Dodaj do ulubionych

Ulica Jana Pawła II

07.04.05, 04:52
Tak sobie myślę czy nie można by było nazwać ulicy imieniem Jana Pawła II.Czy
zmiana ul>Niedurnego < na ul.Jana Pawła II nie byłaby dobrym pomysłem
uczczenia tego największego z wszystkich polaków?Niedurny by sie chyba nie
obraził?
Ciekawe co wy na to?
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Ulica Jana Pawła II 07.04.05, 05:27
      kaczor29 napisała:

> nie byłaby dobrym pomysłem
      > uczczenia tego największego z wszystkich polaków?Niedurny by sie chyba nie
      > obraził?

Polacy pisani z małej litery za to moga sie obrazić
    • w36 Re: Ulica Jana Pawła II 07.04.05, 06:16
      kaczor29 napisała:

> Ciekawe co wy na to?

Rozumiem Twoje dobre intencje. Jednak chciałbym Ci zwrócić uwagę na skutki
      takiej zmiany. Przy tej ulicy, biegnącej przez trzy dzielnice, mieszka bardzo
      dużo ludzi, znajduje się dużo sklepów i różnych firm. Każdy z mieszkańców tej
      ulicy musiał by wymienić dokumenty, oczywiście płacąc za to, dowód osobisty oraz
      wszystkie inne z adresem. Musiałby we wszystkich instytucjach, które używają
      jego adresu, dokonać formalności (banki, skarbówka, Zus itd.). Firmy na tej
      ulicy musiały by zmienić wszelkie druki, pieczątki. Należało by wprowadzić
      zmiany w urzędowych dokumentach, bazach adresowych, mapach i innych i oczywiście
      na samej ulicy wymienić wszystkie tablice zawierające jej nazwę.
      Szczytny cel, i nie chcę tu by jakoś przeliczać na pieniądze woli uczczenia
      naszego Papieża, ale koszty ponoszone przez mieszkańców bezpośrednio i pośrednio
      z budżetu miasta, niestety, ogromne. Z tego samego powodu, jakiś czas temu,
      upadła inicjatywa (mnie się to też z początku spodobało) utworzenia
      (przywrócenia?) dzielnicy Czarny Las.
      • hepik1 Re: Ulica Jana Pawła II 07.04.05, 08:41
        Ja myślę ,że Maja Pierwszy to by sie na pewno nie obraził.I w sumie wiecej
        ludzi i więcej firm.Państwo by miało troche więcej grosza z wymiany dowodów,praw
        jazdy itp itd.jeszcze jeden optymistyczny akcent dla budżetu państwa.
        • kaczor29 Re: Ulica Jana Pawła II w Berlinie ? 08.04.05, 06:39
          Reprezentacyjna ulica dla Jana Pawła II w Berlinie? 2005.04.07, godz. 21:05
          Niemiecka CDU zamierza przemianować jedną z głównych berlińskich ulic z Alei
          Karola Marksa na Aleję Jana Pawła II - podał dziennik "Berliner Kurier". Ulica
          jest główną arterią miasta przebiegającą od Placu Aleksandra na wschód w
          kierunku granicy z Polską. Pomysł chadeków poparł czołowy polityk
          postkomunistycznej PDS Gregor Gysi. "Jan Paweł II był osobistością o
          niepodważalnym autorytecie moralnym. Ostro krytykował niesprawiedliwości,
          niezależnie od tego, czy były skutkiem państwowego socjalizmu czy też
          kapitalizmu" - wyjaśnił Gysi
          • kaczor29 Re: Ulica Jana Pawła II w Warszawie 08.04.05, 06:57
            Warszawa. Najdłuższy na świecie pomnik Papieża
            Michał Wojtczuk 07-04-2005, ostatnia aktualizacja 07-04-2005 23:40

Czterokilometrowa Al. Jana Pawła II - jedna z dłuższych ulic w Warszawie,
            pachniała w czwartek wieczorem gorącą stearyną. Tam, gdzie we wtorek i środę
            stały setki zniczy, zapalonych w intencji Papieża, były ich dziesiątki tysięcy.

Tysiące ludzi przyszły tu, by symbolicznie pożegnać się z Papieżem. Było ich
            tak dużo, ze nie mieścili się na chodnikach. Zapalali znicze na trawnikach,
            chodnikach, przystankach, oknach.

Kilkuletni Jaś i Asia Buchniewiczowie przyjechali z rodzicami z Ursynowa .
            Kiedy dzieci zapalały znicze rodzice modlili się w zadumie.

Na ulice przyszły nie tylko rodziny, ale i kilkunastoosobowe paczki przyjaciół,
            takie jak ta, z którą byli Marcin Pachlej i Dorota Kurtz z Gocławia.

Znaleźć w tłumie próbowało się tak dużo osób, że zawieszały się sieci
            komórkowe. Ok. 21.30 ludzi było tak dużo, że na północ od skrzyżowania przy
            kinie Femina zajęli całą szerokość ulicy.

W ciszy i skupieniu czekano na 21.37 - godzinę, w której umarł Papież
    • w36 Re: Ulica Jana Pawła II 12.04.05, 18:47
      kaczor29 napisała:

> Tak sobie myślę czy nie można by było nazwać ulicy imieniem Jana Pawła II.

No i mamy. Przed chwilą zabaczyłem w telewizji Stanię, jak ogłosił nazwanie
      placu przy UM (Wolności) imieniem Papieża. Wypowiadał się tam ktoś jeszcze zdaje
      się z UM, o tym co już tu przerabialiśmy, o kosztach tej zmiany. Będzie to
      dotyczyło UM (dokumenty, pieczątki itd), oraz kościoła i mieszkańców domów
      naprzeciwko UM.
      Coś było mówione też o jakieś tablicy, więc chcę tu wspomnieć, że na kościele na
      Wirku była kiedyś tablica poświęcona Papieżowi, ale ją nasi miejscowi
      "kolekcjonerzy" metali kolorowych, po prostu wyrwali.
      • hepik1 Re: Ulica Jana Pawła II 12.04.05, 19:55
        Zaczyna sie polska paranoja.
        Chyba się narażę ale co mi tam.
        W Kochłowicach specjalnie przed wizytą papieża na Muchowcu ,w 1983 roku
        ,powstał szalet miejski(przez kochłowicki rynek zdążali pielgrzymi na
        lotnisko)I co dziwne szalet ten istnieje do dzis.Może i tam jakąś tabulkę by
        powiesić?
        • w36 Plac Jana Pawła II 12.04.05, 23:16
          "Nie wolno szacunku dla Ojca Świętego sprowadzać do najłatwiejszych rozwiązań:
          budowy pomników i nowych nazw ulic"

Tak to bardzo mądrze wyraził abp Józef Życiński i wydał nawet w tej sprawie dekret.
          Tyle że niestety nie on u nas rządzi :(

Artykuł bardzo na czasie:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2651356.html
          Może by to warto głeboko przemyśleć, bo może Ruda też znajdzie się lada moment
          na tej liście miast wymienionych w artykule.

• hepik1 Re: Plac Jana Pawła II 13.04.05, 05:20
            no to jeszcze kilka zdań...
            "
            Nie wolno szacunku dla Ojca Świętego sprowadzać do najłatwiejszych rozwiązań:
            budowy pomników i nowych nazw ulic - mówi "Gazecie" abp Józef Życiński.
            "Piękniej uczcimy pamięć zmarłego Papieża, tworząc kuchnie dla ubogich,
            świetlice dla dzieci, hospicja" - napisał w dekrecie

W Polsce stoi 250 pomników Jana Pawła II. Dla wielu to za mało. Po śmierci
            Papieża już kilkanaście miast zapowiedziało budowę nowych. W kolejności
            alfabetycznej: Chełm, Dzierżoniów, Głogów, Kraków, Krotoszyn, Olsztyn, Ozorków,
            Piekary Śl., Rybnik, Sandomierz, Toruń, Wadowice, Warszawa. Pomysłodawcy marzą
            zwykle o ich "monumentalnej skali".

Katolicki Uniwersytet Lubelski ma nosić imię Jana Pawła II, powstają też szlaki
            turystyczne Jego imienia. Wrocław szykuje "papieską bramę". Wszystko ma jednak
            przebić największy w Polsce kopiec - w Krakowie - za ponad 20 mln zł.

Metropolita lubelski abp Józef Życiński wzywa do opamiętania.

- Zrezygnujmy z chorych ambicji, które sugerują wybudowanie kolejnego pomnika
            szybciej niż uczyni to sąsiednie miasteczko "
            • osmenda_k re: Hepik1, w36, kaczor29 13.04.05, 15:07
              odpowiem w ten sposób:

"Wtedy dopiero doceniamy nasze dobra, gdy je tracimy."
              Plaut
              "To, co jest prawdą w jednej epoce, staje się błędem w innej."
              Wolter
      • hepik1 Re: Ulica Jana Pawła II 14.04.05, 22:05
        w36 napisał:
        Wypowiadał się tam ktoś jeszcze zdaj
        > e
        > się z UM, o tym co już tu przerabialiśmy, o kosztach tej zmiany. Będzie to
        > dotyczyło UM (dokumenty, pieczątki itd), oraz kościoła i mieszkańców domów
        > naprzeciwko UM.

Prezydent wydał rozporządzenie ,że koszty wymiany dokumentów mieszkańców placu
        JPII poniesie Urząd Miasta czyli podatnicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka