Dodaj do ulubionych

Inni wiedzą lepiej

21.02.07, 09:26
"Joseph Stiglitz, laureat Nagrody Nobla i był szef zespołu doradców
ekonomicznych prezydenta USA uważa, że Polacy niepotrzebnie uważają się za
gorszych od innych społeczeństw."
biznes.onet.pl/0,1490207,wiadomosci.html
Też nie zdawałem sobie z tego sprawy.
Obserwuj wątek
    • krzycho1252 Re: Tygrysi skok 22.02.07, 08:47
      Pani Gilowska zapowiada tygrysi skok gospodarki
      biznes.onet.pl/0,1490937,wiadomosci.html
      a my czekamy na skok dachowca?
      • emektb Re: Tygrysi skok 22.02.07, 10:30
        ja się już boję. wcześniej zapowiedziała, że obniży składkę rentową zus. jak
        obiecywała, że obniży podatki to też obiecywała. podatki podniosła.
        • bambii Re: Tygrysi skok 22.02.07, 10:34
          ja się boje ze będa chcieli coś urwać z tego, a to oznacza przywalić osobom
          prowadzącym działaność , jakies mam takie złe przeczucia , mam nadzieje ze sie myle.
          • raks5 dzialalnosc gospodarcza 22.02.07, 16:49
            a ja tam uwazam, ze powinno sie cos zrobic z tymi samozatrudniajacymi sie.

Szlag mnie trafia, jak wchodze w kolejne progi podatkowe, place full kasy na
            ZUS, ubezpieczenie spoleczne, skladki chorobowe itd i nic z tego nie mam.

Albo wszyscy placa podatek liniowy i sami decyduja jak i czy sie ubezpieczaja,
            albo nikt.

A sprawiedliwosc jest taka: jak ja chce kupic dajmy na to samochod, to place
            pelna wartosc, pelne koszty paliwa itd. I tez go wykorzystuje do pracy (bo
            dojezdzam do pracy na przyklad)
            A moi koledzy, konsultanci czy jak im tak, najpierw sobie utna vat przy
            zakupie, potem go amrotyzuja i jeszcze rozliczaja paliwo w koszty. A samochod
            ma udzial w rozwoju gospodarki taki sam, jak moj.
            • bambii Re: dzialalnosc gospodarcza 22.02.07, 17:08
              eee Ty to widzę raks5 jak pies ogrodnika :P

> Albo wszyscy placa podatek liniowy i sami decyduja jak i czy sie ubezpieczaja,
              > albo nikt.

wszystkim po równo .... "ale to już było" :) , zresztą możesz mieć pretensje do
              PiS oni obiecywali zmiany w podatkach i nic z tego nie wyszło, jakbym mógł
              uciekać z płacenia tej zbrodniczej organizacji jaka jest ZUS i tym podobnych to
              tez bym tak robił.
              • raks5 Re: dzialalnosc gospodarcza 22.02.07, 17:16
                bambii napisał:

> eee Ty to widzę raks5 jak pies ogrodnika :P

odbieralbym to w innych kategoriach. Chodzi o wspolną odpowiedzialność za
                panstwo. Dlaczego ma je utrzymywac tylko wąska grupa dobrze zarabiających i
                masa słabo?
                Już kiedyś pisałem. Najsprawiedliwszy jest w ogóle podatek pogłowny. A co to
                kogo obchodzi ile się zarabia, skoro dostaję od panstwa to samo, albo mniej (bo
                nie mam na przyklad czasu czekac na panstwowego lekarza, chce zeby moje dzieci
                chodzily do prywatnej szkoly, nie korzystam z doplat do komunikacji publicznej
                itd.).
                Jednak skoro, jak cala Europa, zyjemy w komunistyczno socjalistycznej
                gospodarce, to trudno. A prawo zgodnie z konstytucja powinno równo traktować
                wszystkich. W tym momencie są równi i równiejsi, szczególnie w prawie podatkowym
                • bambii Re: dzialalnosc gospodarcza 22.02.07, 17:24
                  > W tym momencie są równi i równiejsi, szczególnie w prawie podatkowy
                  > m

ale masz pretensję do garbatego że ma dzieci proste :)))), ludzie wykorzystują
                  prawo, nic więcej.

P.S.
                  czy włączenie trybu moda ma zwiększyć siłę przekonywania ? ;))))
                  • raks5 Re: dzialalnosc gospodarcza 22.02.07, 17:43
                    bambii napisał:
                    >
                    > P.S.
                    > czy włączenie trybu moda ma zwiększyć siłę przekonywania ? ;))))
                    >
                    problem jest taki, ze go trzeba wylaczac za kazdym razem. A wlasciwie wpisac i
                    za kazdym razem odznaczac. Jak zapomisz tego zrobic, to pozostaje na czerwono
                    (bo tak jest domyslnie) :)
            • no_login Re: dzialalnosc gospodarcza 22.02.07, 17:43
              > a ja tam uwazam, ze powinno sie cos zrobic z tymi samozatrudniajacymi sie.
              <cut>
              > Albo wszyscy placa podatek liniowy i sami decyduja jak i czy sie ubezpieczaja,
              > albo nikt.

Jeżeli uważasz że wsłasna działalność jest
              bardziej opłacalna to co Ciebie powstrzymuje?
              Zwolnij sie od krwiopijcy i załóż własną firmę.
              • muchawka Re: dzialalnosc gospodarcza 22.02.07, 18:53
                Dla większości działalność gospodarcza to przykra konieczność.

Pracując w dużej firmie, a najlepiej zagranicznej korporacji, ma się
                miesięcznie od kilku do kilkanastu tysięcy zł + maksymalny od danej pensji
                ZUS, czasami samochód służbowy, komórkę, korzysta się z darmowy szkoleń w kraju
                i zagranicą, chodzi się na imprezki integracyjne, firma opłaca naukę języków,
                dopłaca lub funduje obiad w kantynie.

Jednak małe, a czasami i duże firmy obniżają swoje koszty kosztem tzw.
                samodzielnych. Pół biedy, gdy są to kontrakty menadźerskie, bo te są na ogół
                obficie wynagradzane. Działalność gospodarcza ma sens, gdy ma się gwarantowane
                dochody miesięczne na poziomie chociaż 10 - 20 tys. Wtedy liniowy jest super
                rzeczą, stać nas na zaiwestowanie w prywatne ubezpieczenie oraz na urlop. Można
                w działalność wpuszczać część domowych kosztów np. środki czystości, komputer
                i wiele jeszcze rzeczy. Nie dziwią was faktury pobierane w marketach na firmę
                jednosobową? Przecież jako pan Kowalski nikt takiej faktury nie potrzebuje.

Problem jest z handlowcami, a tak naprawdę ze zwykłymi przedstawicielami
                handlowymi (szybko rotują, bo szybko są ścierani), sprzedawcami w sklepach,
                robotnikami, kierowcami TIRów itp. Jest to grupa pracowników na ogół dosyć
                skromie wynagradzana. Nie mają jednak często wyboru - albo taka praca, albo
                żadna. Na pozór otrzymują większe pieniądze, niż na etacie, ale sami muszą
                opłacać ubezpieczenie społeczne i płacą z reguły dopuszczalnie najniższe
                składki, aby mogli utrzymać siebie i swoje rodziny. Ceną za to jest jednak
                znaczące obniżenie przyszłej emerytury, ponieważ zależy ona od wielkości
                wniesionych wpłat.Samodzielni nie mają też płatnego urlopu, dlatego najczęściej
                go nie mają. W razie choroby zasiłek chorobowy też jest minimalny, bo podstawa
                do jego naliczenia też jest możliwie niska.Pracę, a właściwie zlecenie traci
                się też z dnia na dzień. Nie ma okresów wypowiedzenia, dochodzenie w sądzie
                pracy nie istnieje.
                • no_login Re: dzialalnosc gospodarcza 22.02.07, 18:55
                  > Pracując w dużej firmie, a najlepiej zagranicznej korporacji, ma się
                  > miesięcznie od kilku do kilkanastu tysięcy zł + maksymalny od danej pensji
                  > ZUS, czasami samochód służbowy, komórkę, korzysta się z darmowy szkoleń w kraju
                  i narzeka że inni mają lepiej :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka