artur737
21.03.05, 05:58
Nie czuje, ze sie na tym znam, ale skoro jest sporo pytan na ten temat to powtarzam za Dr. Burrascano, ktory widzi bardzo duzo pocjentow z borelioza i uzycie medycyny alternatywnej jest czasami dyskutowane.
Terapie alternatywne, ktore zapewne pomagaja:
. Witaminy: multivitamina, CoQ10, podstawowe kwasy tluszczowe, magnez
. Leczenie tlenem w hiperbarycznych kabinach tlenowych (co miesiac leczenie 30 dniowe w tzw monochamber (cokolwiek to znaczy- nie znam sie na tym leczeniu) - byc moze dlatego, ze Bb nie lubi tlenu.
. Ziola chinskie (nie wiem ktore, wiec nie pytajcie)
. Cwiczenia fizyczne
Alternatywne terapie, ktore byc moze pomagaja
. Immunomodulacja: wyciag z spory Reishi, transfer factor, IVIG gdyby byly niedobory
. Witamina C
. Acupunktura (musze powiedziec, ze wg tego co widze to dosc skuteczna na bole, ale dziala tylko tak dlugo jak dlugo sie bierze zabiegi)
Alternatywne terapie, ktore chyba raczej nie pomagaja
Srebro koloidalne, terapie cieplem (kapiele w goracej wodzie)
Moja uwaga (nie Dr. Burrascano) na temat tych terapii cieplem: Wydaje mi sie, ze wziela ona swoj poczatek ze wczesnych doswiadczen leczenie kily trzeciorzedowej (ktora jest nieco podobna do boreliozy). W latach 40 i 50-tych kiedy stosowano penicyline u tych chorych wykryto, ze podwyzszenie temperatury ciala powodowalo, ze penicylina, ktora normalnie nie przechodzi do ukladu nerwowego, troche zaczynala jednak przenikac. Czyli gdyby ktos byl leczony penicylina, to taka terapia cieplem byc moze mialaby sens. Ponoc sa tez proby by zwiekszac penetracje penicyliny do mozgu poprzez terapie jadem pszczelim. Ponoc kilka ukaszen pszczelich na tyle zwieksza penetracje penicyliny, ze sporo jej przechodzi przez bariere krew mozg.