lswaczyna 24.02.09, 20:29 Wielki ekonomista orzekł: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,6313058,Budowa_aquaparku_pomoze_przetrwac_kryzys.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kapioh1 Re: Sposób na kryzys 24.02.09, 21:01 GENIALNE, absolutnie, genialne....550 tysięcy osób rocznie! Klęczę przed Panem, o Wodzu! Odpowiedz Link Zgłoś
amuerak zróbmy sondę 24.02.09, 21:36 tj 1600 dziennie osób zróbmy małą sondę kto w poniedziałki chodzi na basen? proszę wpisać w temacie "poniedziałek" lub proszę o wpisanie w temacie inny dzień tygodnia w którym chodzicie lub poszlibyście się kąpać Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: zróbmy sondę 25.02.09, 05:48 Dzielić i mnożyc można dalej...1600 osób to 32 autokary 50 osobowe...albo 400-500 samochodów osobowych ...zburzą halę czy zlikwidują targowisko i wybuduja paking wielopoziomowy? Jeśli tak to to są następne miejsca pracy dla rudzian w rudzkich firmach. W 2005 pisano o bilecie za 6 euro...powiedzmy,że to nadal obowiązująca cena czyli 4 osobowa rodzina wyda 120 pln za wstęp...za 3 godzinki taplania. Żarcia na miejscu nie liczę-zawsze suchą bułę można będzie w Biedronce naprzeciw kupić. Już wiem dlaczego Sierpień 80 walczy o podwyżki dla górników -żeby każda rudzka rodzina raz w roku mogła odwiedzić Aqua Stania Park.;) Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: zróbmy sondę 25.02.09, 10:03 amuerak napisała: > tj 1600 dziennie osób > > zróbmy małą sondę Od sond specem to jest pani Heszek z WR. Jej wyszło 100% poparcia wśród koleżanek z naszej-klasy to zrobić tym sposobem 1600 chętnych albo więcej, żadna robota ;) Co do rzeczywistej liczby a nie danych z sufitu jakie lubią ludzie Stani nam wciskać, to interesująco wyglądają dane w ramce: dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wydarzenia/663447.html Miasto o porównywalnej wielkości z Rudą, tak samo blisko otoczone przez inne duże, w tym Katowice. Za to położony w parku z dojazdem prosto z głównej drogi z bezkolizyjnymi połączeniami ze średnicówką i autostradą. No i te dane dotyczyły sytuacji kiedy to był dopiero drugi aquapark w całym regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
amuerak Re: zróbmy sondę 25.02.09, 11:05 bez Błędny biznesplan Kłopoty finansowe spółki Nemo Wodny-Świat spowodowane są w głównej mierze złymi założeniami biznesplanu z marca 2000 r, który zakładał ogromne przychody z części basenowej, ale także z działalności hotelarskiej i gastronomicznej. Ostatecznie zrezygnowano z budowy hotelu, a liczba korzystających z basenów była kilkakrotnie mniejsza od prognozowanej. Założono, że z obiektu będzie codziennie korzystać 2280 osób, a maksymalnie 5990. Tymczasem średnio było to 750 osób dziennie. dlatego My zakładamy 1600 jak przyjdzie 750 tj 46% tego zakładanego a w przypadku Nemo to było 32% zobacz jaka to obiektywna różnica 46-32. tylko 13 % - czyli wr dobrze napisały ze ma być tylko 10% więcej klientów by było dobrze (i tu znowu jest manipulacja zaniżanie % przez WR (podało 10%)i Prezydenta bo jak będzie 13% to w UM i WR będzie euforia - JEST WIĘCEJ!!!!). Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: zróbmy sondę 25.02.09, 11:36 Ostatecznie zrezygnowano z budowy hotelu, a liczba korzystających z basenów był > a Tu moze jest feler.Hoteli w Rudzie Slaskiej jest troche za malo powiedzmy w klasie Inter hotel czy na Strzelnicy.Ale to mozna tez pozniej dobudowac. Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 Re: zróbmy sondę 25.02.09, 12:12 Budujemy hotele! wspaniale. Rozumiem, że z Katowic będą tu przyjeżdżać na wczasy aby kąpać się w tym Aqa Stania Park. Ty to masz pomysły. A hotel by się przydał tylko z zupełnie innego powodu. To też prezio obiecuje od 2000 roku Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: zróbmy sondę 25.02.09, 12:41 A hotel by się przydał tylko z zupełnie innego powodu. To też prezio > obiecuje od 2000 roku No wlasnie mialem na mysli tez te inne powody.Ale!!!!!! www.centerparcs.de/DE/DE/home Nie znam sie na infrastrukturze ale takie osrodki-moze za Halemba- mialy by wziecie a szczegolnie w tak wielkiej aglomeracji miejskiej. Niestety musialoby sie zagospodarowac czesc gruntow lesnych. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Sposób na kryzys 25.02.09, 09:37 lswaczyna napisał: > Wielki ekonomista orzekł: A widzisz, Leon. Nie przesadziłeś z tym słowem wielki. Rzeczywiście jesteśmy tu świadkami powstania tak gigantycznie korupcjogennego układu że nie sposób użyć tego słowa. Numer przedni przy którym bledną wszystkie inne. Jakaś tam spółeczka obracająca kupą kasy z kredytu wziętego w zastaw naszych publicznych pieniędzy ma taki swój regulamin pozwalający arbitralnie rozdawać zlecenia po uważaniu. A nad spółeczką Stania. No żyć nie umierać. Zresztą jako przedsiębiorcy chyba nie muszę Tobie tego tłumaczyć co z tego wynika i ile z tego wynika. Tak mi się widzi że Tobie Leon chyba nie dane będzie zmieścić się w regulaminie pani Tr uchan. No chyba że przemyślisz swoje stare grzechy wobec panującego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marynik Re: Sposób na kryzys 25.02.09, 12:10 No z jednej strony "boki mozna zrywac" czytając wypowiedzi prezydenta na tamat budowy OTI i zażegnaniu kryzysowi w Rudzie, z drugiej zas strony krew czlowieka zalewa, że mieszkańcy sowje i władza sowje - "pluje nam w twarz i wmawia, że to deszcz pada", po trupach do celu, no bo jak isę wysofać teraz z tego pomyslu, jak się juz przesrało grube miliony a efektów żadnych? Chyba nam nie che wmówić, że ta sonada uliczna i telfoniczna - to wystarczy do tego, aby stwierdzić, ze inwestycja sie pwoiedzie. Oj gdyby urzędnicy czytali ze zrozumieneim - to by zrozumieli artykuł o aqua parku w Dąbrowie. Ten kryzys to nas dopiero dopadnie - jak trzeba bedzie dokładać z miejskiej kasy - a to mamy jak w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Sposób na kryzys 25.02.09, 13:32 marynik napisała: >> władza sowje - "pluje nam w twarz i wmawia, że to deszcz pada" Masz całkowitą rację. Choćby pytanie się w tej głupiej teleankiecie mieszkańców o zdanie teraz, gdy już większość kredytu jest wzięta i duża część wydana, jest skrajnie cyniczne czy wręcz obraźliwe. Tym bardziej że i tak jak widzimy, to jest tylko część akcji "zmiękczenia" naszych radnych przed głosowaniem, też i dla nich w gruncie rzeczy obraźliwej bo sugerujących ich prywatną interesowność w głosowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.nalepa Re: Sposób na kryzys 25.02.09, 15:51 Czytając te wszystkie wypowiedzi przychodzi mi do głowy jedno: najlepiej nic nie robić, wtedy pieniędzy nie wydamy, bezpiecznie będziemy siedzieć na czterech literach i będziemy nie 100, a 150 lat za Murzynami. Ja jestem za. Przy okazji wszystkich piszących na tym forum zapraszam do odejścia choć na moment sprzed monitorów i wyjścia pobiegać, jak nie na biegówkach to na własnych nogach.Nie wiadomo kiedy znów tak biało będzie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Maćka sposób na kryzys 25.02.09, 21:19 maciek.nalepa napisał: "Czytając te wszystkie wypowiedzi przychodzi mi do głowy jedno: najlepiej nic nie robić, wtedy pieniędzy nie wydamy, bezpiecznie będziemy siedzieć na czterech literach i będziemy nie 100, a 150 lat za Murzynami" Ha, ha. Najlepiej, Panie Demagogu robić rzeczy na które nas stać i są potrzebne. Po pierwsze połączyć najbardziej debilny zjazd z DTŚ z ulicą 1 Maja, po drugie zbudować wiadukt nad lub tunel pod przejazdem kolejowym w Wirku, po trzecie jest cała lista dostępna na tym forum obietnic Andrzeja Stani. Są też rzeczy na które wszyscy czekają. Może Pan, Panie Maćku- Demagogu pobiega sobie ulicą Bielszowicką? W zimowej scenerii. Pięknie i mniej śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.nalepa Re: Maćka sposób na kryzys 26.02.09, 00:46 Pewnie że pobiegam,wolę robić to niż wylewać tu żale. Pozdrawiam i zachęcam do wrzucenia na luz ;) A za parkiem i tak jestem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Sposób na kryzys 25.02.09, 22:06 Zefek co ty na ( i cała komisja rewizyjna) tu jakoś nie piszesz czyżby wyjazd zadziałał ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Sposób na kryzys i KR! 25.02.09, 23:27 Leon! To samo mogłeś napisać w wątku Aqwapaark cd? Ale jo się ciesza,że piszcie tutaj i gdzie indziej też. Wbrew pozorom już mam z tego zrobioną niezłą ściągę na jutrzejszą RM. A komisja Rewizyjna RM? Leon, ona jest ale tylko jest! Ruda Śląska to jedyne miasto gdzie szefem KR nie jest przedstawiciel opozycji! I o czym my tu mamy gadać? Odpowiedz Link Zgłoś
e.slonzok Re: Sposób na kryzys 25.02.09, 22:15 Ja też jestem za. Centra handlowe to nie dla mnie sposób spędzania czasu z rodzinką (3 godzinki na pasażu), zwykłe baseny też się do tego nie nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Jestem za 26.02.09, 07:45 Ja też jestem za!! Pod warunkiem, że aquapark wybuduje: - prywatny inwestor; - na prywatnym terenie; - za prywatną kasę; - na własne ryzyko; - zamierzenie będzie zgodne z zapisami planu zagospodarowania przestrzennego. - jedyny udział Prezydenta będzie polegał na wydaniu pozwolenia na budowę; - osobisty kontakt Prezydenta z inwestorem może zaistnieć po oddaniu obiektu do użytku. AMEN Wszystkie inne działania są nieprzejrzyste i korupcjogenne. Odpowiedz Link Zgłoś
marynik Re: Jestem za 26.02.09, 09:46 Przeceiż my wszyscy jesteśmy za - tak "wspaniałym " obiektem - nie chemy tylko by (cyt z Dz.Z) "Zaciągnięty na inwestycję kredyt będzie spłacany przez 25 lat. Jak powiedział Grzegorz Rosik z Miastoprojektu Wrocław.... głównie dzięki gwarantowaniu kredytu przez samorząd. Jeżeli wcześniej powstanie luka finansowa, samorząd - jako gwarant kredytu - będzie pokrywał straty. No właśnie nie chcemy byśmy i my i nasze dzieci i nasze wnuki to spłącały. A że tak będzie - to maamy pewne jak w banku. Cudów nie ma - i 1600 osób (według prognoz i założeń) codziennie nie kupi biletu wstępu. ( jeszcze niedawno wystarczyło 1000 osób). Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Ja nie jestem za...takim rozwiązaniem! 28.02.09, 00:39 >>>w36 napisał:....Rzeczywiście jesteśmy tu świadkami powstania tak >gigantycznie korupcjogennego układu że nie sposób użyć tego słowa. >Numer przedni przy którym bledną wszystkie inne. >Jakaś tam spółeczka obracająca kupą kasy z kredytu wziętego w >zastaw naszych publicznych pieniędzy ma taki swój regulamin >pozwalający arbitralnie rozdawać zlecenia po uważaniu. A nad >spółeczką Stania. No żyć nie umierać....<<< Z RIO otrzymałem odpowiedź,że poręczenie kredytu tej spółeczce jak to w36 określiłeś nie jest niezgodne z prawem.Tylko,ze ja nie o to pytałem! Natomiast o korupcję jestem posądzany ja ponieważ przed kamerami TV dałem do zrozumienia,że prowadzone były ze mną rozmowy w stylu coś za coś i inne takie w kierunku typowego pranie mózgu! Czyli inaczej: powiedziałem to publicznie no to i jestem skorumpowany? Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Ja nie jestem za...takim rozwiązaniem! 28.02.09, 17:27 jozefosmenda napisał: > Z RIO otrzymałem odpowiedź,że poręczenie kredytu tej spółeczce jak to w36 okreś > liłeś nie jest niezgodne z prawem. Przecież nie o to chodzi. Sam fakt udzielenia poręczenia jest zgodny z prawem, ale istotą patologii jest co innego. To że poręczenie na Oti zostało udzielone ze pełną świadomością istnienia poważnych przesłanek że poręczony kredyt będzie niespłacalny przez kredytobiorcę. Już nie będę powtarzał co to za przesłanki ale warto tu dodać że stronnicy poręczenia w sposób bardzo aktywny starali się je pomijać czy manipulować. Tj. lewe sondy, braki analiz w biznesplanie, omijanie tematyki nierentownych istniejących aquaparków a eksponowanie nieprzystających w realiach inwestycji z miejscowości wypoczynkowych itd. . Te starania można licznie zauważyć w protokołach sesji RM czy mediach a dotyczą o zgrozo, głównie osób, które zobowiązane z racji swoich obowiązków pilnować interesu miasta i jego majątku. Druga rzecz odnośnie poręczenia to pratycznie brak w całym procederze zabezpieczenia dla interesów miasta. Pamiętamy że Stania usunął z umowy kredytowej jedyny punkt warunkujący spłatę rat od gospodarności spółki. Teraz miasto spłacająć raty zamiast spółki, może tylko przejmować udziały co wobec bardzo niskiej wartości rynkowej aquaparku (co widać choćby po próbie sprzedaży w TG) jest wobec wielkości strat dla miasta, praktycznie bezwartościowe. > Natomiast o korupcję jestem posądzany ja ponieważ przed kamerami TV dałem do zr > ozumienia,że prowadzone były ze mną rozmowy w stylu coś za coś i inne takie w k > ierunku typowego pranie mózgu! No nie wątpię w te rozmowy. Nieprzypadkiem przecież ten cyrk medialny jest robiony teraz właśnie by "poprawić" niekorzystne dla ekipy basenowej nastawienie radnych. We czwartek się dowiemy na ile takie rozmowy były skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Ja nie jestem za...takim rozwiązaniem! 28.02.09, 18:20 Ja tam sie prezydentowi nie dziwię.Tyle kasy już poszło w błoto,że tylko ucieczka do przodu może jeszcze uratować głowę... Jeśli teraz się uda to kilka lat potrwa budowa(ten termin jesień 2010 to nawet nie jest śmiech na sali) A potem ,zanim się sprawa rypnie,znowu kilka lat upłynie. A,że nikt nie jest niesmiertelny,zwłaszcza przy mało higienicznym trybie życia,martwić sie będą następcy,którzy zawsze bedą mogli powiedzieć to nie my,to ON! Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Ja nie jestem za...takim rozwiązaniem! 28.02.09, 20:46 hepik1 napisał: "A,że nikt nie jest niesmiertelny,zwłaszcza przy mało higienicznym trybie życia, martwić sie będą następcy,którzy zawsze bedą mogli powiedzieć to nie my,to ON!" W sumie racja. Ja natomiast z przyjemnością poczekam aż się rypnie. Wtedy zapewne poturla się kilka pustych główek miejscowych, wycieczkowych bezradnych. Spod utuczonych na gminnym mieniu zadów, ktoś wykopsnie mikre stołeczki. Te stołeczki, ryczki właściwie, które w mniemaniu niektórych są złoconymi tronami. Noooo, i pozostaną jeszcze synekury opłacane sowicie z naszych pieniędzy tej słynnej urzędowej- basenowej trójki. Mam nadzieję, że odpowiednie służby tam zajrzą. Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: Sposób na kryzys 01.03.09, 01:19 panie Jozku nie skomentowal Pan derbow trocha mie Pan zdziwil hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: Sposób na kryzys 01.03.09, 01:24 ja no ja zapomnioł że Pan je kule bele żabol hehe Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Sposób na kryzys widziałem na video! 01.03.09, 12:25 No to muszę cię Darku rozczarować! Na mecze nie jeżdżę już od bardzo dawna bo mi "atmosfera" dzisiejsza nie odpowiada. Jak obejrzałem video migawkę z zachowania się kiboli na stadionie Śląskim na tych derbach to mam satysfakcję ze tego co napisałem powyżej! Natomiast jako patriota lokalny nijako "wspieram" tylko rudzkie drużyny i tylko żałować należy,że Ruda Śląska nie ma swojej w extraklasie bo jej się to dawno należało. No ale polityka, układy,polityka,układy......itd.;itd. a Ruda kopciuszkiem stoi! Odpowiedz Link Zgłoś
kowal09 Re: Sposób na kryzys widziałem na video! 01.03.09, 18:58 Rzeczywiście, burdy zepsuły wizerunek Wielki Derbów Śląska. Paradoks polega na tym, że grupa rozrabiająca to jednak bardzo mała część widowni, za to bardzo widoczna. A Ruda Śląska na trybunach była bardzo aktywna (w pozytywnym sensie). Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Sposób na kryzys 02.03.09, 09:53 Taki tekst wysyłam do prasy - ciekawe kto poza "Jaskółką" wydrukuje. Laik o ekonomi Swoiste de.... Tak zdawany „Kryzys'” wziął się z nadmiernych kredytów , pożyczek , dotacji, subwencji i poręczeń kredytowych na nierentowne przedsięwzięcia orz z uwagi na to , iż mas ogłupiacze pomagały wciskać kit jaki oferowały międzynarodowe „rodziny finansowe” naiwnym ludziom i firmom. Wielu moich znajomych dziwi się czemu pisuje o sprawach gospodarczych. A powód jest banalny – większość piszących o tych sprawach albo łże na zlecenie albo kompletnie nie ma o tym pojęcia. Tyle bzdur ekonomicznych co ostatnio to nawet za „pierwszej komuny” nie słyszałem Jako młody człowiek za późnego Gierka dowiedziałem czym się różni ekonomia Kapitalistyczna od Socjalistycznej*. Czytując dzisiejszą prasę , słuchając radia i telewizji mam pewność , iż jesteśmy na wyższym etapie budowy gospodarki socjalistycznej. Pół biedy gdy piszą gadają takie bzdury ignoranci z mas ogłupiaczy ale gdy takie poglądy oficjalnie głoszą władze samorządowe jestem przerażony. Ostatnio władze mojego rodzinnego miasta „R”napisały mi w oficjalnej odpowiedzi na moje zapytanie , że najlepszym interesem jest wziąć 200.000,- złoty odszkodowania za zniszczoną zabytkową kamienicę od kopalni i po czym odtworzenie ją wydając 2200.000,-złotych. A jak by tego było mało te same władze forsują poręczenie kredytu w wysokości 230.000.000,-zł na inwestycję która nie ma szans być rentowna.(chodzi o „Akwa -Park na który Radni miasta już wcześniej dali zgodę na poręczenie w wysokości 174.184.400,-) Osobiście mam propozycję szanowni Panowanie RADNI szanowny Panie PREZYDENCIE a może byście tak dali choć część tych gwarancji z własnego majątku. Proponuję aby Prezydent wekslem złożonym u notariusza opiewającym na 500.000,-zł a radni którzy uważają , że inwestycja jest opłacalna złożyli weksle na 100.000,-zł jako zabezpieczenie dla banku. Jestem również za tym aby ci którzy takie weksle złożą ciągnęli pożytki z tej inwestycji i jako pierwsi dopłacili wyrazie strat. Z wyrazami szacunku Leon Swaczyna były kandydat na Prezydenta Rudy Śląskiej i podobnie myślący mieszkańcy. P.S. Niech po tym felietonie nikt nie pomyśli, iż jestem przeciwnikiem inwestycji rozrywkowych w moim mieście. Chętnie widziałbym poza kompleksem basenów na Halembie prężny ośrodek rozrywkowy na terenach po KWK „Wawel” z dyskoteką i kasynami gier (tu nasi ryzykanci mogli dać upust swym żądzom na własny koszt ) wybudowanymi za pieniądze prywatnych inwestorów pod życzliwym okiem władz miasta ale bez przerzucania kosztów na podatników. L.S. * Dla młodego pokolenia cytat z tow. Stalina: W ekonomi Kapitalistycznej zawsze 2+2=4 a w socjalizmie nie koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Sposób na kryzys 02.03.09, 12:55 Jako młody człowiek za późnego Gierka dowiedziałem czym się różni ekonomia > Kapitalistyczna od Socjalistycznej*. No no! Mnie jeszcze pociskali takie glupoty doradcy ekonomiczni Rady Ministrow na poczatku 1982. Ale powaznie co do ratowania zabytkow nie ujetych w katalogu Konserwatora Zabytkow,co chcesz robic jezeli szkody kopalniane sa wyzsze od wartosci obiektu?Tak samo auto jezeli ktos ci je zniszczy to koszty naprawy nie moga przekroczyc wartosci auta wycenionego wedlug jego wieku i stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Sposób na kryzys 03.03.09, 10:30 g-48 napisał: > No no! Mnie jeszcze pociskali takie glupoty doradcy ekonomiczni Rady > Ministrow na poczatku 1982. W mas ogłupiaczach do dzisiaj głosi sie takie cherezje > Ale powaznie co do ratowania zabytkow nie ujetych w katalogu > Konserwatora Zabytkow,co chcesz robic jezeli szkody kopalniane sa > wyzsze od wartosci obiektu?Tak samo auto jezeli ktos ci je zniszczy > to koszty naprawy nie moga przekroczyc wartosci auta wycenionego > wedlug jego wieku i stanu. Zabytek o którym jest mowa był w strefie ochronnej i pod ochroną konserwatorską . Poza tym nieruchomość to nie samochód a nawet gdyby ją potraktować tak samo to wiec, iż ponad 50-letnie samochody nabierają wartości z każdym rokiem i podobnie jest z budynkami. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Sposób na kryzys 03.03.09, 17:54 rudaslaska.com.pl/p,s,200120,o,listing_informacji,id_kat,200274,id_informacji,491162.html Jeden ze sposobów na wywołanie kryzysu bo o to chodzi w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Sposób na kryzys 03.03.09, 19:26 Myślę, że firma która "stawiała" te "domki" nie narzeka, nie narzekała i narzekać nie będzie nic na temat kryzysu? Bo oni nie są od macochy! O nie! Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Sposób na kryzys 20.03.09, 11:23 jozefosmenda napisał: > Myślę, że firma która "stawiała" te "domki" nie narzeka, nie narzekała i narzek > ać nie będzie nic na temat kryzysu? > Bo oni nie są od macochy! O nie! Sugerujesz Zefel , iż firmy budowały w oparciu o przekręt - co jo godą co jo godą oczywiście o przetarg. A co to będzie gdy zaczną budować po uważaniu na zlecenie prywatnego ;-))inwestora za naszym poręczeniem ( czy nie to ostatnio klepnęliście na radzie)za ponad 200.000.000,- zł Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Sposób na kryzys 20.03.09, 13:09 Leon napisz mi swojego maila to ci poślę treść pisma ,które Klub.którego jestem członkiem wystosował w tej sprawie do RIO. Mój adres to: j.osmenda@post.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Sposób na kryzys 23.03.09, 17:21 jozefosmenda napisał: > Leon napisz mi swojego maila to ci poślę treść pisma ,które Klub.którego jestem > członkiem wystosował w tej sprawie do RIO. > Mój adres to: > j.osmenda@post.pl Poczytam chętnie Mój adres: lswaczyna@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Sposób na kryzys 03.03.09, 21:48 Zabytek o którym jest mowa był w strefie ochronnej i pod ochroną > konserwatorską To jest problem konserwatora zabytkow bo wtedy nie jest tak latwo obiekt wykreslic z rejestru i ktos bedzie musial sie przed prorokiem tlumaczyc z tej szkody. a nawet gdyby ją potraktować tak samo to wiec, iż ponad 50-letnie samochody > nabierają wartości z każdym rokiem i podobnie jest z budynkami. > Wtedy znawcy okreslaja wartosc muzealna tego wehikulu i wtedy jest inny cennik.Jest on liczony ile takich obiektow jest na swiecie ale z pewnoscia Syrenka czy Warszawa do takich eksponatow sie juz zaliczac nie bedzie ale Trabant owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
me_ry Re: Sposób na kryzys 23.03.09, 10:41 ciekawe sposoby na kryzys znalazłam na www.sposobnakryzys.pl niektore nawet smieszne ; ) Odpowiedz Link Zgłoś