morita11 07.11.10, 16:09 Ewka otworzyla ksiazke i przeczytala.... Mia fora ke enan kiero itan mia prinkipisa, ke itan sto dromo me ti fili tis. Ke itan bam bum ke fovotane ke skonczylam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
penteli Re: Bajka 07.11.10, 20:21 Baśnie w większości raczej na spokojny dziecka sen zostały napisane. Taki Jaś i Małgosia: pozbawione wolności, straszone wizją upieczenia w piecu chlebowym; szewczyk Dratewka i jego ofiara: walające się wszędzie smocze łuski, flaki i zielona smocza skóra, zapach siarki; babcia zjedzona przez wilka w całości, rozcinanie wilkowi brzucha - finisz optymistyczny, lecz jakaż straszna droga do niego... Strach się bać! A mitologia grecka? A słowiańska? A tzw. miejskie legendy? A obcinanie nóżek piernikowym ludkom w celu wymuszenia zeznań? Do dziś pamiętam, jak na kinowej wersji "Akademii Pana Kleksa" wyprowadzałam z sali moją trzęsącą się ze strachu i zanoszącą płaczem siostrzyczkę. Tak przy okazji, czym Was straszono, kiedy byłyście małe? U mnie na pierwszym miejscu były zawsze obierki z ziemniaków zamiast prezentów na Boże Narodzenie, to, że mi rączka uschnie jeśli bym chciała zamachnąć się na tatusia, że zabawki się obrażą i pójdą sobie, jeśli ich nie pozbieram na noc. Klasyka. Mało straszne w porównaniu z wiadomościami wieczornymi, nieprawdaż? Odpowiedz Link
morita11 Re: Bajka 07.11.10, 21:22 Nie pamietam czy mnie jakas postacia "bajkowa" straszono ale u mnie wystarczylo postraszenie ojcem... Ja sie ciesze,ze istnieje minimini i spokojniutkie, milutkie bajeczki. Wkurza mnie star channel bo puszczaja na zmiane, jedna normalna bajke i jedna porabana. Alter zreszta tez. Ewka zna postacie z Gormiti bo je widuje jak je wyrzucam do smietnika ale przy pierwszej plycie bylo duuuuzo placzu bo ona chciala gormiti ogladac a ja nie Odpowiedz Link
roxy_84 Re: Bajka 09.11.10, 13:02 Ohhhhhh a ja pamietam jeden filmik dla dzieci, ktorego sie baaardzoe balam a starszy brat pomagal mi bym jeszcze bardziej sie bala... Czy pamietacie PISZCZAŁKE??? bo ja tego lesnego stwora jeszcze pamietam, buuuu!! Odpowiedz Link
babycool Re: Bajka 10.11.10, 08:49 Pochwalam minimini! A szczegolnie Marta mowia, prawda morita? Nie macie pojecia jak ja nie znosze roznych kretynskich bajek! taki Ben10 na przyklad ... grrr Chociaz powiem, ze na Cartoon Network ostatnio rano jest Club Myszki Miki i sa fajne bajeczki. Ariel jest zafascynowany dinozaurami i przypomnialam sobie taka bajke Denver ostatni dinozaur Posciagalam z netu i szal A co do bajek naszego dziecinstwa to uwielbiam Fraglesy, ktorych wiekszosc kuzynostwa sie bala (Szczegolnie wiedzmy PlePle), natomiast balam sie Misia Koralgora. Nie pytajcie czemu! Co do bajek czytanych: Ariel ostatnio uwielbia Legendy Polskie typu: Smok Wawelski, Bazyliszek, Krol Popiel i Zla Kunegunda i Magiczne Krzesiwo (moja ulubiona z dziecinstwa). Poza tym klasyka w wydaniu dla dzieci pt Najpiekniejsze opowiadania dla chlopcow. A teraz zamowilam i czekam na "Opowiesci Pana Szekspira". Odpowiedz Link
morita11 Re: Bajka 10.11.10, 08:52 Marta mowi wymiata Tylko czemu ja juz nie mam minimini Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Bajka 10.11.10, 10:54 A moja Zoske ostatnio meczy talent i produkuje po kilka piosenek dziennie: po polsku, grecku a nawet pierwsze po angielsku. Nie wszystkie teksty upublicznia ale..... na gwalt trzeba jakiegos kompozytora bo choc lekkie pioro ma to na ucho slonik tudziez inny elefantas nadepnal. Odpowiedz Link
bebiak Re: Bajka 10.11.10, 11:13 He he, pouśmiechałam się Ja jak się domyślacie zupełnie nie w temacie ale podczytuję z czym się zmagacie Dorzucić do czytania dla młodszej i starszej młodzieży mogę śliczne bajeczki w zbiorze pt "Śpiewająca lipka" (Wydawnictwo Śląsk 1973, z ładnymi ilustracjami i w płóciennej okładce), oraz "Baśnie wloskie", które właśnie diabeł ogonem nakrył więc o szczegółach nie napiszę No i nieśmiertelne "Klechdy sezamowe" Leśmiana - - to pozycje, do których wracam nader często, bo zwyczajnie uwielbiam a z tego się chyba raczej nie wyrasta Odpowiedz Link
bebiak Re: Bajka 10.11.10, 11:22 Doprecyzuję, że chodzi o te "Baśnie włoskie": forum.gazeta.pl/forum/w,16375,84982647,84982647,Basnie_wloskie_Italo_Calvino.html bo widzę, że i Gorki jakieś popełnił. Nie, nie, nie Gorki - te, o których wyżej, ale już widzę, że trudno dostępne (muszę szybko znaleźć swoje bo jakiś skarbik mi z nich wyszedł). Odpowiedz Link
bebiak Re: Bajka 10.11.10, 11:32 Znalazłam! "Baśnie włoskie" Italo Calvino wydała "Nasza księgarnia" w 1968 roku. "Śpiewająca lipka" była wznowiona - tutaj: www.empik.com/spiewajaca-lipka-opracowanie-zbiorowe,3080394,ksiazka-p Odpowiedz Link
jojer Re: Bajka 21.11.10, 21:18 dla fanow Gadajacej Marty moge polecic strone internetowa www.pbskids.org/martha - tam jest sporo filmikow, opowiesci, zadan i kolorowanek. U nas HIT od ponad roku, bo co jakis czas dorzucaja nowe gry, wiec sie nie nudzi A z wyborem bajek dla dzieci nie mam problemow, mloda sama sobie segreguje i pilnuje, aby nie ogladac bajek "Kubusia i Jedrusia" (czyli swoich starszych kuzynow), bo one sa straszne i brzydkie. U nas kroluje MiniMini oraz DisneyClubHouse - a ulubiona bajka to Mali Einstaini oraz Club Myszki Miki. A i pochwale sie... Mloda zagrala w przedstawieniu teatralnym przed prawdziwa publicznoscia. Grala glowna role postac Czerwonego Kapturka - tylko tak sie zmeczyla probami, powtarzaniem tekstu, ze na premierze postanowila zmienic swoja kwestie i zrobila nowa wersje bajki - bez przemocy, zjadania i rozpruwania brzucha, ale za to z duza dawka humoru - zaluje, ze nie mialam kamery, aby to uwiecznic. Zwlaszcza reakcje publicznosci, ktora prawie plakala ze smiechu. Niestety tekst byl tak niepowtarzalny, ze nie udalo mi sie go zapamietac, zwlaszcza ze stalam dosc daleko i nie wszystko slyszalam Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Bajka 22.11.10, 18:54 morita11 napisała: > Szkoda,ze nigdzie nie ma Marty po polsku Musze Cie rtozczarowac Marta jest tutaj np: allegro.pl/nowosc-marta-mowi-dvd-i1330938871.html Odpowiedz Link
jojer Re: Bajka 26.11.10, 11:39 super! Mloda sie ucieszy z filmu a moze ktos sie orientuje, czy serial "Rodzina zastepcza" zostal kiedykolwiek wydany na DVD? Nigdzie nie moge znalezc zadnej informacji. To moj ulubiony serial i fajnie byloby go miec w domu na dlugie smetne wieczory Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Bajka 26.11.10, 17:01 morita11 napisała: > Mnie chodzilo o Marte w necie i nie ma? Ejze, na szybko: www.kreskowka.pl/v-64534/01-marta-mowi chomikuj.pl/Ciesielscy/Dla+dzieciaczk*c3*b3w/Bajki/Marta+m*c3*b3wietc Odpowiedz Link