Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

07.08.18, 19:40
Od jakichś 3 tygodni dziwnie się czuję (zmęczenie, problemy z koncentracją itd.). Miałem też jakieś dziwne zaburzenia czucia (na szczęście to ustąpiło póki co). Ogólnie to jeśli ma to znaczenie, to mogę opisać swoje objawy dokładniej.

Od lekarzy nie dowiedziałem się niczego konkretnego, jedynie że nie wygląda to na coś poważnego, dlatego zacząłem trochę szukać w internecie i natchnąłem się na temat boreliozy. Ostatniego kleszcza którego pamiętam, miałem co najmniej kilka lat temu, dlatego też nie liczyłem za bardzo na pozytywny wynik, ale postanowiłem się przebadać i otrzymałem wyniki, które wstawiam niżej.

Lekarz mi powiedział, żeby się nie przejmować dodatnim wynikiem i powtórzyć badania za kilka tygodni, więc planuję wykonać Western-blot za jakiś tydzień. Jednak chciałbym też poznać opinie innych.

Czy te wyniki wskazują na to, że mam boreliozę?

Immunochemia
Borelioza IgG - ilościowo (S21)
Wynik w surowicy: 19,669 RU/ml
Komentarz: Zaleca się powtórzenie oznaczenia po upływie ok. 2 tygodni razem testem Western-blot.
Wynik:
ujemny < 16
wątpliwy 16-22
dodatni > 22
Wynik wątpliwy

Borelioza IgM - ilościowo (S25)
Wynik w surowicy - 36,184 RU/ml
Komentarz: Z uwagi na skrynigowy charakter zastosowanej metody zaleca się weryfikację wyniku testem Western-blot.
Wynik:
ujemny < 16
wątpliwy 16-22
dodatni > 22
WYNIK DODATNI

Obserwuj wątek
    • miklasz55 Re: Interpretacja wyników 08.08.18, 01:15
      Badania Elisa nie warto powtarzać, to jest liche badanie i żaden poważny lekarz na jego podstawie nie podejmie się leczenia, chyba że masz za darmo. Zrób Western blot. A jeśliby wyszedł ujemnie, to bądź przygotowany że wtedy lekarze powiedzą, że to nie jest borelioza, a to wcale nie jest takie pewne. Zdarza się i to nierzadko, że WB wychodzi ujemnie mimo że borelioza jest. Są jeszcze inne badania, droższe ale to ewentualnie później.
      • uzytkownik113 Re: Interpretacja wyników 09.08.18, 13:26
        Dzięki za radę. Zrobię Western blot w przyszłym tygodniu i zobaczymy co dalej.

Mam jeszcze pytanie odnośnie badania Elisa. Czy można na tym badaniu w jakikolwiek sposób polegać? Spotkałem się z informacją, że ten test wykrywa tylko 30-40% zarażeń Boreliozą. Natomiast co w przypadku jeśli już wynik jest pozytywny? Na ile % można mu ufać?
        • zenobek Re: Interpretacja wyników 09.08.18, 17:32
          Wcale nie można mu ufać! wink Z tego powodu, że zarówno elisa jak i wb badają przeciwciała przeciwko interesującej nas chorobie a nie same bakcyle. Ile organizmów tyle możliwości. Nierzadkie są przypadki seronegatywności - organizm nie wytwarza przeciwciał wcale albo bardzo małe ilości i badanie będzie fałszywie negatywne. Lekarze ILADS w takich przypadkach (ujemne testy ale mnogość objawów) wdrażają leczenie a zakaźnik wyśle Cie do diabła. W drugim skrajnym przypadku mała ilość bakterii spowoduje lawinową produkcją przeciwciał. Organizm jeszcze długi czas będzie utrzymywał przeciwciała ale objawów będzie brak. Zazwyczaj w takim przypadku każdy lekarz odeśle Cię z kwitkiem. Ważne są wyniki ale ważniejsze objawy. "Najlepszym" przypadkiem jest taki, że mamy do czynienia z objawami i dodatnimi wynikami badań. Dodatnia elisa, potwierdzona dodatnim WB. Wtedy masz prawo trafić nawet do szpitala. Jeśli masz czystą boreliozę (bez koinfekcji) to pobyt w szpitalu pomoże Ci przywrócić zdrowie. Natomiast jeśli są koinfekcje choroba wróci wcześniej czy później...
        • zenobek Re: Interpretacja wyników 09.08.18, 17:41
          I jeszcze jedno. U ciebie (o ile to wszystkie objawy, o których pisałeś) generalnie objawy typowo neurologiczne może powodować Borelia Garinii. Ale tę bakterię, jeśli leczenie jest wystarczająco agresywne, stosunkowo łatwo wybić nawet doxycylkiną, cefalosporyną w domowym zaciszu. Natomiast jeśli są koinfekcje zaczyna się jazda! Zrób WB. i zobaczymy.
          • rzene Re: Interpretacja wyników 09.08.18, 23:27
            zanim zaczniesz leczenie zaleca się zrobienie panelu na koinfekcję bez tego możesz być nie właściwie leczony. Sama borelioza rzadko występuje na ogół są to infekcje złożone. Elisa dodatni to jakiś ślad, ale nie wyznacznik. WB to dobry pomysł ale pomyśl też o panelu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka