskiego za przyznaną dotację z funduszy Europejskich.
      ps. Do jesieni ma być zrealizowany kolejny etap, gdzie na górce mają zostać zbudowane mn. boiska do siatkówki plażowej.
      • aloes69 Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 15.07.15, 19:32
        A ja składam podziekowania wszystkim prostym i bardziej skomplikowanym ludziom którzy włożyli własną pracę, czy to fizyczną czy umysłową w realizacje tej inwestycji :):)

www.youtube.com/watch?v=ct1IEYPt-e8
    • fast-kajfasz Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 15.07.15, 22:34
      Maruda!!
      • amarian2 fifik 16.07.15, 09:38
        Fifik ty sobie chyba … robisz.
        Wytłumacz co znaczy (konkretnie) „ za zainicjowanie tej inwestycji”, proszę.
        Dałem ci link do strony Marszałkowa z sprawą dotacji. Wystarczyło otworzyć i przeczytać. Jak widzisz Zarząd Wojewódzki zmienił decyzję o finansowaniu i dopisał basen (wcześniej był na liście rezerwowej na dalekim miejscu) zmienił swoją decyzję wcześniejszą :) i jest wyraźnie jaka kwota dofinansowania (powyżej 11 mln) więc o czym ty piszesz?
        • fifik_rsl Re: fifik 16.07.15, 21:10
          ad1. Władza wykonawcza zwykle występuje z uchwałami do RM. Tym samym chyba Prezydent Miasta wystąpiła do RM o środki na przeprowadzenie inwestycji.

Panie Marianie potrafię czytać i nawet najczęściej rozumiem co czytam ;) Mnie wkurza to że na portalach miejskich zamiast o 11 milionach ciągle pisze się o 6, co jak widać jest nieprawdą. Link www.rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2015/07/10/kapielisko-juz-otwarte/

Do tego piję, że manipuluje się tą informacją tak że wynika z niej że dofinansowanie będzie o 5 mln niższe, co mnie osobiście irytuje.
          Dopiero w ostatnim artykule na com.pl napisali jak jest w rzeczywistości.
          • mietlorz707 A jakie to wszystko ma znaczenie 16.07.15, 23:58
            jeśli wziąć np. pod uwagę, że do Świętochłowic wraca żużel?

www.facebook.com/photo.php?fbid=904453606281590&set=ms.c.eJwFwYENACAMArCPDIyB8v9jtsVG18xEbE~_xawWZRxcfZYUGVA~-~-.bps.a.655437041183249.1073741930.100001508761951&type=1&theater
            Basen mam własny. Bez grzybka.
            Basen jest ludziom potrzebny, więc powstał. Tyle mniej więcej obchodzi przeciętnego mieszkańca.
            Mniej więcej, bo jeszcze ważne dla niego są ceny wstępu na tenże basen.
            Ciebie wkurza pominięcie jakiejś kwoty w jakichś mediach czytanych (oglądanych) przez zupełnie nikogo. Prawie.
            Mnie mało co wkurza. Częściej bawi, czasami coś/ktoś mnie zadziwi.
            Jedno nie przestaje mnie zadziwiać, nie będę powtarzać co.

PS.
            Ożeń się. Wtedy nie będziesz mieć za dużo wolnego czasu do marnowania na bzdety. ;)
    • fifik_rsl Re: Walka z czasem na Nowobytomskim basenie 23.07.15, 00:14
      Z cyklu jak powku**ać Delfina i Pana Mariana ;)
      swietochlowicki.pl/aktualnosci,aktualnosci,9,1,n,1514.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka