Dodaj do ulubionych

probiotyki

09.10.10, 21:01
Jestem nowa na forum (choruje mój synek), więc nie krzyczcie jeśli było.
Byłam dzisiaj na wizycie u gastrologa, którego "konikiem" są grzybice (głównie oczywiście układu pokarmowego) i dowiedziałam się że:
- większość dostępnych na rynku jogurtów (szczególnie tych z długim terminem ważności) jest pod względem bakterii bezwartościowa. Mimo informacji na opakowaniach nie ma w nich żywych bakterii. Robili doświadczenia i z większości nie udało się nic wyhodować na pożywkach. Kazał mi kupować tylko kefir w szklanych butelkach jako najpewniejszy.
- większość probiotyków na polskim rynku jest dopuszczona jako "suplement diety" a nie lek. Nie ma w nich w zasadzie żywych bakterii. Jedna firma zaledwie opatentowała taki proces liofilizacji żeby bakterie zachowywały żywotność po długim czasie. Jej probiotyki są dostępne jako LEKI.
Dla mnie szok!
Obserwuj wątek
    • andrzej1911 Re: probiotyki 10.10.10, 08:12
      Teoretycznie lekarz może mieć rację; - brak żywych bakterii w jogurcie ( pl.wikipedia.org/wiki/Jogurt ) mógł wystąpić w określonym rejonie w wypdku błędu technologicznego w czasie produkcji . Zakłady mleczarskie są zainteresowane, aby żywe bakterie (te dla nas pożyteczne) były w produktach mleczarskich , aby nie rozwinęły się bakterie kwasu masłowego. Kwas masłowy - pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_mas%C5%82owy
      Z tych względów żywe bakterie są także w śmietanie, poza lodówką śmietana kwaśnieje, a nie jest gorzka i o nie miłym zapachu.
      W warunkach domowych można zrobić eksperyment. Pasteryzowane letnie mleko zmieszać z łyżką na szklankę słodkiej śmietany, oddzielnie kefiru, jogurtu. Porcje mleka utrzymywane w cieple na drugi dzień będa bardzo dobrym zsiadłym mlekiem kefirem, czy jogurtem. Próbka mleka bez doddatków może być nie miła w smaku.

Podobny eksperyment można zrobić z bakteriami z kapsułki probiotuku - mleko w odpowiednich warunkach termicznych zrobi się kwaśne..

Ja używam probiotyki dostepne w każdej aptece , z tym że kapsułkę z bakteriami połykam zawsze po 2 godzinach od ostatniego abx. Rano linex , a wieczorem multilac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka