adamanonim 21.07.07, 13:14 Przejeżdzałem dzis obok chaty biskupa i zobaczyłem że sasiednia działak jest już do niej przyłączona a na niej wielki dół. Ciekawe co też nasz biskup sobie buduje: pałac??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukasz57-90 Re: Biskup stawia pałac? 21.07.07, 13:47 Prace na posesji biskupa trwaja juz od konca maja ;] chate ma fajna wiec palacu raczej nie buduje moze druga katedre ? albo bazilike Kiernikowskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
fakkof Re: Biskup stawia pałac? 21.07.07, 16:52 Najlepiej żeby wybudował pałac dla siebie i kilkumetrowy pomnik siebie samego. Pomnik może zafundować mu miasto. Przecież to taka zasłużona dla Siedlec osobistość. Dostał Aleksandrię, jest zawsze wymieniany jako dobroczyńca itp. A co zrobił biskup Kiernikowski? Nic. Ważne, że jest. Odpowiedz Link Zgłoś
no_to_jadziem Re: Biskup stawia pałac? 21.07.07, 16:59 fakkof napisał: > Najlepiej żeby wybudował pałac dla siebie i kilkumetrowy pomnik siebie samego. > Pomnik może zafundować mu miasto. Przecież to taka zasłużona dla Siedlec > osobistość. Dostał Aleksandrię, jest zawsze wymieniany jako dobroczyńca itp. A > co zrobił biskup Kiernikowski? Nic. Ważne, że jest. Albo to będzie pomnik naszego nowego patrona miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: Biskup stawia pałac? 21.07.07, 23:27 pomnik w takim miejscu ?? szczerze watpie... to bedzie jakis budynek napewno Bazylika :D Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Kuria inwestuje 22.07.07, 12:22 Chyba raczej jest to inwestycja kurii niż biskupa. Zawsze mnie dziwiło, że ten budynek jest taki mały. Nie byłem w środku, ale wątpię, aby była tam porządna sala konferencyjna, albo część hotelowo-recepcyjna dla gości kurii. Może właśnie to budują? Odpowiedz Link Zgłoś
adamanonim Re: Kuria inwestuje 22.07.07, 13:06 Mówimy nie o kurii a o "prywatnym" domu biskupa. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin2 Re: Kuria inwestuje 22.07.07, 13:16 A może ktoś widział to od środka? - chodzi o dom biskupa.. Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: Kuria inwestuje 22.07.07, 13:20 To nie jest prywatny dom biskupa, tylko rezydencja biskupa przypisana do urzędu. Zbudowano ją dla biskupa Nowaka, ponieważ część mieszkalną kurii zajmowali wtedy 2 biskupi seniorzy i biskup sufragan. Myślę też, że być może przeprowadzą się tu pozostali biskupi, ponieważ kuria to urząd (dawne Siedleckie Towarzystwo Ziemskie)i na pewno brakuje tam pomieszczeń dla tych celów. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: Kuria inwestuje 22.07.07, 14:11 SIEDLCE - Diecezja siedlecka Biskup Zbigniew KIERNIKOWSKI, Biskup Siedlecki Kuria Diecezjalna ul. J. Piłsudskiego 62,08-100 Siedlce tel. (+48-25) 644 21 95, fax 644-87-44 e-mail: Kuria@siedlce.opoka.org.pl www.siedlce.opoka.org.pl może ktoś zadzwoni i zapyta xD ?? Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Kuria inwestuje 23.07.07, 13:03 westwind ma rację to nie może być prywatny dom biskupa, bo nawet biskup jest ubogi, tak jak inni księża zresztą. to wszystko jest własnością wspólnoty kościelnej, a więc również wasze, drodzy forowicze:) dlatego nie rozumiem tych żartów i żółci:)) Odpowiedz Link Zgłoś