Dodaj do ulubionych

film Piękna 7

31.08.11, 11:18
Na końcu tego filmu są klatki z napisami.
Fotosy Michał Moryl.
Niestety nie wszystkie.
Pierwsze zdjęcie Sojusza (ciemne, cz-b) dostarczyłem Dyrektorowi Woszczyńskiemu jeszcze przed remontem Sojusza na jego prośbę za zgodą właściciela tl. M. Zychowieckiego.
Drugie zdjęcie, widok zburzonej ul. Pułaskiego (nie mające nic wspólnego z budynkiem Sojusza) przedstawiająze fragment między ul. Morską i ul. Kochanowskiego i swojego czasu były pokazywane w Tygodniku Siedleckim z podpisem (z albumu J.Mazurka).
Jest i moje zdjęcie 25.04.2010r. (to z odeskowanym daszkiem nad wejściem).Zdjęcie to wstawię zaraz na moją stronę (w informacjach fotograficznych) by wszyscy wiedzieli.

Więc Panie Artysto nie wszystko jest Pana za co zaliczył Pan kasę.
pozdrawiam
i życzę dalszej tak twórczej pracy.
Obserwuj wątek
    • netxan Re: film Piękna 7 31.08.11, 13:38
      Które dokładnie zdjęcie jest Pana ? Za chwilę materiał zostanie przemontowany a zdjęcie usunięte.
    • netxan film Piękna 7 - sprostowanie 31.08.11, 15:06
      Podczas realizacji filmu zastrzegłem, że nie życzę sobie w mojej pracowni zdjęć Pana Mariana Przeździaka. Osoba która dostarczyła mi zdjęcia twierdziła, że zdjęcia nie mają nic wspólnego z wyżej wymienioną osobą. Za to co się stało wyciągnę wewnętrznie konsekwencje.

Michał Moryl nie robił ani jednego zdjęcia do filmu i nie wie o tym, że znajduje się w końcowych napisach. Podczas komponowania napisów końcowych zostało jedno puste pole, dlatego twórcy filmu postanowili umieścić tam nazwisko Michała gdyż był on częścią całego projektu "Piękna 7" i wykonywał serię zdjęć. Jeżeli ma Pan jakieś wątpliwości co do jego twórczości to polecam stronę www.moryl.pl . Widać tam czym różnią się zdjęcia od gniotów i kartofli. Proszę nie robić z siebie poszkodowanego czy ofiary. Pana zdjęcia są warte co najwyżej 1 zł za sztukę.

W imieniu redakcji siedlceTV chciałbym oficjalnie przeprosić Michała Moryla za narażenie go na atak i posądzanie go o podpisywanie się pod nie swoimi pracami w wyniku czego została nadszarpnięta jego reputacja. Liczymy na wyrozumiałość i pozytywne rozpatrzenie naszych przeprosin. Nikt nie spodziewał się, że wypełnienie jednego pola, które zaburzało całą kompozycję wywoła tak wielkie poruszenie i spowoduje serię oskarżeń i ataków.

Przepraszamy
      • mpppm Re: film Piękna 7 - sprostowanie 31.08.11, 15:14
        Proszę bardzo jakie to są Siedlce.
        M.Moryl nie robił żadnego zdjęcia i umieszczono jego nazwisko jako foto.
        Trzeba go przeprosić. Został narażony na atak.
        Czyj atak. Zastanów się.
        A wiesz jak to się nazywa co zrobiłeś. Sam sobie nazwij.
        Przeproś też wszystkich w UM *za to płacili), wszystkich oglądających tylko nie mnie.

A co to ma znaczyć, że zaznaczyłeś, że sobie nie życzysz zdjęć M.Przeździaka?
        • netxan Re: film Piękna 7 - sprostowanie 31.08.11, 15:48
          mpppm napisał:

> Proszę bardzo jakie to są Siedlce.
          Siedlce to ciekawe miasto pełne wspaniałych ludzi (zdarzają się wyjątki)

> M.Moryl nie robił żadnego zdjęcia i umieszczono jego nazwisko jako foto.
          Michał Moryl robił serię zdjęć w projekcie "Piękna 7" a nam zostało jedno puste pole. Dlatego uznaliśmy, że umieścimy właśnie jego nazwisko.

> Trzeba go przeprosić. Został narażony na atak.
          > Czyj atak. Zastanów się.
          Tak. Jeszcze raz przepraszam Michała, że bez jego wiedzy umieściliśmy jego nazwisko na końcu filmu, przez co został oskarżony o podpisywanie się pod nie swoimi pracami.

> A wiesz jak to się nazywa co zrobiłeś. Sam sobie nazwij.
          Wiem jak to się nazywa co zrobiłem. Postprodukcja filmowa, mastering, udźwiękowienie z materiałów własnych i z tych które otrzymałem z zewnątrz.

> Przeproś też wszystkich w UM *za to płacili), wszystkich oglądających tylko nie
          > mnie.
          Pana zdjęcie pojawiło się przez max 2s całego filmu. Film został już zdjęty z obiegu. Biorąc pod uwagę koszt produkcji, liczbę ludzi, kamery, stół montażowy, czas pracy włożony w produkcję i postprodukcję, ogólny koszt sprzętu potrzebnego do powstania takiego filmu oraz liczbę ludzi która dotychczas to obejrzała, uczciwie Pana działka może nie przekroczyć 1 zł. Drugą złotówkę dokładam od siebie.

> A co to ma znaczyć, że zaznaczyłeś, że sobie nie życzysz zdjęć M.Przeździaka?
          To znaczy, że każdy ma prawo wyboru z kim chce współpracować i od kogo chce brać materiały. Ja również mam swoją czarną listę. Powiedziałem wyraźnie osobie która dostarczała materiały do mojego studio, że KATEGORYCZNIE ZABRANIAM CZEGOKOLWIEK CO ZWIĄZANE JEST Z MARIANEM PRZEŹDZIAKIEM. Nie posłuchał mnie i właśnie stało się to czego się obawiałem. Jeszcze się z nim nie widziałem ale dostanie w pysk z liścia na samym wejściu a później pomyślę co dalej.
          • mpppm Re: film Piękna 7 - sprostowanie 31.08.11, 16:02
            >"Powiedziałem wyraźnie osobie która dostarczała materiały do mojego studio, że KATEGORYCZNIE ZABRANIAM CZEGOKOLWIEK CO ZWIĄZANE JEST Z MARIANEM PRZEŹDZIAKIEM. Nie posłuchał mnie i właśnie stało się to czego się obawiałem. Jeszcze się z nim nie widziałem ale dostanie w pysk z liścia na samym wejściu a później pomyślę co dalej".
            To Panie Dyrektorze dzwoń Pan na policję po obstawę.

> A wiesz jak to się nazywa co zrobiłeś. Sam sobie nazwij.
            Jak nie rozumiesz. To się nazywa kradzieżą.

Ja już z Tobą nie zamierzam tu się przepychać, a Ty idź i przepraszaj M.Moryla.
            • mpppm Re: film Piękna 7 - by zakończyć 31.08.11, 18:10
              By zakończyć tą sprawę proszę o przelanie na podane tu konto
              www.markopm.za.pl/reklama.htm
              kwoty z pozycji 23 x 2 (za brak nazwiska autora na zdjęciu, filmie)

www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php
              masz na to cały jutrzejszy dzień.
              Pozdrawiam
            • netxan Re: film Piękna 7 - sprostowanie 31.08.11, 20:33
              Z kąd zostało ukradzione Pana zdjęcie ?
    • macoszka to moje! to moje! 31.08.11, 18:21
      o jezzzzu chłopaki, ale kurzycie! załatwcie to na privie, bo pampersem daje!
    • n_l Re: film Piękna 7 31.08.11, 18:48
      Pomijając sposób załatwiania sprawy,
      pomijając zakładanie osobnego wątku...
      to na złodziejstwo najlepszy jest sąd :-)
      Stawki wg cennika ZPAF (*)
      zpaf.pl/prawa-autorskie/tabele-minimalnych-wynagrodzen/
      a i jeszcze jakąś drobną kwotę na cele dobroczynne potrafią zasądzić... :-))))))))

(*) a stawki od 2001 nie aktualizowane :-(
      • netxan Re: film Piękna 7 31.08.11, 20:31
        Proszę uważać na słownictwo. Nikt samowolnie nie zabrał tego zdjęcia ani ze strony Pana Mariana, ani z domu czy teczki. Pan Marian sam dobrowolnie ofiarował to zdjęcie. Więc kto jest tym złodziejem ?
        • mpppm Re: film Piękna 7 31.08.11, 20:35
          Moje słownictwo jest jak najbardziej poprawne.
          "Ofiarował", gdyby tak było nie było by sprawy.
          Teraz zdjęcie, a nie badziewie?
          • netxan Re: film Piękna 7 31.08.11, 20:38
            Przepraszam za błąd. Badziewne zdjęcie.
            • mpppm Re: film Piękna 7 31.08.11, 20:51
              Wstawienie cudzego zdjęcia i wstawienie innego autora jest tym właśnie.
              Resztę roztrząsaj ze zleceniodawcą. Zdjęcie filmu nic nie znaczy, wielu już to widziało.

"Z kąd" i nie ośmieszaj się.
              • tricky007 Re: film Piękna 7 31.08.11, 21:17
                Nie chodzi o jakość, chodzi o fakt. Wykorzystano cudze zdjęcie bez zgody autora, autor ma prawo do wyciągnięcia konsekwencji prawnych. Zamiast wdawania się w dyskusję i prowadzenia jej publicznie (czego moglibyście Panowie sobie oszczędzić) strona wina (umyślnie bądź nieumyślnie) całemu zamieszaniu powinna przeprosić i ewentualnie próbować naprawić swój błąd. Dyskusja nad jakością wykorzystanego bezprawnie zdjęcia (jeśli faktycznie byłoby aż tak słabe to na na pewno wykonawca nie śmiałby wykorzystać go w efekcie końcowym) zawierała wiele, powiedzmy szczerze, nieprzyzwoitych określeń. I na pewno nie wpłynie to na pozyskanie przyszłych kontrahentów jednej ze stron w dyskusji.
                Panowie, zakończcie sprzeczkę albo kontynuujcie ją w inny, mniej dostępny dla opinii publicznej, sposób. Pozdrawiam
              • netxan Re: film Piękna 7 31.08.11, 21:23
                Właśnie otrzymałem telefon z informacją, że jako podwykonawca nie zostałem upoważniony do wypowiadania się na temat tej produkcji dlatego przepraszam Wszystkich za to że się odezwałem.

Jeszcze drobna informacja co to są fotosy:
                pl.wikipedia.org/wiki/Fotos
        • n_l Re: film Piękna 7 01.09.11, 11:00
          > Więc kto jest tym złodziejem ?
          Ten kto wykorzystuje czyjeś dzieło,
          podpisuje je innym nazwiskiem a autorowi nie płaci.
          Proste?
    • mpppm Re: film Piękna 7 31.08.11, 21:25
      Jedno "badziewiaste" zdjęcie zniknie z filmu. "Oni" (określenie byłego z-cy Dyrektora Ośrodka Kultury) działają. Usuną i myślą, że będzie po sprawie. Brawo.

Teraz czekam by "Oni" zadziałali i usunęli moje zdjęcie z "Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013." (podpowiem strona 208, lub 238).
      Nie wiem dlaczego, ktoś skusił się na to zdjęcie, można było wyjść i samemu zrobić.
      To też pewnie wg. tych "Onych" załatwi sprawę.

Pozdrawiam "Onych"
      • mpppm Re: film Piękna 7 31.08.11, 21:34
        Nikomu tu nie ubliżyłem.
        Niestety mnie obrażono nie raz.
        Podtrzymuję to co napisałem.
        To jest mój ostatni wpis na ten temat.

www.markopm.za.pl/
    • krzycho1252 Re: film Piękna 7, z tego dofinansowania? 01.09.11, 09:33
      W innym wątku napisałem:
      "Kto vice? Kozia 9 lub 11 albo 6 lub 8
      Autor: krzycho1252 30.08.11, 12:36
      Przy takiej informacji
      "Koszt modernizacji i wyposażenia budynku przy ul. Pułaskiego 7 wyniósł blisko 5,4 mln zł. Inwestycja została dofinansowana środkami unijnymi w wysokości 1,655 mln zł."
      www.siedlce.pl/aktual/aktual.php#p7i
      > > Naczelny powinien siedzieć
      > Bardzo ciekawa idea :-)

robi się bardzo ciekawie i nie tylko pod względem siedzenia czy stania. "

forum.gazeta.pl/forum/w,262,127633455,128382072,Re_Kto_vice_Kozia_9_lub_11_albo_6_lub_8.html
    • akw_impresja Przeprosiny 01.09.11, 09:56
      W imieniu podmiotu realizującego materiał filmowy na potrzeby Akademii Sztuk Piękna 7 pragnę poinformować, że w filmie zostało wykorzystane zdjęcie p. Mariana Przeździaka.

Pragniemy przeprosić Pana Mariana Przeździaka za to, że nie został wymieniony jako autor w planszach końcowych filmu i w trybie pilnym kwestia to zostanie uregulowana.

Jednocześnie przykro nam, że osoba nieupoważniona do wypowiadania się na temat całej realizacji, pozwoliła sobie na tym forum na zbyt daleko idącą polemikę, nie dysponując pełnią wiedzy na dany temat. Odcinamy się od tych treści i prosimy, aby były traktowane jako prywatne stanowisko wypowiadającej je osoby.

Jeszcze raz przepraszamy Pana Mariana Przeździaka za niedopatrzenie związane z podpisami fotografii w filmie i całe zamieszanie wokół w/w kwestii.

Agencja Kreacji Wizerunku
      Impresja
      • mpppm ale, ale 01.09.11, 17:48
        Przeprosiny przyjęte ale by nie było lekko ktoś opłatę musi uiścić.
        Nie odstępuję od tego co wyżej napisałem.

Wiem ile zapłacono za film. Wiem ile wydano na kubki, koszulki, kalendarze i inne.
        Jest mi też obojętne kto tą opłatę uiści.
      • krzycho1252 Re: Przeprosiny 02.09.11, 08:22
        akw_impresja napisał między innymi:
        > Jednocześnie przykro nam, że osoba nieupoważniona do wypowiadania się na temat całej
        > realizacji, pozwoliła sobie na tym forum na zbyt daleko idącą polemikę, nie dysponując
        > pełnią wiedzy na dany temat.

Myślę, że miał prawo do może i głębszej polemik. W końcu forum jest anonimowe. mpppm wie ile kosztował film, więc może i my wszyscy w ramach, że nic co publiczne nie powinno być
        nam obce też powinniśmy wiedzieć. Tajemnica biznesowa?
        A tak po za tym wszystkim - kto wreszcie przerwie ten krąg zleceń, dopłat, wyrównań w podwójnie dyrekcyjnej kulturze. Do tej pory były pieniądze za scenariusz, za adaptację, za ustawienie sceniczne , za muzykę, za grę, za występ a dojdzie jeszcze za kustosza wystaw, za plan wystawy, za wernisaż, itd , itd. Bogata ta nasza kultura (niechby się który dziennikarz wolnych mediów zapytał - za ile?), bogata w twórców i bogata w nienawidzących konkurencji i amatorów. Przez to też i biedna bo zamknięta we własnym kole wzajemnej adoracji.
        • krzycho1252 Re: Przepraszam 02.09.11, 08:31
          Napisałem:
          > podwójnie dyrekcyjnej kulturze.
          a nie napisałem, że dwukrotnie lub i trzykrotnie są z-cy dyrektorów, o kierownikach nie będę pisał bo drgawki przechodzą po plecach. Gdyby była to kultura otwarta i wolna, to niechby i byli a tu jak publika widzi i czyta czegoś urzędnikom zabrakło
          • krzycho1252 Re: Przepraszam 05.09.11, 07:39
            Jeszcze raz przepraszam ale gdzie ten film promocyjny w wersji ostatecznej można obejrzeć?
            Czekam też na produkcję tego profesjonalnego studia nagrań. Chciałbym np. The Kudels w wersji lato z remontami. O teatr miały bić się teatry z wielkich miast a robi się imprezy, dla których amfiteatr jest najlepszym miejscem ( folklor i Hosanna). Pod starym kinem Sojusz kolejek do nagrywania płyt nie zauważyłem. Podobno zespół z Grali prowadzi negocjacje....
            • krzycho1252 Re: Przepraszam, ze pytam 05.09.11, 09:06
              Wartość 640 543,18 PLN z
              1. Aneks do Projektu budowlanego „Przebudowa budynku „SOJUSZ” dla potrzeb kultury przy ul. Pułaskiego 7 w Siedlcach” w zakresie podniesienia standardów akustycznych
              w salach muzycznych.
              taki dodatkowy przetarg z wolnej ręki.
              "OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA
              Numer ogłoszenia: 15518 - 2011; data zamieszczenia: 31.01.2011"
              • krzycho1252 Re: Przepraszam, że pytam 06.09.11, 09:44
                W innym watku:
                Bankowiec Dyrektorem
                Autor: netxan 05.09.11, 15:02 napisał między innymi
                Nie znam się za bardzo na dotacjach unijnych, więc niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę.
                Wydaje mi się, że są określone, zamknięte procedury przy dofinansowaniach.
                Na początku powstaje opis projektu w którym zawarte są wszystkie wydatki. W przypadku MOK inwestycja podzielona była na remont obiektu, wyposażenie obiektu oraz promocję .............................................................................................................................................................................................................................................................................
                Dlatego branie się pod boczki, tupanie nóżką i krzyczenie piniendze, piniendze, piniendze, nic nie wnosi, a wręcz przeciwnie, ośmiesza nasze miasto.
                Mnie jedynie boli fakt, że nie ma w Siedlcach ekspertów od panoram i pieniądze poszły na zewnątrz.
                Tak jak napisałem wcześniej. Niech mnie ktoś poprawi jeżeli źle mi się wydaje.
    • krzycho1252 Re: Piękna 7 dlaczego nie Piękna 9 07.09.11, 10:20
      9 gorsze od 7 czy 7 lepsze od 9.
      Z księgi adresowej z 1930 r.

"Piękna 01 – Restauracja Grochowski M.

Piękna 01 – Spożywczy Kukawka Sz.

Piękna 01 – Szewc Rozenbaum L.

Piękna 03 – Hotel Warszawski Żebrowicz R.

Piękna 05 - Agentura Bosiacki K. i Ekerman Sz.

Piękna 05 - Akuszerka Ptasińska A.

Piękna 05 – Kowal Żukowski J.

Piękna 05 – Restauracja Ekerman E.

Piękna 05 – Rzeźnik Dalczyński H.

Piękna 05 – Rzeźnik Wajsblat

Piękna 05 – Spirytualia Ekerman E.

Piękna 07 – Jadłodajnia Zakrzewska Z.

Piękna 07 – Fryzjer Dłużycki W.

Piękna 07 – Kamasznik Bergman M.

Piękna 07 – Kości Rozebbogien D.

Piękna 09 – Fryzjer Kinasiewicz P.

Piękna 09 – Hotel Angielski Zylberman Sz.

Piękna 09 – Kinematograf Światowid

Piękna 09 – Komisja Opieki Społecznej

Piękna 09 – Zboża Federman M.

Piękna 11 – Hotel Podlaski Wyszkowski H.

Piękna 11 – Spożywczy Mandelbaum J."

www.markopm.za.pl/pulaskiego1930.htm
      Tak w nawiązaniu do interesów przedwojennych i obecnych na tej ulicy, wstawiłem część adresów. "Interes" w moim mniemaniu to nic zdrożnego. Gdyby np. dali nazwę "Piękna 05 – Spirytualia " (bo jak widać nr nic nie znaczy) to kojarzyłoby mi się to z duchami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka