Dodaj do ulubionych

Big Brother na Wirku :D

30.08.07, 03:36
Ludzie! Na skrzyżowaniu 1Maja i Katowickiej będą kręcić Big Brother'a!
Poważniej:
Czy ma to związek z wypadkowością na tym skrzyżowaniu? Bo wydaje mi się że
jeżeli nawet "fachowa" przebudowa x-lat temu nie przniosła rezultatu to kilka
obiektywów tym bardziej nie da rady (szczególnie nocą gdzie gó..arze zasówają
i po 180km/h autkami pożyczonymi od tatusiów).
Obserwuj wątek
    • w36 Re: Big Brother na Wirku :D 30.08.07, 03:58
      luveroz napisał:

> Czy ma to związek z wypadkowością na tym skrzyżowaniu?

Tak mi się wydaje że jednak od czasu tych wysepek nie widzę na tym skrzyżowaniu
      żadnego potłuczonego szkła co było wcześniej nagminne ani żadnego wypadku na
      żywo. Chociaż nastała nowa moda tj. wyrywanie ze środkowego pasa na wprost z
      zajeżdżaniem drogi jadącym poprawnie.
      Też jakby ustało wpadanie na wysepki. Pewno to była sprawa miejscowych jadących
      na pamięć a nie na wzrok. Naumieli się ;)
    • wnawara Re: Big Brother na Wirku :D 30.08.07, 13:14
      Przebudowa skrzyżowania Katowicka x 1 Maja polega na zbudowaniu sygnalizacji
      akomodacyjnej w miejsce istniejącej stałoczasowej. Oznacza to ni mniej ni
      więcej, że zainstalowane zostaną detektory pojazdów na każdym "wlocie" w postaci
      pętli indukcyjnych zagłębionych w asfalcie (zainteresowani zauważą ponacinany
      asfalt) i przyciski dla pieszych. Nie będzie żadnych kamer czy innych
      BigBrotherów. ;-) Nie są także zmieniane słupy ani sygnalizatory. Po prostu -
      pętle, przyciski i sterownik.

Nie jestem pewien, czy plany nie przewidują także utworzenia osobnych
      sygnalizatorów kierunkowych na lewoskrętach z 1 Maja. Mam nadzieję, że tak - na
      ten moment nie mam wystarczających informacji.

Pragnę zauważyć, że tego typu sygnalizacje z detektorami w postaci pętli
      indukcyjnych działają w naszym mieście już od szeregu lat - są to sygnalizacje w
      ciągu 1 Maja - Czarny Las, Tesco, Hallera, Ruda Południowa - przy czym ta
      ostatnia sygnalizacja z przyczyn technicznych została już jakiś czas temu
      przestawiona na stałoczasową, i - z tego co wiem - chyba nadal taką jest.

A jeżeli chodzi o wypadkowość na skrzyżowaniu 1 Maja x Jankowskiego/Katowicka,
      to drastycznie się ona zmniejszyła po utworzeniu odrębnych pasów do lewoskrętu -
      to było najważniejsze działanie na rzecz bezpieczeństwa w tym miejscu. Aktualne
      działania służą bardziej poprawieniu płynności ruchu niż zwiększeniu bezpieczeństwa.

Pozdrawiam,
      Wojciech Nawara
      • jankolodziej Re: Big Brother na Wirku :D 30.08.07, 14:44
        "Po prostu -
        pętle, przyciski i sterownik."

Na wysięgnikach z sygnalizatorami zamieszczono czujniki optyczne, które mogą być
        mylone z kamerami. Albo to rzeczywiście kamery.
        • wnawara Re: Big Brother na Wirku :D 30.08.07, 15:16
          Czujników optycznych szczerze mówiąc nie widziałem. Widziałem za to pętle,
          mnóstwo pętli ;-) stąd też mój wniosek, że czujników optycznych nie będzie.
          Postaram się jednakże uzupełnić swoje informacje.
      • w36 Re: Big Brother na Wirku :D 30.08.07, 20:18
        wnawara napisał:

> A jeżeli chodzi o wypadkowość na skrzyżowaniu 1 Maja x Jankowskiego/Katowicka,
        > to drastycznie się ona zmniejszyła po utworzeniu odrębnych pasów do lewoskrętu
        > -
        > to było najważniejsze działanie na rzecz bezpieczeństwa w tym miejscu.

Mam też takie subiektywne odczucia ale czy masz może dostęp do jakiś danych
        liczbowych? To już zdaje się od końca grudnia są te wysepki, to już powinien
        rezultat w statystyce wyjść chyba wyraźny.

Jeśli możesz to dowiedz się proszę, co to konkretnie za "kamerki" i po co wiszą
        tam koło dziesiątki. Takie same też wiszą od dawna na tymczasowym skrzyżowaniu
        średnicówki i objazdu do Niedurnego w Chebziu.
        • wnawara Re: Big Brother na Wirku :D 30.08.07, 20:41
          w36 napisał:

> Mam też takie subiektywne odczucia ale czy masz może dostęp do jakiś danych
          > liczbowych?

Konkretnymi danymi liczbowymi niestety nie dysponuję.
          Jednakże widać to także "gołym okiem". Do pełni szczęścia potrzeba tam osobnych
          sygnalizatorów kierunkowych dla lewoskrętów z 1 Maja, które - mam nadzieję -
          powstaną. A detektory - to po prostu upłynnienie ruchu, poprawa komfortu, ale
          bez większego wpływu na bezpieczeństwo.

> Jeśli możesz to dowiedz się proszę, co to konkretnie za "kamerki" i po co wiszą
          > tam koło dziesiątki. Takie same też wiszą od dawna na tymczasowym skrzyżowaniu
          > średnicówki i objazdu do Niedurnego w Chebziu.

Na Chebziu na pewno wiszą detektory optyczne. Nie są to stricte "kamerki",
          chociaż je przypominają. Ot - wykrywają nadjeżdżające/czekające samochody,
          przekazują te informacje do sterownika w "skrzynce" stojącej obok sygnalizacji,
          a tam sterownik już to odpowiednio interpretuje i steruje ruchem, zgodnie z
          programem. Tego typu detektory są alternatywą dla detektorów w postaci pętli
          indukcyjnych (ponacinany asfalt, w to włożony drut - całość zalana lepikiem).

Tylko, że wszędzie spotykałem się ALBO z detektorami optycznymi (ostatnio bardzo
          popularne np. w Zabrzu) ALBO z pętlami (moim zdaniem rozwiązanie gorsze -
          bardziej awaryjne, popularne np. w R.Śl.). Muszę wniknąć w temat, bo to
          oznaczałoby niezrozumiałe dla mnie zdublowanie detektorów.

Na pewno nie jest to "monitoring" w postaci kamery przekazującej obraz. To
          byłoby bez sensu - w przypadku zdarzenia drogowego i tak nie nagrałoby się to,
          co najważniejsze.

Pozdrawiam,
          Wojtek Nawara
          • w36 Re: Big Brother na Wirku :D 30.08.07, 22:15
            wnawara napisał:

> Na Chebziu na pewno wiszą detektory optyczne. Nie są to stricte "kamerki",
            > chociaż je przypominają. Ot - wykrywają nadjeżdżające/czekające samochody,

Dzięki za wyjaśnienie.
            Lekko to było krępujące stać tak na światłach i mieć poczucie że ktoś na mnie z
            góry patrzy a ja n.p. nie uczesany albo jadę hmmm... z osobą z którą nie powinno
            się mnie kojarzyć ;)
            • wnawara Re: Big Brother na Wirku :D 01.09.07, 12:34
              w36 napisał:

> Dzięki za wyjaśnienie.
              > Lekko to było krępujące stać tak na światłach i mieć poczucie że ktoś na mnie z
              > góry patrzy a ja n.p. nie uczesany albo jadę hmmm... z osobą z którą nie powinn
              > o
              > się mnie kojarzyć ;)

OK, nie doceniłem naszego Wydziału Dróg i Mostów. ;-) Spodziewałem się zwykłej
              tandetnej detekcji ruchu obiektów, jak w wielu innych przypadkach (ostatnio
              lubiana np. w Gliwicach).

Zastosowano dość konkretną wideodetekcję i pętle indukcyjne zarazem.
              Wideodetekcja sięga do 70 metrów (na 1 Maja) i do 40 metrów (na Katowickiej i
              Jankowskiego), a pętle umieszczone są bezpośrednio przed liniami zatrzymania i
              nawet za nimi - zabezpieczona została sytuacja gdy ktoś nie zdąży skrzyżowania
              opuścić na swoim zielonym.
              Niestety na razie nie będzie sygnalizatorów kierunkowych dla lewoskrętów z 1
              Maja, jednakże projekt to przewiduje i istnieje możliwość zainstalowania tego w
              przyszłości stosunkowo niewielkim nakładem środków, gdy zajdzie taka
              konieczność. Pozytywnie na bezpieczeństwo powinny jednak wpłynąć pętle
              wykrywające samochody, które nie zdążyły opuścić skrzyżowania.

I teraz uwaga - obraz wideo z kamer, prócz tego, że jest wykorzystywany "na
              miejscu" dla systemu wideodetekcji, musi mieć możliwość przesłania go do centrum
              obsługi - wynika to bezpośrednio z SIWZ. Nie odpowiem jednak, czy zostało to od
              razu wdrożone, czy jest to zapis bardziej "przyszłościowy", gdyż zwyczajnie nie
              mam w tym momencie odpowiedniej wiedzy.
              Sygnalizacja ma być "stałoczerwona" - tzn. każde zielone będzie wyświetlane
              tylko po wykryciu pojazdu albo wezwaniu pieszego (naciśnięcie przycisku).

Nie powiem - podoba mi się ten system.

autoscope.com/products/ais.htm - oto zastosowane kamery

Zainteresowanym polecam SIWZ przetargu na modernizację
              www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=11541&idmp=852&r=r
              Zwłaszcza pierwszy plik (część programowo-ruchowa) jest interesujący. Jest tam
              zwięzły i zrozumiały opis słowny podjętych działań, czytelne rysunki -
              umiejscowienie pętli, strefy wideodetekcji, oznakowanie.

Odnośnie Chebzia - szczerze wątpię, aby na tymczasowym skrzyżowaniu ktoś obraz
              wideo z systemu wideodetekcji przesyłał gdzieś dalej. Tam raczej nie wchodzi to
              w grę.
      • luveroz Zwolnij pan Panie Nawara! 31.08.07, 04:02
        Zwolnij Pan Panie Wojtku z tymi osiągnięciami! Zacznijmy od tego że aby przyjżeć
        sie bliżej wypadkowości na tym skrzyżowaniu polecam nieco przy nim pomieszkać a
        nie ślęczeć z nosem w urzędowych statystykach.
        Te walające się elementy elewacji samochodowej gubione regularnie 2x w tygodniu
        przez przypadkowych kierowców nadal można spotkać tak po jak i przed
        przebuową!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Widzę (i słyszę piiiiii-trzask) to nadal
        regularnie więc nikt nie będzie mi wciskał kitu że wielce się coś tu poprawiło.
        W takim razie po co montowano te "cacka" ? W efekcie po "rudzku" zabrano kawał
        zieleni i wsadzono nosy pobliskim lokatorom do rur wydechowych
        przejeżdżających autobusów, a efekt przechodzenia przez samą 1go maja jest
        jeszcze bardziej debilny jak był ze względu na bliskość szkoły dzieci przechodzą
        3x przez ulicę a nie raz. Jedynym walorem poprawy wypadkowości na tym
        skrzyżowaniu jest fakt upadłości formy pobliskiej dyskoteki typu "Magic".

dziękuję.
        • wnawara Re: Zwolnij pan Panie Nawara! 31.08.07, 11:03
          Dlatego mówię - do pełni szczęścia trzeba jeszcze sygnalizatorów kierunkowych
          dla lewoskrętów z 1 Maja. I to wszystko - bo właśnie lewoskręty powodują
          największą ilość zdarzeń.
          Przecież nikt nie przebudowuje tego skrzyżowania od zera i nie rozwala tego, co
          zostało zrobione. To, co zostało zrobione parę lat temu jest i działa poprawnie.
          Teraz uzupełnia się po prostu o kolejne rozwiązanie - bardziej drastyczne -
          czyli wyłączenie lewych pasów i stworzenie z nich lewoskrętów.
      • wnawara Re: Big Brother na Wirku :D 31.08.07, 11:48
        wnawara napisał:

> Pragnę zauważyć, że tego typu sygnalizacje z detektorami w postaci pętli
        > indukcyjnych działają w naszym mieście już od szeregu lat - są to sygnalizacje
        > w
        > ciągu 1 Maja - Czarny Las, Tesco, Hallera, Ruda Południowa

No i zapomniałem o największej. :-) 1 Maja nad A4. Tam też są pętle. Ale tym się
        bodajże zajmuje Synchrogop na zlecenie GDDKiA, a nie nasz UM. Chociaż mogę mieć
        nieświeże informacje, bo - jak mówię - zupełnie zapomniałem o istnieniu tego
        skrzyżowania. :-))

WN
    • osi-ris Re: Big Brother na Wirku :D 31.08.07, 07:53
      pętle wyłączyli bo zmieniały światło na czerwone jak sie za szybko jechało i
      kierowcy dzwonili że popsute światła sygnalizacyjne ...
      tak przynajmniej było na czarnym lesie :))
      • wnawara Re: Big Brother na Wirku :D 31.08.07, 10:50
        osi-ris napisała:

> pętle wyłączyli bo zmieniały światło na czerwone jak sie za szybko jechało i
        > kierowcy dzwonili że popsute światła sygnalizacyjne ...
        > tak przynajmniej było na czarnym lesie :))

O której sygnalizacji mówisz? 1 Maja x Czarnoleśna? Ależ tam detektory działają.
        Tylko tego po prostu nie widać na pierwszy rzut oka w godzinach szczytu bo i tak
        permanentnie na każdym wlocie są samochody. Sposób działania tych sygnalizacji
        akomodacyjnych i wszelkie ewentualne anomalie ładnie było widać w godzinach
        nocnych, gdy ruch był praktycznie zerowy i mógł to zaobserwować nawet kompletny
        laik. Teraz już nie widać, bo w nocy jest (w każdym razie powinna być) włączona
        "migawka".

Jeżeli masz na myśli sygnalizację 1 Maja x Hallera, to dobrych parę lat temu
        przez dłuższy okres czasu funkcjonowała ono po prostu niewłaściwie. Tzn.
        regularnie przez całą dobę wzbudzało się zielone dla Hallera i jednocześnie dla
        przejścia dla pieszych przez 1 Maja, co blokowało 1 Maja. Było to całkowicie
        niezależne od tego, czy na 1 Maja ktoś jechał, czy nie. Pamiętam, że wtedy
        chodziła po mieście "legenda", że światła "zatrzymują" tych, co jadą za szybko.
        To jednak tylko legenda, biorąca się chyba z tego, że wszyscy tam jeździli za
        szybko i wszystkich zatrzymywało. ;-) A powód całej awarii z tego co pamiętam
        był banalny - regularnie niszczone przyciski dla pieszych - w efekcie był ciągły
        sygnał "wzbudzenia" na przejściu dla pieszych - co ma oczywiście wpływ na kolory
        wyświetlane kierującym... Wystarczyło się zatrzymać i popatrzeć na to z boku.

Działanie sygnalizacji poprawiono i później z powodzeniem działała bardzo długo
        jako "stałoczerwona" - tzn. w przypadku braku jakiegokolwiek ruchu było
        wyświetlane czerwone dla każdego kierunku - zielone tylko po wzbudzeniu.
        Następnie program zmieniono w taki sposób, że sygnalizacja już nie jest
        "stałoczerwona" - zielone wyświetla się domyślnie na osi 1 Maja, nawet w
        przypadku braku ruchu, a na Hallera i dla pieszych tylko po wzbudzeniu.

Przy Tesco też pętle działają.
        Wyłączone były (i chyba nadal są) na Rudzie Południowej - ale to z racji na stan
        tych pętli. Wiem, że do końca prac przy DTŚce i wiadukcie była decyzja (moim
        zdaniem słuszna), aby tam nic nie modernizować, żeby w razie konieczności
        jakichś prac/zmian nie wyrzucić pieniędzy w błoto. Mam nadzieję, że niebawem i
        tam detektory będą działały poprawnie, lewoskręt z 1 Maja doczeka się w końcu
        sygnalizatora kierunkowego, a wysięgniki z sygnalizatorami doczekają się tablic
        z oznakowaniem kierunków jazdy.

Generalnie z pętlami właśnie lubią być problemy - są one podatne na uszkodzenia,
        potem sygnalizacja wariuje, trzeba znowu rozcinać asfalt itp. Dlatego detektory
        optyczne to - moim zdaniem - dużo lepsze rozwiązanie.

Na koniec zagadka - czy ktoś wie, że wireckie trzy skrzyżowania w ciągu w 1 Maja
        (Nowary, Katowicka, Teatralna) były od paru lat połączone w tzw. zieloną falę?
        Naprawdę działała - prędkość ok. 40-45 km/h - nie pamiętam konkretnej wartości.
        Oczywiście, jak ktoś depnął, bo MUSI być pierwszy - to stał.
        Mówię o tym w czasie przeszłym, bo nie wiem jak będzie po zmianie sygnalizacji 1
        Maja x Katowicka na akomodacyjną.
        • luveroz Zielona fala 05.09.07, 02:26
          no coś w tym jest. Jak jeździłem przewozem do pracy w stronę Halemby to jakoś
          udawało się kierowcy przebrnąć przez wszystkie światła jednym ciągiem. Lepszy
          motyw.. jak można było zdążyć na zielone na Nowary wyjeżdżając z
          Katowickiej/jankowskiego? - zaraz po wyjeździe na skrzyżowanie ciąć 80-90km/h.
          Gwarantowane (nie zalecane buahahaha). Teraz to będzie różnie. ehhh. człowiek
          knify opanował a tu jak zawsze życie utrudniają jakąś akomodacją.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka