Dodaj do ulubionych

Ruda Śląska pustynię kulturalną?

30.04.05, 20:37
Nie macie czasem wrażenia, że żyjemy na pustyni kulturalnej? Gdy się pojedzie
chociażby do Katowic, Bytomia, Gliwic czy Mikołowa te miasta tętnią życiem,
są kluby, ośrodki kulturalne, teatr, kina.
Nie żebym tylko narzekał, bo przecież był ostatnio Flimofil, otwarli Chorus
pub, Nomad, jest Druid, muzeum w Rudzie, ale mimo wszystko nijak się to ma do
teatru Wyspiańskiego i Rozrywki, Instytutu mikołowskiego, jazz klubów Fantom,
Hipnoza, Elektro, Gugalander, Zanzibaru, Fraktala, Spirali, Śląskiego Jazz
Klubu, rynku w Gliwicach, ul. Wolności itd.
Mamy kluby osiedlowe, domy kultury, ale to wszystko jakies takie małe,
nijakie, średnie... Śląski blues, pijalnie piwa, kopalnie, huty, lasy... I
spokój, taki, że az mozna zasnąć.
A gdy tylko komus się uda natychmiast politycy próbują podpiąc się pod ten
sukces, patrz: relacje Otylia Jędrzejczak <-> Andrzej Stania.

ps. Nie czytam tego froum zbyt często, także nie wiem czy taki watek był już
poruszony.
Obserwuj wątek
    • w36 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 30.04.05, 21:39
      vol5 napisał:

> Nie macie czasem wrażenia, że żyjemy na pustyni kulturalnej?

:-0 ???
      Dziś na dachu Plazy na Wirku był festyn. Pieczone nad ogniskiem (prawdziwym)
      wuszty, piwo lane, stoliki z parasolami, dla dzieci jakieś takie do zabawy, a
      przede wszystkim był Stasiak z kapelą śląską, sypał wicami, był konkurs tańca
      itp. . Koło Plazy były karasole i autka :)))

A teraz poważnie. Rozumiem trochę Twoje rozgoryczenie. Porównując rudzkie życie
      kulturalne z pewnymi innymi miastami, czy wręcz z miastami zachodniej Europy o
      porównywalnej wielkości jest nędznie. Ale to dotyczy raczej atmosfery
      wieczornego życia na ulicach, małych klubów muzycznych czy podobnych miejsc,
      gdzie spędza się miło wieczory, nie koniecznie na piciu piwa przy muzyce z
      taśmy. Chorus jest niestety jeszcze rzadkim wyjątkiem, pokazującym że mimo
      skromnych warunków lokalowych można kreować wydarzenia muzyczne na dobrym poziomie.
      Kino porządne, ośmiosalowe z najnowszym repertuarem przecież w Rudzie mamy. Mamy
      bardzo blisko do dużych teatrów, sal widowiskowych itp. . Ja nie narzekam,
      przecież w zasięgu, powiedzmy pół godziny jazdy samochodem mam DMiT, Spodek,
      operę, operetkę, teatr muzyczny, filharmonię i wiele innych, nie muszę ich mieć
      na osiedlu.
      A zapotrzebowanie na domy kultury czy kluby w dzisiejszych czasach może maleje
      także z powodu telewizji, dvd czy internetu.

• bramofon Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 02.05.05, 12:15
        Coz, no cos w tym jest. Ale uczciwie trzeba przyznac, ze cos sie dzieje w
        naszym miescie. Jeszcze niedawno bylismy calkowitym zasciankiem z jednym kinem,
        ktore gralo wszystko z miesiecznym opoznieniem. Bez duzego sklepu, bez
        normalnych lokali-pubow. Teraz mamy jedno z najlepsych kin w regionie po
        multikinie i imaxie w katowicach. Lokali na poziomie zaczyna nam przybywac
        (wspomniane nomad, chorus i druid np). Jestem optymista i mysle, ze z czasem
        bedzie tego coraz wiecej. Zmienia sie struktura wyksztalcenia i zatrudnienia w
        RSl, a to tez ma znaczny wplyw na zapotrzebowania kulturalne spolecznosci
        lokalnej. A jak jest popyt, to podaz sie szybko znajdzie.
        Na teatr nie mamy co liczyc, bo nawet te ktore sa w okolicy potrzebuja pomocy
        panstwa zeby fukcnonowac, ale sa czesto akacje MOKu i wtedy mozna zobaczyc
        jakas operetke lub cos w tym stylu. Mamy garazowke i jeszcze kilka innych
        fajnych imprez, typu rudzka jesien kulturalna, dni rudy sl. Panowie nie
        narzekajmy nie jest az tak ale.....
    • lorusia4 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 02.05.05, 13:02
      ..a Bronka to żeście wyciepli z forum, bo nie rozumiecie jok ftoś wierszem godo.
      Przecież poezja Bronka to kultura a i treści na czasie a wyście go wyciepli za mur
      • w36 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 02.05.05, 15:22
        lorusia4 napisała:

> ..a Bronka to żeście wyciepli z forum, bo nie rozumiecie jok ftoś wierszem godo
        > .
        > Przecież poezja Bronka to kultura a i treści na czasie a wyście go wyciepli za
        > mur

Wszystko ma swój odpowiedni czas i miejsce, nawet określone rodzaje kultury ;)
        Ale mam dla Ciebie dobre wieści. Kliknij na stronie naszego forum pierwsze
        czerwone wyrazy poniżej dużego napisu Ruda Śląska (z licznikiem). Powodzenia :)
        • lorusia4 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 02.05.05, 17:53
          < Kliknij na stronie naszego forum pierwsze
          > czerwone wyrazy poniżej dużego napisu Ruda Śląska (z licznikiem)>

dyć widza ten mur,
          i dlotego szkryfom wom.
    • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 08.05.05, 11:16
      Rudzko fraszka mo coś z pioska
      Nasypiymu jeszcze troszka
      Kulturalny piosek zdo sie
      Choc tyż inkszy tukej mo sie.
    • jozefosmenda Re: Festyny w RSM 08.05.05, 13:24
      Jako jedyna spółdzienia w mieście RSM na codzień zajmuje się kulturą w swoich
      ODK.Takie działania trzeba wspierać i tutaj ukłon w stronę Wudziału Kultury UM
      w Rudzie Śląskiej.
      Natomiast dzisiaj tj. 8 maja br. na obiektach MOSIR przy ul.Ratowników, Rada
      Osiedla przy ADM-2 RSM - organizuje festyn dla mieszkańców ( myslę,że nie tylko
      Nowego Bytomia).
      Może pogoda po południu się poprawi i bedziemy mogli posłuchać utworów Glenna
      Millera w wykonaniu naszego Big-Bandu pod batutą pana M.Kaszuby?
      A w kolejnych tygodniach inne administracje również takie festyny zorganizują-
      to właśnie dla kultury. może nie tej największej ale jednak!
      • jozefosmenda Re: Z OSTATNIEJ CHWILI ! 08.05.05, 15:19
        Festyn ze względu na bardzo złą aurę został odwołany i przeniesiony
        prawdopodobnie na 12 czerwca br.
        Glenna Millera mozemy zatem posłuchać w domu (oczywiście jak kto ma nagranie)
    • kagarro Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 08.05.05, 13:30
      Kluby, ośrodki kulturalne, teatr i kina? Chciałoby się powiedzieć, a raczej
      zapytać Ciebie, na jakiej Ty pustyni żyjesz, bo chyba nie w RŚl? Według mnie te
      osrodki kulturalne, które wymieniłeś mają się dobrze i miałyby się jeszcze
      lepiej, gdyby nikt do nich nie zaglądał. Byłyby wtedy w nienaruszalanym stanie
      i ten stan zachowałyby się na dłużej. Wydaje mi się poza tym, że pustynią
      kulturalna mogą się poszczycić miekszańcy RŚl, dla których przeznaczono teatry,
      kina, bo kluby mają mniejsze wymagania co do jakości kultury ich stałych
      bywalców- do klubów nie mam nic. Co do bywania w teatrach i klubach- jaka
      frekwencja jest każdy widzi, najchętniej do teatrów zabiera się nieokrzesanych
      uczniów i młodzież, a najchętniej ciagną ich tam nauczycielki, bo młodzież
      teatry omija z daleka. Chyba tylko dzięki świadomości swojej kultury własnej
      omija ośrodki kultury... na pociechę można dodać, że ośrodków oświaty nie omija
      tak chętnie ;)
      Co do klubów osiedlowych- nie wiem dlaczego, ale kojarzą mi się z klubami
      osiedlowymi, czyt.siłowniami piwnicznymi za czasów PRL... ostatni klub
      osiedlowy widziałam bardzo, bardzo dawno temu... bodaj w .. no dobrze. było to
      bardzo dawno temu :). Domy kultury działają- w zawieszeniu. Za to kafejki
      internetowe działają pełną parą i mają swoich klientów, srednia wieku jeszcze
      dzięsieć lat temu odpowiadałaby średniej wieku odwiedzających dom kultury. O
      reszcie- śląskim bluesie(?), pijalni piwa, hutach, kopalniach, lasach, mam
      średnie pojęcie. Zwłaszcza o bluesie i pijalniach. Huty i kopalnie przyblizono
      mi przedstawiając je na zdjeciach, a lasy- zwróciłam na nie uwage, bo stanowiły
      niejednokrotnie główny element kopalnianych krajobrazów. Kopalnych właściwie.
      Co do spokoju... No nie wiem co a propos niego, czy tak spokojny jest, nie
      sypiam zbyt dobrze ;).
      • jozefosmenda Re: ODK RSM.... 08.05.05, 15:26
        ...znaczy dosłownie: Osiedlowe Domy Kultury Rudzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej.
        Kiedyś jednak faktycznie były nazywane klubami i tak raczej (tym słownictwem)
        operuje się po dzień dzisiejszy. Np. mówimy: klub Matecznik czy klub Pulsar itd.

Ale z tym spaniem to mnie trochę niepokoi.Czy mogę w czymś pomóc?
        • kagarro Re: ODK RSM.... 08.05.05, 21:11
          Rzeczywiście,o klubie Mateczniku co nieco nawet słyszałam, a właściwie o jego
          nazwie :). Jednak co do klubów osiedlowych-czy naprawdę chodzi o Domy Kultury?
          Sporo ich w Rudzie Śląskiej, jednak za spokojnie w nich. Może to im udałoby się
          jakoś pomóc?
          • ciupazka Re: Non Stop we Wroclawiu. zaprasza 10.05.05, 14:37
            Maraton Kulturalny Non Stop zaprasza:

www.wroclawnonstop.pl/
      • lynx12345 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 13.05.09, 18:58
        kagarro napisała:
        ...Co do bywania w teatrach i klubach- jaka frekwencja jest każdy widzi

Frekwencja w okolicznych teatrach duża - sale na przedstawieniach są w większości przypadków pełne, a bilety trzeba zamawiać dużo wcześniej.
    • vol5 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 22.05.05, 11:31
      Byłem ostatnio w Barman service(firma, która profesjonalnie szkoli barmanów) w
      Katowicach. Rozmawiałem z pracodawczynią o klubach, którymi się zajmują i
      mieście, z którego pochodzę. Cytat: "Ruda Śląska? Tak... Mamy tam jedna
      restaurację - po czym uśmiechnęła się ironicznie i dodała - słabe możliwości
      rozwoju".
      "Tak, to specyficzne miasto" - odpowiedziałem specjalistce od drinków i
      alkoholi.

Chwała właścicielom Nomada i Druida za ich inicjatywę.
      • kapioh1 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 22.05.05, 14:55
        Przestańcie tak kurde biadolić, Ruda Śląska, specyficzne miasto, sraty,
        pierdaty. Niech się barany- barmany z Katowic, specyficznego miasta douczą. A
        co maja powiedzieć mieszkańcy Świętochłowic (ani jednego kina!!), Siemianowic
        Śląskich (30 % bezrobocia a za dom kultury "robi" osiedlowy baraczek), Piekar,
        itd. W Rudzie Śląskiej przez ostatnie 10 lat zmieniło się bardzo wiele. A od
        mieszkańców zależy czy zmieni się jeszcze więcej. Pozdrawiam Baran- barman-
        service z Katowic.
        • vol5 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 24.05.05, 20:50
          A poza tym jasne, że od mieszkańców wiele zależy. Ale, ale... gdyby w Rudzie
          Śląskiej, np. w Druidzie zorganizować koncert jednego z zespołów Tymona
          Tymańskiego, Osjana, Pustek, 100nki czy Projektu Karpaty Magiczne (polskie
          zespoły) frekwencja raczej byłaby słaba.
          Z ciekawszych wydarzeń pamiętam koncert Stańki, teatr Mądzika, a to co robi
          cafe INNI(INicjatyw NIebanalnych) jest nieocenione. Zakończył się festiwal
          europejski, teraz przejażdżka po innych kontynentach. Brawa dla Pawła
          Przećwierze i jego załogi!
          • vol5 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 24.05.05, 20:52
            Oczywiście PrzećwierzA. Panie Pawle, jeśli Pan to czyta - przepraszam,
            literówka.
      • hepik1 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 22.05.05, 14:58
        Profesjonalni barmani nie sa w Rudzie zawodem pierwszej potrzeby.Wystarczy by
        taki barman piwa nie lał zbyt długo,bo spragniony górnik po szychcie delektuje
        się tym trunkiem krótko.Przynajmniej pierwszym.
        A poglady pracownika nawet tak szacownej firmy jak Barman service ,mimo ,ze
        ciekawe ,to jakoś wrażenia na mnie nie robią;))
        A tak na marginesie pierwszy raz slysze,że to barmani są odpowiedzialni za
        kulturę w poszczególnych miastach;))
      • hieroglif1 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 27.05.05, 18:55
        > "Tak, to specyficzne miasto"

Na upartego dopatrzyłabym się zaszyfrowanego komplementu skierowanego pod
        adesem miasta, a zawartego między specyfiką tego określenia, a miejscem
        zamieszkania określającego, zgodnie z tym, co napisałeś wyżej w pierwszym
        poście zdaje się, że nie mieszkasz daleko od RŚ?
        No cóż, ja wierzę w to, że osoby, które mają cokowliek wspólnego z przemysłem
        usługowym oraz drinkowo-rozrwykowym mogą uśmiechać się ironicznie. I pewnie
        uśmiechają się, zwłaszcza specjaliści od drinków i alkoholi.
    • vol5 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 24.05.05, 20:43
      A kto narzeka? Kto narzeka? Dziele sie tylko swoimi spostrzeżeniami, widze
      zmiany, o czym przecież piszę. Być może trochę przesadzam, ale mimo zalet coś
      jest na rzeczy. Choć daleki jestem od optymizmu: "bo na rudzie fajnie
      jest"(pewnie znacie tę pieśń).

Post scriptum: w temacie oczywiście miało być "pustyniĄ", ale jakoś żech gibko
      pisoł i sie literki poprzestawiały.
    • bramofon Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 07.06.05, 12:44
      A jakie lokale odwiedzamy najchetniej na tej naszej "pustyni"? Ktos tam
      napisal, ze sa trzy knajpy z klimatem w Rudzie, jakie i czy tylko serio sa
      trzy? Wasze typy?
    • wiatrak111 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 08.06.05, 14:00
      JA BYM TAK NIE NAŻEKAŁ
      • jackrock Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 17.06.05, 09:12
        Witam ! przeczytałem wszystkie posty, widzę że nie wszyscy maja pojecie o tym o
        czym piszą. 1. moja dygresja - górnicy to kupują piwo w hipermaketach i piją
        przy TV :). 2. mamy w RŚL 2 Puby muzyczne - Druid i Chorus, bywam na koncertach
        w tych pubach i muszę powiedzieć że zainteresowanie nimi jest znikome jak na
        180 000 tyś. miasto. Recepty nie ma ale stwierdzenie że RŚL to pustynia pasuje
        do każdego ościennego miasta zresztą jak i do każdego miasta w Polsce. Kultura
        działa na prostej zasadzie jak jest popyt to i znajdzie się podaż. cdn.
        • w36 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 17.06.05, 22:06
          jackrock napisał:

> Witam ! przeczytałem wszystkie posty, widzę że nie wszyscy maja pojecie o tym o
          >
          > czym piszą. 1. moja dygresja - górnicy to kupują piwo w hipermaketach i piją
          > przy TV :). 2. mamy w RŚL 2 Puby muzyczne - Druid i Chorus, bywam na koncertach
          >
          > w tych pubach i muszę powiedzieć że zainteresowanie nimi jest znikome jak na
          > 180 000 tyś. miasto.

Co do piwa to się nie będę wypowiadał, ale z tym niskim popytem na kulturę to
          jednak trafiłeś w sedno. Trochę żal że taki np. Chorus z rzeczywiście ciekawą
          muzyką niekoniecznie głównej fali, jest taki mały, w końcu przerobiony ze sklepu
          zabawkowego, zdaje się. Mnie marzył by się porządny duży klub np. w jakieś hali
          pofabrycznej (klimacik), których w naszym mieście raczej nie brak, ale z drugiej
          strony też myślę że mogły by być poważne kłopoty z zapełnieniem widowni a co za
          tym idzie, z opłacalnością tego przedsięwzięcia.

• bramofon Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 27.06.05, 12:47
            No i wracamy do punkty wyjsica. Czy w tym naszym miescie nic sie nie oplaca
            ambitnego otwierac. Jasne jakby na miejscu tych fajnych lokali otworzyc
            speluny, pijalnie piwa, to pewnie wlasciciele mieliby znacznie wyzsze zyski.
            Czy 20-50gr roznicy na piwie to az taka bariera zaporowa u nas??? Miasto jednak
            nie ma juz dawno 180tys, a 150tys, aczkowliek nie zmienia to faktu, ze i tak
            wybor knajpek u nas jest zalosny, a jak ktos juz cos postara sie ambitniejszego
            zrobic to zaraz dostanie po uszach.
            Tak z innej beczki, ciekawe ile u nas knajpek jest dla niepalacych. Ja znam
            dwie Nomad i Zagloba, to chyba troche malo, zwazajac na znaczy trend na
            niepalenie.....
    • broneknotgeld Fryna 31.07.05, 23:49
      W galeryji "Fryna"

Do ty galeryji Bembenista prosi
      "Pejzarz Gornoślonski" swojym pyndzlym głosi
      Ańfart i familok we łokiynnych romach
      Zoglondnij do "Fryny" - poczuj sie jak w doma
    • broneknotgeld Tydziyń Kultury Krajow Egzotycznych 22.02.06, 21:22
      Ano, cosik takego mo być we Rudzie Ślonski na przełomie lutego i marca.
      Imprezy majom być w MCK, kinie "Patria" i Gimnazjum nr 8.
    • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 31.01.07, 17:36
      Jeronie, możno terozki bydzie jeszcze ciekawi w ty rudzki kulturze
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=55260281
      • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 12.02.07, 22:09
        No, prawie dzisioj było spotkanie założycielske.
        Oby se to wszysko udało.
        • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 13.02.07, 20:33
          Jak sie zamyko domy kultury
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=57163429
          To tyż zarobio na miano dziury.
          • jozefosmenda Kto............ pustynię kulturalną? 16.02.07, 21:21
            No i mamy częściową odpowiedź:
            miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3922640.html
            Ale ja uważam,że wcale nie jest źle!
            • broneknotgeld Re: Kto............ pustynię kulturalną? 16.02.07, 23:10
              Ech, na Halymbie jednak jest nojgorzi.
            • halembianin1 Re: Kto............ pustynię kulturalną? 17.02.07, 01:27
              Niech Pan nie wierzy tej gazecie, ani temu artykułowi. Jest strasznie wybiórczy.
              Niestety i dziennikarz i większość komentujących wolą wypicowane, wyglancowane
              kluby z lekkostrawną muzyką zamiast bardziej zaangazowanej muzyki w
              klimatycznych miejscach.

Jesli chce się Pan przekonać, że nie jest tak najgorzej polecam zaglądać od
              czasu do czasu do informatora lokalnego www.ultramaryna.pl . Jest tam zakładka
              kluby, mnóstwo koncertów, przeglądów filmowych, teatralnych, wystaw.

Szkoda tylko, że Ruda Śląska pojawia się w nim tak rzadko.
            • broneknotgeld Re: Kto............ pustynię kulturalną? 10.05.07, 22:47
              Sie na zeflug łazić chce
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=60401200
              Tako niy ma cołkym źle.
    • grzegorz1948 Re: Kilka propozycji 11.05.07, 00:40
      W jednym miescie gdzies tam........... organizuje sie dwa razy do roku noce
      tego miasta.Placi sie za karte wstepu (zaznaczam nie tania ale tez nie droga)i
      chodzi sie od knajpy do knajpy.Karta wstepu upowaznia do wstepu do knajpy gdzie
      gra orkiestra/ kapela7band itam mozna potanczyc posluchac od jazzu , sombrera,
      muzyki ludowej do.........muzykiludowej i karaoke.Podoba sie -zostajesz ,
      sluchasz , pijesz i sie bawisz -nie to idziesz do nastepnej knajpy.w tej
      imprezie uczestniczy okolo 35 lokali(nie pytaj sie jak sie one rozliczaja)
      miasto co prawda okolo 270000 ludzi .Tak samo dwa razy do roku na glownej ulicy
      odbywa sie jazz festiwal z otwartymi sklepami i stoiskami z napojami i
      kielbaskami i roznymi przysmakami.kapele rozne od zespolu jezzowego nauczycieli
      z pobliskich szkol(bardzo ale bardzo lubie ich sluchac)po bandy amatorskie i
      zawodowe.kto ich oplaca ?Przypuszczam ze sklepy na tej ulicy.chyba ostatnio nie
      brak dobrych kapeli i zespolow na Slaskiej Ziemi.Taka ulica to meze byc ulica
      Sienkiewicza i Dabrowsiego na Wirku( wiem ze znow ktos powie Plaza, Wirek ) ale
      takie cos mozna wszedzie organizowac.
      • kapioh1 KULTURALNY UWIĄD, HI HI 12.05.07, 20:44
        Dawno tu nie zaglądałem, patrzę i widzę znajomy wątek..Ale do rzeczy. Wydaje
        się, że z Rudą nie jest źle oprócz pola kultury, niestety. Tutaj dna
        sięgnęliśmy i pukanie od spodu słychać, aż dudni. Od dna korzystnie odstaje
        jedynie Miejska Biblioteka Publiczna. Reszta niestety leżakuje za publiczne
        pieniążki. Królem absolutnym w leżakowaniu na dnie kulturalnym jest MCK im. H.
        Bisty. Ale cóż można powiedzieć o instytucji, w której zlikwidowano już
        restaurację, zabytkową drukarnię (co to ją otwierał ponoć Osmenda !!) a kultowy
        pub też ponoć ma na pieńku z pewną Panną. Czy ktoś jeszcze pamięta, że kiedyś
        zakładano funkcjonowanie galerii w tej budzie ? Jakież to centrum, gdzie od
        czasu do czasu dziadostwo na scenie zaistnieje, a urzędnicy dostaną
        zaproszenia. O stanie estetycznym budy w Bielszowicach nie wspominam, bo to
        rozpacz na skalę regionu. Kawiarni również brak. Jak ktoś z zewnątrz przyjedzie
        to z ledwością znajdzie parking, a potem spieprzać na kawę do Zabrza, hi hi. No
        i kolejny gmach- MUZEUM ! Tutaj nie tylko nie ma kawiarni ale nawet wjazdu dla
        niepełnosprawnych !! Z tyłu zamiast parkingu SYF i blaszane garaże kolesiów
        władzy. Nie wspomnę już o tym, że nasze muzeum nie posiada nawet strony
        internetowej....WSTYD, WSTYD, WSTYD. Co na to władza ? Nic, cieszy się, cała
        jest, że tak powiem, w skowronkach, hi hi hi.
        • zoro333 Re: kulturalny uwiąd, hi hi 10.05.08, 22:57
          Za upadek MCK odpowiada dyrektor dyrygent zespołu Jazzowego. U niego
          kasa szła na swój własny zespół który grał na każdej imprezie
          miejskiej.
          Następczyni /córka eks naczelniczki/ poszła krok dalej i z domu
          kultury zrobiła biurowiec. Wywalając przy okazji masę dzieci z
          zespołów tam ćwiczących no o słynnej drukarni nie wspominając.
          Muzeum racja, Bielszowice fifty, fifty.
          Z tym, że całkowitą odpowiedzialność ponoszę wicki i sam prezydent.
          Jeszcze Pietraszewska ta „uczciwa” wywala Szczerbińskiego i
          wprowadza grajka bo… odbyła z nim tourne po Australii.
          To „oczywiście zupełny przypadek”, że stało się to w tym czasie.
          Stania wywala grajka i wprowadza …..ównę bo ją bardzo ceni. Trudną
          ją było wywalić. Po MCK szalała nawet w MOSiR, na szczęście krótko.
          Teraz była wice z MZOPO.
          I kto ma tą kulturę tworzyć? Stania? Grzegorz1948?
          • woland.2 Re: kulturalny uwiąd, hi hi 11.05.08, 20:10
            Najlepiej twórz ją sam, skoro masz tyle w tym temacie do powiedzenia. Przedstaw
            swoją wizję, to ją ocenimy. Pod warunkiem, że nie jesteś byłym dyrektorem,
            którego "zasługi" oceniła kontrola...
            • zoro333 Re: kulturalny uwiąd, hi hi 11.05.08, 22:20
              Uuu, urzędnik się na forum zaplątał. I to jeszcze mało
              poinformowany. Pech.
              Jaka kontrola, ta zlecona po wycieczce do Australi pani
              wiceprezydent z przyszłym Dyrektorem. Wyobraź sobie, że najpierw
              stawiano jakieś zarzuty, ględzono o kontroli, ale jak komisje RM
              zaczęły się domagać wyników to okazało się, ze nic nie ma. Pani
              prezydent szybko zmieniła front i Jurek okazał się niezastąpiony w
              Bibliotece.
              A śmieszne jest to, ze kontrola na „zlecenie” nie by w temacie
              kultury i stawiała takie zarzuty jak zbyt duża ilość koncertów i ze
              nie są one dochodowe????
              Oczywiście potem /nowy dyrektor/ zrezygnowano z dobrej kultury na
              rzecz masówki i dochodowość się podniosła. I co panie urzędniku????

• rudy107 Re: kulturalny uwiąd, hi hi 12.05.08, 08:06
                I to jaki "urzędnik"- twierdzi, że decyzyjny: "Przedstaw swoją
                wizję, to ją ocenimy" - Woland, organizujesz jakiś konkurs?
                • zoro333 Re: kulturalny uwiąd, hi hi 12.05.08, 14:05
                  a moze to prawa ręka starego np. importowany wicek??
                  • rudy107 Re: kulturalny uwiąd, hi hi 12.05.08, 14:33
                    prawa czy lewa - cholera go wie - w każdym bądź razie chciałby nas
                    sobie pooceniać. A co ciekawe, twierdzi, że na forum wypowiadają się
                    same miernoty, więc ciekawa autoprezentacja.
    • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 10.05.08, 21:06
      IV Zeflug w Rudzie prawie
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=77429416
      Jest kultura we zabawie.
      • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 19.04.09, 08:24
        No, niy ma tak cołkym źle - we maju zaś przeca bydzie Zeflug
        Pszocieli Ślonski Fraszki i Rymowanki.
        A że łodbywo sie to co poł roku, to już szosty.
        • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 19.04.09, 19:32

No, promocjo ty imprezy poleku sztaruje.
          • konstantyk Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 21.04.09, 21:52
            Ludkowie. jaka pustynia? a wiekopomne dokonania naszego Broneczka to
            gips? Wreszczie sie boroczek objawił. Bronek, rymuj, rymuj!!!!
            Pisz , Milości moja, brifach, cajtungach, zeflungach... To przeca
            tak piyknie po slonsku
            • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 22.04.09, 23:11
              Hmm, zanosi sie na to, ze we plebiscycie tytułu "Pszociela Ślonski Godki" aże
              piontka rudzian bydzie we połfinale
              www.nettg.pl/Artykuly/Nasze-Pasje/Piknie-godaja...,25937
              Toż niy ma źle.
              • luveroz Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 25.04.09, 00:32
                no to z kultury porównywalnej z postępem pozostało nom ino godanie po śląsku i
                wpieprzanie krupnioków i wodzionki. Kilka dni temu miałem przyjemność być na
                wspaniałym przedstawieniu przedszkolaków dla przedszkolaków (pomyłka - rodziców
                oraz pana prezydenta) tzw "karuzela" w DK w Bielszowicach i stwierdzam z
                przykrością że kichę dojczszlagrów i zicpolek już się wciska biednym dzieciakom
                od 5go roku życia (ku radości władzy na chwalebne 50 lecie naszego miasta).

Od tematu "kichy" odcinam termin gwary. Tutaj było to akurat bardzo fajne
                posunięcie. I powiem szczerze że smutny jest fakt jej zanikania (ba, nawet sam
                jej nie używam) tak więc puki co Panie Bronisławie - czyń pan nadal swoją
                piśmienność.
                • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 25.04.09, 23:04
                  Hehe - ze ślonskom godkom niy ma we Rudzie Ślonski źle.
                  Prawie tym idzie sie pochwolić, że ze oficjalny dziesiontki
                  nominowany do tytułu "Pszociela Ślonski Godki" aże połowa to
                  rudzianie
                  www.nettg.pl/Artykuly/Nasze-Pasje/Piknie-godaja...,25937
                  • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 05.05.09, 21:58

Zeflug we pyńdziałek bydzie
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=68821868&a=94557827
                    Ślonsko fraszka tu niy w biydzie.
                    • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 11.05.09, 08:58

Witom, witom - co to bydzie?
                      Prawiom że już Zeflug idzie
                      Kaj rozblyśnie ślonsko godka
                      Dzisioj prawie trza se spotkać.
                      • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 12.05.09, 08:24
                        www.fojerman.pl/index.php?p=1_307_Ruda-l-nsko-2009
                        Toż idzie se tam ło tym cosik poczytać.
                        • rasmal Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 13.05.09, 17:52
                          "A kultura tu podobno jest"

Więc jednak "nasi" mędrcy od kultury mają mieszkańcom do
                          zaproponowania z okazji dni miasta techniawkę na targowisku
                          Do kompletu jeszcze brakuje tylko walki bokserskiej i już będzie
                          pełny rozkwit kultury w mieście
    • rasmal Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 15.05.09, 08:34
      W tym roku tzw "Dni Rudy Śląskiej" odbędą się 13 i 14 czerwca czyli w trakcie
      tzw długiego weekendu - kolejna udana decyzja Trzcinki i jego ekipy
    • donguido Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 20.05.09, 22:37
      Ale ludziska, rzućcie czasem okiem na plakaty i ogłoszenia o imprezach... Każdy
      sobie coś znajdzie nawet na stronie miasta, czy na portalu miejskim. Jest ze
      cztery miejsca w necie aby znaleźć informacje o imprezach w Rudzie.
      • rasmal Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 21.05.09, 20:41
        Więc prosta sprawa podaj kilka ciekawych przykładów na najbliższy
        weekend

> Ale ludziska, rzućcie czasem okiem na plakaty i ogłoszenia o
        imprezach... Każdy
        > sobie coś znajdzie nawet na stronie miasta, czy na portalu
        miejskim. Jest ze
        > cztery miejsca w necie aby znaleźć informacje o imprezach w Rudzie.
        • kapioh1 Re: Donguido... 21.05.09, 21:14
          Donguido, przypuszczam, że największym uniesieniem kulturalnym
          Andrzeja Stani będzie piwny festyn Związku Górnośląskiego prowadzony
          przez Księcia Lipin. To już nawet prowadzący musi przyjechać z
          sąsiedniego miasta.
          A tak poważnie, to ktoś mi ostatnio podrzucił Chorzowski Informator
          Kulturalny. Czytałem i usłyszałem walenie od spodu, o dno. To rudzka
          kultura jest tam poniżej, he he. Poczytaj se Donguido. Zrozumiesz
          różnicę między miastem a kulturalnym zadupiem. Nie jestem też
          zwolennikiem opłacania z publicznej kasy Księcia Lipin, żeby była
          jasność, gdyż Książe Andrzyj Piyrszy Wielgi jes ino jedyn. Jamynt.
    • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 17.06.09, 19:50

Dni Kultury Celtycki we Rudzie Ślonski
      19-21.VI.2009

Toż łod piontku do niydzieli
      forum.gazeta.pl/forum/w,28940,24707273,96757111,Re_Ruda_Slonsko.html
      Niych Fryncita se weseli.
    • g-48 Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 21.06.09, 21:21
      A moze to naprowadzi was na jakies idee?!
      video.nightwash.de/?p=1551
      Akcja dzieje sie w Kolonii w kazda sobote w jednym z wielu salonow
      pralniczych.Na pralkach rozstawia sie co sobote deski/podium/ i
      rozpoczyna sie widowisko.Wstep wolny a napoje uczestnicy takich
      imprez donosza sobie z pobliskiego LIdl.Pr4osto praktycznie i moze
      do nasladowania?!
    • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 16.04.13, 11:40
      Ech, czas richtig wartko leci
      Chnetko tref autorski skleci
      www.facebook.com/events/447817075294216/
    • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 19.04.13, 14:39
      "Konterfekty życzliwe" - 19.IV.2013
      - z teki karykatur M.W.Judyckiego

Kunszt ze szportym skuplowany
      Polityki, dobrodzieje
      W magistracie rudzkim ranym
      Dzisioj już sie ktosik śmieje
      Dyć niy z tych kerych przedstowio - yno z kryski Judyckiego
      Aż do końca maja może kukać tyż kto chce do tego
      www.facebook.com/photo.php?fbid=432157266833545&set=a.432157020166903.90316.427827820599823&type=3&theater
    • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 23.04.13, 16:58
      Skiż Dnia Ksionżki
      Ślonske konski
      wiadomoscirudzkie.pl/aktualnosci/zobacz/1898
    • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 29.05.13, 16:15
      Nagroda "Notgelda"

Choć NK już fest niy kulo
      Dyć na forum nikt niy fulo
      Choć dwa razy myni głosow
      Dyć niy tracom z myjny włosow
      Choć niy "Noblym" "Notgeld" przeca
      Jo z niym w przodek zowdy leca

www.dziennikzachodni.pl/artykul/906048,ruda-slaska-wreczyli-notgeldy,id,t.html
      Niy łod dzisioj, niy łod wczoraj
      Dlo kultury tako pora
      W kery wspiyrać jom durś trzeba
      Ludzi dźwigać, siyngać nieba
      Coby bliźni do bliźniego
      Ze konszczyczka Ślonska tego
      Był jak SŁOWO Ponboczkowe
      -Za to "Notgeld" erbnie czowiek!
    • broneknotgeld Re: Ruda Śląska pustynię kulturalną? 05.06.13, 20:17
      Konkurs RTPD "Szpaska z kwiotkym"

Laureatom gratuluja!
      rtpd.eu/2013/06/05/konkurs-poetycki-podsumowany/