Dodaj do ulubionych

MDK im. Bisty - drukarnia i kółko fotograficzne

27.06.07, 20:09
Witam.

Czy ktoś z Was wie co się stało z maszyną drukarską w podziemiach Domu Kultury
im. Henryka Bisty? Ponoć jest to zabytkowy egzemplarz, jeden z najstarszych w
Polsce. Czemu nie jest ona atrakcją turystyczną?

I druga sprawa. W MDK działało ponoć kółko fotograficzne. Czemu zostało
rozwiązane? Co obecnie dzieje się w domu kultury w Nowym Bytomiu?
Obserwuj wątek
    • broneknotgeld Re: MDK im. Bisty - drukarnia i kółko fotograficz 27.06.07, 22:49
      Trza by se ło to łoptyać wiceszefowy MOSiRu.
      Słyszołch że ta drukarnia mo być wystawiono na terynach rekreacyjnych Doliny
      Kłodnicy.
      Dyć możno to yno take klachy.
      • jozefosmenda Re: MDK im. Bisty - drukarnia 27.06.07, 23:07
        Ta drukarnia to nie jest jedna maszyna lecz kilka.To zabytek techniczny klasy
        światowej.Ale komuś "parametry" przeszkadzały to ją zamknął ale przedtem
        stwierdził,że Osmenda zrobił ja tam po górniczemu!
        Kolejny demontaż i transport w inne miejsce znacznie ją "rozwali".Czyli
        uszczupli od strony technicznej a to już i tak staruszka czyli zabytek.
        Uważam osobiście że powinna stać i pracować tam gdzie się w tej chwili
        znajduje.Ale dla tych którzy tego nie czują marnotrawienie publicznych pieniędzy
        nie ma żadnego znaczenia.
        • halembianin1 Re: MDK im. Bisty - drukarnia 27.06.07, 23:09
          Czy może Pan wskazać osoby, które są odpowiedzialne za ocenę techniczną tych
          maszyn? Kto w tej sprawie wydaje decyzje?

• osi-ris Re: MDK im. Bisty - drukarnia 28.06.07, 12:44
            halembianin ale ty "gupie" pytanie zadajesz. No chyba nie sądzisz że za stan
            zabytków odpowiada prezydent miasta?!albo podległy mu odpow. wydział zgodnie z
            def. jeden rządzi jeden odpowiada. ;)

gregor1948 mam rację? prezydent jest OK!
            • lukrata Re: MDK im. Bisty - drukarnia 30.06.07, 18:05
              drukarnia stoi i niszczeje nikt nie dba o konserwacje maszyn, a o to zeby
              maszyny były w rejestrze zabytków musi zadbac miasto, jako właściciel,
              maszyny juz sa wycenione przez eksperta
              może uda sie je zarejestrowac zanim sie rozpadną,
              szkoda, że nie można ich zobaczyć, bo niby nie wolno, czyżby wzrok miał je
              uszkodzić? ha, ha
            • lukrata Re: MDK im. Bisty - drukarnia 30.06.07, 18:06

> halembianin ale ty "gupie" pytanie zadajesz. No chyba nie sądzisz że za stan
              > zabytków odpowiada prezydent miasta?!albo podległy mu odpow. wydział zgodnie z
              > def. jeden rządzi jeden odpowiada. ;)
              no myślę, że ktoś za to odpowiada??
              • lswaczyna Re: MDK im. Bisty - drukarnia 30.06.07, 18:31
                lukrata napisała:

>
                > > halembianin ale ty "gupie" pytanie zadajesz. No chyba nie sądzisz że za s
                > tan
                > > zabytków odpowiada prezydent miasta?!albo podległy mu odpow. wydział zgod
                > nie z
                > > def. jeden rządzi jeden odpowiada. ;)
                > no myślę, że ktoś za to odpowiada??

Zgodnie z decyzją prokuratury w Rudzie Śląskiej za dewastację zabytku techniki
                nie odpowiada: właściciel ani właściciel nieruchomości na terenie którego dany
                zabytek się znajduje.
                • lukrata Re: MDK im. Bisty - drukarnia 01.07.07, 15:14
                  Zgodnie z decyzją prokuratury w Rudzie Śląskiej za dewastację zabytku techniki
                  > nie odpowiada: właściciel ani właściciel nieruchomości na terenie którego dany
                  > zabytek się znajduje.

a ja nie mówię o dewastacji lecz niemożliwości oglądania, a tak swoją drogą no
                  tto, kto za nie odpowiada a może są niczyje?
                  • halembianin1 Re: MDK im. Bisty - drukarnia 02.07.07, 18:16
                    Dobre pytanie. Kto jest właścicielem tych maszyn? Kto przyczynia się do ich
                    dewastacji? Czemu zabytek w skali europejskiej marnieje w miasteczku Ruda Śląska?
                    • osi-ris Re: MDK im. Bisty - drukarnia 04.07.07, 08:04
                      w gminie !!

a co do zabytków i drukarni przenieśmy to na Halembę do pałacyku myśliwskiego !
                      tam też można by zrobić kółko fotograficzne i drukarzy graficzne z
                      wykorzystaniem komputra i kuupe innych rzeczy. pytanie kto za to zapłaci?
                      spółdzielnie mieszkaniowe!!
                      -dlaczego?
                      ponieważ każda z nich ma swoje w dzielnicy kluby- to nie lepiej dać pieniądze na
                      utrzymanie dworku z dotacją miasta niż utrzymywać blaszane trupy jak Muza np.
                      jest to w centrum Halemby i oś Goja ma blisko i energetyków trochę dalej no ale..
                      za bajtla się chodziło na różnego rodzaju spektakle do tego pałacyku - ale to
                      były czasy...
                      rsm może to sprzedać albo wynająć na jakieś targowisko jak na Wirku koło banku
                      ożywi sie ten teren kuupe kasy można zarobić i pałacyk sie spłaci no ale...

przecież ja jestem czerwony
                      podobno

pozdrowienia dla gregora..
        • halembianin1 Re: MDK im. Bisty - drukarnia 01.11.07, 14:42
          Widziałem dziś dokument w naszej, wspaniałej TV Sfera o tej drukarni. Prezydent
          przecina 1/3 wstęgi, Józef Osmenda 1/3 i jeden z radnych też 1/3. Wspaniałe
          święto, wystawa fotograficzna, lokalne elity zwiedzają i podziwiają. Właściciel
          MCK im. Bisty w wywiadzie mówi: "Na razie nie ma planów co zrobić z maszyną, ale
          jej właściciel (człowiek, który pracował z tą maszyną całe życie) drukuje
          firmom, które są tym zainteresowane plakaty itd., także korzyści MCK są również
          ekonomiczne. Co do wartości edukacyjnej na razie zaprosili uczniów SP nr 1, co
          do dalszego zwiedzania nie ma planów, ale na pewno drukarnia przysłuży się
          edukacji młodzieży".

Wychodzi na to, że drukarnia jest po to, by MCK mógł sobie dorobić drukowaniem
          plakatów wiekową czcionką. Co obecnie dzieje się z drukarnią z początku XX.
          wieku? Nadal niszczeje? Czy w tym mieście na odpowiedzialnych stanowiskach
          pracują ludzie skrajnie nieodpowiedzialni?

Zamiast drukować plakaty reklamujące zwiedzanie i oglądanie DZIAŁAJĄCYCH maszyn
          drukarskich MCK dorabiał do wypłaty.

Pytanie głównie do Pana Osmendy. Wiem, że partycypował Pan w przeniesieniu tej
          maszyny z ulicy Hallera do MCK. Wie Pan co się teraz dzieje w tej sprawie?

Ps. zdaję sobie sprawę, że dysponuje Pan tylko jednym głosem w radzie miasta.

pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka