osi-ris 11.06.06, 15:46 Prosze mi powiedziec-wyjaśnic do czego potrzebna jest straż miejska? Jakiś zakres obowiązków - ale nie cytowac mi tu ustaw.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan_st Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 11.06.06, 19:25 osi-ris napisała: > Prosze mi powiedziec-wyjaśnic do czego potrzebna jest straż miejska? > Jakiś zakres obowiązków - ale nie cytowac mi tu ustaw.. wg. moich obserwacji straż miejska służy np do transportowania niektórych pracowników UM do domu bądź z domu do pracy i nie tylko pracowników:) Osi-rys czy ty widziałaś kiedyś na mieście strażnika po godz. 22? bo ja nie. Przykłąd idzie z góry Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 11.06.06, 22:55 1. czyli służy do transportu 2. wg. moich obserwacji do zmniejszania bezrobocia.. Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 11.06.06, 23:42 Straż Miejska w Rudzie Śląskiej do niczego praktycznego nie służy. Nie jest w stanie nawet zapanować nad parkowaniem w okolicy Urzędu Miasta, ha ha ha. Sami strażnicy gustują w parkowaniu na oznaczonym przejściu dla pieszych, które znajduje się przed wejściem głównym. No a łatwo rozpoznawalnych kolesiów z ratusza nie można przecież karać. Nie chcę już mówić o porządku ulicę dalej. Kiedy się do nich dzwoni i coś zgłasza, to powtarzają jak katarynka "Proszę zadzwonić do Ośrodka Dyspozycyjnego Prezydenta, my się tym nie zajmujemy". Należy jednak przyznać, że SM to prawdziwa "kuźnia kadr", wywodzi się z niej jeden informatyk i jeden architekt, hi hi hi. Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 12.06.06, 00:06 > 1. czyli służy do transportu > 2. wg. moich obserwacji do zmniejszania bezrobocia.. 3. kształci obywateli :) > praktyczna nauka zawodu < Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 15.06.06, 20:49 osi-ris napisała: > Prosze mi powiedziec-wyjaśnic do czego potrzebna jest straż miejska? > Jakiś zakres obowiązków - ale nie cytowac mi tu ustaw.. > jeszcze fajne zdjęcia robią :) i to nie tylko te płatne (sic!), kiedyś w radiu mówili o inicjatywie naszych strażników - 1600 zdjęć grafiti, miała być wystawa ale nic z tego nie wyszło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 15.06.06, 22:51 Taaa, mówili, mówili, mówili. I g..no z tego wyszło. Centrum miasta jest obsrane przez pseudo- graficiarzy. A strażnicy siedzą w UM i widocznie na zewnątrz nie wychodzą. W końcu pizzę dostarczą na miejsce, hi hi. Odpowiedz Link Zgłoś
daro-40 Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 16.06.06, 12:31 Na początku istnienia S.M. również nie miałem zbyt dobrego zdania na temat tej formacji, ale na dzień dzisiejszy muszę stanąć w obronie S.M. pomimo pewnych ułomności-Straż Miejska w dużym stopniu odciąża Policję(zawaloną ilością spraw i biurokracją)w sprawach porządkowych, drobnych wykroczeń jak również interwencji domowych. Straż Miejska jak i Policja są formacjami do które rzadko obdarzamy sympatią gdyż z definicji ich istnienia są od utrzymania porządku publicznego a my jako obywatele lubimy łamać różne przepisy a to się wiąże z restrykcjami. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 16.06.06, 20:17 Na ciekawą wypowiedź w tym i innych (niestety prawdziwych) temacie się natknąłem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=760&w=43687952 Co to z tymi szpitalami, ktoś wie może? Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 17.06.06, 17:09 Straż Miejska to sposób na wydatkowanie kilku groszy z budżetu miasta. Policzcie ile już mają samochodów. Niestety, ale rację miał Prezydent Żymełka, który nie zgadzał się na zakupy samochodów dla SM. Uwazal, że straznicy mają chodzić pieszo, bo tylko wtedy coś zobaczą. Samochów miał byc tylko do interwencji. A ile teraz SM ma samochodów? Natomiast druga rzecz, to miejsca pracy dla dzieci zasłużonych obywateli. M.in. pracuje tam córka radnego, choć podobno w urzedzie nawet się sobie nie kłaniają, by nikt nie odkrył zagrywki... Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 17.06.06, 19:46 Tutaj Rudy ma rację. Dzisiaj dzwoniłem do Straży Miejskiej na oba numery w ciągu czterdziestu (!!) minut trzydzieści razy !! Mam to w komórce zapamiętane. I co ? Zajęte były numerki. Zamiast autek centralkę im kupić ! Taka Straż Miejska jest mi na g..no potrzebna. ROZWIĄZAĆ !!!! I niech pielęgnują miejską zieleń i zamiatają ulice za te same pieniądze. Wtedy przynajmniej będzie widać ich pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
rudzianka2 Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 18.06.06, 09:45 Witam chciałabym poruszyć pewien temat. Głośno ostatnio w mieście Ruda Śląska o programie ,,Przejrzysta Polska''. Program ten ma podobno dać społeczeństwu pewność, że ich pieniądze są wydatkowane zgodnie z prawem i potrzebami. W związku z tym mam kilka pytań.: Dlaczeo ponad 3 lata nie było pieniędzy na inwestycje w naszym mieśćie, a teraz, kiedy zbliżają się wybory nagle buduje się nowe drogi, remontuje juz istniejące?. Dlaczego w roku 2005 z braku finansów ,,Dni Rudy Śląskiej'' trwały 2 dni a w tym roku 3 ?. Nie wymienie już róznego rodzaju festynów, koncertów itp. mnożących się jak grzyby po deszczu przed wyborami samorządowymi. Kto za to płaci? Aha. Podobno nasz wielki (ciałem i duchem) prezydent Andrzej S. obiecał rudzkiej słuzbie zdrowia podwyzki. Skąd weźmie na to pieniądze, skoro miasto ma podobno wielomilionowe długi? A skoro jestem juz przy słuzbie zdrowia. Widziałam ostatnio, że szpitali pilnują pracownicy Straży Miejskiej. Rozumiem, że to jest mienie miejskie, ale czy takie służby nie powinny się zajmować pilnowaniem bezpieczeństwa na terenie miasta? W szpitalu powinna byc ochrona ( jak w innych cywilizowanych krajach). Z drugiej jednak strony jak Straznicy moga dbać n nasze bezpieczeństwo w koszulach, krawatach i z teczką w ręku ?. Tak powinni wyglądać urzednicy a nie funkcjonariujsze. W takim stroju z pewnością nie wzbudzą strachu czy posłuchu wśród chuliganów. Natomiast zawsze będzie ich mało do wypisywania mandatów za parkowanie. Niedawno znalazłam karteczkę za wycieraczką mego samochodu, bo zaparkowałałam na parkingu przy Urzedzie Miejskim. Podobno nie miałam jakiejś karty parkingowej . Sprawdziłam. Parking ten jest droga wewnętrzna, a ostanio w telewizji duzo szumu było wokół parkowania na drogach wewnętrznych. Podobno Policja nie moze egzekwować przepisów na takich drochach. Czy Straz Miejska ma w takim razie wieksze uprawnienia od Policji? . Dowiedziałam sie również, że niedługo zostanie przyjetych kilkanaście nowych osób do Straży Miejksiej i ze podbno juz wcześniej znane są nazwiska tych osób. Więc co to za ,, przejrzysta Polska'', zgodnie z którą pracownicy mają być wyłonieni w drodze konkursu. Jeśli jednak zastanowić się głębiej, do tej pracy nie są potrzebne jakiejś specjalne predyspozycje, skoro Straż Miejska zajmuje sie z posypywaniem zima chodników przed kościołami, albo (co widziałam na własne oczy) pilnowaniem rusztowań przy budynku dworca w Chebziu, a podobno nawet są wyznaczeni funkcjonariusze do pilnowania samochodów gosci przyjeżdżajacych do pana Prezydenta. Więc pytam jeszcze raz: kto wtedy pilnuje naszego spokoju??? Chyba nie kobiety w Straży Miejskiej, bo one są jak YETI - wszyscy o nich słyszeli a nikt ich nie widział. Pytam więc ile ich tam pracuje i czy zostały przeszkolone? Jesli tak, to pieniądze zostały wyrzucone w błoto, bo nie widziałam jeszcze zadnej z nich na ulicy. Idąc dalej podobno wkrótce Strażników ma być około 80. Ciekawa jestem gdzie oni są, bo chociaż często widuję patrole pieszo i w samochodzie, to jest to zawsze około 20 tych samych ludzi. Gdzie jest reszta? Czyżby tradycyjnym poslikm zwyczajem większość siedziała za biurkami?. Ostatnia sprawa jaka mnie poruszyła to sposób obsadzania stanowisk kierowniczych w Straży Miejskiej. Podobno jeden ze strazników nie był jeszcze przyjęty do pracy, a już było wiadomo, że będzie komendantem. A według rozporzadzenia w/s wynagradzania pracowników samorzadowych naczelnik wydziału (jakim jest Straz Miejska) musi mieć przepracowane przynjamniej 4 lata w danym wydziale. Słyszałam również, że ten pan nie był wtedy nawet mieszkańcem Rudy Śląskiej. Czy to uczciwe??? Podsumowując całości nie chodzi mi o to zeby zmieniać prezydenta czy broń Boże, rozwiazując Straż Miejską, bo do kogo wtedy będziemy zwracać się o pomoc, kiedy na Policję nie można liczyć. Chodzi o to, żeby każdy zajął sie tym, czym powinien i nie utrudniał pracy innym. Bo jak ma byc dobrze wykonywana praca w Urzędzie gdzie ludzie przyjmowani są za nazwiska a nie predyspozycje. I to wszystko za nasze wspólne pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
pac3 Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 18.06.06, 10:08 Gdyby zlikwidowali Straż Miejska to nasza Policja jest na kolanach. Wszytskie interwencje przeszły by na nich. Tym bardziej musze pochwalic Straz Miejska bo tylko oni patroluja nasze osiedla a nie główne ulice lub rejon stacji BP tak jak to robi Policja Odpowiedz Link Zgłoś
takisobieja1 Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 30.06.06, 07:16 Po pierwsze Policja jest instytucją państwową ...ich nikt nie ruszy ...nie da sie ich rozwiązać więc nie dziwcie się że tak działają .....Straż Mijska jest powołana przez miasto i tak jak szybko powstała tak samo szybko może zniknąć dlatego chłopaki się tam staraja i patrolują bo każdy im cały czas patrzy na ręce i czeka tylko żeby ich na czymś przyłapać bo wiadomo że każdy szuka jakiejś sensacji ... sami zastanówcie się kto pilnuje pożądku i czystości w mieście ? ...Policja ?..niesądze ... kto ustawia margines społeczny w mieście ...Policja ?...niesądze .. i chyba jako jedyna w kraju nasza Straż Miejska podejmuje interwencje dotyczące przemocy domowej i awantur domowych ..chociaż wcaleby nie musieli a mogliby to wszystko pozostawić Policji Pozatym ich uprawnienia zaczynają sie i kończą na wykroczeniach.. wiec ich pole do popisu jest ograniczone ... moim skromnym zdaniem jeżeli ich uprawnienia byłyby takie same jak Policji ta druga niebyłaby wogóle w mieście potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 30.06.06, 20:12 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3452346.html Rudzianie SM do roboty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
takisobieja1 Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 01.07.06, 08:04 o wytrwałośc i poświęcenie Strażników to ja sie wcale nie martwie bo nie raz ich widziałem w akcji ...a policja powinna sie uczyc od nich podejscia do pracy i dyscypliny ... porównajcie tylko jak wyglada na mieście patrol Straży a nasi nieustraszeni funkcjonariusze policji ... pozatym ....strażników o ile wiem jest koło 60 a policjantów ponad 350 wiec przełuzcie to na to kogo ile pomimo to widać więcej ...... Starż 5 radiowozów .... policja ...chyba z 30 .... przemyślcie to Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 02.07.06, 23:41 A ja cenię pracę SM i to bardzo! Malkontentów w tym zakresie zawsze było sporo ale strażnicy znają moje spojrzenie. Powinni tylko mieć jeszcze większe uprawnienia w zakresie fizycznego przekonywania naszych "rudzkich talentów "!A przecież mamy mistrzów Polski. Nie przejmujcie się zatem panowie strażnicy tylko róbcie swoje a jak nikt nie widzi to podwójnie!Komendant wie o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sztygar_ds Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 07.02.07, 23:38 motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/straznik-z-radarem-moze-nam-skoczyc,867868,415 a nasi co? przekażą swoje policji? albo będą czekać na "rozwój sytuacji" czyli na pierwszego odważnego? Odpowiedz Link Zgłoś
pac3 Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 09.02.07, 13:07 www.mswia.gov.pl/portal/pl/195/4275/- polecam. I wszystko bedzie jasne! Odpowiedz Link Zgłoś
pac3 Re: Straż Miejska - Ruda Śląska 09.02.07, 13:09 www.mswia.gov.pl/portal/pl/195/4275/ Poprawiam link bo ten powyzej nie działa Odpowiedz Link Zgłoś