uzytkownik113
07.08.18, 19:40
Od jakichś 3 tygodni dziwnie się czuję (zmęczenie, problemy z koncentracją itd.). Miałem też jakieś dziwne zaburzenia czucia (na szczęście to ustąpiło póki co). Ogólnie to jeśli ma to znaczenie, to mogę opisać swoje objawy dokładniej.
Od lekarzy nie dowiedziałem się niczego konkretnego, jedynie że nie wygląda to na coś poważnego, dlatego zacząłem trochę szukać w internecie i natchnąłem się na temat boreliozy. Ostatniego kleszcza którego pamiętam, miałem co najmniej kilka lat temu, dlatego też nie liczyłem za bardzo na pozytywny wynik, ale postanowiłem się przebadać i otrzymałem wyniki, które wstawiam niżej.
Lekarz mi powiedział, żeby się nie przejmować dodatnim wynikiem i powtórzyć badania za kilka tygodni, więc planuję wykonać Western-blot za jakiś tydzień. Jednak chciałbym też poznać opinie innych.
Czy te wyniki wskazują na to, że mam boreliozę?
Immunochemia
Borelioza IgG - ilościowo (S21)
Wynik w surowicy: 19,669 RU/ml
Komentarz: Zaleca się powtórzenie oznaczenia po upływie ok. 2 tygodni razem testem Western-blot.
Wynik:
ujemny < 16
wątpliwy 16-22
dodatni > 22
Wynik wątpliwy
Borelioza IgM - ilościowo (S25)
Wynik w surowicy - 36,184 RU/ml
Komentarz: Z uwagi na skrynigowy charakter zastosowanej metody zaleca się weryfikację wyniku testem Western-blot.
Wynik:
ujemny < 16
wątpliwy 16-22
dodatni > 22
WYNIK DODATNI