Dodaj do ulubionych

Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska”

06.03.06, 12:04

List otwarty

My niżej podpisani, zatroskani o dobro Naszego Miasta i całego Śląska,
apelujemy do wszystkich organizacji i ludzi dobrej woli o przyłączenie się do
naszej inicjatywy. Nie mogąc liczyć na jakiekolwiek wsparcie i zrozumienie ze
strony ogólnopolskich partii i organizacji politycznych, nie wykazujących
najmniejszego zainteresowania upadkiem gospodarczym, katastrofą społeczną i
zapaścią cywilizacyjną Śląska, postanawiamy co następuje:

W czasie wyborów każdego szczebla, poczynając od wyborów do Parlamentu
Europejskiego na wyborach samorządowych kończąc, wspólnie i w porozumieniu,
będziemy popierać jedynie takie osoby, mieszkańców Śląska, których
dotychczasowa działalność i postawa życiowa gwarantuje, że mandatu zaufania
społecznego użyją dla dobra społeczności lokalnej a nie dla własnych korzyści.

Postanawiamy z całą mocą i konsekwentnie, nigdy nie udzielać poparcia
wyborczego tzw. spadochroniarzom, to jest osobom nie związanym ze Śląskiem,
którzy głosy śląskich wyborców traktują jedynie jako odskocznię dla osobistej
politycznej kariery.

Pamiętajmy, że bieda i bezrobocie dotyka ludzi niezależnie od ich narodowości
i poglądów politycznych. Jeśli my Mieszkańcy Rudy Śląskiej i całego Górnego
Śląska sami sobie nie pomożemy, wybierając do Parlamentu czy Rady Gminy,
najlepszych spośród Nas, to nikt inny Nas nie uratuje.

Leon Swczyna

Pod takim listem się podpisałem, niestety jest wielu którym to szkodzi i
prawdopodobnie znowu nic z tego nie wyjdzie. Pyta publicznie
dlaczego?????????????????????????????
Obserwuj wątek
    • jozefosmenda Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 07.03.06, 14:36
      LEON!
      mogę cię zapewnić, że mnie na pewno nie przeszkadza!
      • w36 Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 07.03.06, 15:19
        Hmmm...

NMRŚ+RAŚ=WM ???

Ja p...
        • kapioh1 Re: Zwiędły Związek Górnośląski, ha ha. 07.03.06, 18:30
          Hmm, tak się składa, że o Jedności Górnośląskiej bębni i trąbi jedynie RAŚ.
          Natomiast niedoszły partner RAŚ, czyli Związek Górnośląski nabrał wody w usta i
          zachowuje się jak przysłowiowa stara panna. Niby chce, bo już musi, ale z
          drugiej strony nadal wyczekuje księcia z bajki. Czy RAŚ jest najlepszym
          kandydatem do małżeństawa z ZG ? Pewnie nie, ale jest jedynym. Tymczasem,
          Związek Górnośląski to organizacja nijaka i stetryczała. Próba odmłodzenia
          skończyła się wylansowaniem pseudo- kariery Szygi, czyli nowego Prezesa. Szyga
          najpierw próbował lokalnej karierki w Siemianowicach Śląskich. Jednakże po
          spuszczeniu go przez Z.P.Szandara, zasmakował w karierze większego formatu.
          Został Prezesem ZG, aby już jako Prezes zostać dodatkowo Dyrektorem
          Radia "Piekary". Dyrektorem natomiast został, aby już jako Dyrektor zostać
          łatwiej Posłem. Posłem został z PO, mimo, że macierzysta partyja go wywaliła
          jeszcze przed wyborami. Teraz mizdrzy się obleśnie do PIS. Takich to partnerów
          ma Pan, Panie Leonie do tej Jedności. Obawiam się, że to już dla Związku
          Górnośląskiego okres agonalny, ha ha. Zresztą, co ja tu będę Panu pisał. Niech
          się Pan poradzi dostępnego na lokalnym, rudzkim poletku Wielkiego Guru Związku
          Górnośląskiego- Lubiny Michała, co to jest Dyrektorem miejscowego muzeum. Może
          on Panu odpowie, dlaczego ZG woli staropanieństwo i przyspieszony uwiąd starczy
          niż mariaż z RAŚ.
          • lswaczyna Re: Zwiędły Związek Górnośląski, ha ha. 08.03.06, 14:45
            kapioh1 napisał:

> Hmm, tak się składa, że o Jedności Górnośląskiej bębni i trąbi jedynie RAŚ.
            > Natomiast niedoszły partner RAŚ, czyli Związek Górnośląski nabrał wody w usta i
            >
            > zachowuje się jak przysłowiowa stara panna. N

Szanowny Panie kapioh1 mam takie osobiste pytanie czy czasem nie jest Pan
            członkiem RAŚ, MG, MN, PŚ? Moje pytanie bierze się stąd, iż Pański ogląd
            sytuacji jest zgodny z poglądami większości naszych członków jak i członków
            organizacji z nami sprzymierzonych.
            • kapioh1 Re: Zwiędły Związek Górnośląski, ha ha. 08.03.06, 18:27
              Ha ha, Panie Leonie nie jestem członkiem RAŚ ani tych innych organizacji, co to
              napisał Pan o nich skrótami, a ja odszyfrowałem jedynie Mniejszość Niemiecką.
              Za to mój post odzwierciedla moją ocenę sytuacji upadającego Związku
              Górnośląskiego, co to kiedyś kręcił karuzelą z miejscowymi fotelikami i
              rozdawał karty w grze pt. "Władza". Teraz członkowie i prominentni działacze ZG
              mają jedynie wrażenie, że nadal czymś kręcą. Oni kręcą piankę. Niech Pan tak
              poważnie zapyta Lubinę, co mu przeszkadza w Jedności Górnośląskiej. Ponoć
              Lubina jest członkiem wąskiej grupy intelektualno- programowych guru ZG. A może
              ta intelektualna grupa jest tak wąziutka, że nie ma już wpływu na piwno-
              krupniokową resztę ? A tak na marginesie, to ZG ma niezły mająteczek. Niech
              Panu wypożyczą na te Wasze RAŚ-owe imprezy np. budynek w Kochłowicach, który do
              nich należy, a dzieje się tam tyle co g..wno.
              • emtek7 Re: Zwiędły Związek Górnośląski, ha ha. 10.03.06, 10:00
                to nie jest zwiędły Związek!
                Jest dobrze okopany bo wy Goduli i w Rudzie ma tak samo ekstra swoje siedziby.
                Swoich ludzi też mo wszędzie bo przeca pan prezydent jest ze ZG, a od tego się
                zaczyna!
                Ale z tego co ja wiem to radni w niektorych siedzibach ZG mają swoje dyżury.No i
                kasa płynie z Rady do ZG za wynajmowanie pomieszczeń a w ten sposób mają niższe
                koszta utrzymania.
        • broneknotgeld Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 07.03.06, 19:31
          Hehe - na wiyrchuszka ZG tyż czynsto paczołch i pacza krytycznie.
          Swego czasu nawet nasz prezydynt był tam wiceszefym, dyć i wtedy starali sie
          jak yno umieli niy widzieć ślonskich notgeldow.
          Zdo sie co dzisioj stolicy ślonski fraszki tyż niy chcom widzieć.
          Dyć co inkszego krytykować wiyrchuszka, a co inkszego psioczyć na cołke
          stowarzyszynie.
          Jo żech ciyngym we tym ZG jest i oby to trwało jak nojduży.
          Do RAŚ zaś żech niy wstompioł, bo choć sie czuja regionalistom, to przeca niy
          autonomistom. Niy znaczy to, broń Boże, że niy docyniom samy ideji.
          Hehe - ciekawie by było we Polsce autonomicznych regionow - jo zowdy byda za
          tym.
          No, mie Jedność Gornoślonsko niy wadzi - popiyrom.
    • dyzma007 Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 10.03.06, 08:58
      MNie przeszkadza pańskie działanie.
      Fanatyzm i dzielenie ludzi należy zwalczać w każdej postaci.
      • slezan Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 10.03.06, 14:47
        Zwalczać trzeba zawistnych oszczerców, Panie Dyzma. Albo jest Pan głupi i używa
        słów, których nie rozumie, albo też nawiązuje Pan swą postawą do postaci, od
        której zaczerpnął Pan nicka.
        Ucz się Pan od Swaczyny społecznego działania i obywatelskiej postawy.
        • lswaczyna Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 12.03.06, 14:24
          Koło Ruchu Autonomii Śląska
          Ruda Śląska 12.01.2006r
          41-703 Ruda Śląska
          ul.Latki 6c/15

Do Zarządu Koła Związku Górnośląskiego

Szanowni Państwo. W związku z zaistniałą sytuacją, czyli odrzuceniem przez
          Zarząd Związku Górnośląskiego, oferty skierowanej przez Zarząd Ruchu Autonomii
          Śląska a dotyczącej wspólnego startu w wyborach samorządowych, nie
          ma co liczyć na współpracę naszych organizacji na szczeblu regionu.
          Jednak jesteśmy głęboko przekonani, że szczególnie w Rudzie Śląskiej, ciężkim
          grzechem zaniechania, byłoby nie podjęcie próby stworzenia porozumienia
          wyborczego wszystkich sił pro-śląskich. Celem takiego porozumienia powinno być
          wyłonienie kandydata na kompetentnego, rzetelnego i słownego prezydenta.
          Oczywiste jest także stworzenie wspólnej listy wyborczej w wyborach do Rady
          Miasta. (Oczywiście poziom moralny i kompetencje kandydatów powinny
          być jak najwyższe). Jesteśmy pewni, że efektem takich działań byłoby przerwanie
          łańcucha patologii, krępującego dynamiczny rozwój Naszego Miasta.
          Zdajemy sobie sprawę, że oddzielny start

w wyborach naszych organizacji jest osłabieniem szans na wyborczy sukces opcji
          pro rozwojowej i pro śląskiej. Zdając sobie sprawę z różnorodności sił pro
          śląskich, proponujemy formułę komitetu zawartą w podpisanej przez władze naszych
          organizacji w deklaracji „Jedność Górnośląska”.
          W razie odrzucenie naszej propozycji i gdyby jednocześnie jakimś cudem Związek
          Górnośląski nie wziął udziału w wyborach samorządowych pod własnymi sztandarami,
          propozycja współpracy pozostaje aktualna dla wszystkich członków Związku
          Górnośląskiego.
          Prosimy o odpowiedź na powyższą ofertę współpracy, jak najszybciej. Brak
          odpowiedzi do dnia 28 lutego 2006 będziemy uważali za odmowę współpracy w/w
          kwestii.

Za Koło Ruchu Autonomii Śląska

w Rudzie Śląskiej
          Przewodniczący Leon Swaczyna

P.S.

Pismo przesyłamy na ręce Zarządu Koła. Jednocześnie mamy nadzieję, iż z treścią
          niniejszego listu, będą mogli się zapoznać wszyscy członkowie koła.

Leon Swaczyna

Zgodnie z przyjętym zwyczajem (listy na które nie dostajemy żadnej odpowiedzi po
          prostu upubliczniamy)oraz z uwagi na nierzetelną prace Poczty Polskiej
          publikujemy powyższy list z nadzieją na odpowiedź jeśli nie ze strony prezesów
          to przynajmniej ze strony członków ZG gotowych do współpracy.
          Leon Swaczyna
      • kapioh1 Re: Dyzma poszukuje fanatyzmu Leona, ha ha. 10.03.06, 21:04
        Słuchaj no Dyzma, ja nie uwielbiam Swaczyny i jego pewnych, nie do końca
        trzymających się kupy pomysłów. Natomiast jego śmieszne elaboraty poprostu mnie
        śmieszą. Ale gdzie tu fanatyzm ? Gdzie dzielenie ludzi ? Podaj mi jeden
        przykład fanatyzmu Swaczyny. Albo nie, nie wysilaj się, bo się jeszcze spocisz
        i nic nie znajdziesz. Więc lepiej na drugi raz nie trać okazji do nie pisania.
        • w36 Re: Dyzma poszukuje fanatyzmu Leona, ha ha. 10.03.06, 23:34
          kapioh1 napisał:

> Ale gdzie tu fanatyzm ? Gdzie dzielenie ludzi ?

Kapioh, dziwi mnie Twoje zdziwienie ;)
          Wiesz przecież doskonale o co generalnie chodzi dyzmie w tym poscie wyżej. A
          przykładów na Leona n.p. w temacie szerzenia nienawiści narodowościowej to nawet
          tu na forum wystarczy ;) Co do fanatyzmu Leona, to jak Ci przeszkadza to
          określenie, to może bardziej pasuje cynizm.
          • slezan Re: Dyzma poszukuje fanatyzmu Leona, ha ha. 11.03.06, 08:21
            Nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz, bo nie po raz pierwszy
            wychodzisz na błazna.
            Taki ograniczony, a twierdzi, że wie, jakie są motywy ludzkich działań, no no
            no. Zrób ćwierć tego, co dla regionu robi Swaczyna, to pogadamy.
            • dyzma007 Re: Dyzma poszukuje fanatyzmu Leona, ha ha. 11.03.06, 15:29
              Do slezan.
              Jesteś prawą czy lewą ręką Swaczyny i bez przenośni. ten sam styl pisania.
              Jak już piszesz to przypomnij mi co Swaczyna zrobił dla regionu, napisz aby
              potomni postawili mu pomnik, bo mnie nic nie wiadomo o działalności Swaczyny
              dla ludzi.
              Do kapioh.
              W latach 20 też śmiano się z krzyków i pomysłów pana z wąsikiem.
              Szybko im zamknął usta
              • kapioh1 Re: Dyzma poszukuje fanatyzmu Leona, ha ha. 11.03.06, 17:56
                Porównanie działalności Swaczyny do pomysłów pana z wąsikiem, zapewne Hitlera
                odebrałem jako wysoce niesmaczne. Takie "ciosy Gołoty" najwięcej jednak mówią o
                ich autorze a nie jego adwerszarzu. Tym razem dały mi pogląd na mikry poziom
                wiedzy niejakiego Dyzmy. Otóż Dyzmo, znać wiedza historyczna którą dysponujesz,
                pasuje jak ulał do twego pseudonimu. Pan Hitler był narodowym socjalistą i
                brzydził się wszelakim regionalizmem. Podkreślał nawet, że ideał dla Niemiec to
                jeden naród, jedno państwo i jeden wódz. Swaczyna natomiast wręcz przeciwnie.
                Dziwi mnie natomiast twoja chęć gnojenia Swaczyny w tak prostacki sposób.
                Wystarczy poczytać jego niektóre, śmieszne posty i już jest temat. Natomiast
                taki przeciwnik jak Ty, Dyzmo jedynie pomnaża zastępy zwolenników Leona S.
                • dyzma007 Re: Dyzma poszukuje fanatyzmu Leona, ha ha. 11.03.06, 18:22
                  Nie porównywałem działalności pana Swaczyny do Hitlera i dziwię się, że tak to
                  odebrałeś.
                  Całą resztę już sobie sam dopisałeś. Wiem, czym był, czym jest narodowy
                  socjalizm.
                  Raczej wyraziłem zdziwienie, że z głoszonych haseł RAŚ można się śmiać.
                  Mnie one nie śmieszą a przerażają. Takim poglądom należy się przeciwstawiać.
                  mikry poziom...
                  • kapioh1 Re: Dyzma poszukuje fanatyzmu Leona, ha ha. 11.03.06, 23:35
                    Taa. A opisywany przez Ciebie pan z wąsikiem, to niby kto, hę ? A tak nawiasem
                    mówiąc, to śmieję się z pewnych poglądów, pomysłów i porównań Swaczyny, typu OC
                    czy biedaszyby, ha ha. Czy to są poglądy RAŚ ? Tego nie wiem. Natomiast co do
                    Jedności Górnośląskiej, to idea bardzo mi się podoba i lansuje ją właśnie RAŚ.
                    Jest to świetny pomysł na rozwój zdrowego regionalizmu. Nie wiem natomiast, czy
                    idee, które zakładają współpracę na rzecz wspólnego dobra, jakim jest Górny
                    Śląsk mogą przerażać. Tak więc również w krytykowaniu Swaczyny należy zachować
                    zdrowy rozsądek.
                    • w36 Re: Dyzma poszukuje fanatyzmu Leona, ha ha. 12.03.06, 05:26
                      kapioh1 napisał:

> Jest to świetny pomysł na rozwój zdrowego regionalizmu.

Kapioh, Raś to ani zdrowy ani regionalizm. Przecież ta organizacja już w samej
                      swojej nazwie narzuca doktrynę polityczną, której przeciwników bezwzględnie
                      uważa za wrogów. I co to ma ze Śląskiem wspólnego tak naprawdę? Że grzebią w
                      śląskiej historii i selektywnie wybierają tylko takie fakty które im są wygodne?
                      Że korzystają ze śląskiej ksenofobii i ją podsycają, choćby hasłami typu
                      Ślązak-dobry, Polak-zły?

> Nie wiem natomiast, czy
                      >
                      > idee, które zakładają współpracę na rzecz wspólnego dobra, jakim jest Górny
                      > Śląsk mogą przerażać.

Były już niejednokrotnie zarzuty względem działalności Raś że ma charakter
                      nacjonalistyczny i seperatystyczny, oraz nawet pewne analogie z organizacjami,
                      też można powiedzieć z hasłami autonomistycznymi, typu IRA czy ETA. A przecież
                      znając pewne fakty z historii najnowszej, nie można niestety całkiem wykluczyć
                      że na podbudowie ideologicznej Leona i jego kolegów, jakaś grupa nie wiadomo
                      skąd, zacznie siać terror i wkręci Polskę i Śląsk w beznadziejne bagno,
                      posiłkując się hasłami n.p. pomocy Ślązakom ciemiężonym przez Polaków.
                      To rzeczywiście przestaje być śmieszne i nie dziwię się że wywołuje niepokój.

Co do Leona i pewnych innych rasiowców, to mogę się z Tobą zgodzić że nie jest
                      fanatykiem (choć mogę się mylić), bo fanatyk głęboko wierzy w swoją ideologię a
                      on jak widze choćby tu na forum, wierzy raczej tylko w skuteczność agitacji
                      (czemu się nie dziwię) i osiągane tym korzyści n.p. kasa na tytę, czy fotel w
                      sejmie albo samorządzie.

• slezan Re: Dyzma poszukuje fanatyzmu Leona, ha ha. 12.03.06, 09:03
                        Tjaaaa, następny mądrala, który nie wie, co to autonomia.
                        A niby gdzie RAŚ korzysta ze śląskiej ksenofobii, albo lansuje obraz dobrego
                        Ślązaka i złego Polaka?
                        A co do selekcji faktów, to o pisaniu historii nie masz pojęcia. Każdy historyk
                        dokonuje takiej selekcji.
                        A obraz złego Polaka przekazywał pewnie artykulik w biuletynie Swaczyny o
                        zasługach Sędzimira dla rozwoju górnośłąskiego przemysłu.
                      • kapioh1 Re: Chodziło mi o Jedność Górnośląską ! 12.03.06, 10:01
                        Szanowny W36, nie pisałem, że RAŚ jest świetnym pomysłem na rozwój
                        regionalizmu, lecz Jedność Górnośląska. Pomysł jest godny uwagi dlatego, że
                        zakłada współpracę organizacji regionalnych. A współpraca to KOMPROMISY. Są
                        ludzie, którzy krzywo patrzą na RAŚ a nasładzają się Związkiem Górnośląskim. Są
                        też tacy, u których rozmamłany, piwno- krupniokowy ZG wyzwala nagatywną energię
                        a radykalizm RAŚ wręcz przeciwnie. Jedność Górnośląska zniwelowałaby
                        pewne "kanty" obu wyżej wspomnianych organizacji. Jeżeli Leon Swaczyna lansuje
                        tutaj Jedność Górnośląską, to wnioskuję, iż nie jest RAŚ- owcem zbyt radykalnym
                        a kompromis leży w zasięgu jego mentalności. Na marginesie tylko dodam, że
                        Szyga, najważniejszy facet w Związku Górnośląskim, swego czasu poparł ideę
                        współpracy na zasadach JG. Ale potem zachciało mu się zostać posłem a teraz
                        zmienić partię. Więc sprawy Związku Górnośląskiego i jego powolnego uwiądu ma w
                        głebokiej d..pie.
                        • slezan Re: Chodziło mi o Jedność Górnośląską ! 12.03.06, 14:08
                          Radykalizm RAŚ to hasło bez pokrycia. Czyżby autonomia regionalna szeroko
                          praktykowana w cywilizowanym świecie była pomysłem radykalnym? Centralizm - to
                          ci dopiero radykalizm.
                          Chyba, że radykalizm RAŚ polega na propagowaniu dziedzictwa kulturowego regionu
                          bez narodowych uprzedzeń i bez obciażenia wspomnianą piwno-krupniokową wizją.
                          • kapioh1 Re: Chodziło mi o Jedność Górnośląską ! 12.03.06, 21:04
                            W Polsce, która w założeniu PIS ma być państwem kulturowo i narodowo
                            homogenicznym, poglądy głoszone przez RAŚ należą do radykalnych. Szczególnie w
                            odniesieniu do innych organizacji uchodzących za regionalne, typu Związek
                            Górnośląski. Jedni się tym radykalizmem zachwycają, inni wręcz przeciwnie.
                            Jeżeli słowo "radykalne" Cię tak z niewiadomego powodu irytuje, to może
                            być "bardzo stanowcze".
                            • slezan Re: Chodziło mi o Jedność Górnośląską ! 12.03.06, 22:14
                              Radykalizm jest pojęciem względnym. Problem zatem wpunkcie odniesienia. skoro
                              jesteśmy już w UE to wartto zastanowić się nad tym, czym jest regionalizm w
                              państwach unii. W tym kontekście RAŚ nie może uchodzić za ugrupowanie
                              radykalne, a wręcz przeciwnie.
                              Co do relacji do Związku Górnośląskiego - to nie kwestia radykalizmu czy
                              stanowczości. RAŚ jest po prostu zdecydowanie bardziej konkretny. Mówiąc o
                              autonomii postuluje w miarę konkretne rozwiązanie ustrojowe (w miarę - bo można
                              sobie wyobrazić różny zakres autonomii). ZG nie prezentuje żadnej wizji.
              • slezan Re: Dyzma poszukuje fanatyzmu Leona, ha ha. 12.03.06, 09:06
                Skorro Ci nie wiadomo, to świadczy jedynie o tym, że nie interesując się
                sprawami swego miasta robisz sobie z gęby cholewę.
                Swaczyna organizował w Ruudzie Śląskiej Górnośląskie Dni Dziedzictwa, a także
                akcję promocyjną projektu ordynacji podatkowej autorstwa Centrum im. Adama
                Smitha. Za jego sprawą odbyo się też w mieście szereg prelekcji na temat
                śląskiej kultury. I zrobił to SPOŁECZNIE.
    • slezan Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 16.03.06, 23:55
      Jak to komu? Vattenfallowi. Ale Szyga dał czadu.
      • w36 Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 17.03.06, 00:03
        slezan napisał:

> Jak to komu? Vattenfallowi. Ale Szyga dał czadu.

Czy Szyga był kiedyś w Raś czy mi się coś pokręciło?
        • slezan Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 17.03.06, 00:11
          Coś Ci się pokręciło. Nie znam osoby, która przeszłaby z RAŚ do Związku
          Górnośląskiego. Znam przypadki odwrotnych ruchów. Mam nadzieję, że w razie
          czego nikt naszego elektrycznego posła do RAŚ nie przyjmie:-).
          • w36 Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 17.03.06, 00:19
            slezan napisał:

> Coś Ci się pokręciło.

Aha.. Dzięki za wyjaśnienie.
            • lswaczyna Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląskąska" 17.03.06, 19:04
              Jak poinformował mnie poseł Alojzy Lysko (PiS) na najbliższym posiedzeniu Sejmu
              RP ma być rozpatrywana sprawa opłat sądowych w sprawach o odszkodowanie z tytułu
              szkód górniczych.
              ZLNS wysłał do wszystkich posłanek i posłów Apel w tej sprawie. Najpierw PO, a
              potem SLD poinformowały ZLNS w rejestracji, że złożyły stosowny projekt ustawy,
              posłanka Grażyna Tyszko z Samoobrony złożyła w tej sprawie interpelację
              poselską, a poseł Marek Kotlinowski z LPR zapewnił, że będzie chciał wykorzystać
              Apel w pracach legislacyjnych. Później grupa posłów śląskich z PiS złożyła
              projekt ustawy.
              • lswaczyna Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląskąsk 17.03.06, 19:06
                Coraz częściej myślę i mam na to coraz więcej poszlak , ze SS nie tylko
                polskie są niechętne autonomii. A jak wam się wydaje.
                • lswaczyna Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląskąsk 02.05.06, 17:00
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=41163509&a=41163509
                  • lswaczyna Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląskąsk 02.05.06, 22:09
                    Koło Ruchu Autonomii Śląska
                    Ruda Śląska 12.01.2006r
                    41-703 Ruda Śląska
                    ul.Latki 6c/15

Do Zarządu Koła Związku Górnośląskiego

Szanowni Państwo. W związku z zaistniałą sytuacją, czyli odrzuceniem przez
                    Zarząd Związku Górnośląskiego, oferty skierowanej przez Zarząd Ruchu Autonomii
                    Śląska a dotyczącej wspólnego startu w wyborach samorządowych, nie
                    ma co liczyć na współpracę naszych organizacji na szczeblu regionu.
                    Jednak jesteśmy głęboko przekonani, że szczególnie w Rudzie Śląskiej, ciężkim
                    grzechem zaniechania, byłoby nie podjęcie próby stworzenia porozumienia
                    wyborczego wszystkich sił pro-śląskich. Celem takiego porozumienia powinno być
                    wyłonienie kandydata na kompetentnego, rzetelnego i słownego prezydenta.
                    Oczywiste jest także stworzenie wspólnej listy wyborczej w wyborach do Rady
                    Miasta. (Oczywiście poziom moralny i kompetencje kandydatów powinny
                    być jak najwyższe). Jesteśmy pewni, że efektem takich działań byłoby przerwanie
                    łańcucha patologii, krępującego dynamiczny rozwój Naszego Miasta.
                    Zdajemy sobie sprawę, że oddzielny start

w wyborach naszych organizacji jest osłabieniem szans na wyborczy sukces opcji
                    pro rozwojowej i pro śląskiej. Zdając sobie sprawę z różnorodności sił pro
                    śląskich, proponujemy formułę komitetu zawartą w podpisanej przez władze naszych
                    organizacji w deklaracji „Jedność Górnośląska”.
                    W razie odrzucenie naszej propozycji i gdyby jednocześnie jakimś cudem Związek
                    Górnośląski nie wziął udziału w wyborach samorządowych pod własnymi sztandarami,
                    propozycja współpracy pozostaje aktualna dla wszystkich członków Związku
                    Górnośląskiego.
                    Prosimy o odpowiedź na powyższą ofertę współpracy, jak najszybciej. Brak
                    odpowiedzi do dnia 28 lutego 2006 będziemy uważali za odmowę współpracy w/w
                    kwestii.

Za Koło Ruchu Autonomii Śląska

w Rudzie Śląskiej
                    Przewodniczący Leon Swaczyna

P.S.

Pismo przesyłamy na ręce Zarządu Koła. Jednocześnie mamy nadzieję, iż z treścią
                    niniejszego listu, będą mogli się zapoznać wszyscy członkowie koła.

Leon Swaczyna

Zgodnie z przyjętym zwyczajem (listy na które nie dostajemy żadnej odpowiedzi po
                    prostu upubliczniamy)oraz z uwagi na nierzetelną prace Poczty Polskiej
                    publikujemy powyższy list z nadzieją na odpowiedź jeśli nie ze strony prezesów
                    to przynajmniej ze strony członków ZG gotowych do współpracy.
                    Leon Swaczyna tel;502
                    659 749

• w36 Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląskąsk 03.05.06, 00:36
                      Leon, jak Cię nie chcą, to ich prawo. Trudno, się mówi.
                      Rozumiem że jesteście z kolegami mocno napaleni na wygranie czegoś w wyborach
                      ale miej też trochę godności i przestań może tak w kółko tutaj się wypłakiwać ;)
                      • lswaczyna Pro publico bono 15.05.06, 18:39

W ekspresowym tempie zbliżają się wybory samorządowe. Już niedługo liczne
                        organizacje polityczne przedstawią nam swoje listy wyborcze, na których
                        znajdziemy wielu uczciwych, kompetentnych ludzi, chcących zrobić coś
                        pożytecznego dla Naszego Miasta.
                        Niestety krążą pogłoski, jakoby w czasie ostatnich wyborów, niektóre
                        organizacje kazały sobie słono płacić za możliwość startu z ich list. Ponoć
                        dotyczyło to przede wszystkim partii politycznych o ogólnopolskim charakterze.
                        Jeśli, ktoś czuje potrzebę działania na forum publicznym dla dobra wspólnego,
                        ma dobre pomysły, chce coś zrobić dla Rudy Śląskiej, ale nie stać go na wysokie
                        wpisowe, to zapraszamy do współpracy z Ruchem Autonomii Śląska.
                        Liczymy na współdziałanie z ludźmi uczciwymi, kompetentnymi i dotrzymującymi
                        słowa. Nie oceniamy ludzi według ich narodowości, wyznawanej religii czy
                        poglądów politycznych. Nie pobieramy „startowego”, ale oczywiście mamy swoje
                        warunki. A właściwie jeden warunek.
                        Osoba chcąca współpracować z RAŚ, nie może być przeciwna temu, by o losach
                        Górnego Śląska decydowali jego mieszkańcy. Nie może być przeciwna temu, by
                        większość wypracowanych przez mieszkańców naszego regionu pieniędzy pozostawała
                        na miejscu. Krótko mówiąc, osoba chcąca współpracować z RAŚ, nie może być
                        przeciwna odzyskaniu przez Górny Śląsk, bezprawnie odebranej dekretami Bieruta,
                        Autonomii.
                        Wszystkich chętnych prosimy o kontakt.

Przewodniczący Koła Ruchu Autonomii Śląska

w Rudzie Śląskiej

Leon Swaczyna
    • broneknotgeld Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 15.10.06, 15:37
      "Jedność Gornoślonsko se cołkym straciyła
      Toż przi welowaniu aże kajsik skryła.
      • broneknotgeld Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 17.10.06, 19:21
        RAŚ w wyborach dyć sztartuje
        Ktosik tukej to promuje?
        • lswaczyna Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 17.10.06, 21:23
          broneknotgeld napisał:

> RAŚ w wyborach dyć sztartuje
          > Ktosik tukej to promuje?
          Sztartuje i A.S. dokopuje
          • broneknotgeld Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 17.10.06, 21:27
            Zowdy tako jest ciekawi
            Kaj i Ślonzok cosik prawi.
            • lswaczyna Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 19.10.06, 16:43
              wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/geoPowiat.html?id=247201&type=0
              • broneknotgeld Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 19.10.06, 17:03
                Dziynki - w tym co szkryfły "Wiadomości Rudzke" niy wszysko było klar.
                • broneknotgeld Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 19.10.06, 17:08
                  No to co?
                  Trza by Gorzelika jakoś wspiyrać we tym "boju" ło mandat radnego.
                  Możno tak łotworzyć z "hukym" wystawa ślonskich notgeldow w Katowicach?
                  • broneknotgeld Re: Komu przeszkadza “Jedność Górnośląska&# 01.11.06, 23:51
                    Trza ślonskość zbiyrać jako te ziorka
                    Aże zebiere se pełno miorka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka