05.06.11, 18:42
Z boreliozą zmagam się od 2004 r. Kleszcza nie widziałam - rumień był. Od października 2009 r. leczenie wg ILADS. Duża poprawa nastąpiła po włączeniu przed 10 miesiącami rifampicyny 300 mg. Większość objawów wskazywała na obecność bartonelli mimo ujemnych testów PCR. Następny postęp w leczeniu to włączenie minocykliny. Największy postęp to podniesienie dawki tynidazolu do 2000 mg dziennie. Zaliczyłam wtedy herxy jakich nie miałam od początku leczenia. Wtedy po raz pierwszy miałam dni w których czułam się zupełnie zdrowa. Niestety pojawiło się zapalenie ścięgna prawdopodobnie jako skutek uboczny rifampicyny. Odstawiłam ją czekając na zamówiony tavanic. Objawy bardzo szybko wracały. Podwyższona dawka tyni nie przynosiła poprawy. W końcu włączyłam tavanic. Niestety żadnej poprawy, tylko dalsze powracanie objawów. Najgorszym z nich był brak czucia w prawej stronie ciała. Pojawiły się też nowe objawy których nigdy wcześniej nie było - ból podeszw stóp. Postanowiłam wrócić do rifampicyny tylko w dawce 600 mg. Dołączyłam też 2000 mg tynidazou + minocyklinę + rolicyn. Zaliczyłam koszmarnego herxa. W tym momencie dochodzę do siebie, duża część objawów się wycofała. Jasne jest dla mnie że, tavanic w moim przypadku nie działa. Rifampicyna - tak. Tylko co zrobić z zapaleniem ścięgna, które pewnie za parę dni powróci?? Może macie jeszcze inne pomysły. Cipronex testowałam. Niestety nie mogłam go brać ze względu na skutki uboczne. BLO prawdopodobnie mam od 30 lat. Niedawno mama przypomniała sobie że jako dziecko byłam hospitalizowana z powodu jakiegoś odzwierzęcego zakażenia, prawdopodobnie od kota. Później pojawiały się różne objawy które pojawiały się i znikały. Nikt nie umiał odkryć ich przyczyny. Później dołączyła bb i od tego czasu równia pochyła.
Edyta
Obserwuj wątek
    • ter69 Re: BLO 05.06.11, 23:40
      Tavanic również może powodować zapalenie ścięgien - tak było u mnie.
      • mab62 Re: BLO 06.06.11, 08:04
        U mnie Blo prawdopodobnie 35 letnia.
        Tavanicu jeszcze nie brałam,ze względu na obecność infekcji odkleszczowej w sercu i obawy, że herxy mogłyby mnie zabić.Niemniej rozważam tavanic w przyszłości.Do tej pory największą poprawę miałam na zastawie :rif+doxy+tarivid.
        Ścięgna musisz oszczędzać przy wielu antybiotykach,z mojego doświadczenia przy cipro,azytro,ofloksacynie.U mnie akurat przy rif ze ścięgnami nic się nie dzieje,choć biorę ją nieprzerwanie od 14 miesięcy.Ścięgna staram się oszczędzać,ale bez przesady.Staram się systematycznie rehabilitować stawy,bo jakiekolwiek przerwy w ćwiczeniach powodują pogłębianie się ich sztywności.
        Ale u każdego to sprawa bardzo indywidualna,więc sama musisz dojść do tego jak nie obciążać zbytnio ścięgien podczas leczenia.

A i tak mi się nasunęło,że przyczyną twojego pogorszenia na cipro może być jersinioza.
        Nie wiem czy jersinie też masz w komplecie,ja owszem i u mnie pogorszenia na cipro są gigantyczne.Dlatego mogę ją brać tylko 2 mies.i robić duże przerwy.
        Powodzenia w leczeniu życzę.
        Pozdrawiam serdecznie.
        • niebieskidymek Re: BLO 06.06.11, 09:39
          Co do cipronexu to nie mogłam brać głównie z powodu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Po zażyciu kilka godzin wyciętych z życiorysu. Ze wszystkich moich objawów najbardziej intryguje mnie ten brak czucia w prawej stronie ciała. Najbardziej daje się we znaki jak herxuję. Z czym on może być związany? Gdzieś kiedyś znalazłam info że z chlamydią. Ale niestety nie mogę odnaleźć tej informacji.
          • mab62 Re: BLO 06.06.11, 19:16
            Jersinioza,zanim przekształci się w infekcję układową,najpierw atakuje układ pokarmowy.
            Dlatego twoja reakcja na cipro ,powinna cię skłonić do przebadania się w kierunku ew.jersiniozy.
            Jersinie,to bardzo zjadliwe bestie,zwłaszcza jak zaatakują serce.Mój kardiolog podejrzewa,że graja one niebagatelna rolę wespół z pozostałym "towarzystwem odkleszczowym" w moim układzie krążenia.Dlatego watro to sprawdzić.

A twój brak czucia w czasie herx-ów może być związany z zatoksycznieniem w OUN.
            Sprawdzić się tego nie da.Trzeba przeczekać.Myślę,że minie.
            I tego ci życzę.
            Pozdrawiam.
            • mab62 Re: BLO 07.06.11, 20:10
              Te wiadomości były już na forum,ale warto je przypomnieć.
              Bo często "spowalniają i utrudniają" leczenia bb.
              Dobrze i w prosty sposób opisane bartonellozy:
              www.wielkoszynski.webity.pl/zakres-c59bwiadczen/inne-choroby-odkleszczowe/bartonellozy/
    • szafirek_80 Re: Badania 08.06.11, 09:48
      Może mi ktoś polecić dobre laboratorium w Warszawie bądź w Lublinie, gdzie mogę zrobić wiarygodne badania na bartonellę? Tak sobie myślę, że niektóre moje objawy pasują do bartonelli. Nie wyszła mi na początku leczenia, ale może teraz, po tylu miesiącach leczenia coś wyjdzie. Może dlatego moje leczenie nie przynosi spodziewanych rezultatów sad
      • fionka21 Re: Badania 08.06.11, 13:39
        Przebadaj się w Zabrzu u dr. W.

Ja na początku leczenie robiłam badanie w Lublinie, po roku PCR w Poznaniu. oba wyniki (-).

Leczyłam na podstawie objawów rifą, a potem tavanikiem.

Po 3 latach leczenia wyszła mi w Zabrzu wysokododatnia w IgG.
        • szafirek_80 Re: Badania 08.06.11, 14:26
          Miałam nadzieję, że sama dojadę na te badania. Zabrze to dla mnie koniec świata wink Pewnie można krew wysłać, ale dla mnie to chyba nie do przejścia wink Pogadam jeszcze z moim lekarzem o objawach, ale to dopiero na kolejnej wizycie za prawie 1,5 mies. Dzięki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka