jankolodziej 02.06.08, 20:06 Strony BIP naszego UM otrzymały jakieś tam dobre opinie. Dlaczego zatem do dnia dzisiejszego nie można zapoznać się z protokołem sesji z 29 kwietnia? Jest tylko projekt porządku obrad. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marynik Re: BIP idealny? 02.06.08, 22:18 No było "chwalenie" się, że BIP w Rudzie jest dobry (nie idealny) i dlatego osoba odpowiadająca za BIP solennie przyrzekła, że będą trwały prace nad udoskonaleniem BIP. Jak sama nazwa wskazuje to BIULETYN INFORMACJI PUBLICZNEJ - żadnych tajemnic, żadnych opóźnień itp. w szczególności w zakresie działania U.M. Przyznaje rację przedmówcy - opóźnienia w protokołach z sesji, brak , np protokołów z posiedzeń różnych komisji - albo nie pracują, albo nie piszą i ni eprzekazuja protokołów osobie odpowiedzilanej za wprowadzanie danych, protokoły z sesji pozostawiają wiele do życzenia, protokół ma odzwierciedlić dokładanie przebieg sesji - a tu brak np informacji o głosowaniu poszczególnych radnych - to nie może byc tajemnicą, to powinno byc jawne. W BIP powinna byc informacja o pracy każdego radnego(tak jak możemy poczytac na stronach sejmu o pracy każdego posła. Wyborcy muszą wiedziec, jka pracuje wybrany przez nich radny. Wiele do zyczenia pozostawiają oświadczenia majątkowe, informacje o przetargach. A rekrutacja na stanowiska urzędnicze i wybór nowego pracownika ? Uzasadnienie wyboru jest "sztancą' - każdy spełnił wymagania i ma super kwalifikacje itp. Nie może być jedna formułka dla wszystkich. Niech wreszcie przeczytam porządne uzasadnienie - o kwalifikacjach, o językach, o czymś, co zadecydowało, że kandydat został wybrany , bo był najlepszy, a nie po znajomości. A tak jest. No i wiele, wiele jeszcze innych uwag co do BIP mam, ale poczekam, jak się to rozwinie. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: BIP idealny? 03.06.08, 22:51 marynik napisała: > No było "chwalenie" się, że BIP w Rudzie jest dobry (nie idealny) i > dlatego osoba odpowiadająca za BIP solennie przyrzekła, że będą > trwały prace nad udoskonaleniem BIP. Publikowanie w bipie to nie jest niczyja łaska a obowiązek prawny, którego niespełnianie zagrożone jest karą grzywny czy więzieniem. Już było o tym kiedyś w TV: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=59118394 Problemem jest niestety różne zrozumienie przez urzędników słowa "niezwłoczny" użytego w ustawie. Dla jedych jest to równowaźność paru miesięcy, dla innych parę tygodni. Odniosłem wrażenie, nie wiem czy to tylko sprawa tego konkursu, że zaległości w naszym bipie dotyczące protokołów z sesji RM są ostatnio jakby lekko mniejsze niż to zwykle bywało (np. 3 sesje do tyłu). A tu już na forum wiemy że protokół z sejsi powinien pojawiać się zaraz po następnej sesji, bo wtedy nabiera urzędowej ważności. Tak na marginesie, zauważyłem też w naszym bipie taki urzędniczy "wynalazek" a mianowicie wstawianie "pustego" dokumentu a dopiero później jego treści. Wtedy pobieżnie patrząc wydaje się że dokument był wywieszony już wcześniej a dopiero przeglądnięcie historii zmian ujawnia tą sztuczkę. Ale jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Znamy permanentne kłopoty pana Kani z trafianiem w knefel drukarki, gubienie tych wydruków itp. . W protokole z któreś z ostatnich sesji zauważyłem że pojawiła się konkretnie jakaś sprawa publikacji imiennych wyników z głosowań RM. Ale wynikało z niego że sprawa została przełożona na sesję następną. Czy ktoś wie o tej sprawie coś dokładniej? Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: BIP idealny? 05.06.08, 03:11 jozefosmenda napisał: > Bo za dużo do pisania. Aha. Czyli ogólnie po staremu będzie? Odpowiedz Link Zgłoś