Dodaj do ulubionych

Rady Nadzorcze

23.03.07, 13:54
Jak ćwierkają ptaszki/toż juz wiosna/ radni a nawet kandydaci na radnych z
ugrupowań koalicyjnych /np. Porozumienie/ wykupili wszelkie kursy na członków
Rad Nadzorczych. Kują na potęgę i morgi. Po co?
Wszystko wskazuje, ze zmian większych w RN nie będzie. Ale oni „mają
obiecane”.
Jak prezydent będzie chciał obietnice wyborcze koalicjantom spełnić, to
będzie potrzeba powołania z kilka spółek np. do budowy sztucznej trasy
zjazdowej lub gródka w Kochłowicach. Myślę, ze forumowicze pomogą władzy i
kilka spółek /oczywiście potrzebnych dla miasta/ wymyślą.
Obserwuj wątek
    • rudy107 Re: Rady Nadzorcze 23.03.07, 21:47
      -zawsze mozna wrócić do tej koncepcji budowy garaży piętrowych w każdej
      dzielnicy
      - spółka może zająć się też przebudowa placu JPII
      - może usankcjonuje się opłaty wnoszone do TV Sfera i zrobi z tego spółkę
      miejską
      - najwyższy czas nazwać po imieniu działalność Domu Kultury - wszak pani
      derektor jest menadżerem i chce by ten obiekt zarabiał, wiec nie ch robi to
      oficjalnie
      - można też powołać npp. spółkę, która odciążyłaby wydziały UM (bo tak tłok) i
      jedna zajmie się promocją miasta, druga geodezją, trzecia drogami itp.
      W sumie, nie powinno być problemów...
      • zoro333 Re: Rady Nadzorcze 24.03.07, 09:02
        Na te ostatnie pomysły platfusy już wpadli. Spółke prywatną chcą zatrudnić do
        kontroli działu kadr w szpitalu.
        Spółka znajoma władzy?

• lernest Re: Rady Nadzorcze 24.03.07, 10:07
          Szkoda,że ja nie mam odpowiednich kwalifikacji do zasiadania w RN.
          Przypominam sobie ,że jakiś czas temu we Wiadomościach Rudzkich był komunikat by
          ci ,którzy je mają zgłaszali się do UM .
          Już wtedy przepadłem ale za to nie jestem na liście miejscowego Gudzowatego!
      • sentee Zwariowaliście?:)))) 24.03.07, 10:16
        Ktoś przeczyta te wasze pomysły i Mu doniesie... albo nie daj Bóg, sam przeczyta;)))
        Ostrożnie:))
    • rudy107 Re: Rady Nadzorcze 24.03.07, 14:18
      lernest nie ząłuj i nie łudź się, że co ogłoszone, to dostepne. Ogłasza się np
      różne konkursy. I myślisz, że masz szanse? Przykład: konkurs na dyrektora MOSIR-
      u. Prawo czasem wymaga takiego czy innego ogloszonka, ale zapewniam cię, że
      tremat RN to bynajmniej nie kurs. Znam osoby, które zasiadały w RN bez kursu.
      • rafalprencel Re: Rady Nadzorcze 24.03.07, 14:36
        Co do kontroli, to mi się zawsze wydawało, że raz na rok spółki prawa handlowego albo zakłady budżetowe muszą być kontrolowane przez zewnętrzną firmę aby przeprowadzić audyt.
        • zoro333 Rafał 24.03.07, 17:19
          Spółka do kontroli działu kadr. 5 osób, które i tak nie odpowiadają za
          zatrudnienie.
          I co to mam wspólnego z audytem? Panie Rafale???
    • rudy107 Re: Rady Nadzorcze 24.03.07, 17:39
      jaki audyt? w spółce prawa handlowego? Czy gdyby pan założył spółkę zo.o. to
      zamawiałby pan raz w roku jakiś tam audyt? A spółki miejskie to spółki prawa
      handlowego i nie można ich zobowiązywać do niczego, czego nie ma w
      zobowiązaniach takich spółek. Teoretycznie miasta - jako właściciel może przez
      radny nadzorcze własnie, sprawdzać stan finansów. Dlatego też tak dyskusyjne są
      ukryte formy dotacji.
      • rafalprencel Audyt 24.03.07, 22:18
        Informacje za ministerstwem finansów rp:

Obowiązująca od 1 stycznia 2006 r. ustawa z dnia 30 czerwca 2005 r. o finansach publicznych (zwana dalej "ustawą") wprowadziła istotne zmiany w zakresie prowadzenia audytu wewnętrznego w jednostkach podsektora samorządowego. Art. 49 ust. 5 ustawy nakazuje prowadzenie audytu wewnętrznego w urzędzie jednostki samorządu terytorialnego, jeżeli ujęte w jej budżecie środki publiczne lub wydatki i rozchody tych środków przekroczą kwotę "progową", określoną przez Ministra Finansów w wykonaniu delegacji ustawowej (art. 49 ust. 4). Obecnie kwota "progowa" wynosi 40 mln zł.

Powyższe rozwiązanie nie oznacza braku podstaw do prowadzenia audytu wewnętrznego w jednostkach organizacyjnych samorządu terytorialnego. W tej kwestii obowiązuje bowiem generalna zasada zapisana w art. 49 ust. 2 ustawy, w myśl której audyt wewnętrzny prowadzi się również w zaliczonych do podsektora samorządowego innych niż jednostki samorządu terytorialnego jednostkach, jeżeli jednostki te gromadzą znaczne środki publiczne lub dokonują znacznych wydatków publicznych. Ocena, czy w odniesieniu do danej jednostki ma miejsce taka sytuacja, powinna nastąpić z uwzględnieniem reguł ustanowionych w przepisach art. 49 ust. 3 i 4 powołanej ustawy. Stąd w przypadku przekroczenia przez samorządową jednostkę organizacyjną kwot progowych, jest ona zobowiązana do zatrudnienia audytora wewnętrznego w terminie określonym w rozporządzeniu wydanym na podstawie art. 49 ust. 4 ustawy o finansach publicznych.

Biorąc pod uwagę cel prowadzenia audytu wewnętrznego w jednostce samorządu terytorialnego, właściwym jest przyjęcie rozwiązania, zgodnie z którym audytor wewnętrzny zatrudniony w urzędzie jednostki samorządu terytorialnego (po przekroczeniu ujętych w jej budżecie kwot progowych) obejmuje zakresem prowadzonego audytu wewnętrznego, oprócz urzędu jednostki samorządu terytorialnego również te samorządowe jednostki organizacyjne, które nie przekroczyły ww. kwot progowych
        • osi-ris Re: Audyt 24.03.07, 23:14
          wynik jaki by nie był odpowiadać za niego będzie DYREKTOR i kogo odwołają ?!
          ciekiawi mnie jedynie fakt czy wyjdzie kto zlecał zatrudnienie?!
          • jozefosmenda Re: Audyt 25.03.07, 00:33
            domyślam się o co chodzi.Podzielam!
        • zoro333 Rafał 25.03.07, 10:13
          Panie Rafale, miesza Pan jak nigdy.
          W 2004 roku Prezydent powołał wydział Audytu i kontroli wewnętrznej. On jest i
          pracuje. Zgodnie także z zarządzeniem prezydenta zakres kontroli i audytu
          obowiązuje zakłady i spółki podległe. I ten wydział już przeprowadzał audyt
          szpitala.
          Proste!
          Pytanie: po co komu zewnętrzna spółka do kontroli małej
          komórki /zatrudnienia/w szpitalu miejskim?
          Dla wyjaśnienia: komórka ta ma niewielki wpływ na działalność szpitala, bo nie
          tam zapadają decyzje o zatrudnieniu.
          Kant ci to czy nie?

• rafalprencel Re: Rafał 25.03.07, 12:11
            ja tylko zadałem sobie trud i cytuje ustawe, czyli prawo, które obowiązuje. wniosków nie wyciągam:)
    • rudy107 Re: Rady Nadzorcze 25.03.07, 10:03
      Ale czy spółka zo.o.jest taką jednostką? W tym momencie zaczynam mieć
      wątpliwości. Takimi jednostkami sa niewątpliwie zakłady budżetowe, jednostki
      itp. zaś sens przekształceń zakładów w spółki miały własnie na celu wykluczenie
      z dostępu do publicznych środków i zmuszenie do działań komercyjnych. A skoro
      nie ma (teoretycznie) dofinansowania, to z jakiego tytułu audyty? Panie
      Józefie, jak to jest?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka