25.04.10, 10:41
Witam, mam w nowym zestawie Biseptol, p. Doktor powiedziała, że
jeżeli wystąpi wysoka gorączka, wysypka lub coś trzeciego to nie
jest to herx, niestety wypadło mi z głowy co to było to coś
trzeciego. Ktoś może pomóc?
Obserwuj wątek
    • pawel96b Re: Biseptol 25.04.10, 20:47
      A... moze to byly zaniki pamieci? wink

Sorry, nie moglem sie powstrzymac smile)) Ja kiedys po biseptolu dostalem
      wysypki, zaczerwienienia i zaczalem puchnac - od tamtej pory ze
      kontaktu z tym lekiem...

Pawel
      • pawel96b Re: Biseptol 25.04.10, 20:48
        ...mialo byc:

"od tamtej pory zero kontaktu z tym lekiem".

Pawel
        • cez77 Re: Biseptol 26.04.10, 14:36
          wink
          Chodziło o bolesny obrzęk węzłów chłonnych, znalazłam w końcu w
          moich notatkach...

Wątek można wykasować.
          • sesila77 Re: Biseptol 29.04.10, 19:37
            Czy można łączyć biseptol z rolicynem, (łykać razem a nie z godzinną przerwą??
            • cez77 Re: Biseptol 29.04.10, 19:48
              Też mam Rolicyn w zestawie, ale niestety nie zapytałam p. doktor o
              to...

pozdrawiam
              Ania
              • fionka21 Re: Biseptol 29.04.10, 20:13
                Zawsze powinny być co najmniej godzinne przerwy pomiędzy antybiotykami smile
                • maria1505 Re: Biseptol 29.04.10, 22:34
                  Pani doktor B. mówiła, ze rolicyn pół godziny przed jedzeniem, a biseptol w
                  trakcie jedzenia. Zaczęłam ten zestaw od wczoraj. Na unidox
                  patrzeć już nie mogę. Pozdrawiam
                  • babaelka-0 Re: Biseptol 29.04.10, 23:17
                    Witam!
                    Uwazam, jak Fionka , ze miedzy abax 1 godz przerwy jest potrzebna.

Pozdrawiam
                    Elka
                    • babaelka-0 Re: Biseptol 29.04.10, 23:19
                      p.s.Moze nie tyle potrzebna ile wskazana.
    • cez77 Dzielenie tabletek 18.05.10, 20:08
      W ulotce jest napisane, że tabletek nie powinno się dzielić a ja
      chciałam rozpocząć od jakiejś małej dawki na wypadek uczulenia.
      Czy ktoś z Was dzieli tabletki? Czy są jakieś efekty uboczne?

• rzepcia3 Ogromne bole glowy po Biseptolu 02.06.10, 10:20
        Od wczoraj mam zestaw: Tini (2*1), Rolicyn (2*2)i Biseptol (2*2)
        Juz w pare godzin po uzyciu zaczela mnie bolec glowa: przod twarzy,
        jakby zatoki. do tego stawy - kark i niestabilnosc ruchowa...
        w nocy siusialam co pol godziny normalnie - zero spania

uczulenie, herx, macie na to jakis pomysl.
        • great.blondino Re: Ogromne bole glowy po Biseptolu 02.06.10, 14:09
          na biseptolu nie powinnas miec herxa bo to lek na bart i babs a one
          raczej nie daja herxow a nawet jesli to raczej nie pare godzin po
          lyknieciu.

moze uczulenie uncertain
          • rzepcia3 Re: Ogromne bole glowy po Biseptolu 02.06.10, 16:41
            Bartonella daje herxy.

No ale kurde dziwne by to uczulenie było, bo zazwyczaj jednak nudności. poczekam
            parę dni jak się nie poprawi - odstawię ;/
            • cez77 Re: Ogromne bole glowy po Biseptolu 02.06.10, 17:56
              Mnie też bolała głowa przez pierwsze kilka dni po włączeniu
              biseptolu w mniejszej dawce i ponownie po zwiększeniu dawki, również
              bóle w okolicah zatok, promieniujące w kierunku oczodołów.
              Nie pierwszy raz je mam - miałam też na Tavanicu, więc przyjęłam, że
              to herx bartonellowy. Uczulenie to chyba inne objawy by dawało,
              zresztą są szczegółowo opisane w ulotce.
              • rzepcia3 Re: Ogromne bole glowy po Biseptolu 02.06.10, 19:55
                Dokładnie mam takie same objawy, poczekam jeszcze zobaczę co będzie się działo,
                ale to optymistyczne że uspokoiło się.Dobrym pomysłem będzie zmniejszenie dawki
                dopóki to się nie uspokoi. Skonfrontuje z moją Doktorką.

Dokładnie według ulotki i lekarzy uczulenie na Biseptol to głównie wysypka,
                nudności itd.
                • cez77 Re: Ogromne bole glowy po Biseptolu 04.06.10, 16:33
                  Rzepcia, jak tam u Ciebie? Mnie dzisiaj głowa znowu bolała,
                  dodatkowo jakoś tak mnie mdli, słaba jestem, ruchy niezborne, jakby
                  mięśnie odmawiały mi posłuszeństwa. Ciekawa jestem, czy u Ciebie się
                  trochę uspokoiło.
                  • rzepcia3 Re: Ogromne bole glowy po Biseptolu 04.06.10, 17:01
                    U mnie do du**
                    Odstawiłam leki bo zauważyłam jakby krostki na ngach, poza tym bez silnej
                    tabletki na ból głowy ani rusz, do tego mam stan podgorączkowy i w nocy spociłam
                    się jak świnia sad

To tak w skrócie. O ile sama głowa nie wskazywała na uczulenie, to cała reszta
                    chyba tak ...
                    • cez77 Re: Ogromne bole glowy po Biseptolu 04.06.10, 17:10
                      A z lekarką się konsultowałaś?
    • medalikara rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 02.06.10, 22:59
      Oczywiście święto, a ja mam sensacje. Zrobiły mi się dzisiaj po 2 rumienie nad
      kolanami. Rumienie te są lekko wypukłe, swędzące i gorące. Przewertowałam ulotki
      leków, które biorę i w zasadzie wszystkie mają w reakcjach niepożądanych wysypki
      (tini, rif, rolicyn, biseptol). Przychodnie pozamykane, macie jakiś
      pomysł?Odstawić biseptol?
      • rzepcia3 Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 03.06.10, 11:12
        Hej, a masz pewnośc że to Biseptol a nie np. cały zestaw.

Raz w ciagu leczenia miałam uczulenie na zestaw (nie pamietaj jaki musiałabym
        odgrzebać) objawy: spuchnięcie węzłów chłonnych i gorączka i totalny brak sił.

Dzis z tego bólu głowy zapomniałam wziąc Biseptol (spóźniłam się ) i co? zaczęła
        boleć mnie głowa, więc to może Rolicyn? Cholera wie, który z tych leków w takim
        razie , może wsyztskie w takim złożeniu ;/

Ja chyba bym odstawiła cały zestaw. Ja gdy miałam problemy z żołądkiem to
        zrobiłam miesięczną przerwę i według Dr nie powinno to wiele zaszkodzić. Więc
        dopóki się nie skontaktujesz a masz poważne obawy to spróbuj na parę dni odstawić.

Ja na razie biorę, mam nadzieje że tak jak Cez77 mi przejdzie
        • franiolek1 Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 04.06.10, 18:27
          Dziewczyny, to co opisujecie to regularna reakcja herxheimera na leczenie. Cos
          bijecie i nie powinnyscie przerywac leczenia, chyba , ze na zadanie lekarza.
          Zestaw biseptol + rulid + tini znam bardzo dobrze. Bylam na nim kilka miesiecy i
          chyba temu zestawowi przypisuje najwieksza poprawe w moim zdrowiu. Moze jeszcze
          dolozylabym lariam.... Od poniedzialku wrocilam wlasnie do tego zestawu -
          narazie biore jedynie biseptol, ale mam wlaczyc rulid i lariam ( tym razem bez
          tini). Czuje sie fatalnie, glowa peka z bolu i srodki przeciwbolowe nie
          dzialaja...jestem obolala, przetracona, snieta, slaba....serce mi wariuje i
          jestem caly czas na granicy omdlenia. Ale wiem , ze to przejdzie! Juz nie raz
          przez to przechodzilam....
          Na poczatku Biseptol jest ciezki do wytrzymania, ale potem wszsytko sie
          uspokaja. Trzymajcie sie dzielnie dziewczyny!
          • rzepcia3 Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 04.06.10, 18:40
            No tak Franiolek, tylko że najdziwniejsze było to, ze u mnie to się zaczęło
            dziać w pół dnia po wzięciu pierwszych dawek...

Stan na dziś (nie wzięłam rano leków) - Pocę się, w nocy się zalałam wręcz
            potem, jestem słaba, bezsilna, stan podgorączkowy, ból głowy okropny (czoło i
            przechodzi na oczodoły) niestabilność, kark - ból, sikam co pół godziny w nocy sad

Nadal uważasz że tak szybko jest możliwy herx?
            • cez77 Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 04.06.10, 19:11
              Dzięki Franiolek za słowa otuchy! Ja raczej też stawiałam na to, że
              to herx, ale jak człowiekowi plączą się nogi i ma wrażenie, że nie
              ma siły zrobić kolejnego kroku, to przychodzą chwile zwątpienia...
              Rzepcia, ja pierwszą (małą) dawkę biseptolu zażyłam wieczorem, a ból
              głowy pojawił się następnego dnia po południu, więc też dość szybko.
              Każdego dnia był coraz słabszy, po kilku dniach się wyciszył,
              ponownie pojawił się jak zwiększyłam dawkę, ale nie był już tak
              silny. Teraz mam wrażenie, że to jednak nie od Biseptolu, ale od
              Artemisininu, dołączyłam go przedwczoraj, dziś testowo nie zażyłam
              dawki w południe i totalne osłabienie + upiorny ból głowy jakby
              odpuściły...
              • franiolek1 Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 04.06.10, 19:52
                Biseptol i arte sie poteguja, wiec bol glowy moze byc potezny....ja bym
                wprowadzala powoli i odczekala troche az wszsytko sie uspokoi.

U mnie reakcje po leczeniu sa bardzo szybko...w tej chwili jest juz oczywsicie
                lepiej, ale kiedys umieralam po dwoch godzinach od wziecia leku...
                • cez77 Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 05.06.10, 15:48
                  Jednak to był herx, tak ewidentny jak u mnie jeszcze nigdy, wczoraj
                  wieczorem bolało mnie dosłownie całe ciało od czubka głowy do
                  czubków palców, czułam się jakbym miała 40 stopni gorączki i cała
                  się trzęsłam. Dziś obudziłam się i ból głowy jak ręką odjął, ale
                  arte będę od teraz faktycznie wprowadzać powoli. Kurcze myślałam, że
                  mam lajtowy zestaw a nie przypominam sobie takiego herxa na żadnym z
                  poprzednich zestawów włącznie z tym, gdzie miałam Tavanic.
                  Kojarzę taką historię z Lymenetu, że ktoś brał bactrim na bart i co
                  tydzień przez weekend miał takie pogorszenie, które zwalało z nóg.
                  Lekarz orzekł, że to prawdopodobnie babs i kazał mu brać w czasie
                  tego pogorszenia arte i te pogorszenia stawały się coraz lżejsze i
                  krótsze, później pojawiały się tylko co 2 tygodnie aż w końcu
                  zupełnie ustały, objawy bart też ładnie mu się wyciszyły, ale brał
                  bactrim chyba 5 albo i więcej miesięcy.
                  Ja z kolei jak włączyłam arte to dopiero mnie powaliło, więc nie
                  wiem, co o tym myśleć...
                  • cez77 Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 05.06.10, 15:53
                    Aha i sikanie co 5 min. też było...
            • franiolek1 Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 04.06.10, 19:45
              No nadal smile
              U mnie reakcja po wzieciu antybiotyku jest mniej wiecej po dwoch godzinach.
              Rzepciu czy robilas badania na babs? Nie pamietam juz ....
              To co opisujesz przypomina bardzo moje objawy po biseptolu, a ja jestem
              przeswiadczona ze u mnie wlasnie babs, lub cos podobnego gra pierwsze skrzypce.
              Mama dokladnie taki sam obraz - bol glowy, ozodolow, karku, zmeczenie i slabosc
              olbrzymia, sikanie...pocenie juz przerabialam, teraz jakos nie wrocilo...
              Biseptol dziala rowniez na tego pasozyta...
              • tajtaja Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 05.06.10, 11:33
                biseptol doskonale penetruje do zatok, gdzie jest spore siedlisko niedoleczonych
                infekcji i fantastyczne srodowisko do rozwoju naszych świństw....podejrzewam, ze
                ból głowy może wynikać również z walki w zatokach
                • franiolek1 Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 05.06.10, 20:59
                  U mnie jest to ewidentny bol oponowy, neurologiczny, a nie z zatok...czasami
                  mialam wrazenie, ze opony szoruja o czaszke. Najczesciej jednak moj bol opisuje
                  jako zbyt duze cisnienie w czaszce, lub bardzo silne napiecie w bazie czaszki,
                  gdzie konczy sie szyja, lub silny ucisk w okolicy czola lub skroni....
                  W sumie to sa bardzo rozne bole, bol glowy to moja zmora, a przed choroba nie
                  wiedzialam o to jest.
                  • cez77 Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 06.06.10, 13:17
                    Wg mnie te bóle jakby zatok promieniujące do oczodołów to raczej
                    bart, zawsze pojawiały się u mnie jak rozpoczynałam leczenie
                    nakierowane na bart, ostatnio po 3 mies. Tavanicu w zasadzie ustały.
                    Pojawił się za to inny rodzaj bólu a w zasadzie ucisku w obrębie
                    czoła / skroni, jak w imadle, coś takiego, jak Ty to opisujesz
                    franiolku i tego wcześniej nie miałam, gdzieś czytałam, że ten
                    rodzaj bólu to może być od babs, co by też potwierdzało teorię, że
                    jak podleczy się jedną koinfekcję to druga daje wtedy bardziej
                    wyraźne objawy.
                    Z kolei jak byłam zmuszona odstawić Tavanic i wszytkie inne abx, to
                    po kilku dniach myślałam, że oczy wyjdą mi na wierzch z bólu, ten
                    ból minął, ale powróciło łzawienie/pieczenie oczu, które było w
                    zasadzie jednym z moich pierwszych objawów, z czego wnoszę, że bart
                    się ponownie rozlazła. P. Doktor też to jest tego zdania, że u mnie
                    główne skrzypce gra bart i ewentualnie babs, sądząc po tym, jak
                    szybko powróciły objawy po odstawieniu abx, tak więc teraz będę
                    miała mocny zestaw antybartonellowy (biseptol, rolicyn, tavanic -
                    mniejsze dawki w zależności od tolerancji, rifampicyna, arte
                    pulsami).
                    Przed chorobą też nie wiedziałam, co to ból głowy...
                    • rzepcia3 Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 07.06.10, 20:51
                      od 3 dni nie brałam nic, wracam dziś do tini + rolicyn, biseptol na razie nie
                      (decyzja DR). za dwa tyg mam wizytę, zobaczymy co dalej.
      • medalikara Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 06.06.10, 12:50
        Cd. rumienie. Rumienie pojawiły się w 4 tyg. zestawu. Odstawiłam na 1 dzień biseptol, rumienie zniknęły. Stan na dziś biorę po 1 tab. zamiast 2 i rumieni nie ma. Nadal nie jestem pewna czy to herx czy efekt uboczny abx. Zrobiłam sesję fotograficzną, pokażę dr na wizycie i Wam napiszę.
        Pozdrawiam,Ania.
        • medalikara Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 26.06.10, 21:16
          Wg lekarza nie były to rumienie wynikające z działań niepożądanych biseptolu,
          ponieważ zmniejszyłam dawkowanie, a rumienie zniknęły. Wg lekarza nawet pół tab.
          powoduje reakcję alergiczną. Herx raczej też to nie był, więc nadal mamy zagadkę...
          • maleoobeauty Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 20.06.11, 18:36
            Hi. Mam pytanie. Właśnie z P. dr Beatą podjąłem decyzję o eksperymentalnym miesiącu leczeniem biseptolem i rolicynem. Chodzi mi o bezpieczeństwo. Czytałem kiedyś (chyba rok temu) w necie, że zdarzają się przypadki zgonów po tym abx. I teraz trochę się boję go brać. Dodam, że na razie mam go brać 2x1 (960mg). Rolicyn juz miałem więc tego abx raczej się nie obawiam. Z góry dzięki za odp. smile
            • fionka21 Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 20.06.11, 18:44
              Biseptol brałam przez kilka miesięcy 2 razy dziennie po dwie tabletki 960.

Nie umarłam wink

Do tego czułam sie na nim dobrzesmile
              • ziucia48 Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 21.06.11, 06:07
                Też brałam 2x2 960 przez 2,5 miesiąca i żadnych skutków ubocznych nie miałam i jak widać żyję wink
                Chociaż przyznam się że na początku po przeczytaniu przydłuuugiej ulotki miałam podobne obawy do Twoich .
                • maleoobeauty Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 21.06.11, 14:01
                  Wielkie dzięki za uspokojenie. Drugi dzień biorę biseptol i... strasznie jestem wew. roztrzęsiony tz. WYDAJE mi się że nie mam koordynacji ruchowej, wszystko mi z rak leci i muszę się bardziej starać jak coś robię. Poza tym mam jakieś takie tiki (zrywy). Myślę, że może to być jakiś herxiu smile

Dzięki raz jeszcze smile
                  Pozdro dla WAS!
                  • maleoobeauty Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 30.06.11, 14:06
                    Jeszcze jedno pytanko. Na co właściwie ma działać Biseptol?? Bb, bart. babs,...???
                    • adrian_fenig Re: rumienie w okolicach kolan po biseptolu ??? 30.06.11, 15:13
                      maleoobeauty napisał:

> Jeszcze jedno pytanko. Na co właściwie ma działać Biseptol?? Bb, bart. babs,...
                      > ???

Biseptol działa na krętka. Nie zabija go, a jedynie unieruchamia.
                      Co takie unieruchomienie daje - tego nie wiem.

P.S.
                      Ja wymiękłem z Biseptolu po 4-5 dniach, bo wystąpiła straszna bezsenność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka