Dodaj do ulubionych

Dziwne, wedrujace bole

07.01.07, 19:45
Dziwne, wedrujace, zmienne bole (bole przeszywajace, igielki, bole miesniowe itp) sa wzglednie czesto obserwowane w boreliozie.
Natomiast raczej rzadko widuje sie uposledzenie ruchowe i paralize.

Praca badawcza na naczelnych opublikowany w 2004 wyjasnia dlaczego tak wlasnie jest.

Spinal cord involvement in the nonhuman primate model of Lyme disease
Yunhong Bai, Kavitha Narayan1, et al
Laboratory Investigation (2004) 84, 160–172, advance online publication, 22 December 2003; doi:10.1038/labinvest.3700024

Tresc w skrocie:
25 malp zakazono borelioza. Zapewniono rozwoj infekcji u wszystkich osobnikow tlamszac ich uklad immunologiczny sterydami.
Dokladnie zbadano umiejscowienie zmian zapalnych i stwierdzono, ze wystepuja one glownie w korzonkach grzbietowych rdzenia a nie w samym rdzeniu kregowym i nie w korzonkach brzusznych.

Tytulem wyjasnienia zalaczam link do rysunka znalezionego na Internecie (dolny). Przedstawia przekroj rdzenia tak jak to wyglada na poziomie kazdego kregu.
www.zso4.szkola.icpnet.pl/strony/matedu/ukladnerwowy/rdzen_kregowy.htm
Z rdzenia od tylu wychodza wlokna czuciowe przez korzen grzbietowy by pozniej polaczyc sie z korzonkami brzusznymi i wytworzyc nerwy, ktore pozniej zaopatruja czuciowo i ruchowo miesnie, sciegna i skore.

W korzonkach grzbietowych biegna wylacznie wlokna czuciowe (a nie ruchowe) i wlasnie to miejsce jest szczegolnym miejscem ataku kretka. W korzonkach grzbietowych na kazdym poziomie rdzenia znajduja sie zgrubienie zwane dorsal root ganglia w ktorych znajduja sie komorki nerwowe od ktorych odchodza wlokna czuciowe. Wlasnie te komorki sa glownym celem ataku choroby u naczelnych i zapewne rowniez u czlowieka.
Potwierdzaja to takze pojedyncze obserwacje poczynione w czasie autopsji.

Takze, nieco spuchniete i powiekszone stanem zapalnym „korzonki” sa zapewne bardziej narazone na ucisk przy lekko przesunietych kregach co tlumaczy obserwowany fakt, ze manipulacje kregoslupem niekiedy odrobine poprawiaja stan pacjentow z borelioza jezeli chodzi o symptom bolu.

Przy okazji czytelnik tego artykulu moze sie ponownie przekonac o niskiej skutecznosci testow ELISA w boreliozie. Tylko 50% zakazonych malp mialo dodatni test ELISA pomimo 100% zakazenia.
Obserwuj wątek
    • stuffan Re: Dziwne, wedrujace bole 07.01.07, 19:57
      wogole tego nie czaje jak Boga

a jak ja mam np ucisk kregu na jakis tam nerw ,mam bez czucia prawie udo prawe
      to moze sie jeszcze pogorszyc??
      mam tak z noga od roku juz,bylem u neurologa i mi zapisal jakies skierowanie na
      elktro cos tam,jak zwykle olalem sprawe
      moze mi sie pogorszyc??

• stuffan Re: Dziwne, wedrujace bole 07.01.07, 20:02
        a i jeszcze jedno ,bo szukam szukam i tak jest temat rozwleczony ze juz nie wiem
        co i jak

na jakie badania mam isc zeby okreslic wspolinfekcje przy boreliozie?
        pozatym ide we wtorek ten WB zrobic tu w wawie

ale jedni mowia ze jak biore abx to mi pokaze falszywie a jak nie biore to
        bedzie wynikwiarygodn,a jak zadzwonielem do tego labu to babka powiedziala ze
        absolutnie nie moge przerwac leczenia

pozatym jak na zlosc skonczyl mi sie trilac i nie mam nic na oslone i dzis nie
        bralem lekow,ale jutro juz wezme
        to sie pogorszy jak dzis tylko nie bralem????
        • domin46 ojj, 07.01.07, 20:34
          to, że dziś Ci się trillac skończył, nie znaczyło wcale, że nie mogłeś brać
          antybiotyku, nie robi się takich dziwnych przerw.
          Co do WB, to podobno najlepiej wychodzi w 6-8 tyg po antybiotykach, nie jest
          wskazany w czasie antybiotykoterapii, ale w praktyce to różnie bywa.
          • wroteknowynick Re: ojj, 08.01.07, 02:34
            ==
            Przy okazji czytelnik tego artykulu moze sie ponownie przekonac o niskiej
            skutecznosci testow ELISA w boreliozie. Tylko 50%
            zakazonych malp mialo dodatni test ELISA pomimo 100% zakazenia.
            ==
            Hehe nieźle smile
            --------------
            www.borelioza.tivi.pl
            wrotek.250free.com -
            Procedura Marshalla
            www.marshallprotocol.com
            • dziubolek2 Re: ojj, 08.01.07, 14:03
              Stuffan, nie rób WB w czasie antybiotyków, bo szkoda kasy i krwi. Dopiero po 6
              tygodniach.
              • dx771 Re: ojj, 08.01.07, 14:10
                Gdy się poskarżyłem mojej uzdrowicielce na drętwienia palców dłoni to właśnie
                wykonała zabieg w orębie całego kręgosłupa. Od tego czasu problemy się
                skończyły a było to kilka miesiecy temu. Czyli trafiła z zabiegiem w to miejsce
                gdzie atakuje kretęk (wg. tego watku). A mi się wydawało że przyczyną tych
                dretwień było nagromadzenie toksyn w organiźmie.
                • stuffan Re: ojj, 08.01.07, 15:37
                  dziubolek ale masz na mysli zeby zrobic test 6 tyg po skonczeniu leczenia
                  antybiotykiem?
                  czy 6 tyg od poczatku kiedy je biore??
                  • domin46 po skończeniu 08.01.07, 15:41
                    • stonefly Re: po skończeniu 08.01.07, 16:00
                      Czy będą te zakażone małpy leczyć różnymi antybiotykami?
                      Może w końcu znajdą jakąś kombinację abx?
      • artur737 Re: Dziwne, wedrujace bole 09.01.07, 20:47
        Nalezy zawsze wykonywac badania bo niekoniecznie wszystko musi byc borelioza.
        Zmiany w kregoslupie wykrywa sie tomografia komputerowa albo rezonansem.

Bo jak nie, to potem moze wyjsc cos takiego jak gosc leczony przez dziesiec lat dozylnie antybiotykami na borelioze bo zmiany w nerwach a w koncu sie okazalo, ze byl tylko przesuniety krag i pomogla glupia rehabilitacja.
      • artur737 Re: Dziwne, wedrujace bole 09.01.07, 20:48
        stuffan napisał:

> wogole tego nie czaje jak Boga

Nie musisz. To bylo raczej dla tych co maja zaciecie naukowe i chca chorobe lepiej zrozumiec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka