marcinsiedlce Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 31.10.10, 08:31 cyt. Bp Kiernikowski: sztuczne wieńce i znicze to kicz. Pieniądze lepiej przeznaczyć na inne cele ... Oczywiście zachęcam też do składania ofiary na Mszę świętą ..." haha rozbawił mnie ten tekst Odpowiedz Link Zgłoś
kamina5 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 31.10.10, 10:11 W niektorych krajach stawianie zniczy "ananlogowych" jest zabronione ze wzgledu na ryzyko pozarowe, i w powszechnym uzyciu sa wlasnie te elektryczne ( w roznorodnych formach). tak samo jak w wiekszosci kosciolow:)) Odpowiedz Link Zgłoś
oxylog Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 31.10.10, 10:20 Tak zgadzam się, pieniądze można przeznaczyć na inne cele, oczywiście ważna jest pamięć i lampkę oraz kwiaty powinno się postawić, ale to co się dzieje w ostatnich latach to jakiś "wyścig zbrojeń", kto więcej kto wyżej kto bardziej bogato... Jeszcze ta rewia mody, futra przy 15 stC itd. Odpowiedz Link Zgłoś
darek640 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 31.10.10, 10:38 Ale miło jest przyjść na grób i zobaczyć dużo zniczy których my nie postawiliśmy , świadczy o tym że nadal znajomi pamiętają o zmarłej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy_klamca Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 31.10.10, 12:26 Kościół walczy z biznesem, bo nagle przejrzał na oczy, że biznes zaczyna ich wypierać ze świąt. Mniej ważne staje się w Bożym Narodzeniu żłóbek, narodziny Chrystusa, a większe znaczenie ma św. Mikołaj na saniach. Z 1 listopada jest podobnie. Ludzie odwiedzają groby, a omijają kościoły. Nie idziemy do kościoła, a raczej obok niego. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskie_oko.pl Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 31.10.10, 17:31 falszywy_klamca napisał: > Z 1 listopada jest podobnie. Ludzie odwiedzają groby, a omijają kościoły. Nie i > dziemy do kościoła, a raczej obok niego. To ja jestem jakąś hybrydą. Wyglądam jak Ludź (człowiek) - odwiedzam groby a kościóła nie omijam. Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 31.10.10, 13:55 marcinsiedlce napisał: > cyt. Bp Kiernikowski: sztuczne wieńce i znicze to kicz. Pieniądze lepiej przezn > aczyć na inne cele ... Oczywiście zachęcam też do składania ofiary na Mszę świ > ętą ..." > > haha rozbawił mnie ten tekst a cóż Cię rozbawiło manipulancie? wklejasz wyrwane zdanie, które sugeruje, że biskup zachęca do czegoś innego, niż było w tekście Cała wypowiedź brzmi tak "Biskup Kiernikowski prosi katolików, by rozważyli ograniczenie do minimum zakupów nagrobnych ozdób, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyli na inny wyraz wspólnoty. Wymienia: dzieła dobroczynne, misje, pomoc biednym - szczególnie dzieciom, pomoc poszkodowanym, renowację cmentarza. - Oczywiście zachęcam też do składania ofiary na Mszę świętą pojętą właśnie jako okazja do tego, żeby przez tajemnicę Jezusa Chrystusa, Jego śmierć i Zmartwychwstanie przeżywać wspólnotę z tymi, którzy przed nami odeszli - zachęca biskup Kiernikowski." nie uważasz, że w takim kontekście ma to inne znaczenie? Bo dla mnie ma. Z wyrwanego fragmentu miało to wydźwięk: "nie dajcie zarabiać producentom zniczy i sztucznych kwiatów, dajcie te pieniądze księżom". Dlatego Cię rozbawił? A jak przeczytasz cały tekst, to wychodzi mi coś innego: "nie skupiajcie się na kiczu, nie zatruwajcie środowiska, nie produkujcie ton śmieci... A pieniądze można przeznaczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 31.10.10, 14:04 spokojnie spokojnie raks5 cos ostatnio Ci nerwy puszczają :) Odpowiedz Link Zgłoś
hejj2 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 31.10.10, 16:43 czyli groby niech stoją puste księże biskupie, a pieniądze oddać na "wyprawki" dla księży? Odpowiedz Link Zgłoś
roksana35 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 31.10.10, 15:37 Panie raks. Ten człowiek ani w niczym nie popełnił pomyłki, ani nie skłamał nawet jednym słowem. Jeśli obiektywizm nie jest panu terminem znanym albo jeśli nie potrafi pan zrozumieć prostego tekstu, to posiadając odrobinę przyzwoitości powinien dać pan sobie spokój z adminowaniem tym forum, pozostawiając to komuś bardziej kompetentnemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm może lepszy pomysł już w mieście praktykowany 31.10.10, 17:01 Głos Podlasia Siedlce, dnia 11 Listopada 1911 r. Nr 37. I innych — Zamiast wieńca na trumnę ś. p. Juliana Toczyskiego na Towarz. wpisów przy szkole T. Radlińskiego w Siedlcach składają: Aniela i Stanisław Wąsowscy rb. 10. Felicja i Roman Kopytyńcy rb. 5, Dr E. Wiszniewski rb. 3r Dr J. Szawelski rb. 3. — Zamiast wieńca na trumnę ś. p. J. Toczyskiego na wpisy rb. 3 złożyła W. Berezowa. — Ofiary. Dla uczczenia drogiej pamięci nieodżałowanej matki, Julii Michałowskiej, w 18-tą bolesną rocznicę jej zgonu, składają 5 rb. na wpisy przy szkole handlowej żeńskiej J. Barszczewskiej synowie i synowe. — Zamiast kwiatów na trumnę śp. Władysława Brodzińskiego złożyli: St. Sunderlandowie rb. 5 na Tow. pomocy szkolnej przy szkole T. Radlińskiego; Jan i Zofia Sunderlandowie rb. 5 na Tow. przyjaciół młodzieży przy Szkole Handlowej Żeńskiej J. Barszczewskiej. — Dla uczczenia pamięci ś. p. Władysława Brodzińskiego, Aleksowie Chrzanowscy za pośrednictwem naszej Redakcji, składają rb. 3 na Tow. Przyjaciół Młodzieży przy Szkole Handlowej żeńskiej J. Barszczewskiej. — Dla uczczenia pamięci zmarłego w dn. 31 z. m. syna, ś. p. Władysława, Bronisław i Jadwiga Brodzińscy składają na Towarzystwo Przyjaciół Młodzieży przy Szkole Handlowej żeńskiej J. Barszczewskiej rb. 25. — Dla uczczenia pamięci zmarłego w dn. 31 z. m. Władysława Brodzińskiego na rzecz Tow. Pomocy Szkolnej przy szkole męskiej T. Radlińskiego rb. 1 złożyli Dr Szawelscy. Odpowiedz Link Zgłoś
12b5 brama na pilota 01.11.10, 06:48 spacerowałem ulicą cmentarną gdy nagle otworzyła się brama do pałacu następnie wjechala czarna limuzyna w której siedzial jego ekscelencja potem cichutko zamknęla się brama pałacu Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: brama na pilota 01.11.10, 18:36 Raks ma jednak rację. W wypowiedzi biskupa mowa o niepotrzebnej górze plastikowych śmieci i przeroście formy nad treścią. Czy każdą wypowiedź biskupa należy złośliwie wypaczyć i natrząsać się dla umocniania szczytnej idei dowalania czarnym? Mppp przytoczył ciekawe przykłady z przeszłości. Warto wrócić do takich zachowań, (a wtedy nie było zasiłków pogrzebowych). Odpowiedz Link Zgłoś
sokoll1 Re: brama na pilota 01.11.10, 20:14 po mszach o 7 w katedrze, a na kilku byłam to ja jechałam moim "maluchem" a Jego Świątobliwość wracał na piechotkę po odprawieniu mszy i uśmiechał sie do siedlczan! Wiecie co, naprawdę są beznadziejni księża - ale on akurat nie zasila ich grona!!! Dajcie mu spokój, ludzie! :) To jest głęboko wierzący człowiek! czy ktokolwiek z was słyszał jak mówi. To mędrzec, współczeny filozof, nie tylko biskup! Jak określa sie osobę, która na dany temat nie ma pełnych informacji, a zabiera głos tonem pewnym i nieznoszącym sprzeciwu? Abnegat? Powierzchowny? Arogancki? Jak nic o tym człowieku nie wiecie, to nie gadajcie, bo... rozbawiły mnie Wasze teksty! :P miłego wieczoru! Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 01.11.10, 22:21 cóż myślę, że to nie mądrość i inteligencja ks. biskupa budzą wątpliwości - przy swej całej otwartości na zwykłych ludzi i bezpośredniości w kontaktach biskup Kiernikowski pozostaje w wielu sprawach bezkompromisowy a poglądy na wiarę i katolicyzm ma bardzo radykalne a w tym wszystkim umyka mu jednak gdzieś człowiek... Odpowiedz Link Zgłoś
sokoll1 ?! 01.11.10, 23:13 > a w tym wszystkim umyka mu jednak gdzieś człowiek... hm... bardzo śmiała teza!! Na jakiej podstawie wnioskujesz?!! Ja tam biskupa nie wiem, po prostu kilkanaście razy w życiu miałam okazję go usłyszeć, sposób w jaki celebruje msze... to robi wrażenie. W tym jest Bóg i jest człowiek... hm... nic nie rozumiem, co Ty do mnie mówisz... Odpowiedz Link Zgłoś
sokoll1 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 01.11.10, 21:55 Roksana35 z całą penościa taką osobą jest! Wyciąga tak dalekowzroczne wnioski, że ho ho... Roksana na admina wszech czasów! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 02.11.10, 11:43 w niczym nie skłamał, oprócz tego, że przytoczył tylko część wypowiedzi 80% było o tym, żeby nie śmiecić na grobach, a pieniądze przeznaczycć na coś innego propozycja przekazania na msze była jedną z wielu. Jeśli ktoś wierzy w to, że ofiara na mszę daje coś jego bliskiemu zmarłemu, to może tak ofiarować i nic tu komuś do tego, że przekazuje kasę księżom. Jeśli nie wierzysz w ideę mszy, przekaż na biednych czy głodujących w Afryce. Biskup nikogo do niczego nie zmuszał, wygłosił jakąś tam propozycję. Pokazał głos kościoła, że plastik na cmentarzu jest przerostem i wcale niepotrzebny. Rozwiń temat odrobiny przyzwoitości i rozumieniu tekstu. Porównaj tekst wyrwany oraz całą wypowiedź biskupa. Jeśli znajdziesz w tym moją nieobiektywność- gratuluję. Ale uczyń wysiłek, zamiast krytykować. Potrafisz? A co do administrowania forum, bardzo chętnie zrezygnuję. Podaj kandydata. Jak kilka lat to robiłem, to nikogo chętnego nie było. Więc jak zawsze powtarzam- wcale tego nie muszę robić. Co więcej. Chętnie bym zrezygnował. Chociażby dlatego, że kiedyś miałem na to czas, a teraz pracuję coraz więcej, a czasu mam coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
sokoll1 ech.. 01.11.10, 20:05 Marcinsiedlce, a co w tym tekście zabawnego? Kiernikowski to naprawdę mądry człowiek. Jego wypowiedź jest bardzo wyważona! Żeby wszyscy duchowni mieli taką mądrość i klasę - byłoby naprawdę ok w polskim katolicyzmie! Wszystkim zaleca wsparcie np. Akcji Hymanitarnej czy innych organizacji non profit, a osobom wierzącym dodatkowo sugeruje (jako biskup ma nawet taki obowiązek!!!!) położenie troszke grosza na tacę lub "zamówienie mszy". Bardzo logiczne i jakoś ... nieśmieszne!!! :) Hm... chyba mamy baaardzo odmienne poczucie humoru! :) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
a.solari Re: ech.. 01.11.10, 21:05 a ja się z Kirenikowskim zgodzę, plastikowe wieńce to kicz i tandeta....jeśli ktoś chce upamiętnić wieńcem, niech to będzie wieniec prawdziwy, kwiat ale prawdziwy. Takie więdnięcie ma swoistą symbolikę przemijania, co na cmentarzu jak najbardziej jest na miejscu. poza tym po co zastawiać grób dwudziestoma zniczami z plastikowymi wkładami, które z pewnością nie dodają uroku. niech będzie ilość lampionów ograniczona do minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
sokoll1 Re: ech.. 01.11.10, 21:13 dokładnie! ludzie inwestuja w marmury... i potem muszą to paskudztwo czymś przykryć ;) grób mojego pradziadka był piękny kiedyś... ziemia, ładne łańcuchy i lilie św. Antoniego... teraz 80-letni wujek postawił swojemu ojcu pomnik z marmuru... i sobie... jakie to brzydkie teraz! a moja prababcia Zofia ma wciąż piękny grób! żadnych marmurów ani granitu... tylko ziemia i skromne byliny!!! i takie groby jeszcze na szczęście są! Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: ech.. 01.11.10, 21:38 po dzisiejszych wizytach na cmentarzach trudno się z biskupem siedleckim nie zgodzić - groby uginające się pod ciężarem ogromnych zniczy, tony plastiku - wszystko prędzej czy później wyląduje na śmietniku - pożytek z tego żaden - ekologiczna porażka - mnóstwo wywalonych pieniędzy, które rzeczywiście mogłyby trafić do kogoś potrzebującego Odpowiedz Link Zgłoś
png7 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 01.11.10, 21:51 Pozwolę sobie w tym wątku podzielić pewną refleksją, która naszła mnie dziś podczas pobytu na cmentarzu. Mianowicie dlaczego nie słyszy się u tych którzy sprzeciwiają się obecności krzyży w przestrzeni publicznej sprzeciwu przeciw krzyżom na cmentarzu komunalnym. Przecież jak nie powinno być krzyża w szkole państwowej (samorządowej) to konsekwentnie nie powinno go także być na cmentarzu państwowym (komunalnym) Tu jednak gdzieś się ta konsekwencja urywa i protestów nie słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
sokoll1 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 01.11.10, 21:54 ha! czyżbyśmy w obliczu 'rzeczy statecznych' jednak pokornieli??? Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 01.11.10, 22:32 na cmentarzu komunalnym chyba nie musisz sobie przy grobie postawić krzyża jak ci nie odpowiada...w ogóle nie musisz tam się kwaterować - możesz wybrać spopielenie i przykazać rodzinie żeby twe prochy rozrzucili gdzieś w Bieszczadach ;) szkoła jest obowiązkowa, niektórych dzieci do kościoła katolickiego się nie przyjmuje więc z jednej strony - wstęp nie dla wszystkich ale krzyż już dla wszystkich...myślisz, że to FAIR? Odpowiedz Link Zgłoś
png7 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 01.11.10, 22:41 czy aby na pewno możesz tak sobie prochy zmarłych w Polce rozrzucić, spodziewam się że cmentarz jest tu obowiązkowy (analogia ze szkołą) niektórych dorosłych też się do kościoła nie przyjmuje (lub co bardziej prawdopodobne nie chcą należeć) i jakoś obecność krzyży ich rodzinom nie przeszkadza (a w szkole i owszem) Odpowiedz Link Zgłoś
png7 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 01.11.10, 22:45 cytat z Wikipedii na temat legalności rozsypywania prochów: "Rozsypywanie prochów zmarłych w Polsce jest nielegalne. Według ustawy z dnia 31 stycznia 1959 r. o cmentarzach i chowaniu zmarłych (Dz.U. 1959 nr 11 poz. 62), zmarłego można pochować jedynie na cmentarzu, w katakumbach lub w szczególnych wypadkach, gdy zgon nastąpił podczas rejsu – zatopić w morzu, natomiast prochy osoby skremowanej mogą być pochowane na cmentarzu lub wsypane do morza. ... Obecnie nie jest dopuszczalne w Polsce rozsypywanie prochów osoby zmarłej, czy to na "polach pamięci" usytuowanych na cmentarzach, czy poza nimi, oraz przechowywanie urny z prochami w innym miejscu niż na cmentarzu..." Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 01.11.10, 23:04 upss naoglądałam się amerykańskich filmów i tak mi się Bieszczady zamarzyły a tu zonk ;) z drugiej strony ciekawe czemu jest takie prawo? ze względów sanitarnych jakichś??? a wracając do mertium sprawy - mnie osobiście krzyż w szkole nigdy nie przeszkadzał jednak wobec prowadzonej polityki kościoła nie da się nie zauważyć tu pewnej niespójności Odpowiedz Link Zgłoś
sokoll1 Manala? jakie dzieci? 01.11.10, 23:08 Hm... ciekawe. Tylko taka mała przestroga - przed rozsypaniem warto sprawdzić kierunek wiatru (patrz pamiętna sekwencja z "Big Lebowski"). Sorki za głupi żart, ale tak mi się przypomniało :DDD Manala, nie rozumiem co masz na myśli pisząc,m że kk nie przyjmuje dzieci. Jakich? Odpowiedz Link Zgłoś
verena0 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 02.11.10, 08:31 Ciekawe, jakby ktoś to sprawdził, jakbym tak weszła w głuche ostępy Bieszczadów i rozsypała czyjeś prochy.... no jak nic namierzą mnie z satelity ;P Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 01.11.10, 23:05 Czy przypadkiem siedlecki cmentarz komunalny to nie nasza lokalna aleja zasłużonych? Chyba nie jest dostepny dla przypadkowych śmiertelników? Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 01.11.10, 23:33 Wiadomości TVP 1 tvp.info/wiadomosci/wideo/01112010-1930/2977770 od 17 minuty Odpowiedz Link Zgłoś
marka33 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 02.11.10, 08:29 Może i można mówić o jakimś kiczu, ale najpierw proszę samemu dać przykład. Decydenci Kościoła już dawno tą ideę wypaczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
verena0 Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 02.11.10, 08:33 Aczkolwiek nie darzę sympatią naszego biskupa, ale myślę że ma rację. Wydawanie pieniędzy na plastikowe ozdoby, trafiające później na śmietnik, to wyrzucanie pieniędzy, które można przeznaczyć na inny cel. Do tego ten "lans" na cmentarzu, futra, kozaczki, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ygd Re: Kiernikowski w portalu gazeta.pl głosi .... 02.11.10, 11:51 verena0 napisała: > Aczkolwiek nie darzę sympatią naszego biskupa, ale myślę że ma rację. Wydawanie > pieniędzy na plastikowe ozdoby, trafiające później na śmietnik, to wyrzucanie > pieniędzy, które można przeznaczyć na inny cel. Do tego ten "lans" na cmentarzu > , futra, kozaczki, itp. Ja bym do tego jeszcze dorzucił budowanie wielkich grobowców ze złotymi literkami, złotymi podobiznami Jezusów, czy innych świętych. Odpowiedz Link Zgłoś