karolcia1323 08.07.13, 14:01 Czy jakaś mądra głowa mogła by mi udzielić odpowiedzi,czy na diecie można jeść płatki owsiane? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olcia020 Re: Pytanko co do diety? 09.07.13, 10:32 witaj, moja córka jadła płatki owsiane,. Owsiane błyskawicze górskie, gotowałam na wodzie, dodawałam jogurt naturalny i dosładzałam stewią - pychotka mój post: borelioza u 10 latki Odpowiedz Link
qwerty090 Re: Pytanko co do diety? 09.07.13, 10:54 Nie wiem czy są dozwolone ale jeśli już to koniecznie kup górskie a nie błyskawiczne, mają niższy indeks glikemiczny (nie podnoszą tak cukru we krwi, czyli mniej pożywne dla grzyba) Odpowiedz Link
karolcia1323 Re: Pytanko co do diety? 09.07.13, 15:53 Dziekuję za odp. jeżeli można to super bo mam świetny przepis na bułeczki właśnie z płatków owsianych,a mam dziecko na diecie ,które te bułeczki uwielbia. Odpowiedz Link
skupienn Re: Pytanko co do diety? 09.07.13, 17:29 skoro takie dobre to może i ja skorzystam Jak przepis nie jest długi to może go podaj Pozdrawiam Odpowiedz Link
depakinka11 Re: Pytanko co do diety? 10.07.13, 08:17 karolcia ,w jakim wieku jest Twoje dziecko? Ja zamawiam chlebki z Samoszpy jem je i nic sie nie dzieje Innych nie moglam jesc na grzyba. podaje Ci link ,mozesz napsiac do tego pana lub zadzwonic ,Pan zna sie na grzybicy doradzi Ci ,mi te chlebki odpowiadaja . telefon: 795 614 622 e-mail: handel@naZakwasie.pl www.naZakwasie.pl www.facebook.com/naZakwasie telefon: 795 614 622 e-mail: handel@naZakwasie.pl www.naZakwasie.pl www.facebook.com/naZakwasie Odpowiedz Link
depakinka11 Re: Pytanko co do diety? 10.07.13, 08:18 Nie wkleilo sie .poprzednio Mąka z samopszy jest jakościowo nawet lepsza niż mąka orkiszowa! - Pieczywo jest lekkie, charakteryzuje się delikatnie żółtym miąższem i lekko orzechowym smakiem. - Samopsza posiada kilkukrotnie wyższą zawartość karotenoidów, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie oka ludzkiego. - Zawiera bardzo dużo białka, które charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym dzięki większemu udziałowi aminokwasów egzogennych. - Samopsza charakteryzuje się bogatszym w porównaniu do pszenicy zwyczajnej i orkiszu składem mikro- i makroelementów, zwłaszcza Mg, Fe, Zn, Mn. - Charakteryzuje się doskonałym składem kwasów tłuszczowych, gdyż dominują kwasy C18:2, C18:1 i C 16:0, stanowiące średnio 95% sumy wszystkich kwasów. - Samopsza charakteryzuje się także przeciętnie największym udziałem kwasów nienasyconych, które stanowią ok.83% sumy wszystkich kwasów. - Gliadyny zawarte w glutenie samopszy wykazują niską toksyczność co stwarza potencjalną możliwość stosowania w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Odpowiedz Link
karolcia1323 Re: Pytanko co do diety? 11.07.13, 17:02 Ok.oto przepis. Skład; 7 jajaek,pół kg płatków owsianych,2 proszki do pieczenia (o ile jest dozwolony),3 łyzeczki soli i dwa serki po 500g w takich opakowaniach jak do sernika,tylko oczywiście nie słodzony( ja obecnie przebywam w niemczech tu taki jest dostępny). Jajka oddzielic ;do żółtek dodać proszki do pieczenia i 3 łyżeczki soli,wymieszac i dodać ser, do tego wsypać połowę płatków owsianych to wszystko razem wymieszac. Z białek ubić pianę na pół sztywno,przełożyc do całej reszty,dosypać płatki owsiane,wszystko razem wymieszac. Układać czubatą łyżka na blaszkę i do piekarnika nagrzanego na 250 stopni,po włożeniu temp. zmniejszyc do 180 stopni i piec aż się zarumienią mniej więcej pół godz,następnie piekarnik wyłączyc i pozostawić,az dojda około 10 min. Odpowiedz Link
filizanka21 Re: Pytanko co do diety? 27.12.13, 23:42 Przeczytałam kilkanaście wątku na forum o grzybicy i z ręką na sercu mogę powiedzieć: wiem, że nic nie wiem. Jedni mówią że wolno jeśc ziemniaki, inni że nie, jedni twierdzą że ser biały jest dozwolony, inni, że absolutnie...Ja zamierzam się co prawda kierowac rozpiską od mojego lekarza na której dozwolony jest zarówno ser jak i ziemniaki zobaczymy co z tego wyjdzie, nie mam jednak opisanych takich produktów jak: papryka pieczarki wafle ryżowe cynamon masło/masło klarowane Czy powyższe produkty można spożywać? Zastanawiam się także na czym można smażyć? Czy jedynie oliwa z oliwek wchodzi w grę? A co ze smalcem? P.S. Czy mogłby mi ktoś polecić dobrą oliwę z oliwek ponieważ moja jest okrutnie gorzka, dosłownie gorycz zabija smak potraw a podobno nie wszystkie takie są. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link
lukalien Re: Pytanko co do diety? 28.12.13, 00:19 papryka ok pieczarki ok wafle ryżowe - ? na pewno nie duże ilości cynamon ok masło/masło klarowane ok głównie sprowadza się to do ograniczenia cukrów prostych. Odpowiedz Link
lukalien Re: Pytanko co do diety? 28.12.13, 00:21 co do papryki to ustal czy jest ona słodka - jeżeli tak to pewnie nie jest za bardzo wskazana w większych ilościach Odpowiedz Link
princessa.of.persia Re: Pytanko co do diety? 28.12.13, 07:26 grzybow nie wolno w zadnej postaci a pieczarka to grzyb. wafle ryzowe sa z ryzu ktoregi tez nie wolno. papryka czerwona jest słodka. zolta i zielona ok. cynamon i maslo ok. Odpowiedz Link
filizanka21 Stewia 28.12.13, 15:22 A jeśli wafle są z brązowego ryżu to także nie wolno? A co ze Stewią? Podobno jest dozwolona ale dziś spróbowałam i jest na prawdę bardzo słodka dlatego troche się boję... Odpowiedz Link
princessa.of.persia Re: Stewia 28.12.13, 15:39 stewie podobno mozna. uzywasz przeciez tylko szczypte.ja uzywam ale okazjonalnie np jak pieke ciasteczka owsiane. normalnie herbaty czy kawy i tak nie slodze. ryz brazowy to tez weglowodany.ja nie jadlam.tylko ryz dziki ten czarny. zasada jest taka ze jak najmniej weglowodanow i cukrow tez owocow. Odpowiedz Link
filizanka21 Re: Stewia 28.12.13, 16:30 dzięki za odpowiedź w takim razie zapytam jeszcze na czym smażyć? np. te sławetne ziemniaki które są podobno bardzo dobre na grzybicę Odpowiedz Link