Dodaj do ulubionych

wysypka - proszę o radę

12.08.05, 09:05
Na początku lipca byłam na wczasach na jeziorem, na drugi dzień po powrocie
odkryłam na łydce duży ślad, jakby po urgyzieniu przez owada, miał ok. 5 cm
średnicy, był b.twardy (gruby), jakby spuchnięty i jasny, wcale nie swędział.
Po tygodniu zniknął, za to pojawiła się wysypka na tułowiu: plamki 2-10
milimetrowe nieswędzące i lekko złuszczające się. Poleciałam do lekarza i
dostałam doksycyklinę 2x200mg przez 14 dni, a na wysypkę latikort. Wszystkie
objawy już zniknęły, tylko na łydce zostało leciutkie przebarwienie, ale ja
nadal się boję. Ugryzienia kleszcza nie pamiętam, ale w centrum stwardnienia
była jakby czarna kropeczka (nimfa???), nawet pomyślała , że zostało żądło.
Ostatnio mam strasznego pecha, dopiero co wychodzę z cytomegalii i w związku
z nią lekarz pytał, czy mam wysypkę (wtedy nie miałam). Jakieś faturm. Od
śladu na nodze minął miesiąc. Może przesadzam, może to nie to, a tylko objawy
uczulenia, ale boję się. Chciałam zrobić test, ale to nie takie proste, bo
nie wszędzie robią. Czy ktoś miał takie objawy?
Obserwuj wątek
    • ygrek1 Re: wysypka - proszę o radę 12.08.05, 09:19
      A może ktoś jest z Pomorskiego i wie gdzie można zrobić Western blot, bo z tego
      co piszecie, to czego innego nie warto robić, a ja nie mogę znaleźć
      laboratorium, w którym to robią.
    • ag170274 Re: wysypka - proszę o radę 12.08.05, 09:23
      cześć,

spokojnie, jesteś teraz na antybiotykach (możesz mieć osłabienie organizmu) -
      bolerioza to taka franca, że potrafi zaatakować nawet po kilku latach, lecz się
      antybiotyami nawet profilaktycznie i nie bagatelizuj tego.

Objawy boleriozy są naprawde dziwaczne poczytaj dokładnie forum. Masz szczęście
      odrazu zaapilkowano antybiotyk - u mnie podejrzenia wyszły po 10 latach od
      ostatnieo ugryzienia.

Po terapi antybiotekowej odczekaj troche jak pamiętam 4 do 6 tygodni i zrób
      sobie test na przeciwciała. Są tu naprawde fachowcy i doradzo Ci co dalej robić.

dużo zdrowia A.
    • ygrek1 Re: wysypka - proszę o radę 12.08.05, 09:35
      Niestety już od tygodnia nie biorę antybiotykówsad Dzięki za informacje o
      konieczności odczekania 4 tyg. żeby zrobić test. Już chciałam go zrobić,
      najlepiej dzisiaj, ale NIGDZIE nie robią tego westrn blot, ELISA wystarczy??
    • ygrek1 Re: wysypka - proszę o radę 12.08.05, 10:50
      Nikt nie wie, gdzie to robią w Pomorskiem? Jak teraz sobie wszystko do kupy
      poskładałam, to wychodzi mo to jak nic: to coś na łydce było najpierw czerwone,
      potem zrobiło się całe białe, a potem jakby popękały na nim naczynka, bolało
      mnie gardło, a teraz mam zawroty głowy (a może to stres,albo siła sugestii??).
      Idę na ELISA IgM, może coś wykaże. W laboratoriach mówią, że robią boreliozę
      total, albo bbg i bbm, co to znaczy? Wszystko jedno co zrobię? Proszę
      poradźcie, z pewnych względów muszę to zdiagnozować, a przynajmniej
      potwierdzić, przed końcem września.
      • ag170274 Re: wysypka - proszę o radę 12.08.05, 11:13
        Dokładnie poczytaj forum, tutaj naprawde jest duzo informacji na temat tej
        choroby.

Moim zdaniem nie masz co się denerwować, zrób badanie i obserwój reakcje
        organizmu, jeżeli to naal się utrzymuje to należy skontaktować się z lekarzem i
        dlaej brać antybiotyki - ale pamiętaj po nich możesz czuć się żle.

ELISA - to jest dziwne test raz pokazuje wynik dodatni raz nie - poczytaj na
        temat tych testów.

Człowiek tak naprawde nie wie co mu jest - ale nerwy też robią swoje i panika
        mozna sobie duzo rzeczy domówić - polecam troche dystansu a będzie git.

A.

• artur737 Re: wysypka - proszę o radę 12.08.05, 15:11
      Leczenie bylo troche krotkawe, ale za to moge cie pochwalic za dobre dawki antybiotyku. Niektorzy sa przeciez leczeni tylko 100 mg doxy dziennie, a twoj lekarz dal ci uczciwe 400 mg dziennie i za to mu chwala bo nie zdarza sie to czesto.

Teraz to troche trudno powiedziec co robic. Jest oczywiscie szansa, nawet dosc duza, ze jestes juz calkowicie wyleczona. Dla wiekszej pewnosci mozesz wziasc np jeszcze raz dwa lub trzy tygodnie doxy w tej samej dawce a badania (gdyby nie bylo objawow) zrobic dopiero za 5-6 miesiecy. Teraz jeszcze masz prawo miec przeciwciala nawet gdybys byla calkowicie wyleczona. Jezeli za pol roku znajdziesz IgM to bedzie niestety oznaczalo chorobe. Obecnosc IgG bedzie natomiast mocno podejrzana.

Wg ILADS okres poczastkowego leczenia powinien byc 4-6 tygodni co znacznie lepiej zapobiega rozwojowi chronicznej choroby niz 10 dni czy 2 tygodnie co sie czesto ciagle niestety stosuje wobec istnienia pewnego rodzaju kontrowersji w leczeniu.

Badanie ELISA jest duzo czesciej bledne niz Western blota i mozesz miec wynik zarowno falszywie dodatni jak i falszywie ujemny.

Gdybys miala dziwne symptomy (nawet takie, ktore wydaja sie zupelnie niezwiazane) to trzeba na powrot rozwazyc borelioze. I choroba moze przejsc w zacisze na wiele lat by zaatakowac np za 8 lat.
      • artur737 Re: wysypka - proszę o radę 29.07.06, 18:23
        Hop do gory by nie zniknal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka