Dodaj do ulubionych

5 miesiac leczenia i co dalej

14.10.10, 10:08
od maja lecze bartonelle i yersinie.przyjmuje unidoz 150mg dwa razy dziennie co drugi dzien i Rifampicyne 300 raz dziennie antybiotyki te przyjmuje co drugi dzien.nie wiedze zbytniej poprawy w objawach.herxow tez nie mam.jak sadzicie czy jest sens dale sie leczyc, czy szukac innej przyczyny moich dolegliwosci.jestem zalamana bo bardzo zle toleruje przegrzanie organizmu tzn. po cwiczeniach mam nsilone zawroty i nudnosci i po suszarce to samo, kiedy jestem zmeczona.. tak wiec moze to stwardnienie rozsiane.jestem zalamana i juz nie wiem gdzie szukac [pomocy.
Obserwuj wątek
    • adrian_fenig Re: 5 miesiac leczenia i co dalej 14.10.10, 11:01
      A może jednak masz boreliozę?
      Mój lekarz mówi, że u chorych na bb po przegrzaniu (np. gorąca kąpiel) występują dwie reakcje - u jednych pogorszenie objawów, u drugich ustąpienie objawów.
      Druga sprawa - rif + doxy - też brałem ten zestaw przez kilka miesięcy. Nie zanotowałem przez ten okres żadnego herxa. Jakiejś super poprawy też nie zauważyłem - ustąpiły jedynie mrowienia w nogach. Natomiast piekło herxowe zaczęło się po zmianie doxy na cefuroxym.
      • xsenia.pl Re: 5 miesiac leczenia i co dalej- do adrian-fenin 14.10.10, 13:25
        a u kogo sie leczysz? nie cche mi sie wierzyc ze takie objawy moga wystepowac po przegrzaniu w boreliozie.jak jestem zmeczona tez tak zle sie czuje.
        • pawel96b Re: 5 miesiac leczenia i co dalej- do adrian-feni 14.10.10, 13:49
          Hej,

pare rzeczy mi sie nasuwa tak na szybko:

1. Nie sadze, zeby na podstawie reakcji na cieplo dalo sie rozroznic SM od neurobb. To byloby zbyt piekne i zbyt proste. Mi np przed leczeniem zawsze bylo "za goraco" (glownie glowa) a np saune jakos tolerowalem. Tym sie nie przejmuj.

2. Jak dlugo leczysz bb? Tez 5 miesiecy? To nie jest dlugo. Poza tym, choc nie jestem lekarzem, wydaje mi sie, ze dawki doxy masz troche niskie - u mnie bylo to 2x200mg, a widzialem, ze niektorzy stosuja dawki 600mg/dobe. Musisz pogadac z lekarzem.

3. Herxy najlatwiej zauwazyc po abx typu betalaktamy/cefalosporyny - zamur, biotrakson, duomox w duzych dawkach, debecylina. Przy abx typu doxy/makrolidy to moze trwac pare miesiecy - i potem nagle lup i ma sie pare dni z zyciorysu z glowy... U mnie bylo tak na roxy - 3 miesiace niby nic a potem przez 4 dni ledwie sie ruszalem (oslabienie, rozbicie jak przy grypie)

Na koniec pamietaj, ze bb sie dlugo leczy i nie ma sie co zniechecac po paru miesiacach. Bakterie nie wiedza, ze byly leczone 4 miesiace - czy rok - i maja sobie zdechnac, bo tak by wypadalo.

Pawel

• adrian_fenig Re: 5 miesiac leczenia i co dalej- do adrian-feni 14.10.10, 17:19
            Najistotniejsze w tym wątku jest to, że jeżeli jest borelioza to nie ma możliwości jej wyleczenia zestawem doxy+rif. Taka jest opinia mojego lekarza.
            Jeżeli to "tylko" same koinfekcje - to nie mam wiedzy czy jest to dobry zestaw.

Jeżeli chodzi o wysoką temperaturę to wiadomo, że zabija ona bakterie w sposób bezpośredni i stany pogorszenia mogą być właśnie reakcją organizmu na śmierć bakterii.
            Ale to tylko takie moje domniemania...

SM czy TBD - to pytanie musisz zadać lekarzowi, który Cię prowadzi.
            • piotr.kurkiewicz Re: 5 miesiac leczenia i co dalej- do adrian-feni 15.10.10, 09:10
              Nie wiem.co to za lekarz uwazajacy,że Unidox+Rifampicyna to złe połączenie.Niech lepiej poczyta doniesienia ILADS np art dra Burrascano(pisze o skuteczności takiego połaczenia!-patrz tłumaczenie dr M Kozaka 16 protokłu).Cefalosporyny działaja tylko na scianę komórkowa,a w przewleklej boreliozie-takie są doniesienia ILADS-domonuja formy L kretka borrelia,poza tym tylko taka formę ma np koinfekcja mykoplazma pneumoniae.To ze u niektórych osób nie ma tzw Herxów po makrolidach np roksytromycynie(Rulid,Roxyratio i inne preparatry_wynika z tego ,że makrolidy b słabo penetruja do mózgu,do którego penetruja db cefalosporyny.Cefalosporyn rozbijają formę kretka BB ze scianą komórkowa dajac też herxa-ale tak jest zazwyczaj na początku,potem-tak wynika z obserwacji ILADS-są mniej skuteczne i rzadko daja herxy rzadziej niż w dużej dawce tetracykliny, które tylko w takiej dawce penetruja przez bariere krew-mózg i działają na formę L!Ponadto bakterie jak kretek Bb,mykoplazma czy bartonella lub chlamydia przyjmuja formy przetrwalnikowe np formę L we wnetrzu komórek,do których maja tropizm.Cefalosporyny w przeciwienstwie do makrolidów czy tetracyklin(takze np fluorochinolonów)dzialaja tylko pozakomórkowo!Tylko makrolidy,tetracykliny,fluorochinolony,takze inne niektóre antybiotyki np rifampicyna potrawia wniknąć do zakazonej komórki i niszczyć formy przetrawlnikowe czy to kretka Bb czy wielu bakteryjnych koinfekcji.Mozna o tym przeczytac np w "Nowa Klinika" publikacjach prof S Tylewskiej-Wierzbanowskiej np o bartonelli,poza tym takie tez są doniesienia ILADS.Warto wejść na borelioza.org-materiały dla lekarzy-tam niedawno ukazalo sie nie najlepsze tlumaczenie wytycznych dra Horowitza, eksperta ILADS(nota bene on nie stosuje,podobnie jak wielu lekarzy ILADS,zestawow z amantadyną , podaje-proszę na to zwrócic uwagę-góra 3-4 antybiotyki,nawet w przypadku występowania boreliozy z koinfekcjami)
              p.kurkiewicz
              PS Zestaw Doksycyklina+Rifampicyna to jeden z najtanszych i b skutecznych zestawów antybiotyków w boreliozie i niektórych koinfekcjach,w tym w neuroboreliozie!!!
      • mniamumniamu Re: 5 miesiac leczenia i co dalej 14.10.10, 21:41
        A ja na doxy i rifie mam herxy i to potężne.
        • adrian_fenig Ile SM w BB? 15.10.10, 09:34
          A propos rozterek autorki tego wątku.
          W tłumaczeniu "Wyjątki z artykułów dr. Dietricha Klinghardta" wyczytałem zapis:

"Niektóre antygeny powierzchniowe krętka są identyczne jak dla mieliny. To tłumaczy dlaczego przeciwciała anty-mielinowe są często obecne".

Ciekawe ile stwardnienia rozsianego jest w boreliozie???
          • xsenia.pl do Piotr.Kurkiewicz 15.10.10, 12:20
            Panie doktorze ja lecze juz bartonelle, jersinie 5 miesiac ale biore leki co dwa dni.jak narazie nie widze wieksze poprawy, ile jescze powinnam stosowac te leki.bardzo zle reaguje na cieplo i kiedy jestem zmeczona, mam zawroty glowy i nudnosci, co by pan poradzil.dziekuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka